Je voelde hem na afgelopen maandag al aankomen waarschijnlijk. Met die zelfgemaakte kersenvlaaivulling moest natuurlijk ook iets lekkers gebakken worden. En omdat ik zo’n vlaaivulling het liefst combineer met MonChou besloot ik een variatie op mijn MonChou taart te maken. Dit keer geen Bastogne bodem, maar een cake als basis. Een heerlijk frisse citroencake om precies te zijn. Samen met de topping zorgt dat voor een grandioos lekkere zomerse MonChou citroencake.
BAKTIP: Voor de citroencake heb je citroenrasp nodig. Hiervoor gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.
MonChou citroencake
Ingrediënten
Cake
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren (M)
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- rasp van 1 (grote) citroen
Topping
- 125 ml slagroom
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram MonChou (zo’n klein pakje)
- kersenvlaaivulling (volgens recept, je houdt een beetje over)
Instructies
- Begin met het maken van de cake. Hiervoor klop je suiker en boter romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen. Schep het zelfrijzend bakmeel erbij en voeg ook zout en citroenrasp toe. Mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
- Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en spreid gelijkmatig uit.
- Bak de cake in 20-25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
- Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de toppings aanbrengt. Deze vast voorbereiden kan natuurlijk wel.
- De kersenvlaaivulling maak je volgens recept. De MonChou topping maak je als volgt: in een kom klop je de slagroom stijf. In een andere roer je de suiker, het vanille-extract en de MonChou romig. Voeg de slagroom eraan toe en meng rustig tot een egaal mengsel. Zet de vulling in de koelkast zodat hij nog wat kan opstijven.
- Wanneer de cake volledig is afgekoeld breng je de MonChou topping aan. Daarover verdeel je de kersen. Ik hield nog wat kersenvlaaivulling over, maar gebruik gerust alles als je dat wilt.
Tips
- Bewaren: De cake bewaar je afgedekt in de koelkast, hier blijft hij 3-4 dagen goed. Alle onderdelen kun je overigens ook goed voorbereiden en enkele dagen bewaren.
Kan je in de cake ook limoncello (limoenlikeur) gebruiken en zo ja hoeveel? Of beter door de monchou?
Je zou een klein scheutje door het beslag kunnen proberen.
Hallo, graag wat goede raad ,
Ik bak al cake van toen ik nog thuis woonden,en altijd mooi gele kleur,
Nu zijn we meer dan 50 jaar verder en sinds een paar jaar is mijn gebakken cake bruinig van kleur ,in mijn ogen doe ik nog altijd het zelfde ,maar ja misschien is er toch iets niet juist.
Heb gisteren de laatste biscuit gebakken ,met vermelding aan de klein kinderen
Zo wil ik geen kleur niet meer en is ook nogal korrelig.
Hebt u soms goede raad voor mij ,ik zou dan heeeeel dankbaar zijn.
Groetjes Lizy
Dat is lastig te zeggen zo zonder verdere informatie. Ik weet niet wat er veranderd is in die tussentijd, het kan net zo goed zijn dat een van de ingrediënten anders is.
Bedoel het absoluut niet vervelend, maar kan de kleurkwestie niet door je ogen komen? Naarmate men ouder wordt, verkleuren de ooglenzen. Dit heeft effect op contrast en kleurenzien.
Hoii, Op dit moment zit de cake in de oven dus ik ben net begonnen met de monchou en de kersenvlaaivulling alleen ik kom erachter dat ik geen vanille aroma en maizena meer in huis heb. Kan ik deze ook vervangen door iets anders bijv. vanillesuiker en tarwebloem?
Vanillesuiker kan, maar bloem is in dit geval niet mogelijk.
Gistermiddag je heerlijke recept gemaakt,zag er prachtig uit maar helaas toen de rand van de vorm eraf ging zakte de taart in elkaar…;-) Maar hij smaakte heerlijk! Misschien volgende keer toch een pakje Klop en fix van Dr Oetker bij de slagroom doen?
Als je het MonChou mengsel rustig spatel en evt laat opstijven in de koelkast is er geen klopfis nodig. Waarschijnlijk is de slagroom niet goed stijf geweest en/of heb je te lang/snel gemixt.
Hi,
Heb je een tip om het cakebeslag goed in de bakvorm te verspreiden? Alles blijft aan m’n spatel (zo’n buigzame) zitten. Misschien had ik ook wat meer moeten maken, mijn bakvorm is wat groter, dus heb nu beetje dunne bodem 🙂
Stiekem al even geproeft, hij is lekker!
Ik gebruik hier altijd een spatel voor, met een mes of tweede spatel kun je de eerste even schoonmaken zodat het allemaal in de vorm zit.
Haha, hoe simpel kan het zijn. Dank voor de snelle reactie!
Beste Laura,
Ik heb je MonChou citroencake gemaakt gisteren en heb het meegenomen toen ik op bezoek ging . Nou resultaat was onwijs lekker iedereen vond het echt heerlijk 😀 ik had een vraagje i.p.v zelfrijzend bakmeel kan ik ook gewone meel gebruiken ? en dan eventueel bakpoeder erin doen ?
Alvast bedankt
Gewone bloem kan ook, dan is er inderdaad ook bakpoeder nodig.
lekkere taart, alleen hoe maak je de taart hoog?
Als je een hogere cake wilt gebruik je meer beslag en/of een kleinere bakvorm. Dan moet je uiteraard ook de baktijden veranderen.
Als ik de cake in muffin bakjes wil bakken ipv een springvorm, moet ik dan dezelfde baktijd van 20-25 min. aanhouden>
als het echt cupcake formaat wordt qua hoogte ook bak je ze 18-20 minuten. Als je ze laag maakt hebben ze minder tijd nodig.
Hi Laura,
Kan deze taart ook lactosevrij gemaakt worden door de monchou te vervangen voor lactosevrije roomkaas? En de slagroom door lactosevrije slagroom? En de roomboter door bijv Flora plant? Want deze cake ziet er wel ongelooflijk lekker en feestelijk uit.
Hartelijke groetjes,
Marloes
Eergisteren de bodem gemaakt, hij was verrukkelijk.
Lekker fris met de citroen.
Mvrgr
Lia Mocking