Er zijn hier bij mij al flink wat blikken met kersenvlaaivulling doorheen gegaan voordat ik mij eens afvroeg waarom ik dat nooit eens zelf gemaakt had. Ik houd van lekker makkelijk en ik heb niets tegen vlaaivulling uit blik, maar vaak zijn sommige dingen die je koopt ontzettend simpel om zelf te maken. Dat geldt ook voor deze zelfgemaakte kersenvlaaivulling. Je kunt het maken met verse kersen, kersen uit een pot of zelfs uit de diepvries. Ik koos voor kersen uit een pot omdat mijn medesupermarktbezoekers (is dat een woord?) alle andere soorten kersen hadden weggekaapt. Maar vind jij wel verse kersen of een doosje in de diepvries kun je ook aan de slag, want het recept blijft nagenoeg gelijk. Grote voordeel aan zelfgemaakte kersenvlaaivulling is dat er in verhouding lekker veel kersen in zitten, heerlijk!
Kersenvlaaivulling
Ingrediënten
- 350 gram ontpitte kersen uit pot
- 150 ml kersensap (ook uit de pot!)
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 el maïzena
- 1 tl citroensap
- 1 el kersensap
Verse kersen
- Gebruik je verse kersen? Gebruik dan in plaats van kersensap gewoon 150 ml water.
Diepvries kersen
- Weeg de kersen af na ontdooien en meet 150 ml van het vrijgekomen sap af. Vul eventueel aan met water als je niet genoeg hebt.
Instructies
- Giet de kersen af in een zeef of vergiet en vang het kersensap op. Doe de kersen in een pan samen met 150 ml kersensap. Zet het vuur op een lage stand en breng het rustig aan de kook, roer regelmatig!
- Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, maïzena en citroensap en de eetlepel kersensap doet. Roer tot er een papje/glazuur ontstaat. Wanneer het mengsel in de pan begint te koken voeg je het papje toe.
- Blijf goed roeren in de pan, maar doe dit wel met beleid zodat de kersen niet allemaal stuk gaan. Laat het mengsel zo’n 5-10 minuten goed doorkoken. Om te controleren of het goed is haal je een klein lepeltje van het vocht uit de pan, schep dit op een bordje. Zo koelt het vlot af, voel met je vingers even of je de consistentie al dik genoeg vindt. Tijdens het afkoelen dikt het gelei iets in, maar niet veel.
- Wanneer de kersenvlaaivulling klaar is, giet je het in een schaal. Dek af met folie en laat afkoelen
Tips
- Bewaren: In de koelkast blijft de vlaaivulling een week goed. Je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.
Een paar heerlijke recepten voor de kersenvlaaivulling:
- Kaiserschmarrn met warme kersen (vulling even kort opwarmen)
- MonChou sloffentaart
- Mini MonChou galettes
- MonChou taart
- MonChou cupcakes
Zou dit ook met aardbeien kunnen?
Lijkt mij wel, aardbeien bevatten wel meer vocht dus de verhoudingen zullen misschien wel iets anders zijn.
Ik heb vorige week aardbeienvlaai vulling gemaakt, 85 gram water op 400 gram aardbeien en 30 gram suiker. Als bindmiddel werd er in dat recept gekozen voor aardappelzetmeel
Hallo Laura een Tip voor jou en je lezers.
Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, maïzena en citroensap en de eetlepel kersensap doet
Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, aardappelzetmeel mengt.
daarna voeg je citroensap en de eetlepel kersensap toe en mengt tot een glad papje
waarom geen maïzena deze geeft een wazige door schijning terwijl aardappelzetmeel een helder doorschijning geeft
waarom eerst de suiker mengen met de aardappelzetmeel (of custard of maïzena), dan krijg je geen klontjes
je collega,
banketbakker Henny
Ik had zelf met maïzena totaal geen last van een wazige doorschijning, gewoon mooi rood zoals het er in blik ook uitziet. En klontjes had ik ook niet 🙂
Hoi Laura,
Het ziet er heerlijk uit! Kun je dit ook zonder suiker maken? Alvast bedankt voor het beantwoorden.
Een hartelijke groet,
Marja
Als je kersen zoet genoeg zijn kun je het proberen, maar het zal wel iets anders worden.
Lekker hoor! Ik maak ook wel eens zo ananas-vlaaivulling. Omdat dit niet te koop is. Dus ja, het kan ook met ander fruit. Al zou ik bij verse aardbeien niet alleen water gebruiken omdat je denk ik te weinig smaak krijgt aan je vulling.
En als ik geen zin heb om kersenvlaaivulling te maken, koop ik een blik en een pot kersen. Dan heb je toch lekkere vlaaivulling met veel kersen ipv bijna alleen de gelei.
Zou je de vulling ook kunnen invriezen?
Groetjes, Fijnalda
Dat lijkt me geen probleem, maar je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.
Toevallig heb ik vorige week Aardbeienvlaai vulling gemaakt, ook echt een aanrader. Minder water toevoegen in dat geval en als bindmiddel werd in het recept gekozen voor aardappelmeel.
Kun je de vlaaivulling direct gebruiken om een vlaai te bakken of moet het eerst nog afkoelen om in te dikken?
Ik laat het eerst afkoelen, maar in principe kun je het ook gelijk gebruiken. Je kunt eventueel het mengsel wat langer laten doorkoken zodat het al iets dikker is.
Het is heerlijk maar kan ik wat ik over heb invriezen?
Dat lijkt me geen probleem, maar je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.
Ik heb net kersenvlaaivulling gemaakt met verse kersen van onze boom volgens recept. Eigenlijk wil ik het gebruiken voor de monchoutaart. Maar mijn gelei is niet echt rood geworden. Niet echt mooi voor de taart. Hoe kan dat? Nog tips om het mooi rood te krijgen.
Ik heb kersen uit de pot gebruikt, dus misschien is dat een ander (donkerder) soort kers wellicht? Hoe is de smaak? Je zou kunnen denken aan kleurstof, of een natuurlijke kleurstof zoals bietensap/poeder