Botercrème een smaakje geven

Gepost: 26 februari 2017 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Botercrème een smaakje geven

Soms wordt een vraag niet tot nauwelijks gesteld, en dan ineens krijg je hem meerdere keren per week. Alsof iedereen ineens dezelfde ingeving heeft. Ik vind dat altijd een erg bijzonder iets. In dit geval heb ik het over botercrème een smaakje geven. Ik vind mijn basisrecept voor botercrème zo al erg lekker, maar het fijne aan een basis is natuurlijk dat je er zo goed mee kunt variëren. En bij een botercrème varieer je dan in kleuren en smaken. Voor een kleurtje kun je een kleurstof gebruiken, dat is niet zo ingewikkeld. Maar je kunt er ook andere ingrediënten voor gebruiken, dat zijn dan gelijk ook smaakmakers. Het is niet moeilijk om een smaak te geven aan botercrème, maar toch zijn er soms wel een paar dingen om rekening mee te houden. Ik zal je er wat meer over vertellen.

Waar moet je op letten?

Er is heel erg veel mogelijk als het gaat om verschillende smaken botercrème, maar toch zijn er wel bepaalde punten waar je op moet letten. Je loopt namelijk het risico dat je botercrème gaat schiften door het toevoegen van ingrediënten, dat wil je niet natuurlijk.

De belangrijkste twee dingen om rekening mee te houden zijn vocht en temperatuur. Boter gaat niet goed samen met (te vloeibaar) vocht, daarmee een botercrème dus ook niet. In kleine hoeveelheden kan het nog, zeker als je het in delen toevoegt. Ook de temperatuur is belangrijk, je smaakmaker moet dezelfde temperatuur hebben als je crème. Als je te hete of te koude smaakmakers toevoegt loop je ook het risico op schiften.

Toch geschift? In dit artikel lees je hoe je dat kunt verhelpen.

Chocoladesmaak

Chocolade botercrème is simpel te maken en het kan op twee manieren. Het makkelijkst is het toevoegen van cacaopoeder. Voeg de poeder naar smaak toe en mix tot dit helemaal is opgenomen.

Een andere mogelijkheid is het smelten van chocolade, deze af laten koelen tot kamertemperatuur (net als de crème) en dan door de crème heen mixen. Zo kun je dus ook een witte chocoladecrème maken. Of je favoriete chocoladereep gebruiken, niets is te gek!

Botercreme 1 HB

Fruitsmaakjes

Fruit gebruiken om smaak te geven aan je botercrème kan ook heel goed, maar kan soms wel iets lastiger zijn. Je kunt stukjes fruit door de crème spatelen, dat is simpel (en lekker!). Maar wanneer je geen stukjes fruit wilt, maar wel een fruitsmaak moet je iets meer uitkijken. Je pureert je fruit dan, waarmee ik weer op het puntje vocht kom. Om schiften zoveel mogelijk te voorkomen kun je je gepureerde fruit inkoken. Vocht verdampt dan en je houdt een dikkere vloeistof over die meer geconcentreerd is van smaak. Hiermee kun je je botercrème op smaak brengen.

Een alternatief is het gebruiken van jam, ook hiermee kun je botercrème goed op smaak brengen. Wel geldt het volgende: voeg niet te veel toe. Er komt nu eenmaal zo’n omslagpunt waarop je mengsel schift en het is lastig te voorspellen wanneer dat precies is. Voeg daarom steeds kleine delen toe en proef tussendoor om te kijken of de smaak goed is.

Meer smaken

Ik heb je tips gegeven voor de soorten smaken waar ik het meeste vraag naar krijg, maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Gebruik karamelsaus voor een karamel botercrème, spatel er stukjes koek doorheen of neem gewoon de chocoladecrème met stukjes vers fruit. Er is heel veel mogelijk, dat is het leuke!

En dan misschien nog wel het belangrijkst: hier vind je mijn basisrecept voor botercrème! Deze basis kun je gebruiken voor allerlei smaakcombinaties. Deze smaakcombinaties maakte ik tot nu toe al:

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

68 reacties

  1. Diane schreef:

    Dag Laura,
    Ik maak mijn overheerlijke botercrème op een andere manier in de keukenrobot en ook helemaal geen botersmaak. Echter zou ik graag weten hoe je de hazelnootsmaak maakt. Of moet je hazelnootpasta toevoegen? Waar is die in België verkrijgbaar en liefst in kleine hoeveelheden.
    Dank je wel
    Diane

  2. Carina schreef:

    Hoi Laura,
    Ik gebruik de zakjes botercreme van Dr. Oetker
    Ik doe er roomboter voor gebruiken en als smaak
    voeg ik nutella en dit keer een kleintje jam waar je een snee brood
    mee kan smeren.
    Ik vind dat t zo gauw zacht is en dan moet t vlug weer in de koelkast.
    Weet jij hoe t komt? Want roomboter bewaren is bij mij
    altijd hard in de koelkast en nu dus niet.
    Hoop dat jij t weet. De botercreme is wel heeel lekker.
    Groetjes Carina van Hout.

  3. martine schreef:

    hai laura,

    heb jij een goede tip voor een botercreme met limoen of citroensmaak maar wel zo dat hij stevig blijft.

  4. twm schreef:

    je kan er ook droge poeder van kloppudding bijdoen ,dan heb je een heerlijk smaakje ,heb ik al heel vaak gedaan en werkt perfect
    je doet er poeder naar smaak bij

  5. Jenneke schreef:

    Hoi Laura,

    Welke verhouding raad je aan voor een witte chocolade crème, hoeveel gram gesmolten chocolade kan ik het beste toevoegen op 1 recept botercreme?

    Ps: je recept voor red velvet cupcakes, kan ik die ook gebruiken voor een grotere cake en dan halveren? Ik dacht eraan om die na het bakken te vullen en afsmeren met deze witte chocolade botercreme en wat rood fruit ?

    Groet van Jenneke

    1. Elise schreef:

      lekker Jenneke ik vind het een super goede combinatie!

  6. Corine schreef:

    Hallo Laura,

    Moet de roomboter op kamertemperatuur zijn of gekoeld om er botercréme van te maken?

  7. marijke schreef:

    heerlijk recept! zou je ook mergpijpjes erdoor kunnen doen?

  8. Chantal schreef:

    Hoi Laura,

    Is het ook mogelijk om het met bokkepootjes te maken? Hoe zou ik dat het beste kunnen doen?

    Groetjes Chantal

  9. Sanne schreef:

    Hoi hoi

    Kan je ook kaneelpoeder door de botercreme mengen?

  10. Amanda schreef:

    Hoi Laura,

    Als je een smaakje toevoegd, doe je die in plaats van de vanille of gewoon extra.

    Groetjes Amanda

  11. Dick schreef:

    Kun je voor mokkabotercream er moccakoffiepoeder (oplossen in beetje warm water) toevoegen met poedersuiker en dan bij de botercream doen?

  12. Cindy schreef:

    Als ik pindakaas botercreme wil maken met als basis je botercreme recept met melkpapje, wanneer voer ik dan de pindakaas toe? Bij de boter en poedersuiker of als het melkpapje erbij is gekomen?
    Moet ik dan nog poedersuiker minderen of blijft dat verder gelijk?

  13. Bianca schreef:

    Hallo Laura,

    Kan jouw basisrecept botercreme ook ingevroren worden? En zoja hoe lang blijft het goed in de vriezer?
    En hoe behandel je het eenmaal ondooit? En kun je er dan nog een ander smaakje aan toevoegen ( dus na de vriezer).

    Groetjes,
    Bianca

  14. Renske de Jong schreef:

    Hoi,

    Kan je ook bij de melk en de bloem al wat sinaasappel sap toevoegen? Bijv 40 ml sinaasappelsap en dit haal je dan van de ml van de melk af.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zo heb ik het nog niet geprobeerd, ik hoor graag of het succesvol was 🙂

  15. Shavalley schreef:

    Hoi Laura!

    Ik zou graag bij mijn botercrème kinderchocolade willen toevoegen, raad jij dit aan? Aangezien kinder chocolade een andere samenstelling heeft dan normale chocolade weet ik het niet zo goed.
    Alvast bedankt en groetjes!!

  16. Lega.anita@hotmail.com schreef:

    Zouw je zo vriendelijk willen zijn om mij op de hoogte te houden aub al vast bedank als jij dit wil doen veel groetjes Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Anita, je kunt je abonneren op mijn nieuwsbrief 🙂

  17. Aylin schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb namelijk kleurstof Gel Kleur roze van merk pme gekocht. Hoeveel kleurstof Gel moet ik erin doen?

    Thanks

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er helemaal vanaf hoe roze je botercrème moet worden. Voorzichtig beginnen en op het oog blijven toevoegen.

  18. Minke schreef:

    Ik zou graag een M&M vulling willen maken samen met een andere smaak maar ik weet niet echt hoe!? En met welke andere smaak zou je dit het beste kunnen combineren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bijvoorbeeld je M&M’s in de blender gooien en deze door een vanille botercrème of chocolade botercrème mengen?

  19. marjolein schreef:

    kan je ook jam op bij de botercreme doen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je precies? En heb je het artikel gelezen?

      Daarin staat: Een alternatief is het gebruiken van jam, ook hiermee kun je botercrème goed op smaak brengen. Wel geldt het volgende: voeg niet te veel toe. Er komt nu eenmaal zo’n omslagpunt waarop je mengsel schift en het is lastig te voorspellen wanneer dat precies is. Voeg daarom steeds kleine delen toe en proef tussendoor om te kijken of de smaak goed is.

  20. Madhavi Kanhai schreef:

    Hoi Laura,
    Na lang vragen en zoeken heb vandaag eindelijk jou recept van botercreme gevonden en gelijk gemaakt. Het is supergoed gelukt !
    Maar heb een vraag : als ik een smaakje wil toevoegen bijv om moccacreme te maken , waar en hoe moet ik die toevoegen. Ben namelijk bang dat de creme te slap wordt als ik een koffie mensel toevoeg. Kijk uit naar uw reactie.
    Alvast bedankt!
    Gr, Madhavi

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb een apart recept voor mokkacrème online staan, hopelijk heb je daar wat aan: https://www.laurasbakery.nl/mokkacreme/

  21. Anke schreef:

    Heeft iemand al eens aardbeidenpoeder ge(vries)droogde aardbeien gebruikt?

  22. Judith schreef:

    Ik doe er de poeder door van kloppudding, droog dus minder kans op schiften, geeft een lekkere smaak en ook gelijk een kleurtje.
    Als ik bv bananansoesjes maak doe ik ook een beetje kloppudding poeder door zowel de slagroom als de galzuur.
    Glazuur smaakt dan ook naar banaan en wordt gelijk ook mooi lichtgeel. Je hebt maar weinig nodig.

    1. Anke schreef:

      Thx!!! Dan ga ik dat eerst proberen. Stuk minder werk, tijd en geld haha

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat een leuke tip!

  23. Sophie schreef:

    Ik heb boterroom gemaakt met boter (haha) en poedersuiker. Ik heb er gepureerde aardbeien onder gemixt. Heeeeerlijk, maar veel te veel. Denk je dat dat lang in de koelkast kan blijven en/of ingevroren kan met verse fruitpuree erin?
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan niet lang in de koelkast blijven (na een paar dagen vergaan de aardbeien) en met invriezen heb ik op die manier geen ervaring nog.

  24. Sterre schreef:

    Hoi,
    Heeft er iemand tips voor mij? Ik heb kers chocolade muffins gebakken. Ik wil graag iets op de muffins doen. Raad iemand een soort botercreme aan? Juist vanille of juist chocolade of kers of totaal een andere smaak?
    Ik twijfel teveel..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou voor een lekkere chocolade botercrème gaan.

    2. vary varken schreef:

      hooiii vary varken hierrrrrrrrrr!!
      nou wat leuk! die moefins! Ik zou mss het allebei doen!! Dat wordt vast heerlijk!!
      Nou ik moet weer gaan… Ik zou graag nog verder willen babbelen maar ik moet mijn varkentjes voeren!
      p.s je hoeft niet te twijfelen hoor!!!

      KnOrRrRrR kNoRrRrRr

  25. Tatjana Weiss schreef:

    Hallo,

    Kan ik banaan in botercreme?

    Graag laat weten
    Alvast bedankt
    Met vriendelijke Tatjana

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou ik zelf niet doen, banaan wordt dan snel bruin en dan ziet het er niet meer zo smakelijk uit. Als je het al toevoegt zou ik stukjes toevoegen en niet als puree.

  26. Amber schreef:

    Hey!
    Zou je ook speculaas kunnen toevoegen aan de botercreme? En zo ja, bij welke stap dan?
    Hoop op een reactie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen! Ik zou deze tijdens het mixen van de botercreme toevoegen.

  27. Amber schreef:

    Hey!
    Zou je ook speculaas kunnen toevoegen aan de botercreme? En zo ja, bij welke stap dan?
    Hoop op een reactie

  28. Amber schreef:

    Heel erg bedankt!

  29. Carole schreef:

    Dag Laura, ik had graag rood botercreme willen maken, is dit mogelijk??
    Ik dacht aan poedervorm maar weet niet welke boter creme best zou gaan, Amerikaanse, Swiss meringue??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan in principe met iedere botercreme. Zelf gebruik ik het liefst kleurstof op gelbasis. Je hebt wel wat meer nodig voor rood meestal.

  30. Carole schreef:

    Dank u wel Laura 😀
    Groetjes

  31. veerle biesemans schreef:

    geachte ik moet een bruidstaart maken welke smaken kan ik combineren en vullen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb je heel veel opties voor! In het receptenoverzicht kun je een kijkje nemen: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/

  32. Veerle Biesemans schreef:

    Hy Laura voor botercreme een pinacoladasmaak te geven hoe pak ik dat het beste aan

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet eerder gemaakt, dus zou ik niet zo goed weten. Misschien als er kokos-extract is dat je dat zou kunnen proberen.

  33. Ellen Kerens schreef:

    Beste Laura,
    Mijn oma maakte altijd een koffiecrème van roomboter (kamertemperatuur), straffe koffie (kamertemperatuur) en poedersuiker.
    Nu we het zelf proberen, krijgen we geen glad beslag. De crème (boter) blijft licht geklonterd. Waar gaat het fout?
    Groetjes,,

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je een recept van mij daarin gevolgd? Dan kan ik de vraag iets beter beantwoorden.

  34. Desirée van Kuijk schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil graag pindakaas creamy botercreme maken,
    Kan ik dit gewoon toevoegen aan de botercreme?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar je kunt het zeker proberen!

  35. Johanna schreef:

    Ik zag in de reacties al de vraag staan of je gevriesdroogd fruit erdoor kan doen. Ik kan alleen het antwoord niet vinden?
    🙃

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet eerder geprobeerd, maar denk dat het wel kan hoor!

  36. Johanna schreef:

    Bedankt voor je reactie, ik heb het al geprobeerd gaat heel goed veel smaak en kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *