Welke roomkaas kan ik het beste gebruiken?
Eigenlijk kun je alle soorten naturel roomkaas gebruiken, of het nu om een huismerk of een A-merk gaat. Zelf gebruik ik meestal de naturel roomkaas van Philadelphia.
Geen uren in de keuken nodig. Met dit simpele New York cheesecake recept bak jij de romigste cheesecake ooit.
Bij het maken van een New York cheesecake staat één ding centraal: romigheid. Dat komt door het gebruik van veel roomkaas, extra eigeel en zure room. Met name dat laatste ingrediënt staat centraal in de cheesecake uit New York. Het gaat door de vulling heen, maar je kunt het ook gebruiken om na het bakken een romig laagje op de cheesecake aan te brengen.
Een New York cheesecake is een gebakken cheesecake die heerlijk vol en romig is. Een misschien nog wel belangrijkere vraag is: wat is het verschil tussen het recept van een originele New York cheesecake en een reguliere cheesecake? In vergelijking met mijn meer luchtige basisrecept is de New Yorkse variant steviger en voller van smaak. Daarnaast las ik overal terug dat het gebruik van zure room essentieel is, maar toevallig gebruik ik dat ook al in het basisrecept voor cheesecake.
BAKTIP: Wil je dat jouw New York cheesecake lekker hoog wordt? Maak het recept dan in een Ø 22 cm springvorm (ik gebruikte zelf een Ø 24 cm), verder kun je het recept gewoon volgen.
Ook al smaakt de cheesecake zonder topping ook al erg lekker, met een aardbeiensaus (met stukjes aardbei erin) wordt het nog beter. Dat sausje schep je bij het serveren over een puntje cheesecake. Op die manier kun je de aardbeiensaus en de cheesecake los van elkaar bewaren, dat is het beste.
In de koelkast kan een cheesecake maximaal drie dagen bewaard worden. Zet de cheesecake nooit warm in de koelkast om condensvorming te voorkomen. Daarnaast kun je ook beter met een taartdoos werken in plaats van afdekken met vershoudfolie, zodat de eventuele warme lucht kan ontsnappen.
Luchtdicht verpakt en zonder topping kun je deze cheesecake uit New York tot drie maanden bewaren.
Wie mij al langer volgt, weet dat ik gek ben op Nederlandse bakrecepten. De Amerikanen hebben echter ook veel lekkers op hun naam staan. Naast deze bekende cheesecake mag je deze absolute toppers niet missen:
Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.
Eigenlijk kun je alle soorten naturel roomkaas gebruiken, of het nu om een huismerk of een A-merk gaat. Zelf gebruik ik meestal de naturel roomkaas van Philadelphia.
Ja, door crème fraîche. Mijn voorkeur gaat uit naar zure room en dit is in principe in elke supermarkt verkrijgbaar. Lees vooral ook eens meer over de verschillende soorten room en hoe je die kunt vervangen.
De randen moeten stevig aanvoelen, maar de binnenkant kan nog een beetje wiebelig zijn. Tijdens het afkoelen en opstijven in de koelkast zal de gehele cheesecake stevig worden. Pas als de hele cheesecake is opgesteven kun je de vorm verwijderen.
Amerikaanse cheesecake recepten gebruiken eigenlijk altijd een waterbad, dat klopt. Bij een waterbad moet je de springvorm heel zorgvuldig inwikkelen met stevig aluminiumfolie en dit is riskant. Bij een hele kleine lekkage wordt je cheesecake zompig. In mijn ervaring kan het ook prima zonder waterbad door de cheesecake voor langere tijd op een lage temperatuur te bakken.
Lees hier alles over het bewaren van cheesecake.
Tips voor het bakken van de perfecte cheesecake vind je hier.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Beste Laura,
Bij bakken bodem staat
Hierna verlaag je de temperatuur naar 140 °C.
Maar bij stap 2
NEW YORK CHEESECAKE BESLAG
Staat weer 130 graden welke temperatuur is het nu.
Verder had ik een vraagje?
mijn oven heeft geen onder en bovenwarmte maar
heeft hete lucht of combi van hete lucht en magnetron welke stand en temperatuur zou je adviseren.
Alvast bedankt
Liefs Renee
O dat is inderdaad een foutje, al zal het niet heel veel verschil uitmaken. 😉 Ik ga het aanpassen! Ik heb een artikel geschreven over hete lucht vs onder- en bovenwarmte https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Beste Laura,
Hoeveel graden voor het bakken in een heteluchtoven ?
Ik heb daar een artikel over geschreven https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Bij stap 2 staat: Bak de bodem 10 minuten op 160 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). Hierna verlaag je de temperatuur naar 140 °C.
Maar hoe lang moet hij in totaal in de oven?
Dat staat in het recept vermeld. Je bakt de complete cheesecake op 140˚C voor 90 minuten