New York cheesecake

Gepost: 18 juli 2025 Laatst bewerkt: 4 augustus 2025
New York cheesecake

Geen uren in de keuken nodig. Met dit simpele New York cheesecake recept bak jij de romigste cheesecake ooit.

New York cheesecake maken

Bij het maken van een New York cheesecake staat één ding centraal: romigheid. Dat komt door het gebruik van veel roomkaas, extra eigeel en zure room. Met name dat laatste ingrediënt staat centraal in de cheesecake uit New York. Het gaat door de vulling heen, maar je kunt het ook gebruiken om na het bakken een romig laagje op de cheesecake aan te brengen.

Dit heb je nodig

  • Koekjes. Wil je je echt aan het originele recept houden? Dan heb je deze Amerikaanse koekjes nodig voor de koekbodem, maar zelf gebruikte ik gewoon Digestives. Werkt net zo goed.
  • Roomboter. Hiermee worden de koekkruimels weer met elkaar versmolten voor de bodem van de taart.
  • Roomkaas. Elke naturel roomkaas kan gebruikt worden.
  • Suiker. Mijn favoriet is fijne kristalsuiker.
  • Bloem. Eventueel kan dit vervangen worden door (dezelfde hoeveelheid) maïzena.
  • Vanille. Ik gebruik een extract dat je gemakkelijk zelf kan maken.
  • Citroen. Hiervan gebruik je enkel de geraspte schil, dus ik raad aan om biologische citroen te gebruiken.
  • Eieren. Van de zes eieren gebruik je van twee alleen de dooier, dit zorgt voor een beter gebonden en meer romige vulling.
  • Zure room. In dit artikel schreef ik meer over verschillende soorten room en hoe je ze kunt vervangen.

Wat is een New York cheesecake?

Een New York cheesecake is een gebakken cheesecake die heerlijk vol en romig is. Een misschien nog wel belangrijkere vraag is: wat is het verschil tussen het recept van een originele New York cheesecake en een reguliere cheesecake? In vergelijking met mijn meer luchtige basisrecept is de New Yorkse variant steviger en voller van smaak. Daarnaast las ik overal terug dat het gebruik van zure room essentieel is, maar toevallig gebruik ik dat ook al in het basisrecept voor cheesecake.

BAKTIP: Wil je dat jouw New York cheesecake lekker hoog wordt? Maak het recept dan in een Ø 22 cm springvorm (ik gebruikte zelf een Ø 24 cm), verder kun je het recept gewoon volgen.

cheesecake new york

Cheesecake met aardbeiensaus

New York cheesecake bewaren?

Ook al smaakt de cheesecake zonder topping ook al erg lekker, met een aardbeiensaus (met stukjes aardbei erin) wordt het nog beter. Dat sausje schep je bij het serveren over een puntje cheesecake. Op die manier kun je de aardbeiensaus en de cheesecake los van elkaar bewaren, dat is het beste.

Hoelang blijft een New York cheesecake goed?

In de koelkast kan een cheesecake maximaal drie dagen bewaard worden. Zet de cheesecake nooit warm in de koelkast om condensvorming te voorkomen. Daarnaast kun je ook beter met een taartdoos werken in plaats van afdekken met vershoudfolie, zodat de eventuele warme lucht kan ontsnappen.

Kun je een New York cheesecake invriezen?

Luchtdicht verpakt en zonder topping kun je deze cheesecake uit New York tot drie maanden bewaren.

Meer Amerikaanse recepten

Wie mij al langer volgt, weet dat ik gek ben op Nederlandse bakrecepten. De Amerikanen hebben echter ook veel lekkers op hun naam staan. Naast deze bekende cheesecake mag je deze absolute toppers niet missen:

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: New York cheesecake origineel recept

Welke roomkaas kan ik het beste gebruiken?

Eigenlijk kun je alle soorten naturel roomkaas gebruiken, of het nu om een huismerk of een A-merk gaat. Zelf gebruik ik meestal de naturel roomkaas van Philadelphia.

Kan ik de zure room vervangen?

Ja, door crème fraîche. Mijn voorkeur gaat uit naar zure room en dit is in principe in elke supermarkt verkrijgbaar. Lees vooral ook eens meer over de verschillende soorten room en hoe je die kunt vervangen.

Hoe weet ik wanneer de cheesecake gaar is?

De randen moeten stevig aanvoelen, maar de binnenkant kan nog een beetje wiebelig zijn. Tijdens het afkoelen en opstijven in de koelkast zal de gehele cheesecake stevig worden. Pas als de hele cheesecake is opgesteven kun je de vorm verwijderen.

Waarom gebruik je geen waterbad?

Amerikaanse cheesecake recepten gebruiken eigenlijk altijd een waterbad, dat klopt. Bij een waterbad moet je de springvorm heel zorgvuldig inwikkelen met stevig aluminiumfolie en dit is riskant. Bij een hele kleine lekkage wordt je cheesecake zompig. In mijn ervaring kan het ook prima zonder waterbad door de cheesecake voor langere tijd op een lage temperatuur te bakken.

Bewaren

Lees hier alles over het bewaren van cheesecake.

New York cheesecake
Cheesecake bodem met digestive koekjes

 

new york cheesecake recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

New York cheesecake recept

Haal New York naar je eigen keuken als je dit makkelijke recept voor een New York cheesecake maakt.
Voorbereiding25 minuten
Bereiding1 uur 30 minuten
Koeltijd6 uur
Porties: 12 personen
voor een springvorm van 24 cm

Ingrediënten

Bodem

Cheesecake

  • 900 gram roomkaas
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram patentbloem of maïzena
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 citroen rasp
  • 6 eieren
  • 125 gram zure room

Benodigdheden

Instructies

BODEM

  • Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier. Maal de koekjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm en druk stevig aan op de bodem en deels tegen de randen (ongeveer 2-3 cm hoog).
  • Bak de bodem 10 minuten op 160 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). Hierna verlaag je de temperatuur naar 140 °C.

NEW YORK CHEESECAKE BESLAG

  • Mix de roomkaas los, samen met de suiker, bloem (of maïzena), vanille-extract en citroenrasp. Daarna voeg je vier eieren er één voor één aan toe, waarbij je op lage snelheid mixt tot elk ei is opgenomen, maar mix niet te lang! Van de overige twee eieren voeg je alleen de dooiers al mixend toe. Het eiwit heb je niet nodig. Tot slot mix je de zure room er kort doorheen.
  • Giet het beslag voorzichtig op de gebakken koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de cheesecake in 90 minuten gaar op 140 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is, zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Een New York cheesecake wordt vaak geserveerd met een topping van zure room, gemengd met poedersuiker. Dat combineert erg lekker met verse aardbeien en aardbeiensaus.
Tips

Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan? Steek er dan een houten pollepel tussen.

Tips voor het bakken van de perfecte cheesecake vind je hier.

Bewaren

Lees hier alles over het bewaren van cheesecake.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

  1. Renee schreef:

    Beste Laura,

    Bij bakken bodem staat
    Hierna verlaag je de temperatuur naar 140 °C.

    Maar bij stap 2
    NEW YORK CHEESECAKE BESLAG
    Staat weer 130 graden welke temperatuur is het nu.

    Verder had ik een vraagje?
    mijn oven heeft geen onder en bovenwarmte maar
    heeft hete lucht of combi van hete lucht en magnetron welke stand en temperatuur zou je adviseren.

    Alvast bedankt

    Liefs Renee

    1. Laura's Bakery schreef:

      O dat is inderdaad een foutje, al zal het niet heel veel verschil uitmaken. 😉 Ik ga het aanpassen! Ik heb een artikel geschreven over hete lucht vs onder- en bovenwarmte https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/

  2. Catherine Stoelen schreef:

    Beste Laura,
    Hoeveel graden voor het bakken in een heteluchtoven ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb daar een artikel over geschreven https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/

  3. Claire Boon schreef:

    Bij stap 2 staat: Bak de bodem 10 minuten op 160 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). Hierna verlaag je de temperatuur naar 140 °C.

    Maar hoe lang moet hij in totaal in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat staat in het recept vermeld. Je bakt de complete cheesecake op 140˚C voor 90 minuten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept