Soms lijkt iedereen tegelijkertijd met dezelfde problemen te zitten. Zo krijg ik de laatste tijd veel vragen over droge cakes. Misschien hoort dat ook een beetje bij de tijd van het jaar, zelf bak ik in het najaar namelijk altijd meer cakes. Mijn favoriete appel-kaneelcake tover ik weer regelmatig uit de oven, maar ik experimenteer ook graag met nieuwe recepten. Droog zijn ze gelukkig nooit, maar ik weet wel waardoor het komt. Ik zal je dus uitleggen hoe je kan voorkomen dat je een droge cake uit de oven haalt.
Waarom is een cake droog
Voordat ik met de oorzaken kom, leg ik eerst kort uit waardoor een cake droog wordt. Dat heeft namelijk met het vochtgehalte te maken, in de oven verdampt dat vocht en op het perfecte moment is je cake gaar en zit er nog precies voldoende vocht in je cake. Een droge cake ligt dus niet gelijk aan de receptuur, maar aan het feit dat er te weinig vocht in de cake zit wanneer hij uit de oven komt. En daarmee gaan we gelijk door naar de oorzaken
Te lang gebakken
Heel simpel eigenlijk, hoe langer je de cake in de oven laat staan, hoe meer vocht er kan verdampen. En zo wordt je cake dus ook steeds droger. Een belangrijke oorzaak van een droge cake, is dus dat hij te lang gebakken is.
Te heet gebakken
In een te hete oven verdampt vocht ook sneller, zelfs als je je exact aan de tijd uit het recept houdt, kun je nog een droge cake als resultaat hebben. Let dus goed op of je oven wel goed is ingesteld. Temperaturen in recepten zijn vrijwel altijd voor ovens met boven- en onderwarmte. Heb jij een heteluchtoven? Dan zet je de temperatuur 10-20% lager. Je zult zien dat dit al veel verschil maakt.
Iedere oven is anders
Vaak wordt bij een mislukt recept gelijk met de beschuldigende vinger gewezen naar de receptuur die niet zou kloppen. Dat gebeurt mij vaak, maar ook vele andere recept ontwikkelaars hebben hiermee te maken. Natuurlijk kan er soms een foutje in het recept zitten, maar heel vaak ligt het toch echt aan de uitvoering. Daarmee wil ik niet zeggen dat je iets verkeerd doet, het ligt meestal namelijk gewoon aan de omstandigheden waarin je bakt. Kleine kans dat die exact hetzelfde zijn zoals de originele maker van het recept ze had. Beschouw een receptuur dus altijd als een richtlijn en pas deze waar nodig aan op jouw omstandigheden.
Belangrijkste in dit verhaal: de oven. Iedere oven is anders en als bij mij een cake op 180 graden iedere keer weer perfect uit de oven komt, kan het heel goed zo zijn dat jij diezelfde resultaten juist behaalt bij 170 graden. Het is dan ook heel belangrijk dat je je oven leert kennen. Ik wist bijvoorbeeld bij de oude oven bij mijn ouders thuis dat die altijd langer de tijd nodig had dan in een recept stond. Mijn huidige oven is vaak juist iets sneller.
Wist jij al waarom een cake te droog kan zijn?
De recepten van de foto’s vind je hier: chocolade-kersencake en perzik-vanille tulband
Handige tips!
Bedankt voor de tips.
Mijn vader en moeder legden altijd een paar plakjes brood op de cake als hij te droog was ( of geworden tijens het bewaren).
De cake blijft prima en droogt niet uit. Als de plakjes brood droog zijn dan nieuwe er op. Meestal na 2 dagen.
Het is het proberen waard. Wit of bruin brood maakt niet uit!
Vraagje: hoe laat jij je cake afkoelen? In/uit de vorm? In/uit de oven? Met de oven open/dicht? Heeft de manier waarop je je cake laat afkoelen invloed op de droogte van de cake?
Dankje!
Dankjewel voor je leuke recepten, tips en antwoord!
ik doe een kopje water bij het bakken in de oven
Ook een leuke techniek!
Ik heb sinds kort weer een gasoven . Probleem is dat de stan van gas er haast nooit bij staat alleen de graden, hoe reken ik dit om?
Hopelijk kun je hiermee uit de voeten: https://www.laurasbakery.nl/omrekenen-oventemperaturen/
De laatste weken mag ik graag een cake bakken. Vind het heel mooi, om het te doen. De ene keer , komt de cake te zacht eruit. De andere keer, komt het te droog uit. Voor mezelf wil ik eerst alleen maar cake maken, tot het helemaal goed eruit komen. Wanneer het helemaal lukt, ga ik over naar andere lekkere lekkernijen. Ik volg alleen de regels na die op het recept staan.
Graag reactie erop?
Voor mij helaas lastig te zeggen wat er mis gaat zo op afstand. Misschien heb je hier wat aan: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/
Hallo Laura,
welke grootte (maat) eieren gebruik jij voor je basis cakerecept?
ik me weleens laten wijsmaken dat je door te grote eieren (dus ook meer ei!!) ook een drogere cake kunt krijgen?
Groetjes,
Anneke
Een 25 cm vorm (staat ook in het recept: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecake/). Je kunt het inderdaad smeuïger maken door een ei minder te gebruiken en bijvoorbeeld meer boter toe te voegen, maar echt droog wordt een cake niet van teveel ei (hoogstens te sponzig).
Ik heb van mijn schoonzus gehoord, dat ik de cake gewoon, aan kan snijden. Dan in het geheel in een aluminiumfolie kan stoppen. Daarna gewoon helemaal in de diepvriezer kan doen. Het werkt heel goed
De cake moet op 180 maar mijn oven kan op 175 of 200 wat kan ik dan het beste doen.
Dan zou ik voor 175 gaan, tenzij je oven niet zo sterk is, dan is 200 weer beter.