Red velvet cake truffels

Red velvet cake truffels
112

Halloween wordt ieder jaar weer een beetje groter in Nederland en ik kan het stiekem toch nooit laten om er wat leuks voor te maken. Dit jaar ging ik voor red velvet cake truffels, yum! De cake maakte ik wat roder dan ik normaal bij een red velvet cake zou doen, vond ik wel passen bij het thema. De decoratie hield ik eenvoudig door wat van mijn sprinkles met elkaar te mixen. Ik heb nog even overwogen om ze te decoreren als creepy ogen. Ga ik misschien nog wel eens doen, maar dan een variant die er niet te echt en vies uitziet. Ik raak mijn eetlust dan al snel kwijt namelijk. Dat was overigens niet het geval bij de truffels van de foto, die waren zo op!

Red velvet cake truffels

Ga jij aan de slag met deze red velvet cake truffels voor Halloween? Ze zijn ook perfect voor Valentijn, of iedere andere dag.
Porties: 15 stuks
bakvorm/ovenschaal van ongeveer 20 x 12 cm

Ingrediënten

Cake

  • 90 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren (M)
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • snuf zout
  • 20 gram rode kleurstof (op gelbasis)

Verder nodig

  • 75 gram roomkaas
  • 200 gram witte chocolade
  • sprinkles naar keuze

Instructies

Cake

  • Klop boter en suiker romig met de mixer. Voeg de vanille-extract en eieren een-voor-een toe. Voeg de volgende pas toe als de eerste volledig is opgenomen. Mix kort door.
  • Zelfrijzend bakmeel, cacao, zout en kleurstof kun je tegelijk toevoegen. Mix tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Neem een kleine ovenschaal en beleg deze met bakpapier. Stort het beslag erin en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de cake in ongeveer 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Eenmaal afgekoeld verkruimel je de cake. Dit kan met je handen, met een mixer of door twee vorken te gebruiken.
  • Voeg de roomkaas toe aan de cakekruimels en kneed tot er een soort deeg ontstaat. Draai hier 15 balletjes van en zet ze op een bord. Zet ze minimaal een uur in de koelkast of 15 minuutjes in de vriezer.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Bij de tips heb ik een linkje toegevoegd hoe je eenvoudig de chocolade kunt tempereren voor het beste resultaat.
  • Wanneer de chocolade op temperatuur is kun je de cake truffels dippen. Na het dippen leg je ze op een vel bakpapier, strooi er ook gelijk de sprinkles overheen.
  • Ga zo door tot alle truffels gedipt zijn. Laat de chocolade helemaal uitharden.

Tips

Lees hier hoe je chocolade zonder thermometer kunt tempereren.

In dit artikel geef ik je tips over hoe je het beste truffels en bonbons in chocolade kunt dippen.

Bewaren

In een afgesloten verpakking in de koelkast ongeveer een week houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

23 reacties

  1. Kim schreef:

    Wat is het verschil tussen kleurstoffen (vloeibaar of gel)?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gel is vaak veel meer geconcentreerd en daardoor heb je er minder van nodig.

  2. Yentl Longueville schreef:

    Smaakt dit dan ook echt naar kaas van de roomkaas, want daar ben ik niet zo’n fan van 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat maakt het vooral smeuïg en dat het aan elkaar plakt.

  3. Floor schreef:

    Zou je een vervanging weten voor de roomkaas?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat is de reden dat je het wilt vervangen?

    2. Rozanne schreef:

      Je kan ook crème fresh gebruiken 😌 maar dan moet je ook poedersuiker gebruiken.

  4. Floor schreef:

    Ik vind roomkaas echt niet lekker…. hierboven geef je wel aan dat je het niet echt proeft, maar ik vroeg me toch af of ik het ergens door kon vervangen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmmm, dat is wel echt een lastige. Ik vind persoonlijk inderdaad dat je het écht niet proeft, dus ik denk dat je ze alsnog kunt maken. Anders zou je witte chocolade pasta kunnen gebruiken, maar dat maakt het meteen erg zoet.

      1. Floor schreef:

        Bedankt voor de reactie, ik zal het beiden eens proberen! 🙂

        1. Giovanna schreef:

          Ik heb ook weleens een simpele botercreme gemaakt en die gebruikt. Werkte top!

  5. Anke schreef:

    Is het normaal dat de chocolade vrij snel hard wordt waardoor niet alle versiering er meer op plakt? Of heb ik de chocolade te lang laten afkoelen voordat ik de bolletjes bedekte?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoe kouder je balletjes zijn, des te sneller stolt de chocolade.

  6. Jas schreef:

    Klopt het dat er geen karnemelk in dit recept wordt gebruikt? Ben eigenlijk gewend dat dit er bij red velvet recepten altijd in zit, haha.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad! Is niet per se nodig.

  7. Olga schreef:

    Welke roomkaas kan ik het beste gebruiken? Monchou, mascarpone of iets anders?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou niet uit moeten maken, allemaal prima zolang het naturel is.

  8. Nora schreef:

    Ziet er prachtig uit, maar ik zie heel vaak dat er karnemelk in het beslag gemixt word, hier zie ik dat niet terug word het beslag dan wel goed opgenomen en wat is hier de reden van? Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Karnemelk wordt vaak gebruik als zuurtje om de baking soda te laten werken. Maar dat kan ook prima met de cacao.

  9. Lize schreef:

    Ik heb nu geen chocolade in huis, zou ik dat ergens door kunnen vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou je ze zonder chocoladelaagje moeten eten, daar is in dit recept geen vervanger voor.

  10. prisca schreef:

    Dag Laura,
    Welk ronde springvorm zou je kunnen gebruiken als je zo een kleine ovenschaal niet hebt?

    Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *