Red Velvet

11 februari 2018 Laatst bewerkt: 14 november 2023
Red Velvet
6

Het is bijna Valentijnsdag. Tijd om de keuken in te duiken en iets lekkers te bakken voor de mensen van wie we houden. Mischien wil je wel een red velvet cake bakken, want de dag van de liefde wordt vaak geassocieerd met de kleur rood. Maar wat houdt red velvet nou precies in en waar ligt de oorsprong? In dit artikel leg ik het je uit. 

Fluweelzacht

De benaming red velvet stamt af van de Amerikaanse red velvet cake, maar wanneer die nou precies is ontstaan is niet duidelijk. In de 19e eeuw zou men al spreken over velvet cakes. Velvet vertaald zich in het Nederlands naar fluweel. De benaming verwees dan ook naar de fluweelzachte structuur van de cakes. Om die fijne fluweelzachte structuur te krijgen voegde men cacao toe aan bloem. Het cacao zou ervoor zorgen dat de cake lekker zacht werd.

chocola en cacao 2a
Rode kleur

Oké velvet staat voor fluweelzacht, maar waarom dan die rode kleur? De rode kleur is eigenlijk een gevolg van een chemisch proces. Vroeger werd de cacao minder bewerkt dan tegenwoordig waardoor er een stofje inzat dat reageerde als een zuur en de cacao een rode kleur gaf. Door een beetje cacao aan het cakebeslag toe te voegen, gecombineerd met het zuur van de karnemelk kleurde de fluweelzachte cake rood van kleur. Zo ontstond de naam in Amerika. Tegenwoordig zit het stofje niet meer in de cacao en gebruikt men rode kleurstof om de cake na te bootsen.

Red Velvet

In de jaren 50 werd de red velvet cake steeds populairder in Amerika en in de 21ste eeuw vergaarde het ook bekendheid buiten de Verenigde Staten. Om die reden kennen we nu allemaal deze cake. Wees er echter wel van bewust dat jouw gebak aan bovenstaande kenmerken hoort te voldoen om daadwerkelijk red velvet te zijn. Kort samengevat, het gebak is rood van kleur en heeft een lichte chocoladesmaak door de toevoeging van cacao. Een ander ingrediënt dat je veel ziet in red velvet recepten is karnemelk.

Ik hoop dat mogelijke misverstanden over red velvet nu de wereld uit zijn. Mocht je jouw geliefde op Valentijnsdag willen verrassen, probeer dan deze pancakes uit.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *