MonChou citroencake

16 juni 2018
152

Je voelde hem na afgelopen maandag al aankomen waarschijnlijk. Met die zelfgemaakte kersenvlaaivulling moest natuurlijk ook iets lekkers gebakken worden. En omdat ik zo’n vlaaivulling het liefst combineer met MonChou besloot ik een variatie op mijn MonChou taart te maken. Dit keer geen Bastogne bodem, maar een cake als basis. Een heerlijk frisse citroencake om precies te zijn. Samen met de topping zorgt dat voor een grandioos lekkere zomerse MonChou citroencake.

MonChou citroencake

Zelf gemaakte kersenvlaaivulling past perfect bij deze MonChou citroencake. Een lekker fris zomers recept.
Porties: 12 personen
20 cm bakvorm

Ingrediënten

Cake

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • rasp van 1 (grote) citroen

Topping

Instructies

  • Begin met het maken van de cake. Hiervoor klop je suiker en boter romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen. Schep het zelfrijzend bakmeel erbij en voeg ook zout en citroenrasp toe. Mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de cake in 20-25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de toppings aanbrengt. Deze vast voorbereiden kan natuurlijk wel.
  • De kersenvlaaivulling maak je volgens recept. De MonChou topping maak je als volgt: in een kom klop je de slagroom stijf. In een andere roer je de suiker, het vanille-extract en de MonChou romig. Voeg de slagroom eraan toe en meng rustig tot een egaal mengsel. Zet de vulling in de koelkast zodat hij nog wat kan opstijven.
  • Wanneer de cake volledig is afgekoeld breng je de MonChou topping aan. Daarover verdeel je de kersen. Ik hield nog wat kersenvlaaivulling over, maar gebruik gerust alles als je dat wilt.

Tips

  • Bewaren: De cake bewaar je afgedekt in de koelkast, hier blijft hij 3-4 dagen goed. Alle onderdelen kun je overigens ook goed voorbereiden en enkele dagen bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

19 reacties

  1. Connie schreef:

    Kan je in de cake ook limoncello (limoenlikeur) gebruiken en zo ja hoeveel? Of beter door de monchou?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou een klein scheutje door het beslag kunnen proberen.

  2. Heeren lizette schreef:

    Hallo, graag wat goede raad ,
    Ik bak al cake van toen ik nog thuis woonden,en altijd mooi gele kleur,
    Nu zijn we meer dan 50 jaar verder en sinds een paar jaar is mijn gebakken cake bruinig van kleur ,in mijn ogen doe ik nog altijd het zelfde ,maar ja misschien is er toch iets niet juist.
    Heb gisteren de laatste biscuit gebakken ,met vermelding aan de klein kinderen
    Zo wil ik geen kleur niet meer en is ook nogal korrelig.
    Hebt u soms goede raad voor mij ,ik zou dan heeeeel dankbaar zijn.
    Groetjes Lizy

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is lastig te zeggen zo zonder verdere informatie. Ik weet niet wat er veranderd is in die tussentijd, het kan net zo goed zijn dat een van de ingrediënten anders is.

    2. Carine schreef:

      Bedoel het absoluut niet vervelend, maar kan de kleurkwestie niet door je ogen komen? Naarmate men ouder wordt, verkleuren de ooglenzen. Dit heeft effect op contrast en kleurenzien.

  3. Maike de Jong schreef:

    Hoii, Op dit moment zit de cake in de oven dus ik ben net begonnen met de monchou en de kersenvlaaivulling alleen ik kom erachter dat ik geen vanille aroma en maizena meer in huis heb. Kan ik deze ook vervangen door iets anders bijv. vanillesuiker en tarwebloem?

    1. Laura Kieft schreef:

      Vanillesuiker kan, maar bloem is in dit geval niet mogelijk.

  4. Marianne schreef:

    Gistermiddag je heerlijke recept gemaakt,zag er prachtig uit maar helaas toen de rand van de vorm eraf ging zakte de taart in elkaar…;-) Maar hij smaakte heerlijk! Misschien volgende keer toch een pakje Klop en fix van Dr Oetker bij de slagroom doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je het MonChou mengsel rustig spatel en evt laat opstijven in de koelkast is er geen klopfis nodig. Waarschijnlijk is de slagroom niet goed stijf geweest en/of heb je te lang/snel gemixt.

  5. Danielle schreef:

    Hi,
    Heb je een tip om het cakebeslag goed in de bakvorm te verspreiden? Alles blijft aan m’n spatel (zo’n buigzame) zitten. Misschien had ik ook wat meer moeten maken, mijn bakvorm is wat groter, dus heb nu beetje dunne bodem 🙂
    Stiekem al even geproeft, hij is lekker!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik hier altijd een spatel voor, met een mes of tweede spatel kun je de eerste even schoonmaken zodat het allemaal in de vorm zit.

      1. Danielle schreef:

        Haha, hoe simpel kan het zijn. Dank voor de snelle reactie!

  6. Nurcan schreef:

    Beste Laura,

    Ik heb je MonChou citroencake gemaakt gisteren en heb het meegenomen toen ik op bezoek ging . Nou resultaat was onwijs lekker iedereen vond het echt heerlijk 😀 ik had een vraagje i.p.v zelfrijzend bakmeel kan ik ook gewone meel gebruiken ? en dan eventueel bakpoeder erin doen ?

    Alvast bedankt

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewone bloem kan ook, dan is er inderdaad ook bakpoeder nodig.

  7. jurren schreef:

    lekkere taart, alleen hoe maak je de taart hoog?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je een hogere cake wilt gebruik je meer beslag en/of een kleinere bakvorm. Dan moet je uiteraard ook de baktijden veranderen.

  8. Kitty schreef:

    Als ik de cake in muffin bakjes wil bakken ipv een springvorm, moet ik dan dezelfde baktijd van 20-25 min. aanhouden>

    1. Laura Kieft schreef:

      als het echt cupcake formaat wordt qua hoogte ook bak je ze 18-20 minuten. Als je ze laag maakt hebben ze minder tijd nodig.

  9. Marloes schreef:

    Hi Laura,

    Kan deze taart ook lactosevrij gemaakt worden door de monchou te vervangen voor lactosevrije roomkaas? En de slagroom door lactosevrije slagroom? En de roomboter door bijv Flora plant? Want deze cake ziet er wel ongelooflijk lekker en feestelijk uit.

    Hartelijke groetjes,
    Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *