Sinterklaas dripcake

Sinterklaas dripcake
176

Het was alweer even geleden dat ik een mooie gedecoreerde taart had gemaakt. Heerlijk vind ik het om dit soort taarten te maken, het vraagt om net dat beetje extra creativiteit dat ik zo leuk vind. Het is dat ik dit jaar voor 5 december een quiche maak en anderen voor zoetigheid zorgen, anders had ik zeker nog een keer deze Sinterklaas dripcake gemaakt. Verstopt onder al het strooigoed zitten 3 lagen speculaascake, daartussen zit een kruidnoten botercrème. Met diezelfde crème is de taart ook afgesmeerd, lekker dat het was! De drip hebben we gemaakt van een pure chocolade ganache en daarna kwam allerlei strooigoed en chocoladefiguren tevoorschijn. Met het decoreren van dripcakes is het belangrijk dat je begint met de grootste decoraties, maar verder staat je vrij om te doen wat je wilt. Als jij besluit een chocoladeletter te gebruiken in plaats van een chocoladesinterklaas is dat ook helemaal prima. Deel je een foto van jouw exemplaar op social media? Ik kan niet wachten om al jullie taarten te zien!

Sinterklaas dripcake

Maak indruk met deze prachtige en overheerlijke Sinterklaas dripcake. Gebruik al het sinterklaaslekkers dat je wilt voor het decoreren.
Porties: 12 personen
voor een 15 cm taart

Ingrediënten

Cake (3 lagen van 15 cm doorsnede)

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren (M)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snuf zout

Vulling

Drip

  • 150 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • Klontje boter

Decoratie

  • Sinterklaasfiguur
  • Speculaasjes
  • Marsepeinen figuurtjes
  • Kruidnoten

Instructies

  • Zorg dat je de botercrème al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Je brengt deze crème op smaak met kruidnoten. Maal deze fijn in een foodprocessor en mix door de botercrème.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Voeg speculaaskruiden, zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Verdeel het beslag in drie delen. Elke cakelaag bak je apart. Vet een vorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm zelf te verdelen.
  • Bak de cakes in 25-30 minuten op 160 °C gaar en goudbruin (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Leg de eerste cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Leg de tweede laag cake op de vulling en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag botercrème aan. Eindig met de laatste cake (platte (onder)kant boven!).
  • Ook op de bovenkant gaat een laag botercrème, net als op de zijkanten. Gebruik een spatel om de taart rondom netjes af te smeren.

Decoreren

  • Maak de ganache door de slagroom in een pannetje te verhitten, giet dit in een kom over de chocolade. Voeg ook het klontje boter toe. Roer door tot een egale massa. Mocht het te snel afkoelen, kun je het au bain marie weer iets verhitten.
  • Voor het maken van de drips zelf heb ik een handige how to geschreven met stap-voor-stap foto's, die vind je hier. Voorzie de cake van mooie drips rondom en maak de bovenkant af.
  • Dan is het tijd om te decoreren! Begin met het sinterklaasfiguur en de speculaasjes. Belangrijk is dat je begint met de grootste decoraties en hier verder omheen werkt met de kleinere decoraties (zoals de marsepeinen figuren en kruidnoten).
  • Vergeet ook de zijkant van de taart niet. Ik drukte kruidnoten in de zijkant en zette er een marsepeinen varkentje tegenaan.

Tips

  • De cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.
  • In dit artikel geef ik tips voor het zo strak mogelijk afsmeren van je taart.
Bewaren

liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

58 reacties

  1. Celine schreef:

    Wil ik zeker maken, maar ik vroeg mij af of het ook met biscuitdeeg kan met speculaaskruiden? Ipv cake.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan ook prima.

  2. Marloes schreef:

    Ziet er heerlijk uit.
    Alleen nu is mijn vraag, waar kan je de pure chocolade door vervangen in de drip?
    Ik heb een cacao allergie.
    Kan wel witte chocolade verdragen omdat dat geen echte chocolade is.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Witte chocolade kan ook goed! Gebruik dan de helft van de slagroom.

  3. Marloes schreef:

    Misschien lees ik er overheen maar wat voor taart vorm heb je hiervoor gebruikt? En klopt het dat dit het enige recept is van een dripcake op je site:) Alvast bedankt

    1. Sara schreef:

      Daar was ik ook benieuwd naar bakblik 15cm?

      Gr Sara

    2. Laura's Bakery schreef:

      Het staat boven het recept (maar je mag het altijd vragen): 15 cm. Er staan er nog wel meer in de blog, soms in tulband- of cakevorm.

      1. Sara schreef:

        Sorry overheen gelezen🙈
        Bedankt voor je reactie ga hem zeker maken!

      2. Stephanie schreef:

        En dan drie keer? Las drie lagen 😅

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ja. Misschien handig om de bereiding even door te lezen.

  4. A schreef:

    De cake heeft een doorsnee van 15 cm, dus zal de bakvorm dat ook wel hebben.

  5. Saskia schreef:

    Dit ziet er mooi uit! Vraagje: waarom bak je de drie cakes los van elkaar in plaats van 1 cake en dan met een taartsnijder het in 3 lagen snijden? Kan dat ook en zoja, heeft dat dan effect op de baktijd en oventemperatuur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je al het beslag in één keer afbakt heeft het zeker effect op de baktijd, maar ook op hoe hoog je bakvorm wel niet moet zijn 😉 Daarnaast rijst de cake hoger wanneer je het in drie delen afbakt, vandaar dat dit mijn voorkeur heeft.

      1. Lex schreef:

        Heb nu 3 baksels gemaakt, maar het resultaat is niet zo hoog als bij jou op de foto.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat bedoel je met drie baksels? Je hebt drie lagen cake afgebakken? Er moet natuurlijk ook nog vulling tussen.

          1. Lex schreef:

            Ja 3 cakes, maar die lagen boter crème moeten toch niet zo dik?

          2. Laura's Bakery schreef:

            Ik kan vanaf hier natuurlijk niet zien hoe dik/dun jouw lagen zijn haha, maar in mijn ervaring maakt dat op het oog vaak nog het verschil. Zeker met de chocolade poppen en al erop.

  6. Audrey schreef:

    Deze taart ziet er echt te gek uit! Heel tof 🙂

  7. Judith schreef:

    Oh wat een leuke taart weer! Een vraagje. Bak je de taartlagen na elkaar? Ik heb namelijk maar één bakvorm van 15 cm. Heeft dit geen effect op het beslag? Moet je dit dan in de koelkast bewaren als je de eerste laag bakt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het liefst bak je ze tegelijk af, of per twee. Eventueel kan ook stuk voor stuk, er zit nl geen baking soda in. Ik zou het tussendoor niet in de koelkast zetten i.v.m. de boter die je al zacht hebt gemixt. Wel goed afdekken en eventueel even op een koelere plek zetten.

  8. Mandy schreef:

    Zou je tussen de cakelagen ook wat anders kunnen gebruiken dan de botercreme? Heb je tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Tussen de lagen zou je misschien ook wel speculoospasta kunnen smeren? 😉

      1. Kay schreef:

        Ik hou niet van botercrème dus gebruik altijd het recept van slagroom en mascarpone van jou Laura. Dat is echt heerlijk ertussen! Ik heb gisteren alvast 1 laag gemaakt van de cake om te kijken of ik hem lekker vond. En hij was geslaagd dus deze ga ik maken voor pakjesavond!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Heel erg tof om te lezen, thanks!

          1. Sanne schreef:

            Oh ziet er ook lekker uit! Is dat stevig genoeg? En kan je daar ook de kruidnoten door mengen? Bedankt!

  9. Jessica24 schreef:

    Deze taart ziet er gruwelijk lekker uit! Hij gaat op mijn “bak”lijstje voor pakjesavond. Dat wordt echt een heerlijk avondje 😋

    Ik wil ook nog even kwijt dat ik je nieuwe site super mooi vind. En fijn in gebruik. Ook je nieuwe logo Is erg mooi. Alleen maar complimenten 😊

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een super lief berichtje Jessica, dat is heel fijn om te lezen! Thanks!

  10. Ellen schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb zojuist de drie lagen afgebakken maar alle delen zijn vrijwel niet omhoog gekomen.. Klopt dit? En zo nee, wat heb ik mogelijk fout gedaan?! Baal best wel want de taart ziet er heel gaaf uit en had al helemaal zin om af te smeren 😊

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Ellen, dat is vervelend! Je hebt het recept wel helemaal gevolgd en niet per ongeluk bloem ipv zelfrijzend bakmeel gebruikt?

      1. Ellen schreef:

        Nee helaas, dit had ik ook al gecontroleerd en ik heb echt zelfrijzend bakmeel gebruikt.. Ik ga het toch maar opnieuw doen! 😏

        1. Laura's Bakery schreef:

          Gek en vervelend zeg! Hou me op de hoogte van poging twee 😀

          1. Lisa schreef:

            Bij mij zijn ze nu ook niet zo hoog geworden
            2 cm per laag

  11. Linda schreef:

    Hoi Laura,
    Zou ik de taart een avond van te voren al af kunnen smeren zodat het al lekker in de cake trekt, en vervolgens de dag erna verder af kunnen maken? 😄

  12. Angela weilenmann schreef:

    Hoeveel botercreme moet ik rekenen voor 175 gram kruidnoten? =)
    Bedankt voor het recept! Ga het proberen te maken voor sinterklaas

  13. Bo schreef:

    Ik wil deze taart super graag proberen, maar kan dit ook met een bakblik van 20 cm doorsnede?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor! Via deze link kun je recepten gemakkelijk omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

    2. Sonja schreef:

      En was het gelukt? Ben benieuwd hoeveel je van alles extra moest gebruiken

  14. Ilse schreef:

    Wauw, ziet er mooi uit! Hoeveel tijd moet ik reserveren om deze taart in geheel te maken?
    Groetjes, Ilse

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo niet te zeggen, dat verschilt ook erg per thuisbakker.

  15. Dave schreef:

    Wat lijkt het recept heerlijk! Ga het volgende week maken! Is het nog verstandig om de taart te tremperen? Ik ben benieuwd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat hoeft niet!

  16. Lauren schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb via bol.com een set van 5 taartvormen van 15 cm doorsnede besteld. Ik vind ze alleen erg laag. Hoe hoog moet deze vorm zijn?

    Groetjes Lauren

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er maar net vanaf hoe hoog je de lagen wilt maken. Mijn bakvormen zijn meestal wel 5 cm hoog zeker.

  17. annet schreef:

    Hoi Laura,

    Moeten de ingredienten van de cake op kamertepratuur zijn voor de bereiding ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

  18. Emma schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil graag deze taart maken voor pakjesavond. Een aantal mensen mogen geen chocolade ivm cacao allergie. Heb je, behalve witte chocolade, nog een ander alternatief om de “drip” mee te maken?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou candy melts kunnen kopen! Daar zit geen chocolade in als het goed is.

  19. Lisette schreef:

    Is het recept voor de cake al x3 gedaan of moet je dat zelf nog doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het recept klopt helemaal voor drie lagen van 15 cm.

  20. Lisette schreef:

    Zou het ook kunnen met een 17,5 cm doorsnee bakvorm?

  21. Sanne schreef:

    Beste Laura

    Hoe moet ik omrekenen als ik 2 lagen van 20cm wil maken? Omrekenen voor 3 lagen van 20 en dan van alles 2/3 nemen?
    Ik las dat iemand ook slagroom en mascarpone gebruikt als vulling IPV botercrème, is dat even stevig om de taart af te smeren? En kan je dan ook gewoon de kruidnoten toevoegen?

    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik een ontzettend handige tool voor: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
      Ik zou dat niet gebruiken om de taart af te smeren nee.

  22. Maria schreef:

    Hey
    Ziet er super leuk uit. Is het met de cake niet te machtig ? En heb ik aan 1 portie botercreme voldoende ?
    Groet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kleine stukjes snijden! 😉 En 1x de botercrème is inderdaad voldoende.

      1. Maria schreef:

        Tnx heb m gemaakt! En idd kleine stukjes maar was lekker !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *