Tips voor de perfecte cheesecake

Gepost: 23 april 2017 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
Tips voor de perfecte cheesecake

De cheesecake is een van mijn favoriete baksels om te maken. Het was denk ik mijn eerste taart die ik helemaal zonder pakjes en zakjes maakte, want in die tijd was een cheesecake nog vrij onbekend in Nederland. Ik maakte destijds een witte chocolade cheesecake met een bodem van Bastogne. Inmiddels heb ik talloze andere cheesecakes gebakken en iedere keer zijn ze weer een hit. Wat maakt die cheesecake nou zo aantrekkelijk? Want eerlijk is eerlijk, iedereen lijkt de mooiste cheesecakes te bakken, terwijl er in die van jou na het bakken weer een scheur zit. De scheur in de cheesecake lijkt de grootste ergernis van dit heerlijke gebak, toch is het voorkomen ervan makkelijker dan je denkt. Om je te helpen deel ik vandaag enkele tips voor de perfecte cheesecake, waaronder het voorkomen van die scheur. 

Voorkom scheuren in je cheesecake

Laten we met de technische kant van het verhaal beginnen: hoe voorkom je scheuren in je cheesecake? Ondanks dat er vele theorieën het internet rondgaan heb ik er eigenlijk maar één die het best lijkt te werken. Het draait allemaal om de temperatuur van je oven. Ter voorbereiding op dit artikel heb ik mijn basis cheesecake recept laatst opnieuw geprobeerd en één ding veranderd. Je kunt het haast al raden, ik had een scheur in mijn cheesecake. Nu weet ik het dus zeker, dit is de ultieme tip.

Om scheuren in je cheesecake te voorkomen moet de cheesecake rustig worden gebakken. Een te hete oven zorgt ervoor dat de cheesecake gaat opbollen en rijzen. Hierdoor gaat de cheesecake tijdens het afkoelen, en soms al tijdens het bakken, scheuren. De bovenkant is namelijk als eerste gaar en scheurt dan in. Als je een cheesecake op een lagere temperatuur bakt rijst de cheesecake veel gelijkmatiger. Je voorkomt namelijk een extreme bolling en krijgt op die manier geen scheuren.

Het vinden van de perfecte temperatuur om je cheesecake op af te bakken kan een zoektocht zijn en wisselen per oven. Misschien bak je net zoals ik op onder- en bovenwarmte of heb je juist een heteluchtoven. Wat ik je mee wil geven is om op zoek te gaan naar die ideale temperatuur waarbij je geen scheur in je cheesecake krijgt. Bij mijn oven is dat op 150 °C (boven- en onderwarmte).

Cheesecake laten afkoelen

Nadat jouw cheesecake lekker heeft staan bakken in de oven, laat je de cheesecake afkoelen in de oven. Je kunt de deur eventueel een klein beetje open laten staan, maar wat je niet moet doen is de cheesecake direct uit de hete oven halen en op het aanrecht laten afkoelen. Als de oven en de cheesecake afgekoeld zijn haal je de cheesecake uit de oven en verplaats je deze naar de koelkast, meestal zal het recept deze tip ook benoemen in de bereiding.

Overige tips

Natuurlijk helpen de tips, zoals die van een waterbad, ook voor het maken van de perfecte cheesecake. Bij een waterbad heb je echter een groot nadeel, namelijk kans op lekkage. Niemand wilt dat er water in z’n cheesecake loopt. Om dit te voorkomen kun je ook een ovenschaal met water onderin je oven zetten, stoom stijgt immers op.

Het klopt natuurlijk ook dat je niet teveel lucht in je cheesecake wilt, luchtbelletjes vergroten immers de kans op scheuren. Mix je beslag dus niet te lang door en tik je gevulde springvorm een paar keer flink op je werkblad of aanrechtblad om de grootste luchtbelletjes eruit te slaan voordat je de cheesecake gaat bakken.

Cheesecake toppings

Heb je alsnog een scheur in jouw cheesecake, dan is de oplossing simpel. Maak een te lekkere topping en niemand zal er iets van zien. Voorbeelden van lekkere cheesecake toppings zijn mascarponeroom, meringue, lemon curd, vruchtengelei of een coulis. Voor meer inspiratie kun je eens kijken naar de verschillende toppings op Laura’s Bakery.

Ook kun je simpelweg een laag verkruimelde koekjes over je cheesecake strooien en dan afwerken met wat slagroomtoefjes. Hoe je het meest gelijkmatig toefjes op je taart spuit heb ik hier uitgelegd.

Bloem in een cheesecake

Ik heb wel eens de vraag gekregen of bloem in een cheesecake scheuren voorkomt. Ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord. Bloem gebruik je natuurlijk voor binding, maar dat is niet de oorzaak van een scheur in je cheesecake. Het toevoegen voor bloem geeft een wat drogere cheesecake. Persoonlijk houd ik van een zachte cheesecake, maar door het toevoegen van bloem maak je de cheesecake wat droger en daardoor steviger. Een New York cheesecake is een voorbeeld van een wat stevigere cheesecake, enkele eetlepels bloem is dan ook een standaard ingrediënt hierin. Je voegt doorgaans zo’n 1-2 eetlepels bloem toe aan het cheesecakebeslag voor een iets steviger geheel.

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande tips voor de perfecte cheesecake, ik zie jullie creaties graag tegemoet. Mocht je benieuwd zijn naar de cheesecakes uit dit artikel dan kun je hier klikken voor de lemon meringue cheesecake.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Kirsten schreef:

    Ik vind een krokante bodem bij cheesecake eigenlijk het lekkerst ipv zo’n zompig geheel… Zijn er tips die ervoor zorgen dat ik een krokante bodem krijg? Koekjes fijnmalen, gesmolten boter, aandrukken met lepel en even in de koelkast is nu de procedure. 🙂
    Alvast bedankt!

  2. Tamara schreef:

    Ik zie foto met cheesecake en lotus koekjes…heb je daar ook recept van? Of is het de lemon cheesecake maar dan met bodem van lotus?

  3. Lia schreef:

    Mocht je in bezit zijn van een combi stoom oven dan kun je de cheesecake bakken met toevoeging van stoom . Ik bak de cake altijd op 130 graden met toevoeging van een klein beetje stoom. Hierdoor scheurt de cake niet .

  4. Michelle schreef:

    Hoi, dit zijn echt goede tips, ik heb de cheesecake 1,5 uur in de oven gehad en na t uur op 170 graden gezet. Is dat erg? Ik weet verder nog niet of hij is gescheurd want ik heb er crumble op gedaan, de appel kruimel cheesecake. Ik heb m hoger gezet, omdat de cheesecake nog te veel bewoog dus niet gaar was? Dit is mijn eerste cheesecake uit de oven dus ben erg benieuwd als hij is opgesteven. Waarom moet eigenlijk de cheesecake in de koelkast? En ik had wel onderin bakblik te veel vocht, t liep eruit helaas. Groetjes michelle.

  5. Nathalie schreef:

    Verhoogt de baktijd als je de temperatuur lager zet?
    In het recept dat ik volg, is de richttijd 1u30 op 150 graden.
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Yes, als je de temperatuur lager zet dan moet de baktijd langer zijn. Ik hou in mijn recepten ook 150 graden aan en 1,5 uur zou ik veel te lang vinden (‘droge’ cheesecake).

  6. Mik schreef:

    Ik merk dat niet alle links werken….?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zie het. Ik ga er naar kijken, bedankt!

  7. Dick Spruit schreef:

    de vulling van mijn cheesecake loopt vriiwel direct uit de springvorm. Wat doe ik verkeerd

    1. Laura's Bakery schreef:

      Welk recept gebruik je?

  8. Lonny schreef:

    Ik heb het basisrecept al een aantal keer gebruikt, met succes! Dit recept heb ik opgeslagen.
    Met een frambozentopping maak ik hem af. Een mooie rode taart wordt het dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *