Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Polka dot chocoladetaart

Laura Kieftdoor Laura Kieft
14 mei 2016
in Taarten, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

polka dot chocoladetaart

Terwijl ik gigantisch druk bezig ben met mijn basisbakboek dat dit najaar in de winkels ligt, moest ik ineens terugdenken aan de boekjes die ik ruim 3 jaar geleden voor Action maakte. Bij het zien van deze chocoladetaart begon ik weer te watertanden, die was zó ontzettend lekker! Stiekem moest ik ook een beetje lachen, wat zou ik deze taart tegenwoordig anders op de foto zetten zeg. Dus ja, de foto is misschien niet het mooist en al helemaal niet wat jullie tegenwoordig van mij gewend zijn, maar dit recept kan ik jullie gewoonweg niet onthouden. Oude foto of niet (en zonder de stap-voor-stap foto’s, sorry!). Dus hier is hij: de polka dot chocoladetaart die ik al 3,5 jaar geleden maakte. Ondertussen ga ik weer verder met recepten voor mijn nieuwe bakboek. Met lichte en mooie foto’s zoals ik die nu ook maak, beloofd.

Ingrediënten polka dot chocoladetaart

voor 12-14 personen, 20cm doorsnede
  • 90 gram bloem
  • 90 gram maïzena
  • 2 el cacao
  • 6 eieren, gesplitst
  • 180 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 el warm water
Vulling + decoratie
  • 1 portie botercrème (recept)
  • 5 el hazelnootpasta
  • verschillende kleuren fondant voor de polka dots
polka dot chocoladetaart
Bereiding

Om het chocoladebiscuit te maken zeef en meng je de bloem, maïzena en cacao in een kom. Klop de eiwitten stijf met 60 gram suiker en het water. In een andere kom doe je de eidooiers en de rest van de suiker, mix tot een schuimig mengsel. Voeg de eiwitten toe aan het eidooier mengsel en zeef beetje bij beetje het bloemmengsel bij de eieren en spatel dit rustig door elkaar.

Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm. Bak het chocoladebiscuit in 40 minuten gaar op 180 graden.

Terwijl het biscuit in de oven staat kun je de botercrème maken volgens recept. Als deze klaar is roer je de hazelnootpasta erdoor tot je een mooie egale crème hebt.

Wanneer het biscuit volledig is afgekoeld snij je deze horizontaal 2 keer door zodat je 3 lagen biscuit hebt. Leg de eerste plak biscuit op een bord of taartplateau en smeer er wat van je hazelnootcrème op, leg de tweede plak biscuit erop en smeer ook hier de crème op. Plaats de laatste laag op de taart en smeer de taart rondom en bovenop af met de resterende botercrème.

Zet de taart in de koelkast zodat hij wat steviger kan worden. Je kunt hem zo laten, maar je kunt hem ook decoreren. Ik deed dit met fondant, maar je zou bijvoorbeeld ook rondom gehakte hazelnoten tegen de taart aan kunnen drukken. Voor de fondant stippen rol je fondant in kleuren naar keuze uit en steek je met een kleine ronde uitsteker stippen uit. Als je genoeg cirkels hebt haal je de taart uit de koelkast en druk je de decoratie rondom tegen de taart aan.

De vlaggetjes bovenop maakte ik van twee rietjes, bakers twine en lettervlaggetjes (sorry, het linkje van die printables bestaat niet meer, maar er zijn genoeg andere te vinden).

liefs laura nieuwsbrief

Vorige post

Volgende post

Griekse borrel met Potato Dipperz
Review: Jam & Zuur

Related Posts

Witte chocolade slagroomtruffels

door Laura Kieft
09 december 2019
0

Deze prachtige witte chocolade slagroomtruffels waren het eerste recept dat ik maakte voor de advent van dit jaar....

Suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen

door Laura Kieft
08 december 2019
2

Als je voor het kerstontbijt alleen deze suikerbroodpudding voor mijn neus zet, ben ik een gelukkig mens. Dit...

Sneeuwster taart

door Laura Kieft
07 december 2019
10

Een sneeuwster taart. Het is weer zo'n recept dat al járen op mijn baklijst staat. Dit keer niet...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 30

  1. Desiree | Sweet Happinez says:
    4 jaar geleden

    De taart lijkt me erg lekker en door de polka dots ziet hij er vrolijk uit!

    Beantwoorden
  2. Marieke says:
    4 jaar geleden

    Wat bedoelt u met 1 portie botercreme?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      1x het recept waar ik naar verwijs 🙂

      Beantwoorden
  3. Carla says:
    4 jaar geleden

    Het is en blijft een leuke vrolijke foto!
    Succes met je boek en neem ook je rust.
    Je Opa zou zeggen: de boog kan niet altijd gespannen staan!
    Fijn Pinksterweekend!
    Xus,
    Car

    Beantwoorden
  4. Juffrouw Mier says:
    4 jaar geleden

    Hallo, wij hebben dat boek en ook die over de cupcakes. Wij maken er nog regelmatig iets uit. Mijn meiden hebben het basisrecept voor cupcakes gisteren nog gebruikt.

    Beantwoorden
  5. Jamilla says:
    4 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Ik wil heel graag deze taart maken maar kan nergens een springvorm van 20cm vinden. Kan dit ook met een springvorm van 18 of 24 cm? Of is de taart dan niet meer goed im verhouding?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      4 jaar geleden

      Dat kan hoor, in de zijbalk staat een afbeelding naar een artikel waar je je recept om kunt rekenen.

      Beantwoorden
  6. Janneke says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Ik heb al vaker geprobeerd een biscuit bodem te maken, alleen worden ze altijd veel te laag. Op een bepaald punt gaat alleen het midden nog maar omhoog en krijg ik een raar puntje erop. Weet jij waar dit aan zou kunnen liggen?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      3 jaar geleden

      Het zou kunnen dat de temperatuur in je oven dan iets te hoog is. Verder is goed luchtig kloppen en voorzichtig spatelen heel belangrijk.

      Beantwoorden
  7. Marieke says:
    3 jaar geleden

    Hoihoi,
    In jouw bakboek staat bijna deze taart, maar dan met Maltheser er in. Nu heb ik een eigenmerk ‘nep’Malthesers gebruikt, maar ik vind ze erg taai hier tussen. Is dat ook jouw ervaring met Mathesers in je taart? Anders ga ik het nog een keer met echte Malthesers proberen 😉 Of heb je misschien nog een andere tip wat ik tussen de laagjes kan doen ipv Malthesers?
    Ik heb nu ook voor het eerst chocoladebiscuitcake gemaakt. Prima gelukt hoor, maar jouw taarten zijn altijd zo mooi recht aan de bovenkant, en bij mij kwam hij helemaal bol uit de oven … :S

    Beantwoorden
    • Laura says:
      3 jaar geleden

      Ik heb dat probleem niet gehad met de Maltesers, maar het kan door het vocht uit de creme komen. In principe kun je alles wat je lekker vind gebruiken als vulling. En wat betreft die bolle kant, een biscuit draai je altijd om na het bakken. Dan wordt die mooie platte onderkant de bovenkant 🙂

      Beantwoorden
  8. Melanie says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura!
    Deze chocoladetaart heb ik vorige week gemaakt en het was een groot succes, hij was heerlijk!
    Het beslag was overigens wel te veel voor mijn 20 cm, maar jouw bakvorm zou dan wel wat hoger zijn.

    Wat ik mij wel afvroeg, waarom gebruik je bij deze chocolade biscuittaart de manier van de eiwitten en de eidooiers apart op te kloppen, terwijl je bij de gewone biscuittaart ze gewoon tegelijk opklopt? Daarnaast, waarom zit er in deze taart veel meer maizena ten opzichte van de gewone biscuittaart?
    Zou je ook een chocolade biscuittaart kunnen maken door enkel de cacaopoeder aan het recept van de gewone biscuittaart toe te voegen (en dan net zoals hier het eerst mengen met de bloem en maizena)?

    Ik ben benieuwd naar je reactie!
    Groetjes, Melanie

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      de verhoudingen zijn anders omdat cacao anders werkt dan bloem, die heeft de bindende functie niet (maïzena dan weer wel). Ik heb nog nooit het gewone biscuit geprobeerd met cacaopoeder eigenlijk, durf niet te garanderen of dat lukt.

      Beantwoorden
  9. De Vylder Linda says:
    2 jaar geleden

    wel gedaan met gewone biscuit, was onderaan nog nat en voor de rest zeer kruimelig, heb mijn lesje wel geleerd, nu ga ik het recept van Laura proberen!

    lieve groeten,
    Linda

    Beantwoorden
  10. Amber says:
    2 jaar geleden

    Ik wil deze morgen voor een verjaardag maken maar bedenk me dat ik een vorm van 24cm doorsnee heb. Hoe kan ik dit recept aanpassen zodat ik genoeg beslag heb voor mijn vorm?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Dat kun je hier lezen: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/

      Beantwoorden
  11. Inge says:
    2 jaar geleden

    Hey Laura,
    Voor een biscuit moet je het eimengsel zeker 10′ mixen, ik veronderstel dat dit ook geldt vr deze chocoladetaart ? En zo ja, geldt dat dan vr beide eimengsels, eiwit en de dooiers ?
    dank je alvast vr je reactie

    Inge

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Nee bij deze hoeft dat niet. De eigelen moeten goed schuimig zijn en de eiwitten stijf.

      Beantwoorden
  12. Roy says:
    2 jaar geleden

    Laura,
    Bedoel je hier de vanilla botercreme?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Dat klopt, ik heb het linkje toegevoegd in het artikel.

      Beantwoorden
  13. Kirsten says:
    2 jaar geleden

    Hoi Laura, kun je deze taart ook decoreren met marsepein of smelt dat? Ik wil een dinotaart maken obv dit recept 🙂

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ja hoor, dat kan.

      Beantwoorden
  14. Melany says:
    2 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Kan je ook ipv de hazelnootpasta, chocoladepasta gebruiken? Ik hou nl niet zo van hazelnootpasta maar wel van chocola?

    Alvast dank voor je reactie.

    Groetjes van Melany

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ja hoor, dat kan prima.

      Beantwoorden
  15. Patricia says:
    1 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Bij het recept van de botercreme lees ik dat je het recept beter niet kunt gebruiken als je de botercreme nog gaat bekleden met fondant, maar in de reacties bij dit recept staat dat het wel kan. Ik wil de taart donderdag graag maken, met de polka dots; kan ik de botercreme volgens recept maken of moet ik de botercreme dan maken met alleen boter en poedersuiker (en Nutella erbij in dit geval)? Zou zonde zijn als de polka dots ‘smelten’ in de botercreme.

    Groetjes Patricia

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      1 jaar geleden

      Als je ze kort van tevoren aanbrengt en de taart niet pas 1-2 dagen later serveert moet het wel lukken. Het scheelt dat je hem niet helemaal afdekt met fondant in dit geval.

      Beantwoorden
      • Patricia says:
        1 jaar geleden

        De planning is om ‘m vanavond te bekleden met de polka dots en morgen te serveren, hopelijk gaat het dan goed 🤞🏻. Ik zal eerst 1 of 2 stukjes fondant aanbrengen en kijken hoe dat gaat voor ik ‘m helemaal bekleed met de polka dots. Bedankt voor je reactie!

        Beantwoorden
      • Patricia says:
        1 jaar geleden

        De planning is om de taart vanavond af te maken en dan morgenochtend (tussen 10 en 11 denk ik) te serveren; hopelijk gaat dat lukken met de polka dots… Ik zal er vanavond eerst een paar proberen voordat ik ‘m helemaal bekleed met de polka dots. Bedankt voor je reactie!

        Beantwoorden
  16. Anne says:
    11 maanden geleden

    Kan ik deze taart ook afsmeren met de witte merinque chocolade creme volgens jouw recept? Of schijnt deze dan door? En dan de pure ganache laten drippen? Ben heel benieuwd.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      11 maanden geleden

      Met mijn witte chocolade botercrème kan, als je de laag maar dik genoeg maakt.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

kerst galette

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Volg mij op Instagram

  • ADVENT  Als deze suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen het enige is dat op tafel staat bij het kerstontbijt vind ik dat helemaal prima  Naast mijn kop thee dan wel       Z   lekker vind ik het  Ga jij hem ook maken         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  broodpudding  suikerbrood  kerstontbijt
  • ADVENT  De klassieke sneeuwster taart staat online  Een baksel dat al j  ren op mijn baklijst stond en ik maar nooit maakte  Waarom niet  Ik ben stiekem zelf helemaal niet zo dol op deze taart  Waarom dat vertel ik je in het artikel  En ik vertel ook gelijk wat ik eraan zou veranderen zodat ik hem wel superlekker vind         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  sneeuwster  sneeuwstertaart  kersttaart
  • ADVENT  Ja hoor  ook de hartige kerstrecepten zijn dit jaar weer van de partij  Wat dacht je van deze veel te leuke filodeeg christmas crackers  Met een vulling van kip  feta en pompoen  heerlijk          Recept staat uiteraard online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  christmascrackers  filodeeg
  • ADVENT  Ook zo gek op de populaire kaneelsterren die deze periode in de winkels liggen  Vanaf nu kun je ze het hele jaar door eten  want ik deel het recept met jullie  Ze waren z  lig                 Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  kerststerren  kaneelsterren  kerstkoekjes
  • ADVENT  Op zoek naar een dessert dat z   lekker is dat iedereen zijn vingers erbij zal aflikken  Dan wil je deze pavlova maken voor de kerstdagen  geloof mij maar  Voorzien van room  karamel  chocolade en kletskoppen is deze pavlova een echt succesnummer         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  pavlova  meringue  kerstdessert
  • ADVENT  Ooit al eens eetbare decoraties in je kerstboom gehangen  Ik heb een overzicht voor jullie gemaakt met recepten die je zelf kunt maken om in de boom te hangen         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  boomdecoratie  kerstkransjes  kerstboom

De meest populaire artikelen

Basisrecept vanillecake
Basisrecepten

Basisrecept vanillecake

Vandaag is het tijd voor een  goed basisrecept: een lekkere vanillecake. Inmiddels staan er toch al een aantal recepten op...

door Laura Kieft
26 februari 2013
Basisrecept vanille botercrème
Basisrecepten

Basisrecept vanille botercrème

Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze botercrème smaakt niet naar boter...

door Laura Kieft
04 april 2013
No bake stroopwafel cheesecake
Taarten

No bake stroopwafel cheesecake

Soms...

door Laura Kieft
26 oktober 2019
Basisrecept Koekjes
Basisrecepten

Basisrecept Koekjes

Misschien wel mijn meest favoriete basisrecept: koekjes! Ik kan een dag vullen met het bakken (en eten!) van allerlei soorten...

door Laura Kieft
12 september 2013
Volgende Post
Review: Jam & Zuur

Review: Jam & Zuur

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Witte chocolade slagroomtruffels

09 december 2019

Suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen

08 december 2019

Sneeuwster taart

07 december 2019
Mijn bakboeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek

Het Laura’s Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

© 2019 | all rights reserved

Generic filters
Zoek op Categorieën
No Result
View All Result
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies.OkLees meer