Sinterklaas taart met kruidnoten

Gepost: 22 november 2024 Laatst bewerkt: 29 november 2024
Sinterklaas taart met kruidnoten

Deze Sinterklaas taart met kruidnoten is dé perfecte taart voor 5 december! Helemaal fijn aan dit recept is dat het niet moeilijk is om deze sinterklaas taart zelf te maken, maar dat het wel een echte showstopper is.

Sinterklaas taart maken

Het was alweer even geleden dat ik een mooie gedecoreerde taart had gemaakt. Heerlijk vind ik het om dit soort taarten te maken, het vraagt om net dat beetje extra creativiteit dat ik zo leuk vind. Het is dat ik dit jaar voor 5 december een quiche maak en de anderen voor zoetige lekkernijen zorgen, anders had ik zeker nog een keer deze Sinterklaas taart oftewel dripcake gemaakt.

Hoe smaakt deze Sinterklaas dripcake?

Verstopt onder al het strooigoed zitten 3 lagen speculaascake en daartussen zit een kruidnoten botercrème. Met diezelfde crème is de taart ook afgesmeerd, lekker dat het was! Zelfs mensen die niet van botercrème houden vonden deze kruidnoten-variant wél lekker.

De drip heb ik gemaakt van een pure chocolade ganache, dat vind ik zelf het lekkerst bij deze taart ook al hou ik normaal gesproken het meest van melkchocolade. Daarna ben ik losgegaan met allerlei strooigoed en chocoladefiguren.

BAKTIP: Deze ronde bakvormen zijn erg prettig in gebruik en in meerdere formaten, vormen en hoogtes verkrijgbaar.

Zo decoreer je een sinterklaas dripcake

Sinterklaas taart recept en decoreren

Het decoreren van een deze sinterklaas taart begint met ‘de drip’. Er staat een uitgebreide how to drip cake online. Ik kan het je aanraden om deze goed door te nemen als je voor de perfecte drip wilt gaan. Het is niet moeilijk, maar je moet de handigheid even doorhebben. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deze taart te maken zonder drip.

Het versieren van de sinterklaas taart

Met het decoreren van stapeltaarten is het belangrijk dat je begint met de grootste decoraties, maar verder staat je vrij om te doen wat je wilt. Als jij op de bovenkant van deze sinterklaas taart besluit een chocoladeletter te gebruiken in plaats van een chocoladesinterklaas is dat ook helemaal prima. Wel is het leuk om decoraties in verschillende groottes te gebruiken.

Het ligt misschien voor de hand dat je decoraties en snoepgoed bovenop de taart aanbrengt, maar het is ook ontzettend leuk om strooigoed tegen de zijkant van de taart aan te plakken of juist onderaan de rand van de taart er tegenaan te drukken (zie de foto hieronder).

Deel je een foto van jouw exemplaar op Instagram? Ik kan niet wachten om al jullie taarten te zien!

Zo smaakt een Sinterklaas dripcake

Sinterklaas taart bewaren

Je kunt deze taart het beste in een taartdoos bewaren zodat je zeker weet dat deze niet uitdroogt en de chocolade niet verkleurt. De decoratie zou ik wel net voor het serveren aanbrengen. Je kunt er ook voor kiezen om de taart met botercrème alvast voor te bereiden (dan hoeft het ook niet per se in een doos, mits de botercrème de gehele taart goed bedekt) en bijvoorbeeld een aantal uur van tevoren de drip en decoratie aan te brengen.

Hoelang blijft sinterklaas taart goed?

Je bewaart de taart het liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp. Dat geldt ook voor taart die je mogelijk overhoudt. Helemaal niet vervelend als je nog een extra stukje helemaal voor jou overhoudt voor de dag na een sinterklaasfeestje kan ik je vertellen!

Kan ik sinterklaas taart invriezen?

Ja, je kunt deze taart ook invriezen. Dat kan in zijn geheel (zonder decoratie uiteraard), maar ik kan mij voorstellen als dat wat veel ruimte inneemt. Voor losse stukken raad ik je aan om het goed in vershoudfolie te verpakken en doe er eventueel een luchtdichte diepvrieszak omheen. In de vriezer blijft de taart tot wel 3 maanden goed. Wanneer je de taart wilt serveren, laat hem dan rustig ontdooien in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de structuur en smaak zoveel mogelijk behouden blijven.

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Sinterklaas taart recepten

Misschien denk jij na het lezen van deze blog en het recept hieronder: dat is mij toch teveel werk. Dan heb ik ook nog een paar snellere sinterklaas taart recepten voor je in de aanbieding. Misschien is dat meer wat voor je:

Sinterklaastaart

Tips voor Sinterklaas taart maken

Kan ik ook melkchocolade of witte chocolade gebruiken voor de drip?

Dat kan, dan wordt het geheel wel wat zoeter. De verhoudingen voor een melkchocolade drip en een witte chocolade drip vind je in dit artikel.

Mijn lagen cake zijn bol aan de bovenkant, hoe kan dat?

Cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, de ruimte vul ik op met botercrème. Maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij het aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.

Kan ik deze taart ook voor meer dan 12 personen maken?

Absoluut! In de receptkaart hieronder zie je onder de kleine afbeelding de knop ‘recept’ omrekenen. Als je deze aanklikt kun je het recept omrekenen van de huidige bakvorm (15 cm) naar een groter formaat bakvorm van jouw keuze.

Een voorbeeld: als je het recept omrekent naar een 22 cm bakvorm dan is er voldoende taart voor 24 personen.

In hoeveel bakvormen bak jij de cake?

Het liefst bak je de drie cakelagen in één keer af, maar dan heb je wel drie bakvormen van 15 cm doorsnee nodig. Als je er minder hebt, zul je het beslag in meerdere etappes moeten afbakken. Ik raad het af om het beslag in één keer af te bakken in één bakvorm.

 

Recept Sinterklaas dripcake

Opslaan
Recept afdrukken

4.89 van 9 stemmen

Sinterklaas dripcake recept

Maak indruk met deze prachtige en overheerlijke Sinterklaas dripcake. Gebruik al het sinterklaaslekkers dat je wilt voor het decoreren.
Porties: 12 personen
voor een ronde bakvorm van 15 cm

Ingrediënten

Cake (3 lagen van 15 cm doorsnede)

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren (M)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snuf zout

Vulling

Drip

  • 150 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • Klontje boter

Decoratie

  • Sinterklaasfiguur
  • Speculaasjes
  • Marsepeinen figuurtjes
  • Kruidnoten

Benodigdheden

Instructies

  • Zorg dat je de botercrème al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Je brengt deze crème op smaak met kruidnoten. Maal deze fijn in een foodprocessor en mix door de botercrème.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Voeg speculaaskruiden, zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Verdeel het beslag in drie delen. Elke cakelaag bak je apart. Vet een vorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm zelf te verdelen.
  • Bak de cakes in 25-30 minuten op 160 °C gaar en goudbruin (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Leg de eerste cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Leg de tweede laag cake op de vulling en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag botercrème aan. Eindig met de laatste cake (platte (onder)kant boven!).
  • Ook op de bovenkant gaat een laag botercrème, net als op de zijkanten. Gebruik een spatel om de taart rondom netjes af te smeren.

Decoreren

  • Maak de ganache door de slagroom in een pannetje te verhitten, giet dit in een kom over de chocolade. Voeg ook het klontje boter toe. Roer door tot een egale massa. Mocht het te snel afkoelen, kun je het au bain marie weer iets verhitten.
  • Voor het maken van de drips zelf heb ik een handige how to geschreven met stap-voor-stap foto's, die vind je hier. Voorzie de cake van mooie drips rondom en maak de bovenkant af.
  • Dan is het tijd om te decoreren! Begin met het sinterklaasfiguur en de speculaasjes. Belangrijk is dat je begint met de grootste decoraties en hier verder omheen werkt met de kleinere decoraties (zoals de marsepeinen figuren en kruidnoten).
  • Vergeet ook de zijkant van de taart niet. Ik drukte kruidnoten in de zijkant en zette er een marsepeinen varkentje tegenaan.

Tips

  • De cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.
  • In dit artikel geef ik tips voor het zo strak mogelijk afsmeren van je taart.
Bewaren

Liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

77 reacties

  1. Celine schreef:

    Wil ik zeker maken, maar ik vroeg mij af of het ook met biscuitdeeg kan met speculaaskruiden? Ipv cake.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan ook prima.

  2. Marloes schreef:

    Ziet er heerlijk uit.
    Alleen nu is mijn vraag, waar kan je de pure chocolade door vervangen in de drip?
    Ik heb een cacao allergie.
    Kan wel witte chocolade verdragen omdat dat geen echte chocolade is.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Witte chocolade kan ook goed! Gebruik dan de helft van de slagroom.

  3. Marloes schreef:

    Misschien lees ik er overheen maar wat voor taart vorm heb je hiervoor gebruikt? En klopt het dat dit het enige recept is van een dripcake op je site:) Alvast bedankt

    1. Sara schreef:

      Daar was ik ook benieuwd naar bakblik 15cm?

      Gr Sara

    2. Laura's Bakery schreef:

      Het staat boven het recept (maar je mag het altijd vragen): 15 cm. Er staan er nog wel meer in de blog, soms in tulband- of cakevorm.

      1. Sara schreef:

        Sorry overheen gelezen?
        Bedankt voor je reactie ga hem zeker maken!

      2. Stephanie schreef:

        En dan drie keer? Las drie lagen ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ja. Misschien handig om de bereiding even door te lezen.

  4. A schreef:

    De cake heeft een doorsnee van 15 cm, dus zal de bakvorm dat ook wel hebben.

  5. Saskia schreef:

    Dit ziet er mooi uit! Vraagje: waarom bak je de drie cakes los van elkaar in plaats van 1 cake en dan met een taartsnijder het in 3 lagen snijden? Kan dat ook en zoja, heeft dat dan effect op de baktijd en oventemperatuur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je al het beslag in één keer afbakt heeft het zeker effect op de baktijd, maar ook op hoe hoog je bakvorm wel niet moet zijn 😉 Daarnaast rijst de cake hoger wanneer je het in drie delen afbakt, vandaar dat dit mijn voorkeur heeft.

      1. Lex schreef:

        Heb nu 3 baksels gemaakt, maar het resultaat is niet zo hoog als bij jou op de foto.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat bedoel je met drie baksels? Je hebt drie lagen cake afgebakken? Er moet natuurlijk ook nog vulling tussen.

          1. Lex schreef:

            Ja 3 cakes, maar die lagen boter crème moeten toch niet zo dik?

          2. Laura's Bakery schreef:

            Ik kan vanaf hier natuurlijk niet zien hoe dik/dun jouw lagen zijn haha, maar in mijn ervaring maakt dat op het oog vaak nog het verschil. Zeker met de chocolade poppen en al erop.

  6. Audrey schreef:

    Deze taart ziet er echt te gek uit! Heel tof 🙂

  7. Judith schreef:

    Oh wat een leuke taart weer! Een vraagje. Bak je de taartlagen na elkaar? Ik heb namelijk maar één bakvorm van 15 cm. Heeft dit geen effect op het beslag? Moet je dit dan in de koelkast bewaren als je de eerste laag bakt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het liefst bak je ze tegelijk af, of per twee. Eventueel kan ook stuk voor stuk, er zit nl geen baking soda in. Ik zou het tussendoor niet in de koelkast zetten i.v.m. de boter die je al zacht hebt gemixt. Wel goed afdekken en eventueel even op een koelere plek zetten.

  8. Mandy schreef:

    Zou je tussen de cakelagen ook wat anders kunnen gebruiken dan de botercreme? Heb je tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Tussen de lagen zou je misschien ook wel speculoospasta kunnen smeren? 😉

      1. Kay schreef:

        Ik hou niet van botercrème dus gebruik altijd het recept van slagroom en mascarpone van jou Laura. Dat is echt heerlijk ertussen! Ik heb gisteren alvast 1 laag gemaakt van de cake om te kijken of ik hem lekker vond. En hij was geslaagd dus deze ga ik maken voor pakjesavond!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Heel erg tof om te lezen, thanks!

          1. Sanne schreef:

            Oh ziet er ook lekker uit! Is dat stevig genoeg? En kan je daar ook de kruidnoten door mengen? Bedankt!

  9. Jessica24 schreef:

    Deze taart ziet er gruwelijk lekker uit! Hij gaat op mijn “bak”lijstje voor pakjesavond. Dat wordt echt een heerlijk avondje ?

    Ik wil ook nog even kwijt dat ik je nieuwe site super mooi vind. En fijn in gebruik. Ook je nieuwe logo Is erg mooi. Alleen maar complimenten ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een super lief berichtje Jessica, dat is heel fijn om te lezen! Thanks!

  10. Ellen schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb zojuist de drie lagen afgebakken maar alle delen zijn vrijwel niet omhoog gekomen.. Klopt dit? En zo nee, wat heb ik mogelijk fout gedaan?! Baal best wel want de taart ziet er heel gaaf uit en had al helemaal zin om af te smeren ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Ellen, dat is vervelend! Je hebt het recept wel helemaal gevolgd en niet per ongeluk bloem ipv zelfrijzend bakmeel gebruikt?

      1. Ellen schreef:

        Nee helaas, dit had ik ook al gecontroleerd en ik heb echt zelfrijzend bakmeel gebruikt.. Ik ga het toch maar opnieuw doen! ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Gek en vervelend zeg! Hou me op de hoogte van poging twee 😀

          1. Lisa schreef:

            Bij mij zijn ze nu ook niet zo hoog geworden
            2 cm per laag

  11. Linda schreef:

    Hoi Laura,
    Zou ik de taart een avond van te voren al af kunnen smeren zodat het al lekker in de cake trekt, en vervolgens de dag erna verder af kunnen maken? ?

  12. Angela weilenmann schreef:

    Hoeveel botercreme moet ik rekenen voor 175 gram kruidnoten? =)
    Bedankt voor het recept! Ga het proberen te maken voor sinterklaas

  13. Bo schreef:

    Ik wil deze taart super graag proberen, maar kan dit ook met een bakblik van 20 cm doorsnede?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor! Via deze link kun je recepten gemakkelijk omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

    2. Sonja schreef:

      En was het gelukt? Ben benieuwd hoeveel je van alles extra moest gebruiken

  14. Ilse schreef:

    Wauw, ziet er mooi uit! Hoeveel tijd moet ik reserveren om deze taart in geheel te maken?
    Groetjes, Ilse

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo niet te zeggen, dat verschilt ook erg per thuisbakker.

  15. Dave schreef:

    Wat lijkt het recept heerlijk! Ga het volgende week maken! Is het nog verstandig om de taart te tremperen? Ik ben benieuwd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat hoeft niet!

  16. Lauren schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb via bol.com een set van 5 taartvormen van 15 cm doorsnede besteld. Ik vind ze alleen erg laag. Hoe hoog moet deze vorm zijn?

    Groetjes Lauren

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er maar net vanaf hoe hoog je de lagen wilt maken. Mijn bakvormen zijn meestal wel 5 cm hoog zeker.

  17. annet schreef:

    Hoi Laura,

    Moeten de ingredienten van de cake op kamertepratuur zijn voor de bereiding ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

  18. Emma schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil graag deze taart maken voor pakjesavond. Een aantal mensen mogen geen chocolade ivm cacao allergie. Heb je, behalve witte chocolade, nog een ander alternatief om de “drip” mee te maken?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou candy melts kunnen kopen! Daar zit geen chocolade in als het goed is.

  19. Lisette schreef:

    Is het recept voor de cake al x3 gedaan of moet je dat zelf nog doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het recept klopt helemaal voor drie lagen van 15 cm.

  20. Lisette schreef:

    Zou het ook kunnen met een 17,5 cm doorsnee bakvorm?

  21. Sanne schreef:

    Beste Laura

    Hoe moet ik omrekenen als ik 2 lagen van 20cm wil maken? Omrekenen voor 3 lagen van 20 en dan van alles 2/3 nemen?
    Ik las dat iemand ook slagroom en mascarpone gebruikt als vulling IPV botercrème, is dat even stevig om de taart af te smeren? En kan je dan ook gewoon de kruidnoten toevoegen?

    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik een ontzettend handige tool voor: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
      Ik zou dat niet gebruiken om de taart af te smeren nee.

  22. Maria schreef:

    Hey
    Ziet er super leuk uit. Is het met de cake niet te machtig ? En heb ik aan 1 portie botercreme voldoende ?
    Groet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kleine stukjes snijden! 😉 En 1x de botercrème is inderdaad voldoende.

      1. Maria schreef:

        Tnx heb m gemaakt! En idd kleine stukjes maar was lekker !!

  23. Merel schreef:

    Hoiii, kan ik ook de drie lagen tegelijk bakken maar ik een andere vorm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan!

  24. Joëlle Driessen schreef:

    Kan de cake ook in een vorm worden gebakken? Vervolgens snijden met taartzaag?
    Hoe lang zou de cake dan in de oven moeten op hoe veel graden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe moet het wel kunnen, maar hoe het formaat en de baktijden dan uitkomen moet je zelf even testen want dat heb ik niet gedaan 🙂

  25. Tessa schreef:

    Wat een leuk taartje!
    Ik las dat het ook met biscuitdeeg kan, dit zal het wat minder zwaar maken denk ik?
    Nu vroeg ik mij af of dit kwa smaak niet heel zwaar valt gezien er speculaas kruiden in zit en kruidnoten in de botercreme. Allemaal vrij zoet. Geen fris iets?
    Of valt dit allemaal wel mee? Vind het namelijk een leuk sintavond taartje! De kruidnoten vermaal je door de botercreme?
    Je mini appel speculaas taartjes zijn trouwens ook erg lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het inderdaad ook met biscuit maken, dat is altijd wat lichter dan cake. Een frisse smaak past niet bij de rest van de smaken in dit recept. Als je bang bent dat het te zwaar valt, dan adviseer ik om kleine plakjes te snijden. Het bereiden van de botercrème staat in het recept uitgelegd.

  26. Angela schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb misschien een hele rare vraag maar hoe hoog was deze taart ongeveer zonder versieringen? dit om hem goed te kunnen opbergen in een taartdoos !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik helaas niet meer weten.

  27. Annette Klaassen schreef:

    Hoe hoog wordt de taart? Zonder de versiering op de bovenkant. Dit ivm de grootte van een taartdoos om hem te vervoeren.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet meer precies te zeggen. Het taartblik is 7.5 cm hoog, dus zou het vooral ruim houden (met de vulling erbij) en dan kun je het ongeveer uitrekenen.

  28. Loes schreef:

    Deze gisteren gemaakt, alles ging goed tot ik mijn chocolade ging maken.
    Hij wordt niet hard? Wat heb ik fout gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb hier wat tips verzameld die je mogelijk kunnen helpen: https://www.laurasbakery.nl/how-to-drip-cake/

  29. FREDDY schreef:

    5 sterren
    ik vond een heerlijk lekker receoten om in weekend te eens te maken

  30. Anneke schreef:

    Hoi laura
    Ik heb hem gemaakt. Was leuk om te doen! Maar in het bovenste stukje tekst staat hem 2-3 dgn bewaren in de koelkast, aan het eind 3-4 dgn buiten de koeling. Ben voor de laatste gegaan..wat is het beste?
    In mijn botercreme zaten uiteindelijk wat glazige witte stukjes. Toch klontjes of schift hij dan. Zag er verder goed uit. Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! En goed punt, het tweede klopt inderdaad. Ik zal het even aanpassen, dankjewel voor de oplettendheid.

  31. Anneke schreef:

    Is er nog een verklaring voor de glazige witte stukjes?goed weekend

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik begrijp niet goed wat je bedoelt?

  32. Anneke Blankenburgh schreef:

    Zie mijn eerste post van 29 november.Daarin beschrijf ik de witte glazige stukjes in mijn botercreme. Is deze dan geschift?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah sorry ik zie het nu. Het zou inderdaad kunnen dat er dan toch wat klontjes in hebben gezeten of dat het geschift is. Het is wat lastig beoordelen van een afstand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept