Wat is red velvet en waarom is het rood?

Gepost: 11 februari 2018 Laatst bewerkt: 23 januari 2025
Wat is red velvet en waarom is het rood?

Misschien wil je wel een red velvet cake bakken, maar vraag je je opeens af waar red velvet eigenlijk naar smaakt. In dit artikel duik ik wat dieper in de oorsprong van deze rode lekkernij en zoek ik uit wat red velvet precies inhoudt! Waarom is red velvet bijvoorbeeld rood?

Heerlijke recepten

Red velvet smaakt ontzettend lekker in zoete baksels en daarom heb ik al vele red velvet recepten gemaakt. De meest bekende is misschien wel de red velvet taart: een prachtige laagjestaart die wordt opgebouwd uit laagjes dieprode cake afgewisseld met cream cheese frosting. Overheerlijk.

Maar er zijn meer recepten die erg populair zijn met deze smaak. Ze laten meteen zien hoe veelzijdig red velvet is:

Red velvet cake cupcakes

red velvet taart recept

Fluweelzacht

De benaming red velvet stamt af van de Amerikaanse red velvet cake, maar wanneer die nou precies is ontstaan is niet duidelijk. In de 19e eeuw zou men al spreken over velvet cakes. Velvet vertaalt zich in het Nederlands naar fluweel. De benaming verwees dan ook naar de fluweelzachte structuur van de cakes. Om die fijne fluweelzachte structuur te krijgen voegde men cacaopoeder toe aan bloem. Het cacaopoeder zou ervoor zorgen dat de cake lekker zacht werd.

Rode kleur

Oké, velvet staat voor fluweelzacht, maar waar wordt red velvet van gemaakt? Waarom heeft het de kleur rood? De rode kleur is eigenlijk een gevolg van een chemisch proces. Vroeger werd cacaopoeder minder bewerkt dan tegenwoordig. Het cacaopoeder bevatte destijds een werkzame stof die, zodra het in aanraking kwam met een zuur, dusdanig reageerde dat het een rode kleur gaf.

Door een beetje cacaopoeder aan het cakebeslag toe te voegen, gecombineerd met het zuur van de karnemelk, kleurde de fluweelzachte cake rood. Zo ontstond de naam in Amerika. Tegenwoordig zit deze stof niet meer in het cacaopoeder en gebruikt men rode kleurstof om de kleuring van de cake na te bootsen.

BAKTIP! Ik gebruik het liefst deze kleurstof om mijn red velvet recept van een mooie rode kleur te voorzien. Deze kleurstof kan in al mijn recepten verwerkt worden, maar is niet geschikt voor het kleuren van chocolade.

chocola en cacao 2a

De smaak

Red velvet smaakt naar een vanillecake met een subtiele chocoladesmaak. De hoeveelheid cacaopoeder in red velvet recepten komt erg nauw. Wanneer je teveel cacaopoeder gebruikt, zul je erg veel rode kleurstof moeten gebruiken voor een rode kleur in het eindresultaat. Als je een fellere rode kleur wil, moet je minder cacaopoeder toevoegen (maar dan gaat ook de chocoladesmaak verloren).

In gebak laat red velvet zich erg goed combineren met zachte smaken met een romige textuur. Denk hierbij aan een roomkaas frosting, witte chocolade, meringue of een vanille botercrème of -room.

Red Velvet

In de jaren 50 werd de red velvet cake steeds populairder in Amerika en in de 21ste eeuw vergaarde het ook bekendheid buiten de Verenigde Staten. Om die reden kennen we nu allemaal deze cake. Wees er echter wel van bewust dat jouw gebak aan bovenstaande kenmerken hoort te voldoen om daadwerkelijk red velvet te zijn. Kort samengevat, red velvet gebak is rood van kleur en heeft een lichte chocoladesmaak door de toevoeging van cacaopoeder.

Het Complete Basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *