Ik heb een heerlijk cadeautje voor jullie vandaag! Namelijk het recept voor een marmercake uit Het Laura’s Bakery Basisbakboek. Ter ere van de zevende druk die vanaf nu in de winkels ligt, leek het mij leuk om een lekker recept uit het boek met jullie te delen. Ik had van tevoren echt nooit verwacht dat Het Basisboek zó populair zou zijn. Het ligt inmiddels alweer 2,5 jaar in de winkels en het wordt nog steeds supergoed verkocht. Daar word ik blij van, dat snap je wel. Ik kan alleen maar hopen dat het derde boek waar ik nu aan werk net zo populair wordt. Over de cake nog even: helemaal niet moeilijk om te maken en heerlijk om te serveren met een beetje slagroom en vers fruit. Leuk bakproject voor dit weekend!
Marmercake

Het Complete Basisbakboek
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Marmercake
Deze lekkere marmercake is een lust voor het oog en ook nog eens helemaal niet moeilijk om te maken. Serveer de marmercake met een beetje slagroom en wat vers fruit en smullen maar!
Porties: 12 plakken
voor een cake bakvorm van 25 cm
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract (of 8 gram vanillesuiker)
- 4 eieren (M)
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 2 el cacaopoeder
- 2 el melk
Benodigdheden
Instructies
-
Mix boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen na kort mixen. Bij het laatste ei voeg je ook gelijk het vanille-extract toe.
-
Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het meel helemaal is opgenomen.
-
Haal twee derde van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal.
-
Maak van cacaopoeder en melk een papje, giet dit in de kom met een derde van het beslag en mix het geheel tot een mooi chocoladebeslag.
-
De helft van het vanillebeslag schep je in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik. Spreid gelijkmatig uit met een spatel.
-
Doe hetzelfde met het chocoladebeslag en eindig met het laatste deel van het vanillebeslag.
-
Met een mes roer je kort door het beslag zodat je straks een mooi marmer effect krijgt.
-
Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
Tips
- Bewaren: goed verpakt is de cake ongeveer 5 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Lekker!
Maakt het verschil of het volle melk of half volle melk is?
In dit recept maakt dat niet uit.
Heerlijk recept Laura. Ik heb deze cake vandaag gemaakt. Heerlijk was die! En erg eenvoudig om te maken.
Ook lekker: Door het lichte deeg de geraspte schil van 1 goed schoongeboende sinaasappel en 1 eetl. versgeperst sinaasappel roeren.
super lekker!
Het was de eerste cake die ik zelf had gemaakt.
Moet de verhouding bakmeel en suiker per se 1:1 zijn? Ik gebruik in mij cakes altijd de helft van de suiker. Vraag me af of dit bij marmercake ook mag. Of wordt de cake te bitter?
Lekker testen zou ik zeggen 🙂 ik kan het zo ook niet inschatten, maar ik vind de cake 1:1 het lekkerst. Deel je het resultaat even? Ik ben benieuwd!
echt super lekker kun je zo´n cake ook met andere smaken maken??
Zeker weten! Of is dit een verzoek? 😉 Welke smaken denk je aan?
Vandaag gemaakt! Geen kruimel meer van over…. ik zeg: LEK-KER! Ook deze gaan we vaker maken!
Morgen jouw klok-koekjes voor oud & nieuw bakken. We zijn lekker bezig door jouw site, echt tof!
Weer bedankt!
Superleuk dit!
Kan je dit ook maken in een ronde vorm?
Ja hoor.
Dag Laura,
Ik heb deze cake ook gebakken, maar bij mij is de cake niet heel hoog geworden en ik had wel een vorm van 25 centimeter.
De smaak was wel goed maar ik was benieuwd hoe het kwam dat hij niet zo hoog was geworden.
Ik hoop dat u hiermee kunt helpen.
Groetjes Emily
Wat gek. Was de cake wel gaar? Of nog erg nat en massief? Heb je misschien te lang gemixt? Ik neem aan dat je niks aan het recept hebt veranderd?
Ik was er achter gekomen dat mijn cakevorm niet de goede maat was 🙂
Ah, dat verklaart het 😉
Kan dit ook met cakemeel?
Met een mix voor cake bedoel je? Natuurlijk, dan moet je het er alleen wel op aanpassen.
Kan dit recept ook in 6 muffin vormpjes? Is het recept dan delen door 2?
Lastig in te schatten. Ik denk dat je dan wel op ongeveer 5 muffins uit zou moeten komen ja.
Is 3 L eieren het zelfde als 4 M eieren??
Nee, dat is niet helemaal hetzelfde. Het komt erbij in de buurt.
Hi!
Ik wil dit recept vandaag maken, is het ook mogelijk om normale bloem te gebruiken en dan bakpoeder toe te voegen i.p.v. zelfrijzend bakmeel?
Alvast bedankt voor je reactie!
Dat kan zeker! https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Ik heb alleen een cake vorm van 25 cm.. Maakt dit echt uit of kan dat best?
zoals in het recept staat heb je een 25 cm vorm nodig
Ach wat dom.. Ik zou zweren dat er 30 cm stond.. Verkeerd gelezen
Mijn marmercake staat in de oven!
Mjammie, samen met mijn moeder gemaakt?
Vanmorgen deze cake gemaakt, is goed gelukt,
Alleen vindt ik de zijkanten beetje droog,
Heb de cake op 160 graden gebakken.
Wat kan ik nog veranderen.
goedemiddag ik heb geen zelfrijzend bakmeel hoeveel bakpoeder kan ik dan bijdoen.
Hier lees je meer over de verhoudingen: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Het chocoladebeslag is bijna helemaal naar beneden gezakt. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?
De cake smaakt verder erg goed
Het chocoladebeslag zakt standaard altijd iets, je zou wat meer vanillebeslag op de bodem kunnen doen.
Het beste recept ooit van marmercake?
Supergoed receptje!! Ik heb deze cake gemaakt voor mijn broer zijn verjaardag en in het chocoladebeslag een beetje koffie aroma gedaan zodat het een vanille-mokka cake werd, dit met chocolade ganache vanboven was een groot succes!!
Kan ik de cacao poeder ook vervangen voor oplos koffie?
Neem aan dat de werkwijze hetzelfde blijft dan?
Je wilt een koffiesmaak? Ik heb het zelf nog niet getest, dus ik weet niet welke verhouding je voor een lekkere smaak zou moeten aanhouden.
Dan probeer ik het van de week zelf een keer uit en dan kom ik er vanzelf achter
Net gemaakt. Buitenkant is lichtelijk verbrand, denk dat 175 te hoog is qua temperatuur. Ik proef ook de chocolade niet, smaakt meer als een gewone cake. Hier helaas geen succes dus.
In wat voor oven heb je de marmercake gebakken?
Lekkerste marmercake die ik ooit gegeten heb! Gisteravond had ik zin om nog iets te bakken, maar ik had niet veel meer in huis. Ik had maar 2 eieren, dus ik heb het recept gehalveerd. Was even spannend, maar het is echt zo’n lekkere cake geworden! Heerlijk luchtig en fluffy van textuur, en geweldig van smaak.
Marmercake uit de winkel vind ik echt nooit lekker, en zo compact. Maar deze cake is zo lekker, die maak ik absoluut nog eens!
Heerlijk! In plaats van melk heb ik de cacao gemengd met koffielikeur…. Aanrader 😋
Hoi,
Ik wil deze cake graag maken, maar…. In mini cupcake vormpjes.. ik heb een blik ervoor, zou jij enig idee hebben hoelang ik doe moet bakken?
Thanks!
Ik ben wel benieuwd hoe het marmer effect dan wordt! De baktijd is dan 12 – 15 minuten.
Ik heb ze gister gemaakt!
Marmer effect was lastig.. ze zijn meer half om half geworden, maar ze smaken heerlijk!! Ik heb ze inderdaad een kwartiertje gebakken
Kan dit ook met witte basterdsuiker?
Kan jede cake ook maken met gewone pure chocolade ipv cacaopoeder. Ik heb nl geen cacaopoeder in huis. Alvast dankjewel voor je antwoord
Dat heb ik zelf niet getest, dus durf je dat niet precies te zeggen. Maar kun je natuurlijk proberen! Het zal wel iets meer stukjes chocolade zijn dan echt het marmereffect verwacht ik.
Kan het ook met minder zelfrijzend bakmeel?
Deze hoeveelheden in het recept hebben bij mij het beste resultaat gegeven. Maar je kunt het natuurlijk proberen.
Hoi Laura,
Vraagje: als je het recept gaat printen en daar de hoeveelheden gaat aanpassen, dan zie je die wijziging in receptuur meteen veranderen. Maar naarmate je meer plakjes en dus meer ingrediënten nodig hebt, verwacht je dat de grootte van je bakblik ook zou moeten wijzigen. Wordt deze optie niet automatisch aangepast?
Dankjewel voor je info.
Dat klopt, dat wordt daar niet aangepast. Daarvoor kun je wel weer mijn omrekentool gebruiken. Daarvoor zit ook een button in de receptkaart of je gebruikt deze pagina: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Hi Laura, ik heb je cake denk ik wel meer dan 10x gemaakt omdat het super lekker is! Alleen nu heb ik nogal wat doms gedaan (ik denk extreem afgeleid). Ik heb het cakeblik ingevet met boter, maar geen bloem daarop gedaan en dus gewoon het cakebeslag direct op de ingevette boter. Ik kwam er helaas pas achter toen die al in de oven zat :(. Wat kan ik nu doen? Waarschijnlijk gaat ie blijven plakken aan de onderkant en is m’n cake verpest of niet?.. Hopelijk kun je reageren. Dankjewel!
Ik hoop dat het gelukt is met de cake? Met een beetje geluk komt hij er alsnog mooi uit en anders kun je het ook altijd een beetje helpen met een mes.
Beste,
Ik heb een cakevorm van 30 centimeter. Met hoeveel moet ik de ingrediënten dan vermeerderen?
Er staat een handige ‘recept omrekenen’-knop in de receptkaart, deze kun je het beste gebruiken voor deze vraag.
Super recept. Ik maak er een glutenvrije versie van, zelfrijzende bloem vervangen door glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Even lekker, goedgekeurd door mensen die niet glutenvrij moeten eten.
Superlekker recept voor de marmercake, we maakten hem vandaag en de smaken zitten precies goed. 1 vraagje wel… onze cake zakte vrijwel meteen in ellaar bij het uit de oven halen. Is er een manier waarop we dit kunnen vermijden?
Fijn te horen! Zeker, hier vind je alle tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/
Mijn dochter van 13 heeft deze cake gisteren gemaakt en de cake is superlekker. Top recept!
Hoihoi
Ik ga de komende periode een hele hoop bakken en nu had ik een vraag bij dit recept. Hoe kan ik de cacao best vervangen door een andere smaak/kleur? Kan dit alleen in poedervorm of ook vloeibaar?
Ik heb nog geen beslissing gemaakt van mogelijke smaak 😊
mvg
Marie
Je kunt het in principe gewoon vervangen voor iets anders! Bijvoorbeeld een beetje kleurstof, of een andere smaakmaker/extract kan meestal gewoon prima.
Dank je wel, ik ga het zeker uitproberen!
Ik heb hem gemaakt met aardbeienpasta (van funcakes) iov cacaopoeder en melk. Het is een subtiele smaak en helemaal niet slecht.
Het marmereffect is ook goed gelukt.
(Ik heb ook foto’s als je ze zou wille zien)