Er zijn hier bij mij al flink wat blikken met kersenvlaaivulling doorheen gegaan voordat ik mij eens afvroeg waarom ik dat nooit eens zelf gemaakt had. Ik houd van lekker makkelijk en ik heb niets tegen vlaaivulling uit blik, maar vaak zijn sommige dingen die je koopt ontzettend simpel om zelf te maken. Dat geldt ook voor deze zelfgemaakte kersenvlaaivulling. Je kunt het maken met verse kersen, kersen uit een pot of zelfs uit de diepvries.
Ik koos voor kersen uit een pot omdat mijn medesupermarktbezoekers (is dat een woord?) alle andere soorten kersen hadden weggekaapt. Maar vind jij wel verse kersen of een doosje in de diepvries kun je ook aan de slag, want het recept blijft nagenoeg gelijk. Grote voordeel aan zelfgemaakte kersenvlaaivulling is dat er in verhouding lekker veel kersen in zitten, heerlijk!
BAKTIP: Wanneer je nog geen geschikte glazen potten in huis hebt: Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.
Zou dit ook met aardbeien kunnen?
Lijkt mij wel, aardbeien bevatten wel meer vocht dus de verhoudingen zullen misschien wel iets anders zijn.
Ik heb vorige week aardbeienvlaai vulling gemaakt, 85 gram water op 400 gram aardbeien en 30 gram suiker. Als bindmiddel werd er in dat recept gekozen voor aardappelzetmeel
Hallo Laura ik wil graag versenvlaaivulling maken.Maar ik wouw weten als ik de kersenvulling in potten doe.Moet ik de potten met kersvulling 20minuten laten koken of hoeft dati niet.
Nee hoor, dat hoeft niet
Bedankt Laura
Hallo Laura een Tip voor jou en je lezers.
Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, maïzena en citroensap en de eetlepel kersensap doet
Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, aardappelzetmeel mengt.
daarna voeg je citroensap en de eetlepel kersensap toe en mengt tot een glad papje
waarom geen maïzena deze geeft een wazige door schijning terwijl aardappelzetmeel een helder doorschijning geeft
waarom eerst de suiker mengen met de aardappelzetmeel (of custard of maïzena), dan krijg je geen klontjes
je collega,
banketbakker Henny
Ik had zelf met maïzena totaal geen last van een wazige doorschijning, gewoon mooi rood zoals het er in blik ook uitziet. En klontjes had ik ook niet 🙂
Hoi Laura,
Het ziet er heerlijk uit! Kun je dit ook zonder suiker maken? Alvast bedankt voor het beantwoorden.
Een hartelijke groet,
Marja
Als je kersen zoet genoeg zijn kun je het proberen, maar het zal wel iets anders worden.
Lekker hoor! Ik maak ook wel eens zo ananas-vlaaivulling. Omdat dit niet te koop is. Dus ja, het kan ook met ander fruit. Al zou ik bij verse aardbeien niet alleen water gebruiken omdat je denk ik te weinig smaak krijgt aan je vulling.
En als ik geen zin heb om kersenvlaaivulling te maken, koop ik een blik en een pot kersen. Dan heb je toch lekkere vlaaivulling met veel kersen ipv bijna alleen de gelei.
Zou je de vulling ook kunnen invriezen?
Groetjes, Fijnalda
Dat lijkt me geen probleem, maar je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.
Ananas gaat niet door de enzymen die dit fruit bevat. Hetzelfde is het geval met een kiwi.
Toevallig heb ik vorige week Aardbeienvlaai vulling gemaakt, ook echt een aanrader. Minder water toevoegen in dat geval en als bindmiddel werd in het recept gekozen voor aardappelmeel.
Kun je de vlaaivulling direct gebruiken om een vlaai te bakken of moet het eerst nog afkoelen om in te dikken?
Ik laat het eerst afkoelen, maar in principe kun je het ook gelijk gebruiken. Je kunt eventueel het mengsel wat langer laten doorkoken zodat het al iets dikker is.
Het is heerlijk maar kan ik wat ik over heb invriezen?
Dat lijkt me geen probleem, maar je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.
Ik heb net kersenvlaaivulling gemaakt met verse kersen van onze boom volgens recept. Eigenlijk wil ik het gebruiken voor de monchoutaart. Maar mijn gelei is niet echt rood geworden. Niet echt mooi voor de taart. Hoe kan dat? Nog tips om het mooi rood te krijgen.
Ik heb kersen uit de pot gebruikt, dus misschien is dat een ander (donkerder) soort kers wellicht? Hoe is de smaak? Je zou kunnen denken aan kleurstof, of een natuurlijke kleurstof zoals bietensap/poeder
Kan ik dit ook met gelei suiker maken, en hoeveel suiker moet ik dan gebruiken
Dat zou ik zo niet durven gokken.
Kan je dit ook met andere fruitsoorten doen? Zoals perziken?
Dat moet zeker lukken, maar het zou kunnen dat de receptuur wel wat anders in elkaar moet zitten voor het beste resultaat.
Goedemiddag Laura kan ik deze kersenvulling ook op wafels gebruiken. ? en opwarmen alvast bedankt groetjes ?
Zeker, heerlijk zelfs!
Hoi Laura!
Waar kan ik het recept van de taart in het plaatje vinden? Ik zoek een room waarmee ik de kersen op z’n plaats kan houden in een taart en die ziet er super uit!
Groetjes, Gina
Onder aan het artikel vind je wat doorverwijzingen naar bijvoorbeeld de Monchou sloffentaart van op de foto!
Voor wat betreft meteen de vlaaivulling gebruiken: minder goed idee. Ik deed het zojuist maar moest nog het rooster snijden (reepje voor reepje en dan vlechten). Toen begon halverwege door de hitte van de kersen het deeg al te rijzen en kreeg ik het niet met voor elkaar om het netjes te vlechten? en toen snel snel het ei en de suiker eroverheen en de oven in.
Hoi Laura, met Maizena gebonden vlaaivulling komt bij mij uit de vriezer (na het ontdooien) als een rare, vaste massa waar bij wat druk het water uit loopt. Niet echt smakelijk dus. Is er een manier om weer die mooi glanzende, geleiachtige vulling terug te krijgen?
Dat zou ik helaas niet weten, want ik heb vlaaivulling nog niet eerder ingevroren. Je zou misschien kunnen proberen het wat te verwarmen en kijken wat dat doet?
Wat een goed recept! Voor mij ook geen blikjes meer. Ik wilde je panna cotta met kersen maken en toen kwam ik via de ingrediënten bij dit recept terecht. Zo simpel idd. Bedankt!!
Net gemaakt met verse, zure kersen. Het is mooi rood (donker) vindt alleen dat er relatief weinig kers in zit. Ga de volgende lading minder water toevoegen. Bedankt voor het recept.
Hi, ik heb gister de vulling gemaakt voor de taart vandaag. Maar ik kwam er zojuist achter dat hij nog te vloeibaar is. Kan ik dit nog oplossen?
Oeh vervelend. Ik zou dan een blaadje gelatine er aan toevoegen denk ik (even de instructies op de achterkant van het pakje volgen).
Vlaai vulling ging de eerste keer mis doordat ik van de meng -lepel/spatel had geproefd waardoor er een klein beetje speeksel in het beslag terecht kwam.
Hierdoor werden de enzymen van de maïzena afgebroken en werd het niet dikker. Later het recept nog een keer gedaan met abrikozen uit pot en ging het in één keer goed.
(kwam hier achter toen ik dit aan mijn Oma vertelde, nadat ik voor haar een verjaardag vlaai had gemaakt en opmerkte dat het de tweede keer beter ging.)
Hoi Laura,
Heb jij dit met zure of zoete kersen gemaakt? Bedankt voor het recept!!
Als je verse kersen gebruikt dan zou ik zoete kersen aanraden.
Hoi laura ,
Ik heb de kersenvlaai vulling gemaakt op 12-7-2023 en in een steriele pot gedaan en in de koelkast gezet .
Nu zie ik dat al het vocht los is gekomen van de vulling de kersen zitten als een klomp bij elkaar en het sap zit boven in.
Wat heb ik verkeerd gedaan en kan ik dit nu nog wel gebruiken?
Als de pot goed schoon was lijkt me dat van wel. Als je de pot opent en doorroert kun je even kijken wat dat doet (en ruik/proef vooral ook even).
Hoi Laura,
Kan ik hiervoor ook Amarena kersen uit een pot gebruiken of wordt het dan te sterk/zoet?
Is dit al 1,5 recept of moet ik het nog een halve keer erbij maken
Ik denk dat je het nodig hebt voor een ander recept? Als daar staat 1,5 keer dit recept dan is hert inderdaad nog een halve keer erbij.