Botercrème bewaren

44

Zelfgemaakte botercrème kun je voor zoveel verschillende soorten recepten gebruiken. Als toef op een cupcake bijvoorbeeld, of als vulling in een mooie taart of zelfs bij een cakerol. Verder kun je er ook nog voor kiezen om je botercrème een smaakje te geven of hem gewoon lekker zo laten volgens het basisrecept. Je snapt het, de toepassingen zijn eindeloos en het is dus nooit verkeerd om wat van deze luchtige crème op voorraad te hebben. Ik vind het zelf bijvoorbeeld erg handig om de crème van tevoren te maken vervolgens de botercrème te bewaren tot ik hem nodig heb. Ik vertel je meer over het bewaren van deze crème.

Botercrème bewaren

Je zou denken dat het logisch is om een crème op basis van boter die verder niet verhit is te bewaren in de koelkast. Toch doe ik dat eigenlijk nooit. Wel als ik hem een paar dagen wil bewaren, maar over het algemeen maak ik mijn botercrème maximaal een dag van tevoren. Dan bewaar ik de crème buiten de koelkast, maar wel op een zo koel mogelijke plek.

Bij mijn ouders was het in de keuken koud, dus stonden de kommen meestal daar. Bij mij thuis is de hal meestal het koelst, dan staan de kommen afgedekt daar.

In de koelkast

Wil je de botercrème langer bewaren voordat je hem gaat verwerken? Dan zet je hem wel in de koelkast, daar is botercrème maximaal een week houdbaar. Houd er wel rekening mee dat de boter in de koelkast weer hard wordt, je kunt de crème dus niet gelijk verwerken als je hem uit de koelkast haalt.

Haal de crème dus minimaal een paar uur van tevoren uit de koelkast. Voordat je hem verwerkt roer je de botercrème ook even goed door. Hierbij zou het wel kunnen gebeuren dat het gaat schiften, dat komt door het temperatuurverschil. Je haalt hem natuurlijk uit een koude koelkast en dan moet hij weer op kamertemperatuur komen. In dit artikel lees je hoe je het schiften kunt verhelpen.

In de vriezer

Botercrème is ook prima in te vriezen. Je kunt het hier in een afgesloten bakje tot wel 3 maanden bewaren. Haal een dag voor gebruik het bakje uit de vriezer en laat dit in de koelkast ontdooien. Een paar uur voor gebruik zet je het buiten de koelkast. Om het als het ware geleidelijk laten te ontdooien verklein je de kans op schiften, als is die na het invriezen toch wel vrij groot. Gelukkig heb je daarvoor dan het eerder genoemde artikel.

Verwerkt in een baksel

Baksels met botercrème bewaar ik over het algemeen niet in de koelkast, maar ook op een koele plek hierbuiten. Je wilt niet dat (cup)cakes uitdrogen en een koude en harde hap botercrème is nu ook niet heel erg lekker. Het kan overigens wel, maar dan kun je het best de baksels ook weer op kamertemperatuur laten komen voordat je ze serveert.

Toch zul je misschien soms baksels hebben die wel in de koelkast moeten, maar dat hangt dan helemaal af van verder gebruikte ingrediënten.

Op deze pagina vind je een overzicht met nog veel meer bewaartips per soort gebak, daar kun je dus ook altijd nog een kijkje nemen om het zeker te weten.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

57 reacties

 1. Elly schreef:

  Als ik de botercreme een uur vantevoren uit de koekast haal om te spuiten zakt decreme helemaal in. Ik heb botercrememixvan Funcakes.
  Heb je een oplossing voor me?

 2. Ilse schreef:

  Ik vries mijn botercreme vaak in,evenals biscuit taarten. Even met de mixer er doorheen en klaar voor gebruik. Ideaal voor je bake-time-planning. ?

 3. Sabine schreef:

  Jouw recept voor botercreme..zou ik daar lemoncurd door kunnen doen? Of is het dan te dun denk je
  Groetjes sabine

 4. Belinda schreef:

  Kan ik mijn taart nu al insmeren met botercreme en hem vanavond pas opmaken met fondant?

 5. Claudia schreef:

  Kan je de avond voor een traktatie alvast de botercreme toef op de cupcakes doen of beter in de ochtend?

  1. Ineke schreef:

   Ik wil 2 dagen van tevoren de botercreme maken.
   Ik wil de crème kleuren, kan dat gelijk of moet ik dat pas doen als ik het ga gebruiken.

 6. Kelsey schreef:

  Hoe lang kan ik de cupcakes met botercrème buiten de koelkast bewaren?

 7. Inge schreef:

  Beste Laura,

  Vandaag wil ik de traktatie voor mijn dochter maken.
  Ik vraag me af of dat ik de cupcakes al met botercréme kan maken en goed kan houden met deze temperaturen. Ons huis is wel koel maar de hitte zit er natuurlijk na deze dagen wel al in ons huis.
  Kan ik ze dan het beste in of uit de koelkast bewaren en blijft het dan mooi?

  1. Bert Keijl schreef:

   Hoi Laura,
   Ik heb de botercreme nu 2 weken in de koelkast bewaard en haal m er zojuist uit om hem weer op temperatuur te laten komen. Jij schrijft maximaal 1 week koelkast kan. Wat denk je, zou ik die botercreme (met witte chocolade) nog kunnen gebruiken? En hoe zou ik kunnen testen of ie nog ‘goed’ is?
   Ben benieuwd… hopelijk is het nog bruikbaar.
   Groetjes, Bert

   1. Laura's Bakery schreef:

    Hi Bert, dit zou ik niet meer gebruiken.

    1. Bert schreef:

     Ik had m weer even terug in de koelkast gezet, maar dan gaat ie straks regelrecht de prullenbak in, helaas.. Dacht al wel te lang; beetje vergeten maar hij was wel lekker (2 weken geleden)! Dank voor je reactie, Laura. Ga gauw weer wat nieuws proberen ? en vlugger gebruiken als er iets overblijft!

     1. Laura's Bakery schreef:

      Een volgende keer is invriezen ook een goed idee! 🙂 Dan is het wel tot drie maanden houdbaar.

     2. Claudia schreef:

      Ik heb altijd begrepen dat je botercreme net zo lang kunt bewaren als de maximum houdbaarheidsdatum op de verpakking van de roomboter. Tenzij je melk of slagroom erdoor hebt verwerkt dan is het inderdaad korter houdbaar. Of klopt het niet wat ik zeg?

 8. D schreef:

  Hallo.
  Kan ik de witte chocolade botercreme ook invriezen?

 9. Rabia schreef:

  Hallo Laura,
  Ziet er lekker uit. İk wou vragen of je deze creme ook kunt gebruiken om gateaus te decoreren? Grtjs
  Rabia

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat voor een gateaus bedoel je?

 10. Rita Polman schreef:

  Gdmgn. Alle vragen over botercreme zie ik onbeantwoord. Vandaag is de cake gebakken en donderdag wordt de cake/taart gegeven. Wanneer kan de botercreme ertussen???? Help, ik weet het niet!!!! Om teleurstelling voor mijn kleindochter te voorkomen aub vandaag antwoord. Bij voorbaat dank.

  1. Laura's Bakery schreef:

   De botercrème kan er al prima tussen hoor, maar het kan ook donderdag pas. Wat jou uitkomt!

   1. Rita polman schreef:

    Dank voor je reactie!

 11. Laura schreef:

  Hallo!

  Ik zou heel graag mijn cake willen afsmeren met een echt super witte botercreme, met witte kleurstof lukt het niet echt. Heb je eventueel tips voor een spier witte botercreme? Grtjs laura

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat ga ik uitzoeken, leuke vraag!

   1. Kim schreef:

    Ik heb het antwoord op deze vraag: Paarse kleurstof! Toen ik het las bedacht ik me dat het best logisch was aangezien je ook paarse zilvershampoo gebruikt tegen de gele gloed, haha!

    1. Laura's Bakery schreef:

     Wat een goed idee zeg! Heb je dit al uitgeprobeerd?

     1. Kim schreef:

      Ja, heb ik. En het werk! Niet zo wit als een A4-tje, maar wit genoeg om kleurstoffen te gebruiken zonder dat de kleur veranderd. Het schijnt ook met blauwe vloeistof te kunnen werken, maar dit heb ik niet geprobeerd. Heb zelf geel en blauw gemengd, maar misschien krijg je met andere tinten paars (violet) een spierwit resultaat?! Zal volgende keer eens proberen en bij een witte chocolade ganache

     2. Laura's Bakery schreef:

      Top! Bedankt voor de tips 😀

 12. Isabel schreef:

  Haii Laura,

  Even een vraagje.
  Kun je ook smaakstoffen zoals aardbei in de botercrème verwerken.

  -x isabel!

 13. Kelly schreef:

  Hooiii

  Hoe kan het dat na dat ik een taart aangesmeerd heb met botercreme
  De creme doet scheuren.
  Had een baverwase vulling dus de taart was voor het aansmeren bevroren.

  Uit de vriezer gehaald. Toen aangesmeerd. En de deco erop gemaakt.

  En in de koelkast gezet 12 uur later flinken scheuren in de taart!
  Help

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Kelly, je bedoelt baveroise denk ik? En had je op de lagen wel een dijkje van botercrème gespoten? Heb je de taart met fondant/marsepein gedecoreerd?

   1. Kelly schreef:

    Ja dat bedoel ik idd.
    Nee alleen cake en baveroise. En dat herhalen.
    En dan aansmeren met botercreme
    Geen laag fondant of marsepein.

 14. Iris schreef:

  Hoi!
  Je geeft aan dat wanneer je de botercreme van te voor willen bereiden voor een later moment, je deze op een zo koel mogelijke plek bewaard buiten de koelkast. Aan welke temperatuur moet ik dan denken? Ik wil de botercreme zaterdagochtend gebruiken en hem het liefst vrijdag al maken. Ik hoor graag?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Geen specifieke temperatuur in gedachten, maar niet in een warme keuken/woonkamer. Je kunt het ook gerust in de koelkast bewaren hoor, maar dan wel weer even op temperatuur laten komen erna en doormixen.

 15. Hade schreef:

  Ik zou graag een biscuit maken gevuld en omstreken met jouw botercrème. Kan ik de biscuit vandaag al insmeren met botercrème en dan morgen afwerken met een ganache (dripcake)? Zo ja, hoe bewaar ik deze dan best tot morgen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Mijn reactie is helaas te laat voor jou vrees ik, maar dat kan zeker. Als je het biscuit volledig afsmeert (dus niet zoals een naked cake) dan kun je het goed afgesloten in de koelkast of op een koele plek bewaren.

 16. Anne schreef:

  Vraagje… Je zegt dat je de botercrème buiten de koelkast kan bewaren. Maar dat is dan zeker niet het recept waar melk in zit? Dat kan toch niet buiten de koelkast??

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik vermeld dat je het nog steeds op een koele plek moet bewaren, in de koelkast mag ook maar dan wordt het een stuk harder.

  2. Claudia Boon schreef:

   Nee als er melk of slagroom in zit kan het niet buiten de koelkast.

 17. Fien en Loes schreef:

  Hoi Laura,
  Wij hebben al een paar keer jouw botercreme gemaakt. Hij is heerlijk, maar hij schift bij ons elke keer ondanks het feit dat we proberen alle ingrediënten op kamertemperatuur (in kleine beetjes) toe te voegen. Daarom hebben we geprobeerd de schift eruit te krijgen door de botercreme au bain mairie te verwarmen. De kom heeft echter wel even in het water in plaats van erboven gestaan. De schift is er helemaal uit, het is mooi glad, maar de botercreme is nu vrij dun. Voor het maken van een “dijkje”, om te voorkomen dat de banketbakkersroom het fondant raakt, is het niet stevig genoeg. Weet jij hoe het kan komen dat onze botercreme niet stevig is? En is er nog een manier om het alsnog wat steviger te maken?

 18. Yentl schreef:

  Ik ben van plan om een red velvet taart te maken met als vulling en omranding de botercreme met witte chocolade smaak. Ik zou hem een dag op voorhand maken, bewaar ik die dan het best in de koelkast om hem dan de volgende dag een uur op voorhand uit te halen?
  Of zet ik die best afgedekt op een koele plaats, de garage bijvoorbeeld?
  Alvast bedankt, groetjes!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Beide kan eigenlijk prima, maar ik zou voor de zekerheid toch voor de koelkast kiezen.

 19. Sarah schreef:

  als ik op bewaartips voor soorten gebak klik kan ik er niet in. Het zelfde bij schiften kunt verhelpen. Kan daar een oplossing voor zijn?
  Alvast dank

  1. Laura's Bakery schreef:

   Bedankt voor je bericht! Ik heb de links allemaal aangepast, dus nu kun je weer lekker doorklikken 🙂

 20. Sarah schreef:

  bedankt

 21. Sabine schreef:

  Ik ga morgen het recept uitproberen. De taart wordt er ook mee afgesmeerd en versierd met merengue snoepjes. Kunnen die er al een dag van te voren op of smelten ze dan?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou de meringue inderdaad pas last minute toevoegen!

 22. Fien en Loes schreef:

  Hoi Laura,
  Als je ons nog een tip kan geven n.a.v. ons eerdere bericht (bijgevoegd), heel graag! Alvast bedankt!

  Hoi Laura,
  Wij hebben al een paar keer jouw botercreme gemaakt. Hij is heerlijk, maar hij schift bij ons elke keer ondanks het feit dat we proberen alle ingrediënten op kamertemperatuur (in kleine beetjes) toe te voegen. Daarom hebben we geprobeerd de schift eruit te krijgen door de botercreme au bain mairie te verwarmen. De kom heeft echter wel even in het water in plaats van erboven gestaan. De schift is er helemaal uit, het is mooi glad, maar de botercreme is nu vrij dun. Voor het maken van een “dijkje”, om te voorkomen dat de banketbakkersroom het fondant raakt, is het niet stevig genoeg. Weet jij hoe het kan komen dat onze botercreme niet stevig is? En is er nog een manier om het alsnog wat steviger te maken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het is niet stevig omdat je het te ver hebt teruggesmolten. Dan smelt de boter. Het moet dan weer opnieuw opstijven en losgemixt worden.

 23. Lotte schreef:

  Hallo Laura,

  Ik heb je boter crème meerdere keren uitgeprobeerd maar ben er niet tevreden over. Als ik de crème invries, dan is het volledig in de schift. Ik heb alles al geprobeerd, opwarmen met de föhn enzovoorts.
  Nu gebruik ik crème met een mix en dat loopt vlekkeloos, ook na het invriezen.
  Helaas heb ik nu nog 1 kilo aan botercreme in de vriezer liggen die ik niet kan gebruiken.
  Heb je nog wat tips? Anders moet ik het alsnog weg gooien.

 24. Ineke schreef:

  Ik wil 2 dagen van te voren de crème maken.
  Ik wil de crème kleuren. Kan dat gelijk of moet ik dat pas doen als ik het ga gebruiken

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee dat doe je gelijk al.

 25. Carole schreef:

  Dag Laura,

  Kan je fruit samen met je créme mensen om tussen een biscuit te smeren?

  Dank u
  Carole

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kan, maar lees er hier wat meer over voordat je begint: https://www.laurasbakery.nl/botercreme-een-smaakje-geven/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *