
Het was alweer even geleden dat ik een mooie gedecoreerde taart had gemaakt. Heerlijk vind ik het om dit soort taarten te maken, het vraagt om net dat beetje extra creativiteit dat ik zo leuk vind. Het is dat ik dit jaar voor 5 december een quiche maak en anderen voor zoetigheid zorgen, anders had ik zeker nog een keer deze Sinterklaas dripcake gemaakt. Verstopt onder al het strooigoed zitten 3 lagen speculaascake, daartussen zit een kruidnoten botercrème. Met diezelfde crème is de taart ook afgesmeerd, lekker dat het was! De drip hebben we gemaakt van een pure chocolade ganache en daarna kwam allerlei strooigoed en chocoladefiguren tevoorschijn. Met het decoreren van dripcakes is het belangrijk dat je begint met de grootste decoraties, maar verder staat je vrij om te doen wat je wilt. Als jij besluit een chocoladeletter te gebruiken in plaats van een chocoladesinterklaas is dat ook helemaal prima. Deel je een foto van jouw exemplaar op social media? Ik kan niet wachten om al jullie taarten te zien!



Sinterklaas dripcake
Ingrediënten
Cake (3 lagen van 15 cm doorsnede)
- 250 gram ongezouten roomboter
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 5 eieren (M)
- 2 tl speculaaskruiden
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- Snuf zout
Vulling
- Vanille botercrème
- 175 gram kruidnoten
Drip
- 150 gram pure chocolade
- 100 ml slagroom
- Klontje boter
Decoratie
- Sinterklaasfiguur
- Speculaasjes
- Marsepeinen figuurtjes
- Kruidnoten
Instructies
- Zorg dat je de botercrème al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Je brengt deze crème op smaak met kruidnoten. Maal deze fijn in een foodprocessor en mix door de botercrème.
- Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Voeg speculaaskruiden, zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
- Verdeel het beslag in drie delen. Elke cakelaag bak je apart. Vet een vorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm zelf te verdelen.
- Bak de cakes in 25-30 minuten op 160 °C gaar en goudbruin (boven- en onderwarmte).
- Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.
Taart afmaken
- Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Leg de eerste cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Leg de tweede laag cake op de vulling en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag botercrème aan. Eindig met de laatste cake (platte (onder)kant boven!).
- Ook op de bovenkant gaat een laag botercrème, net als op de zijkanten. Gebruik een spatel om de taart rondom netjes af te smeren.
Decoreren
- Maak de ganache door de slagroom in een pannetje te verhitten, giet dit in een kom over de chocolade. Voeg ook het klontje boter toe. Roer door tot een egale massa. Mocht het te snel afkoelen, kun je het au bain marie weer iets verhitten.
- Voor het maken van de drips zelf heb ik een handige how to geschreven met stap-voor-stap foto's, die vind je hier. Voorzie de cake van mooie drips rondom en maak de bovenkant af.
- Dan is het tijd om te decoreren! Begin met het sinterklaasfiguur en de speculaasjes. Belangrijk is dat je begint met de grootste decoraties en hier verder omheen werkt met de kleinere decoraties (zoals de marsepeinen figuren en kruidnoten).
- Vergeet ook de zijkant van de taart niet. Ik drukte kruidnoten in de zijkant en zette er een marsepeinen varkentje tegenaan.
Tips
- De cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.
- In dit artikel geef ik tips voor het zo strak mogelijk afsmeren van je taart.
liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.
Wil ik zeker maken, maar ik vroeg mij af of het ook met biscuitdeeg kan met speculaaskruiden? Ipv cake.
Ja hoor dat kan ook prima.
Ziet er heerlijk uit.
Alleen nu is mijn vraag, waar kan je de pure chocolade door vervangen in de drip?
Ik heb een cacao allergie.
Kan wel witte chocolade verdragen omdat dat geen echte chocolade is.
Witte chocolade kan ook goed! Gebruik dan de helft van de slagroom.
Misschien lees ik er overheen maar wat voor taart vorm heb je hiervoor gebruikt? En klopt het dat dit het enige recept is van een dripcake op je site:) Alvast bedankt
Daar was ik ook benieuwd naar bakblik 15cm?
Gr Sara
Het staat boven het recept (maar je mag het altijd vragen): 15 cm. Er staan er nog wel meer in de blog, soms in tulband- of cakevorm.
Sorry overheen gelezen🙈
Bedankt voor je reactie ga hem zeker maken!
En dan drie keer? Las drie lagen 😅
Ja. Misschien handig om de bereiding even door te lezen.
De cake heeft een doorsnee van 15 cm, dus zal de bakvorm dat ook wel hebben.
Dit ziet er mooi uit! Vraagje: waarom bak je de drie cakes los van elkaar in plaats van 1 cake en dan met een taartsnijder het in 3 lagen snijden? Kan dat ook en zoja, heeft dat dan effect op de baktijd en oventemperatuur?
Als je al het beslag in één keer afbakt heeft het zeker effect op de baktijd, maar ook op hoe hoog je bakvorm wel niet moet zijn 😉 Daarnaast rijst de cake hoger wanneer je het in drie delen afbakt, vandaar dat dit mijn voorkeur heeft.
Heb nu 3 baksels gemaakt, maar het resultaat is niet zo hoog als bij jou op de foto.
Wat bedoel je met drie baksels? Je hebt drie lagen cake afgebakken? Er moet natuurlijk ook nog vulling tussen.
Ja 3 cakes, maar die lagen boter crème moeten toch niet zo dik?
Ik kan vanaf hier natuurlijk niet zien hoe dik/dun jouw lagen zijn haha, maar in mijn ervaring maakt dat op het oog vaak nog het verschil. Zeker met de chocolade poppen en al erop.
Deze taart ziet er echt te gek uit! Heel tof 🙂
Thanks Audrey!
Oh wat een leuke taart weer! Een vraagje. Bak je de taartlagen na elkaar? Ik heb namelijk maar één bakvorm van 15 cm. Heeft dit geen effect op het beslag? Moet je dit dan in de koelkast bewaren als je de eerste laag bakt?
Het liefst bak je ze tegelijk af, of per twee. Eventueel kan ook stuk voor stuk, er zit nl geen baking soda in. Ik zou het tussendoor niet in de koelkast zetten i.v.m. de boter die je al zacht hebt gemixt. Wel goed afdekken en eventueel even op een koelere plek zetten.
Zou je tussen de cakelagen ook wat anders kunnen gebruiken dan de botercreme? Heb je tips?
Tussen de lagen zou je misschien ook wel speculoospasta kunnen smeren? 😉
Ik hou niet van botercrème dus gebruik altijd het recept van slagroom en mascarpone van jou Laura. Dat is echt heerlijk ertussen! Ik heb gisteren alvast 1 laag gemaakt van de cake om te kijken of ik hem lekker vond. En hij was geslaagd dus deze ga ik maken voor pakjesavond!
Heel erg tof om te lezen, thanks!
Deze taart ziet er gruwelijk lekker uit! Hij gaat op mijn “bak”lijstje voor pakjesavond. Dat wordt echt een heerlijk avondje 😋
Ik wil ook nog even kwijt dat ik je nieuwe site super mooi vind. En fijn in gebruik. Ook je nieuwe logo Is erg mooi. Alleen maar complimenten 😊
Wat een super lief berichtje Jessica, dat is heel fijn om te lezen! Thanks!
Hi Laura,
Ik heb zojuist de drie lagen afgebakken maar alle delen zijn vrijwel niet omhoog gekomen.. Klopt dit? En zo nee, wat heb ik mogelijk fout gedaan?! Baal best wel want de taart ziet er heel gaaf uit en had al helemaal zin om af te smeren 😊
Hi Ellen, dat is vervelend! Je hebt het recept wel helemaal gevolgd en niet per ongeluk bloem ipv zelfrijzend bakmeel gebruikt?
Nee helaas, dit had ik ook al gecontroleerd en ik heb echt zelfrijzend bakmeel gebruikt.. Ik ga het toch maar opnieuw doen! 😏
Gek en vervelend zeg! Hou me op de hoogte van poging twee 😀
Bij mij zijn ze nu ook niet zo hoog geworden
2 cm per laag
Hoi Laura,
Zou ik de taart een avond van te voren al af kunnen smeren zodat het al lekker in de cake trekt, en vervolgens de dag erna verder af kunnen maken? 😄
Zeker weten!
Hoeveel botercreme moet ik rekenen voor 175 gram kruidnoten? =)
Bedankt voor het recept! Ga het proberen te maken voor sinterklaas