Marmercake

2 maart 2019
252

Ik heb een heerlijk cadeautje voor jullie vandaag! Namelijk het recept voor een marmercake uit Het Basisbakboek. Ter ere van de zevende druk die vanaf nu in de winkels ligt, leek het mij leuk om een lekker recept uit het boek met jullie te delen. Ik had van tevoren echt nooit verwacht dat Het Basisboek zó populair zou zijn. Het ligt inmiddels alweer 2,5 jaar in de winkels en het wordt nog steeds supergoed verkocht. Daar word ik blij van, dat snap je wel. Ik kan alleen maar hopen dat het derde boek waar ik nu aan werk net zo populair wordt. Over de cake nog even: helemaal niet moeilijk om te maken en heerlijk om te serveren met een beetje slagroom en vers fruit. Leuk bakproject voor dit weekend!

In Het Basisbakboek staat de basis van het bakken centraal. Ik deel ongeschreven bakregels, heel veel informatie, mijn favoriete basisrecepten en variaties daarop. Als je de basis eenmaal onder de knie hebt kun je met het grootste gemak zelf recepten creëren.
Koop hier Het Basisbakboek!

Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Marmercake

Deze lekkere marmercake is een lust voor het oog en ook nog eens helemaal niet moeilijk om te maken. Serveer de marmercake met een beetje slagroom en wat vers fruit en smullen maar!
Porties: 12 plakjes
25 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract (of 8 gram vanillesuiker)
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 el melk

Instructies

  • Mix boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen na kort mixen. Bij het laatste ei voeg je ook gelijk het vanille-extract toe.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het meel helemaal is opgenomen.
  • Haal twee derde van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal.
  • Maak van cacaopoeder en melk een papje, giet dit in de kom met een derde van het beslag en mix het geheel tot een mooi chocoladebeslag.
  • De helft van het vanillebeslag schep je in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik. Spreid gelijkmatig uit met een spatel.
  • Doe hetzelfde met het chocoladebeslag en eindig met het laatste deel van het vanillebeslag.
  • Met een mes roer je kort door het beslag zodat je straks een mooi marmer effect krijgt.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte). 

Tips

  • Bewaren: goed verpakt is de cake ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

38 reacties

  1. Edna Wicherts schreef:

    Lekker!
    Maakt het verschil of het volle melk of half volle melk is?

    1. Laura Kieft schreef:

      In dit recept maakt dat niet uit.

    2. Suzana schreef:

      Heerlijk recept Laura. Ik heb deze cake vandaag gemaakt. Heerlijk was die! En erg eenvoudig om te maken.

  2. Gerry schreef:

    Ook lekker: Door het lichte deeg de geraspte schil van 1 goed schoongeboende sinaasappel en 1 eetl. versgeperst sinaasappel roeren.

  3. Anais schreef:

    super lekker!
    Het was de eerste cake die ik zelf had gemaakt.

  4. I. Mohamed schreef:

    Moet de verhouding bakmeel en suiker per se 1:1 zijn? Ik gebruik in mij cakes altijd de helft van de suiker. Vraag me af of dit bij marmercake ook mag. Of wordt de cake te bitter?

    1. Laura Kieft schreef:

      Lekker testen zou ik zeggen 🙂 ik kan het zo ook niet inschatten, maar ik vind de cake 1:1 het lekkerst. Deel je het resultaat even? Ik ben benieuwd!

    2. Dennis schreef:

      Je kunt 50gram minder suiker nemen en de cake blijft hetzelfde, vooral ouderen gebruiken minder suiker in hun recepten. Me opa vond me cake ook iets te zoet en merkte de 1op1 verhouden meteen.
      Heb toen 50gram minder suiker genomen hij vroeg het me wederom alleen zat er toen wel minder suiker in dus weinig tot geen verschil.

  5. thijn schreef:

    echt super lekker kun je zo´n cake ook met andere smaken maken??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker weten! Of is dit een verzoek? 😉 Welke smaken denk je aan?

  6. Chantal schreef:

    Vandaag gemaakt! Geen kruimel meer van over…. ik zeg: LEK-KER! Ook deze gaan we vaker maken!
    Morgen jouw klok-koekjes voor oud & nieuw bakken. We zijn lekker bezig door jouw site, echt tof!
    Weer bedankt!

  7. vicky schreef:

    Kan je dit ook maken in een ronde vorm?

  8. Emily de Brouwer schreef:

    Dag Laura,
    Ik heb deze cake ook gebakken, maar bij mij is de cake niet heel hoog geworden en ik had wel een vorm van 25 centimeter.
    De smaak was wel goed maar ik was benieuwd hoe het kwam dat hij niet zo hoog was geworden.
    Ik hoop dat u hiermee kunt helpen.
    Groetjes Emily

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek. Was de cake wel gaar? Of nog erg nat en massief? Heb je misschien te lang gemixt? Ik neem aan dat je niks aan het recept hebt veranderd?

      1. Emily schreef:

        Ik was er achter gekomen dat mijn cakevorm niet de goede maat was 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ah, dat verklaart het 😉

  9. Lisa schreef:

    Kan dit ook met cakemeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met een mix voor cake bedoel je? Natuurlijk, dan moet je het er alleen wel op aanpassen.

  10. Freya schreef:

    Kan dit recept ook in 6 muffin vormpjes? Is het recept dan delen door 2?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig in te schatten. Ik denk dat je dan wel op ongeveer 5 muffins uit zou moeten komen ja.

  11. Sara schreef:

    Is 3 L eieren het zelfde als 4 M eieren??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat is niet helemaal hetzelfde. Het komt erbij in de buurt.

  12. Ashley schreef:

    Hi!

    Ik wil dit recept vandaag maken, is het ook mogelijk om normale bloem te gebruiken en dan bakpoeder toe te voegen i.p.v. zelfrijzend bakmeel?

    Alvast bedankt voor je reactie!

  13. Marijke schreef:

    Ik heb alleen een cake vorm van 25 cm.. Maakt dit echt uit of kan dat best?

    1. Laura Kieft schreef:

      zoals in het recept staat heb je een 25 cm vorm nodig

      1. Marijke schreef:

        Ach wat dom.. Ik zou zweren dat er 30 cm stond.. Verkeerd gelezen

  14. Eline schreef:

    Mijn marmercake staat in de oven!

  15. Line schreef:

    Mjammie, samen met mijn moeder gemaakt😋

  16. Lenie schreef:

    Vanmorgen deze cake gemaakt, is goed gelukt,
    Alleen vindt ik de zijkanten beetje droog,
    Heb de cake op 160 graden gebakken.
    Wat kan ik nog veranderen.

  17. Rohinie schreef:

    goedemiddag ik heb geen zelfrijzend bakmeel hoeveel bakpoeder kan ik dan bijdoen.

  18. Kirsten schreef:

    Het chocoladebeslag is bijna helemaal naar beneden gezakt. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?
    De cake smaakt verder erg goed

    1. Laura Kieft schreef:

      Het chocoladebeslag zakt standaard altijd iets, je zou wat meer vanillebeslag op de bodem kunnen doen.

  19. Janette schreef:

    Het beste recept ooit van marmercake😊

  20. Marjon schreef:

    Supergoed receptje!! Ik heb deze cake gemaakt voor mijn broer zijn verjaardag en in het chocoladebeslag een beetje koffie aroma gedaan zodat het een vanille-mokka cake werd, dit met chocolade ganache vanboven was een groot succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *