Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Sinterklaas dripcake

Laura Kieftdoor Laura Kieft
20 november 2019
in Cakes, Feestdagen, Sinterklaas, Taarten, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Het was alweer even geleden dat ik een mooie gedecoreerde taart had gemaakt. Heerlijk vind ik het om dit soort taarten te maken, het vraagt om net dat beetje extra creativiteit dat ik zo leuk vind. Het is dat ik dit jaar voor 5 december een quiche maak en anderen voor zoetigheid zorgen, anders had ik zeker nog een keer deze Sinterklaas dripcake gemaakt. Verstopt onder al het strooigoed zitten 3 lagen speculaascake, daartussen zit een kruidnoten botercrème. Met diezelfde crème is de taart ook afgesmeerd, lekker dat het was! De drip hebben we gemaakt van een pure chocolade ganache en daarna kwam allerlei strooigoed en chocoladefiguren tevoorschijn. Met het decoreren van dripcakes is het belangrijk dat je begint met de grootste decoraties, maar verder staat je vrij om te doen wat je wilt. Als jij besluit een chocoladeletter te gebruiken in plaats van een chocoladesinterklaas is dat ook helemaal prima. Deel je een foto van jouw exemplaar op social media? Ik kan niet wachten om al jullie taarten te zien!

Recept afdrukken

Sinterklaas dripcake

Maak indruk met deze prachtige en overheerlijke Sinterklaas dripcake. Gebruik al het sinterklaaslekkers dat je wilt voor het decoreren.
Porties: 12 personen
voor een 15 cm taart

Ingrediënten

Cake (3 lagen van 15 cm doorsnede)

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren (M)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snuf zout

Vulling

  • Vanille botercrème
  • 175 gram kruidnoten

Drip

  • 150 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • Klontje boter

Decoratie

  • Sinterklaasfiguur
  • Speculaasjes
  • Marsepeinen figuurtjes
  • Kruidnoten

Instructies

  • Zorg dat je de botercrème al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Je brengt deze crème op smaak met kruidnoten. Maal deze fijn in een foodprocessor en mix door de botercrème.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Voeg speculaaskruiden, zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Verdeel het beslag in drie delen. Elke cakelaag bak je apart. Vet een vorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm zelf te verdelen.
  • Bak de cakes in 25-30 minuten op 160 °C gaar en goudbruin (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Leg de eerste cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Leg de tweede laag cake op de vulling en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag botercrème aan. Eindig met de laatste cake (platte (onder)kant boven!).
  • Ook op de bovenkant gaat een laag botercrème, net als op de zijkanten. Gebruik een spatel om de taart rondom netjes af te smeren.

Decoreren

  • Maak de ganache door de slagroom in een pannetje te verhitten, giet dit in een kom over de chocolade. Voeg ook het klontje boter toe. Roer door tot een egale massa. Mocht het te snel afkoelen, kun je het au bain marie weer iets verhitten.
  • Voor het maken van de drips zelf heb ik een handige how to geschreven met stap-voor-stap foto's, die vind je hier. Voorzie de cake van mooie drips rondom en maak de bovenkant af.
  • Dan is het tijd om te decoreren! Begin met het sinterklaasfiguur en de speculaasjes. Belangrijk is dat je begint met de grootste decoraties en hier verder omheen werkt met de kleinere decoraties (zoals de marsepeinen figuren en kruidnoten).
  • Vergeet ook de zijkant van de taart niet. Ik drukte kruidnoten in de zijkant en zette er een marsepeinen varkentje tegenaan.

Tips

  • De cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.
  • In dit artikel geef ik tips voor het zo strak mogelijk afsmeren van je taart.
Bewaren

liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.

Vorige post

Volgende post

Hartige galette met pompoen en geitenkaas
Asperge-tomaat flammkuchen

Related Posts

Witte chocolade slagroomtruffels

door Laura Kieft
09 december 2019
0

Deze prachtige witte chocolade slagroomtruffels waren het eerste recept dat ik maakte voor de advent van dit jaar....

Suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen

door Laura Kieft
08 december 2019
2

Als je voor het kerstontbijt alleen deze suikerbroodpudding voor mijn neus zet, ben ik een gelukkig mens. Dit...

Sneeuwster taart

door Laura Kieft
07 december 2019
10

Een sneeuwster taart. Het is weer zo'n recept dat al járen op mijn baklijst staat. Dit keer niet...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 35

  1. Celine says:
    3 weken geleden

    Wil ik zeker maken, maar ik vroeg mij af of het ook met biscuitdeeg kan met speculaaskruiden? Ipv cake.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Ja hoor dat kan ook prima.

      Beantwoorden
  2. Marloes says:
    3 weken geleden

    Ziet er heerlijk uit.
    Alleen nu is mijn vraag, waar kan je de pure chocolade door vervangen in de drip?
    Ik heb een cacao allergie.
    Kan wel witte chocolade verdragen omdat dat geen echte chocolade is.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Witte chocolade kan ook goed! Gebruik dan de helft van de slagroom.

      Beantwoorden
  3. Marloes says:
    3 weken geleden

    Misschien lees ik er overheen maar wat voor taart vorm heb je hiervoor gebruikt? En klopt het dat dit het enige recept is van een dripcake op je site:) Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Sara says:
      3 weken geleden

      Daar was ik ook benieuwd naar bakblik 15cm?

      Gr Sara

      Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Het staat boven het recept (maar je mag het altijd vragen): 15 cm. Er staan er nog wel meer in de blog, soms in tulband- of cakevorm.

      Beantwoorden
      • Sara says:
        3 weken geleden

        Sorry overheen gelezen🙈
        Bedankt voor je reactie ga hem zeker maken!

        Beantwoorden
      • Stephanie says:
        3 weken geleden

        En dan drie keer? Las drie lagen 😅

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          2 weken geleden

          Ja. Misschien handig om de bereiding even door te lezen.

          Beantwoorden
  4. A says:
    3 weken geleden

    De cake heeft een doorsnee van 15 cm, dus zal de bakvorm dat ook wel hebben.

    Beantwoorden
  5. Saskia says:
    3 weken geleden

    Dit ziet er mooi uit! Vraagje: waarom bak je de drie cakes los van elkaar in plaats van 1 cake en dan met een taartsnijder het in 3 lagen snijden? Kan dat ook en zoja, heeft dat dan effect op de baktijd en oventemperatuur?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Als je al het beslag in één keer afbakt heeft het zeker effect op de baktijd, maar ook op hoe hoog je bakvorm wel niet moet zijn 😉 Daarnaast rijst de cake hoger wanneer je het in drie delen afbakt, vandaar dat dit mijn voorkeur heeft.

      Beantwoorden
      • Lex says:
        1 week geleden

        Heb nu 3 baksels gemaakt, maar het resultaat is niet zo hoog als bij jou op de foto.

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          1 week geleden

          Wat bedoel je met drie baksels? Je hebt drie lagen cake afgebakken? Er moet natuurlijk ook nog vulling tussen.

          Beantwoorden
          • Lex says:
            1 week geleden

            Ja 3 cakes, maar die lagen boter crème moeten toch niet zo dik?

          • Laura's Bakery says:
            1 week geleden

            Ik kan vanaf hier natuurlijk niet zien hoe dik/dun jouw lagen zijn haha, maar in mijn ervaring maakt dat op het oog vaak nog het verschil. Zeker met de chocolade poppen en al erop.

  6. Audrey says:
    3 weken geleden

    Deze taart ziet er echt te gek uit! Heel tof 🙂

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Thanks Audrey!

      Beantwoorden
  7. Judith says:
    3 weken geleden

    Oh wat een leuke taart weer! Een vraagje. Bak je de taartlagen na elkaar? Ik heb namelijk maar één bakvorm van 15 cm. Heeft dit geen effect op het beslag? Moet je dit dan in de koelkast bewaren als je de eerste laag bakt?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Het liefst bak je ze tegelijk af, of per twee. Eventueel kan ook stuk voor stuk, er zit nl geen baking soda in. Ik zou het tussendoor niet in de koelkast zetten i.v.m. de boter die je al zacht hebt gemixt. Wel goed afdekken en eventueel even op een koelere plek zetten.

      Beantwoorden
  8. Mandy says:
    3 weken geleden

    Zou je tussen de cakelagen ook wat anders kunnen gebruiken dan de botercreme? Heb je tips?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 weken geleden

      Tussen de lagen zou je misschien ook wel speculoospasta kunnen smeren? 😉

      Beantwoorden
      • Kay says:
        2 weken geleden

        Ik hou niet van botercrème dus gebruik altijd het recept van slagroom en mascarpone van jou Laura. Dat is echt heerlijk ertussen! Ik heb gisteren alvast 1 laag gemaakt van de cake om te kijken of ik hem lekker vond. En hij was geslaagd dus deze ga ik maken voor pakjesavond!

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          2 weken geleden

          Heel erg tof om te lezen, thanks!

          Beantwoorden
  9. Jessica24 says:
    3 weken geleden

    Deze taart ziet er gruwelijk lekker uit! Hij gaat op mijn “bak”lijstje voor pakjesavond. Dat wordt echt een heerlijk avondje 😋

    Ik wil ook nog even kwijt dat ik je nieuwe site super mooi vind. En fijn in gebruik. Ook je nieuwe logo Is erg mooi. Alleen maar complimenten 😊

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 weken geleden

      Wat een super lief berichtje Jessica, dat is heel fijn om te lezen! Thanks!

      Beantwoorden
  10. Ellen says:
    2 weken geleden

    Hi Laura,
    Ik heb zojuist de drie lagen afgebakken maar alle delen zijn vrijwel niet omhoog gekomen.. Klopt dit? En zo nee, wat heb ik mogelijk fout gedaan?! Baal best wel want de taart ziet er heel gaaf uit en had al helemaal zin om af te smeren 😊

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 weken geleden

      Hi Ellen, dat is vervelend! Je hebt het recept wel helemaal gevolgd en niet per ongeluk bloem ipv zelfrijzend bakmeel gebruikt?

      Beantwoorden
      • Ellen says:
        2 weken geleden

        Nee helaas, dit had ik ook al gecontroleerd en ik heb echt zelfrijzend bakmeel gebruikt.. Ik ga het toch maar opnieuw doen! 😏

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          2 weken geleden

          Gek en vervelend zeg! Hou me op de hoogte van poging twee 😀

          Beantwoorden
          • Lisa says:
            3 dagen geleden

            Bij mij zijn ze nu ook niet zo hoog geworden
            2 cm per laag

  11. Linda says:
    2 weken geleden

    Hoi Laura,
    Zou ik de taart een avond van te voren al af kunnen smeren zodat het al lekker in de cake trekt, en vervolgens de dag erna verder af kunnen maken? 😄

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 weken geleden

      Zeker weten!

      Beantwoorden
  12. Angela weilenmann says:
    1 week geleden

    Hoeveel botercreme moet ik rekenen voor 175 gram kruidnoten? =)
    Bedankt voor het recept! Ga het proberen te maken voor sinterklaas

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

kerst galette

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Volg mij op Instagram

  • ADVENT  Als deze suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen het enige is dat op tafel staat bij het kerstontbijt vind ik dat helemaal prima  Naast mijn kop thee dan wel       Z   lekker vind ik het  Ga jij hem ook maken         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  broodpudding  suikerbrood  kerstontbijt
  • ADVENT  De klassieke sneeuwster taart staat online  Een baksel dat al j  ren op mijn baklijst stond en ik maar nooit maakte  Waarom niet  Ik ben stiekem zelf helemaal niet zo dol op deze taart  Waarom dat vertel ik je in het artikel  En ik vertel ook gelijk wat ik eraan zou veranderen zodat ik hem wel superlekker vind         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  sneeuwster  sneeuwstertaart  kersttaart
  • ADVENT  Ja hoor  ook de hartige kerstrecepten zijn dit jaar weer van de partij  Wat dacht je van deze veel te leuke filodeeg christmas crackers  Met een vulling van kip  feta en pompoen  heerlijk          Recept staat uiteraard online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  christmascrackers  filodeeg
  • ADVENT  Ook zo gek op de populaire kaneelsterren die deze periode in de winkels liggen  Vanaf nu kun je ze het hele jaar door eten  want ik deel het recept met jullie  Ze waren z  lig                 Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  kerststerren  kaneelsterren  kerstkoekjes
  • ADVENT  Op zoek naar een dessert dat z   lekker is dat iedereen zijn vingers erbij zal aflikken  Dan wil je deze pavlova maken voor de kerstdagen  geloof mij maar  Voorzien van room  karamel  chocolade en kletskoppen is deze pavlova een echt succesnummer         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  pavlova  meringue  kerstdessert
  • ADVENT  Ooit al eens eetbare decoraties in je kerstboom gehangen  Ik heb een overzicht voor jullie gemaakt met recepten die je zelf kunt maken om in de boom te hangen         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  boomdecoratie  kerstkransjes  kerstboom

De meest populaire artikelen

Basisrecept vanillecake
Basisrecepten

Basisrecept vanillecake

Vandaag is het tijd voor een  goed basisrecept: een lekkere vanillecake. Inmiddels staan er toch al een aantal recepten op...

door Laura Kieft
26 februari 2013
Basisrecept vanille botercrème
Basisrecepten

Basisrecept vanille botercrème

Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze botercrème smaakt niet naar boter...

door Laura Kieft
04 april 2013
No bake stroopwafel cheesecake
Taarten

No bake stroopwafel cheesecake

Soms...

door Laura Kieft
26 oktober 2019
Basisrecept Koekjes
Basisrecepten

Basisrecept Koekjes

Misschien wel mijn meest favoriete basisrecept: koekjes! Ik kan een dag vullen met het bakken (en eten!) van allerlei soorten...

door Laura Kieft
12 september 2013
Volgende Post
Asperge-tomaat flammkuchen

Asperge-tomaat flammkuchen

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Witte chocolade slagroomtruffels

09 december 2019

Suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen

08 december 2019

Sneeuwster taart

07 december 2019
Mijn bakboeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek

Het Laura’s Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

© 2019 | all rights reserved

Generic filters
Zoek op Categorieën
No Result
View All Result
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies.OkLees meer