Er zijn hier bij mij al flink wat blikken met kersenvlaaivulling doorheen gegaan voordat ik mij eens afvroeg waarom ik dat nooit eens zelf gemaakt had. Ik houd van lekker makkelijk en ik heb niets tegen vlaaivulling uit blik, maar vaak zijn sommige dingen die je koopt ontzettend simpel om zelf te maken. Dat geldt ook voor deze zelfgemaakte kersenvlaaivulling. Je kunt het maken met verse kersen, kersen uit een pot of zelfs uit de diepvries.

Ik koos voor kersen uit een pot omdat mijn medesupermarktbezoekers (is dat een woord?) alle andere soorten kersen hadden weggekaapt. Maar vind jij wel verse kersen of een doosje in de diepvries kun je ook aan de slag, want het recept blijft nagenoeg gelijk. Grote voordeel aan zelfgemaakte kersenvlaaivulling is dat er in verhouding lekker veel kersen in zitten, heerlijk!

BAKTIP: Wanneer je nog geen geschikte glazen potten in huis hebt: Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.

kersenvlaaivulling 1a

Een paar heerlijke recepten voor de kersenvlaaivulling:

 

ZELF KERSENVLAAIVULLING MAKEN

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 8 stemmen

Kersenvlaaivulling

Zelf vlaaivulling maken is een stuk lekkerder dan uit de winkel en je kan het in veel verschillende toetjes verwerken. Probeer dus zeker eens deze kersenvlaaivulling zelf te maken!
Porties: 25 cm taart (meer dan genoeg)

Ingrediënten

  • 350 gram ontpitte kersen uit pot
  • 150 ml kersensap (ook uit de pot!)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 el maïzena
  • 1 tl citroensap
  • 1 el kersensap

Verse kersen

  • Gebruik je verse kersen? Gebruik dan in plaats van kersensap gewoon 150 ml water.

Diepvries kersen

  • Weeg de kersen af na ontdooien en meet 150 ml van het vrijgekomen sap af. Vul eventueel aan met water als je niet genoeg hebt.

Instructies

  • Giet de kersen af in een zeef of vergiet en vang het kersensap op. Doe de kersen in een pan samen met 150 ml kersensap. Zet het vuur op een lage stand en breng het rustig aan de kook, roer regelmatig!
  • Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, maïzena en citroensap en de eetlepel kersensap doet. Roer tot er een papje/glazuur ontstaat. Wanneer het mengsel in de pan begint te koken voeg je het papje toe.
  • Blijf goed roeren in de pan, maar doe dit wel met beleid zodat de kersen niet allemaal stuk gaan. Laat het mengsel zo’n 5-10 minuten goed doorkoken. Om te controleren of het goed is haal je een klein lepeltje van het vocht uit de pan, schep dit op een bordje. Zo koelt het vlot af, voel met je vingers even of je de consistentie al dik genoeg vindt. Tijdens het afkoelen dikt het gelei iets in, maar niet veel.
  • Wanneer de kersenvlaaivulling klaar is, giet je het in een schaal. Dek af met folie en laat afkoelen

Tips

  • Bewaren: In de koelkast blijft de vlaaivulling een week goed. Je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

46 reacties

  1. Elly schreef:

    Zou dit ook met aardbeien kunnen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Lijkt mij wel, aardbeien bevatten wel meer vocht dus de verhoudingen zullen misschien wel iets anders zijn.

      1. Marleen schreef:

        Ik heb vorige week aardbeienvlaai vulling gemaakt, 85 gram water op 400 gram aardbeien en 30 gram suiker. Als bindmiddel werd er in dat recept gekozen voor aardappelzetmeel

      2. Francisca schreef:

        Hallo Laura ik wil graag versenvlaaivulling maken.Maar ik wouw weten als ik de kersenvulling in potten doe.Moet ik de potten met kersvulling 20minuten laten koken of hoeft dati niet.

        1. Laura Kieft schreef:

          Nee hoor, dat hoeft niet

          1. Francisca schreef:

            Bedankt Laura

  2. Henny Lansink schreef:

    Hallo Laura een Tip voor jou en je lezers.

    Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, maïzena en citroensap en de eetlepel kersensap doet

    Ondertussen neem je een kommetje waarin je suiker, aardappelzetmeel mengt.
    daarna voeg je citroensap en de eetlepel kersensap toe en mengt tot een glad papje

    waarom geen maïzena deze geeft een wazige door schijning terwijl aardappelzetmeel een helder doorschijning geeft
    waarom eerst de suiker mengen met de aardappelzetmeel (of custard of maïzena), dan krijg je geen klontjes

    je collega,
    banketbakker Henny

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik had zelf met maïzena totaal geen last van een wazige doorschijning, gewoon mooi rood zoals het er in blik ook uitziet. En klontjes had ik ook niet 🙂

  3. Marja schreef:

    Hoi Laura,
    Het ziet er heerlijk uit! Kun je dit ook zonder suiker maken? Alvast bedankt voor het beantwoorden.
    Een hartelijke groet,
    Marja

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je kersen zoet genoeg zijn kun je het proberen, maar het zal wel iets anders worden.

  4. Chantal schreef:

    Lekker hoor! Ik maak ook wel eens zo ananas-vlaaivulling. Omdat dit niet te koop is. Dus ja, het kan ook met ander fruit. Al zou ik bij verse aardbeien niet alleen water gebruiken omdat je denk ik te weinig smaak krijgt aan je vulling.

    En als ik geen zin heb om kersenvlaaivulling te maken, koop ik een blik en een pot kersen. Dan heb je toch lekkere vlaaivulling met veel kersen ipv bijna alleen de gelei.

    1. Fijnalda schreef:

      Zou je de vulling ook kunnen invriezen?
      Groetjes, Fijnalda

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat lijkt me geen probleem, maar je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.

    2. J.Trip schreef:

      Ananas gaat niet door de enzymen die dit fruit bevat. Hetzelfde is het geval met een kiwi.

  5. Marleen schreef:

    Toevallig heb ik vorige week Aardbeienvlaai vulling gemaakt, ook echt een aanrader. Minder water toevoegen in dat geval en als bindmiddel werd in het recept gekozen voor aardappelmeel.

  6. Vivienne schreef:

    Kun je de vlaaivulling direct gebruiken om een vlaai te bakken of moet het eerst nog afkoelen om in te dikken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik laat het eerst afkoelen, maar in principe kun je het ook gelijk gebruiken. Je kunt eventueel het mengsel wat langer laten doorkoken zodat het al iets dikker is.

  7. Gerda schreef:

    Het is heerlijk maar kan ik wat ik over heb invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem, maar je kunt de vulling ook in een steriele pot gieten, dan kun je de kersenvulling tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek.

  8. Astrid schreef:

    Ik heb net kersenvlaaivulling gemaakt met verse kersen van onze boom volgens recept. Eigenlijk wil ik het gebruiken voor de monchoutaart. Maar mijn gelei is niet echt rood geworden. Niet echt mooi voor de taart. Hoe kan dat? Nog tips om het mooi rood te krijgen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb kersen uit de pot gebruikt, dus misschien is dat een ander (donkerder) soort kers wellicht? Hoe is de smaak? Je zou kunnen denken aan kleurstof, of een natuurlijke kleurstof zoals bietensap/poeder

  9. Magda de munnik schreef:

    Kan ik dit ook met gelei suiker maken, en hoeveel suiker moet ik dan gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik zo niet durven gokken.

  10. Myrthe schreef:

    Kan je dit ook met andere fruitsoorten doen? Zoals perziken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet zeker lukken, maar het zou kunnen dat de receptuur wel wat anders in elkaar moet zitten voor het beste resultaat.

  11. La Rosa Maria schreef:

    Goedemiddag Laura kan ik deze kersenvulling ook op wafels gebruiken. ? en opwarmen alvast bedankt groetjes ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, heerlijk zelfs!

  12. Gina schreef:

    Hoi Laura!
    Waar kan ik het recept van de taart in het plaatje vinden? Ik zoek een room waarmee ik de kersen op z’n plaats kan houden in een taart en die ziet er super uit!
    Groetjes, Gina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Onder aan het artikel vind je wat doorverwijzingen naar bijvoorbeeld de Monchou sloffentaart van op de foto!

  13. Karin schreef:

    Voor wat betreft meteen de vlaaivulling gebruiken: minder goed idee. Ik deed het zojuist maar moest nog het rooster snijden (reepje voor reepje en dan vlechten). Toen begon halverwege door de hitte van de kersen het deeg al te rijzen en kreeg ik het niet met voor elkaar om het netjes te vlechten? en toen snel snel het ei en de suiker eroverheen en de oven in.

  14. Dana schreef:

    Hoi Laura, met Maizena gebonden vlaaivulling komt bij mij uit de vriezer (na het ontdooien) als een rare, vaste massa waar bij wat druk het water uit loopt. Niet echt smakelijk dus. Is er een manier om weer die mooi glanzende, geleiachtige vulling terug te krijgen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik helaas niet weten, want ik heb vlaaivulling nog niet eerder ingevroren. Je zou misschien kunnen proberen het wat te verwarmen en kijken wat dat doet?

  15. Henrike schreef:

    Wat een goed recept! Voor mij ook geen blikjes meer. Ik wilde je panna cotta met kersen maken en toen kwam ik via de ingrediënten bij dit recept terecht. Zo simpel idd. Bedankt!!

  16. Kitty Wu schreef:

    Net gemaakt met verse, zure kersen. Het is mooi rood (donker) vindt alleen dat er relatief weinig kers in zit. Ga de volgende lading minder water toevoegen. Bedankt voor het recept.

  17. Lindi schreef:

    Hi, ik heb gister de vulling gemaakt voor de taart vandaag. Maar ik kwam er zojuist achter dat hij nog te vloeibaar is. Kan ik dit nog oplossen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh vervelend. Ik zou dan een blaadje gelatine er aan toevoegen denk ik (even de instructies op de achterkant van het pakje volgen).

  18. Jos schreef:

    Vlaai vulling ging de eerste keer mis doordat ik van de meng -lepel/spatel had geproefd waardoor er een klein beetje speeksel in het beslag terecht kwam.
    Hierdoor werden de enzymen van de maïzena afgebroken en werd het niet dikker. Later het recept nog een keer gedaan met abrikozen uit pot en ging het in één keer goed.
    (kwam hier achter toen ik dit aan mijn Oma vertelde, nadat ik voor haar een verjaardag vlaai had gemaakt en opmerkte dat het de tweede keer beter ging.)

  19. Suna schreef:

    Hoi Laura,
    Heb jij dit met zure of zoete kersen gemaakt? Bedankt voor het recept!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je verse kersen gebruikt dan zou ik zoete kersen aanraden.

  20. Gabriella van de Wal schreef:

    Hoi laura ,

    Ik heb de kersenvlaai vulling gemaakt op 12-7-2023 en in een steriele pot gedaan en in de koelkast gezet .
    Nu zie ik dat al het vocht los is gekomen van de vulling de kersen zitten als een klomp bij elkaar en het sap zit boven in.
    Wat heb ik verkeerd gedaan en kan ik dit nu nog wel gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als de pot goed schoon was lijkt me dat van wel. Als je de pot opent en doorroert kun je even kijken wat dat doet (en ruik/proef vooral ook even).

  21. Petra schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik hiervoor ook Amarena kersen uit een pot gebruiken of wordt het dan te sterk/zoet?

  22. Rein schreef:

    Is dit al 1,5 recept of moet ik het nog een halve keer erbij maken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat je het nodig hebt voor een ander recept? Als daar staat 1,5 keer dit recept dan is hert inderdaad nog een halve keer erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept