Zelf kersenvlaaivulling maken

11 juni 2018
37

Er zijn hier bij mij al flink wat blikken met kersenvlaaivulling doorheen gegaan voordat ik mij eens afvroeg waarom ik dat nooit eens zelf gemaakt had. Ik houd van lekker makkelijk en ik heb niets tegen vlaaivulling uit blik, maar vaak zijn sommige dingen die je koopt ontzettend simpel om zelf te maken. Dat geldt ook voor deze zelfgemaakte kersenvlaaivulling. Je kunt het maken met verse kersen, kersen uit een pot of zelfs uit de diepvries. Ik koos voor kersen uit een pot omdat mijn medesupermarktbezoekers (is dat een woord?) alle andere soorten kersen hadden weggekaapt. Maar vind jij wel verse kersen of een doosje in de diepvries kun je ook aan de slag, want het recept blijft nagenoeg gelijk. Grote voordeel aan zelfgemaakte kersenvlaaivulling is dat er in verhouding lekker veel kersen in zitten, heerlijk!

Kersenvlaaivulling

Zelf vlaaivulling maken is een stuk lekkerder dan uit de winkel en je kan het in veel verschillende toetjes verwerken. Probeer dus zeker eens deze kersenvlaaivulling zelf te maken!
Porties: 25 cm taart (meer dan genoeg)

Ingrediënten

  • 350 gram ontpitte kersen uit pot
  • 150 ml kersensap (ook uit de pot!)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 el maïzena
  • 1 tl citroensap
  • 1 el kersensap

Verse kersen

  • Gebruik je verse kersen? Gebruik dan in plaats van kersensap gewoon 150 ml water.

Diepvries kersen

  • Weeg de kersen af na ontdooien en meet 150 ml van het vrijgekomen sap af. Vul eventueel aan met water als je niet genoeg hebt.

Instructies

  • Giet de kersen af in een zeef of vergiet en vang het kersensap op. Doe de kersen in een pan samen met 150 ml kersensap. Zet het vuur op een lage stand en breng het rustig aan de kook, roer regelmatig!
  • Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, maïzena en citroensap en de eetlepel kersensap doet. Roer tot er een papje/glazuur ontstaat. Wanneer het mengsel in de pan begint te koken voeg je het papje toe.
  • Blijf goed roeren in de pan, maar doe dit wel met beleid zodat de kersen niet allemaal stuk gaan. Laat het mengsel zo’n 5-10 minuten goed doorkoken. Om te controleren of het goed is haal je een klein lepeltje van het vocht uit de pan, schep dit op een bordje. Zo koelt het vlot af, voel met je vingers even of je de consistentie al dik genoeg vindt. Tijdens het afkoelen dikt het gelei iets in, maar niet veel.
  • Wanneer de kersenvlaaivulling klaar is, giet je het in een schaal. Dek af met folie en laat afkoelen

Tips

  • Bewaren: In de koelkast blijft de vlaaivulling een week goed. Je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.

Een paar heerlijke recepten voor de kersenvlaaivulling:

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

31 reacties

  1. Elly schreef:

    Zou dit ook met aardbeien kunnen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Lijkt mij wel, aardbeien bevatten wel meer vocht dus de verhoudingen zullen misschien wel iets anders zijn.

      1. Marleen schreef:

        Ik heb vorige week aardbeienvlaai vulling gemaakt, 85 gram water op 400 gram aardbeien en 30 gram suiker. Als bindmiddel werd er in dat recept gekozen voor aardappelzetmeel

      2. Francisca schreef:

        Hallo Laura ik wil graag versenvlaaivulling maken.Maar ik wouw weten als ik de kersenvulling in potten doe.Moet ik de potten met kersvulling 20minuten laten koken of hoeft dati niet.

        1. Laura Kieft schreef:

          Nee hoor, dat hoeft niet

          1. Francisca schreef:

            Bedankt Laura

  2. Henny Lansink schreef:

    Hallo Laura een Tip voor jou en je lezers.

    Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, maïzena en citroensap en de eetlepel kersensap doet

    Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, aardappelzetmeel mengt.
    daarna voeg je citroensap en de eetlepel kersensap toe en mengt tot een glad papje

    waarom geen maïzena deze geeft een wazige door schijning terwijl aardappelzetmeel een helder doorschijning geeft
    waarom eerst de suiker mengen met de aardappelzetmeel (of custard of maïzena), dan krijg je geen klontjes

    je collega,
    banketbakker Henny

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik had zelf met maïzena totaal geen last van een wazige doorschijning, gewoon mooi rood zoals het er in blik ook uitziet. En klontjes had ik ook niet 🙂

  3. Marja schreef:

    Hoi Laura,
    Het ziet er heerlijk uit! Kun je dit ook zonder suiker maken? Alvast bedankt voor het beantwoorden.
    Een hartelijke groet,
    Marja

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je kersen zoet genoeg zijn kun je het proberen, maar het zal wel iets anders worden.

  4. Chantal schreef:

    Lekker hoor! Ik maak ook wel eens zo ananas-vlaaivulling. Omdat dit niet te koop is. Dus ja, het kan ook met ander fruit. Al zou ik bij verse aardbeien niet alleen water gebruiken omdat je denk ik te weinig smaak krijgt aan je vulling.

    En als ik geen zin heb om kersenvlaaivulling te maken, koop ik een blik en een pot kersen. Dan heb je toch lekkere vlaaivulling met veel kersen ipv bijna alleen de gelei.

    1. Fijnalda schreef:

      Zou je de vulling ook kunnen invriezen?
      Groetjes, Fijnalda

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat lijkt me geen probleem, maar je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.

    2. J.Trip schreef:

      Ananas gaat niet door de enzymen die dit fruit bevat. Hetzelfde is het geval met een kiwi.

  5. Marleen schreef:

    Toevallig heb ik vorige week Aardbeienvlaai vulling gemaakt, ook echt een aanrader. Minder water toevoegen in dat geval en als bindmiddel werd in het recept gekozen voor aardappelmeel.

  6. Vivienne schreef:

    Kun je de vlaaivulling direct gebruiken om een vlaai te bakken of moet het eerst nog afkoelen om in te dikken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik laat het eerst afkoelen, maar in principe kun je het ook gelijk gebruiken. Je kunt eventueel het mengsel wat langer laten doorkoken zodat het al iets dikker is.

  7. Gerda schreef:

    Het is heerlijk maar kan ik wat ik over heb invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem, maar je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.

  8. Astrid schreef:

    Ik heb net kersenvlaaivulling gemaakt met verse kersen van onze boom volgens recept. Eigenlijk wil ik het gebruiken voor de monchoutaart. Maar mijn gelei is niet echt rood geworden. Niet echt mooi voor de taart. Hoe kan dat? Nog tips om het mooi rood te krijgen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb kersen uit de pot gebruikt, dus misschien is dat een ander (donkerder) soort kers wellicht? Hoe is de smaak? Je zou kunnen denken aan kleurstof, of een natuurlijke kleurstof zoals bietensap/poeder

  9. Magda de munnik schreef:

    Kan ik dit ook met gelei suiker maken, en hoeveel suiker moet ik dan gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik zo niet durven gokken.

  10. Myrthe schreef:

    Kan je dit ook met andere fruitsoorten doen? Zoals perziken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet zeker lukken, maar het zou kunnen dat de receptuur wel wat anders in elkaar moet zitten voor het beste resultaat.

  11. La Rosa Maria schreef:

    Goedemiddag Laura kan ik deze kersenvulling ook op wafels gebruiken. 😋 en opwarmen alvast bedankt groetjes 😘

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, heerlijk zelfs!

  12. Gina schreef:

    Hoi Laura!
    Waar kan ik het recept van de taart in het plaatje vinden? Ik zoek een room waarmee ik de kersen op z’n plaats kan houden in een taart en die ziet er super uit!
    Groetjes, Gina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Onder aan het artikel vind je wat doorverwijzingen naar bijvoorbeeld de Monchou sloffentaart van op de foto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *