Hoe kun je botercrème het beste kleuren? Als je net een verse botercrème hebt gemaakt, dan zal de kleur hiervan ergens tussen wit en geel in liggen. Afhankelijk van het baksel dat je wilt maken, kan het onwijs leuk zijn om een bijzondere kleur aan je crème te geven. Waarschijnlijk heb je al iets in gedachten!
Misschien wil je graag voor een witte of juist zwarte botercrème gaan, of wil je natuurlijke kleurstoffen gebruiken. Ook krijg ik vaak de vraag welke kleurstof ik het liefst gebruik voor het kleuren van mijn botercrème. Het werd tijd dat ik de antwoorden bundel op één plek.
Wat is botercrème?
Een botercrème in z’n algemeen is een stevige en romige crème op basis van o.a. boter en suiker, die gebruikt wordt om taarten mee af te smeren en te vullen, of voor de toeven van cupcakes bijvoorbeeld.
Er zijn veel verschillende soorten botercrèmes, zoals een Amerikaanse botercrème, een Zwitserse of een Franse. Het verschil is dat ze allemaal een andere basis hebben. Een Zwitserse botercrème heeft meringue als basis, waar vervolgens boter doorheen wordt gemixt. Mijn eigen recept voor botercrème heeft een mengsel van melk en bloem als basis, waar ik vervolgens boter, poedersuiker en vanille doorheen mix. Deze methode zorgt ervoor dat er een heerlijk luchtige botercrème ontstaat, die geen vet mondgevoel heeft en niet sterk naar boter smaakt.
Is je botercrème geschift? Geen zorgen, met deze tips krijg je je botercrème altijd weer uit de schift.
Hoe geef je jouw botercrème een mooie kleur?
Natuurlijk kun je je botercrème altijd een subtiele kleur geven door het gebruik van andere bakingrediënten, zoals cacaopoeder, karamel, koekjes of speculaaskruiden. Bij onderstaande recepten kun je zien hoe ik dat heb gedaan:
Maar als je je botercrème d.m.v. kleurstof echt een volle kleur wilt geven, dan is er een regel waar je rekening mee moet houden: wees voorzichtig. Als je eenmaal teveel kleurstof hebt toegevoegd, is er geen weg terug. Neem bijvoorbeeld een deel van je botercrème in een aparte kom en test hier de kleurstof eerst op uit. Zeker wanneer je kleurstoffen wilt combineren is dit verstandig.
Er zijn verschillende manieren waarop je botercrème kunt kleuren: van gel kleurstoffen, poeder kleurstoffen en vloeibare kleurstoffen, tot natuurlijke kleurstoffen, kruiden, cacaopoeder en verse groente of fruit. Er zijn ontzettend veel opties en in principe kun je ze allemaal gebruiken om je botercrème een kleur te geven. Toch vind ik niet alles even fijn werken om tot de gewenste kleur te komen en dus zal ik je per categorie adviseren wat goed of minder goed werkt.
Het recept voor onderstaande babyshower taart komt binnenkort online. Ondertussen kun je al aan de slag met deze gave roze drip cake.
Hoi Laura,
Bedankt voor het artikel!
Ik gebruik PME pasta als kleurstof, maar heb dit weekend toch moeite gehad met de witte chocolade botercreme (eerder ook met de citroen, deze was volledig in de schift geraakt).
Ik had de crème (recept x 2 voor ruim vullen en opspuiten 3 cakelagen en nog over hebben voor toeven in andere kleuren) bewaard in de koelkast, want onze keuken is erg warm. Maar met het kleuren de volgende dag raakte deze is de schift, ik heb gefohnd, maar daarna was hij weer te slap, dus weer koelkast en zo maar door (ook schift bij toevoegen kleurstof iedere keer). Hoe doe jij dit toch?
Uiteindelijk wel goed gekomen, maar zo frustrerend op deze manier.
Fijne dag!
Het is ook lastig hoor! Zeker met wisselende temperaturen, daar gaat het snel van schiften. Dus mijn tip zou vooral zijn, probeer toch zoveel mogelijk alles wat je gebruikt in ieder geval op dezelfde temperatuur te houden, dan voorkom je schiften het beste.
Ik gebruik zowel gel als poeder. Maar wat is het toch jammer dat je tanden de kleurstoffen zo overnemen. Ik had 2 weken geleden je botercreme blauw gemaakt met gel voor een spiderman taart en iedereen had blauwe tanden. Kon dat maar anders 🙄
Zelf ervaar ik dat (wellicht dat het uitmaakt hoeveel je gebruikt) niet zo snel als je gel-kleurstof gebruikt.
Heel fijn, een artikel over het kleuren van botercreme. Zelf heb ik altijd ruzie met de rode kleur. Heb je daar ook een gouden tip voor?
Die is inderdaad wat lastiger! Je hebt daar sowieso vaak meer van nodig en wat soms kan helpen is de kleur even ‘in laten trekken’ dan wordt het vaak wat feller. Aan de hand van de soort kleur rood je wil, kun je soms ook andere kleuren toevoegen om het te versterken.
Hallo,
Even over een blauwe kleurstof waarbij je tanden zijn oorspronkelijke kleur houden: kleur je botercreme met blauwe spirulina! Een fantastisch poeder met een koningsblauwe kleur. Nog natuurlijk ook. Bijzonder dat je zo’n heldere kleur kunt maken met een natuurlijke kleurstof. Ik gebruik alleen natuurlijke kleurstoffen: paprikapoeder voor rood, machapoeder voor groen, rode bietenpoeder voor fuchsia en kurkuma voor knalgeel. En verder meng ik kleuren. Geel met rood voor oranje, roze met blauw voor paars enz. Er zit een “maar” aan: je kunt niet teveel gebruiken want dan gaat de smaak overheersen en dat wil je echt niet. Eenmaal smaakte mijn botercreme naar kerrie toen ik mooie gele zonnebloemen op mijn taart wilde…;). En inderdaad, cacaopoeder voor bruin.
Groetjes, Maria
Het meervoud van toef is toefen, niet”toeven”.
Oeh, ik had geen idee! Dank voor deze taaltip!
Hallo Laura,
Bedankt voor al je fijne recepten en baktips!
Ik heb nog een vraag over wat het verschil is tussen vloeibare kleurstof, welke je niet aanraadt bij het kleuren van botercreme en gelkleurstof welke je wel aanraadt bij het kleuren van botercreme.
Ik heb laatst kleurstof uit van die tubes van Dr. Oetker gebruikt (dacht dat dit onder gel valt) maar ik kreeg de kleur niet mooi egaal, er bleven donkere stukjes kleurstof in zitten.
Dus heb je nog een ingrediënten of merktip waar ik op kan letten bij het kopen van gel kleurstof voor het kleuren van botercreme?
Ik gebruik graag de kleurstoffen van Wilton of Colour Mill, die zijn in ieder geval zeker op gelbasis.
Bedankt voor je reactie!