Hoe kun je botercrème het beste kleuren?

Gepost: 16 mei 2022 Laatst bewerkt: 26 mei 2023
Hoe kun je botercrème het beste kleuren?

Hoe kun je botercrème het beste kleuren? Als je net een verse botercrème hebt gemaakt, dan zal de kleur hiervan ergens tussen wit en geel in liggen. Afhankelijk van het baksel dat je wilt maken, kan het onwijs leuk zijn om een bijzondere kleur aan je crème te geven. Waarschijnlijk heb je al iets in gedachten!

Misschien wil je graag voor een witte of juist zwarte botercrème gaan, of wil je natuurlijke kleurstoffen gebruiken. Ook krijg ik vaak de vraag welke kleurstof ik het liefst gebruik voor het kleuren van mijn botercrème. Het werd tijd dat ik de antwoorden bundel op één plek.

Wat is botercrème?

Een botercrème in z’n algemeen is een stevige en romige crème op basis van o.a. boter en suiker, die gebruikt wordt om taarten mee af te smeren en te vullen, of voor de toeven van cupcakes bijvoorbeeld.

Er zijn veel verschillende soorten botercrèmes, zoals een Amerikaanse botercrème, een Zwitserse of een Franse. Het verschil is dat ze allemaal een andere basis hebben. Een Zwitserse botercrème heeft meringue als basis, waar vervolgens boter doorheen wordt gemixt. Mijn eigen recept voor botercrème heeft een mengsel van melk en bloem als basis, waar ik vervolgens boter, poedersuiker en vanille doorheen mix. Deze methode zorgt ervoor dat er een heerlijk luchtige botercrème ontstaat, die geen vet mondgevoel heeft en niet sterk naar boter smaakt.

Is je botercrème geschift? Geen zorgen, met deze tips krijg je je botercrème altijd weer uit de schift.

Hoe geef je jouw botercrème een mooie kleur?

Natuurlijk kun je je botercrème altijd een subtiele kleur geven door het gebruik van andere bakingrediënten, zoals cacaopoeder, karamel, koekjes of speculaaskruiden. Bij onderstaande recepten kun je zien hoe ik dat heb gedaan:

Maar als je je botercrème d.m.v. kleurstof echt een volle kleur wilt geven, dan is er een regel waar je rekening mee moet houden: wees voorzichtig. Als je eenmaal teveel kleurstof hebt toegevoegd, is er geen weg terug. Neem bijvoorbeeld een deel van je botercrème in een aparte kom en test hier de kleurstof eerst op uit. Zeker wanneer je kleurstoffen wilt combineren is dit verstandig.

Er zijn verschillende manieren waarop je botercrème kunt kleuren: van gel kleurstoffen, poeder kleurstoffen en vloeibare kleurstoffen, tot natuurlijke kleurstoffen, kruiden, cacaopoeder en verse groente of fruit. Er zijn ontzettend veel opties en in principe kun je ze allemaal gebruiken om je botercrème een kleur te geven. Toch vind ik niet alles even fijn werken om tot de gewenste kleur te komen en dus zal ik je per categorie adviseren wat goed of minder goed werkt.

Het recept voor onderstaande babyshower taart komt binnenkort online. Ondertussen kun je al aan de slag met deze gave roze drip cake.

deze kleurstof gebruik je voor botercrème

Botercrème kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Over het algemeen geldt voor natuurlijke kleurstoffen dat je je baksels, fondant of crème er geen felle kleur mee kunt geven. Een uitzondering op de regel zijn de kleurstoffen van PME natural food colors. In dit artikel leg ik meer uit over natuurlijke kleurstoffen.

Bij het gebruik groentesap of fruitsap moet je oppassen dat je niet teveel vocht toevoegt, dan wordt je crème te slap of het gaat schiften. Het beste kun je het sap (of het fruit zelf, zoals blauwe bessen of frambozen) inkoken waardoor het indikt en maar een kleine hoeveelheid toevoegen. Je geeft de botercrème op deze manier niet alleen kleur, maar ook smaak. Ik schreef ook al eerder een artikel over hoe je botercrème een lekker smaakje kunt geven.

Welke kleurstof gebruik je voor botercrème?

Ik gebruik zelf het liefst een kleurstof op basis van gel of pasta. Er hangt een hoger prijskaartje aan, maar je hebt er dan ook maar weinig van nodig om een mooie volle kleur te realiseren, dus het is de aanschaf wat mij betreft waard. Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème.

Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt. Mix er steeds een druppel doorheen voordat je meer toevoegt of gebruik een satéprikker die je in de kleurstof dipt en roer deze vervolgens door de botercrème (gebruik altijd een nieuwe, schone saté prikker). Vloeibare kleurstoffen hebben niet mijn voorkeur voor botercrème.

Poeder kleurstoffen en botercrème

Er bestaan ook allerlei poeder kleurstoffen. Poeder kleurstoffen zijn in principe bruikbaar het maken van een botercrème, maar ik raad het niet aan. Poeder kleurstof is eigenlijk bedoeld om mengsels te kleuren waarvan je niet wilt dat de consistentie verandert (chocolade, macarons). Idealiter voeg je het toe aan de droge ingrediënten. Voeg je het toch toe aan een botercrème, houd er dan rekening mee dat het poeder er goed in moet oplossen, waardoor je langer moet roeren en mixen totdat de kleurstof volledig opgenomen is.

Botercrème bewaren kan in de koelkast en vriezer, maar het is belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ik schreef er al eerder een artikel over, botercrème bewaren doe je zo!

natuurlijke kleurstoffen 1

Hoe maak je botercrème wit?

De makkelijkste manier om een witte botercrème te maken is door de basis van het recept al zo wit mogelijk te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door een botercrème op basis van banketbakkersroom te vermijden, de eieren zorgen namelijk voor een meer gele kleur.

Gelukkig is mijn basisrecept voor botercrème niet op basis van banketbakkersroom, maar nog witter is een Zwitserse botercrème. Ook vanille-extract of het merg van vanille draagt bij in kleur, dus gebruik een vanille- of smaakaroma met een transparante kleur. Mix je boter een flinke tijd door voordat je het aan de basis van je crème toevoegt, hoe langer je mixt des te witter wordt de boter.

Op deze manier ben je al een heel eind, maar de gouden tip voor een witte botercrème volgt nu. Paarse kleurstof. Grafisch vormgevers en fotografen zullen dit meteen begrijpen. Paars (en blauw eigenlijk ook, maar toch werkt paars het beste bij botercrème) neutraliseert het geel in de crème. Maar let op: gebruik er héél weinig van!

Hoe maak je botercrème zwart?

Zwart is een hele intense en diepe kleur om te bereiken bij het kleuren van botercrème. Je zult hier sowieso zwarte kleurstof voor nodig hebben (op basis van gel of pasta), maar ik raad je aan om het te combineren met cacaopoeder. Niet alleen geef je je botercrème daarmee alvast een aangename smaak, maar ook ben je hiermee al verder op weg om de crème een mooie, donkere kleur te geven. Let wel op dat je niet teveel cacaopoeder door de crème mixt en dat de smaak aangenaam blijft.

Zou jij wel mooie duo toeven (toeven bestaande uit twee of meerdere kleuren botercrème) willen spuiten? Bekijk dan mijn video, duo toeven spuiten doe je zo!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Karlijn schreef:

    Hoi Laura,

    Bedankt voor het artikel!
    Ik gebruik PME pasta als kleurstof, maar heb dit weekend toch moeite gehad met de witte chocolade botercreme (eerder ook met de citroen, deze was volledig in de schift geraakt).
    Ik had de crème (recept x 2 voor ruim vullen en opspuiten 3 cakelagen en nog over hebben voor toeven in andere kleuren) bewaard in de koelkast, want onze keuken is erg warm. Maar met het kleuren de volgende dag raakte deze is de schift, ik heb gefohnd, maar daarna was hij weer te slap, dus weer koelkast en zo maar door (ook schift bij toevoegen kleurstof iedere keer). Hoe doe jij dit toch?
    Uiteindelijk wel goed gekomen, maar zo frustrerend op deze manier.

    Fijne dag!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is ook lastig hoor! Zeker met wisselende temperaturen, daar gaat het snel van schiften. Dus mijn tip zou vooral zijn, probeer toch zoveel mogelijk alles wat je gebruikt in ieder geval op dezelfde temperatuur te houden, dan voorkom je schiften het beste.

  2. Lore schreef:

    Ik gebruik zowel gel als poeder. Maar wat is het toch jammer dat je tanden de kleurstoffen zo overnemen. Ik had 2 weken geleden je botercreme blauw gemaakt met gel voor een spiderman taart en iedereen had blauwe tanden. Kon dat maar anders 🙄

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf ervaar ik dat (wellicht dat het uitmaakt hoeveel je gebruikt) niet zo snel als je gel-kleurstof gebruikt.

  3. Yvonne schreef:

    Heel fijn, een artikel over het kleuren van botercreme. Zelf heb ik altijd ruzie met de rode kleur. Heb je daar ook een gouden tip voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die is inderdaad wat lastiger! Je hebt daar sowieso vaak meer van nodig en wat soms kan helpen is de kleur even ‘in laten trekken’ dan wordt het vaak wat feller. Aan de hand van de soort kleur rood je wil, kun je soms ook andere kleuren toevoegen om het te versterken.

  4. Maria schreef:

    Hallo,
    Even over een blauwe kleurstof waarbij je tanden zijn oorspronkelijke kleur houden: kleur je botercreme met blauwe spirulina! Een fantastisch poeder met een koningsblauwe kleur. Nog natuurlijk ook. Bijzonder dat je zo’n heldere kleur kunt maken met een natuurlijke kleurstof. Ik gebruik alleen natuurlijke kleurstoffen: paprikapoeder voor rood, machapoeder voor groen, rode bietenpoeder voor fuchsia en kurkuma voor knalgeel. En verder meng ik kleuren. Geel met rood voor oranje, roze met blauw voor paars enz. Er zit een “maar” aan: je kunt niet teveel gebruiken want dan gaat de smaak overheersen en dat wil je echt niet. Eenmaal smaakte mijn botercreme naar kerrie toen ik mooie gele zonnebloemen op mijn taart wilde…;). En inderdaad, cacaopoeder voor bruin.
    Groetjes, Maria

  5. Petra schreef:

    Het meervoud van toef is toefen, niet”toeven”.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh, ik had geen idee! Dank voor deze taaltip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *