Citroen-maanzaad cake

6 september 2022
Citroen-maanzaad cake
18

De combinatie citroen-maanzaad is nog niet zo populair als in Amerika, maar toch is het inmiddels een zeer bekende smaakcombinatie. En drie keer raden: ik ben er dol op. Deze citroen-maanzaad cake bakte ik dan ook met veel plezier en voor een fris randje voegde ik er ook nog een citroenglazuur aan toe. Dat maakt het wat mij betreft helemaal af.

Zo maak je een citroen-maanzaad cake

Voor ik aan de slag ging met deze citroen-maanzaad cake had ik besloten dat de cake lekker zacht en smeuïg moest worden qua structuur. De maanzaadjes geven tenslotte al een subtiele crunch aan de cake. Daardoor heb ik voor deze cake net even andere ingrediënten nodig dan voor mijn basisrecept voor vanillecake.

Om de cake zacht en smeuïg te maken mengde ik yoghurt en zonnebloemolie (en geen boter) door het beslag. Roomboter stijft na het bakken weer een beetje op en zorgt voor knapperige randjes, terwijl zonnebloemolie ook na het afkoelen van het baksel ervoor zorgt dat de cake zacht en soepel blijft. Doordat ik yoghurt door de citroen-maanzaad cake heb gemengd wordt de cake net even wat smeuïger. Heerlijk vind ik dat.

Welke citroenen moet ik gebruiken voor deze cake?

Natuurlijk heb je ook de nodige citroenen nodig voor een citroen-maanzaad cake. Ik raad je aan om biologische citroenen te gebruiken, gezien de rasp van de citroenschil in dit recept een essentiële smaakmaker is. En juist op de schil van (niet-biologische) citroenen vind je chemische stoffen die je liever niet wil consumeren.

Ook het citroenglazuur is een duidelijke smaakmaker, maar hiervoor kun je het sap gebruiken dat uit de citroenen komt waarvan je de rasp hebt gebruikt. Het citroensap dat nog over is kun je gebruiken om door een saladedressing of limonade te mengen.

Is citroen-maanzaad cake gezond?

Er is weinig aan deze cake dat ik gezond zou kunnen noemen. Maar voor iedereen die regelmatig bij mij aanklopt voor een gezond bakrecept, heb ik toch een alternatief waar je mee aan de slag kan dat net wat gezonder is dan onderstaand recept. Even geleden maakte ik namelijk een recept voor citroen-maanzaad courgettecake, jawel, een citroen-maanzaad cake met courgette!

Let wel, ook de courgette citroen-maanzaad cake noem ik niet gezond, maar het bevat een stuk minder suiker en boter dan het huidige recept en bovendien zitten er groentes in verstopt. Ik ben benieuwd welke cake jouw voorkeur heeft!

Recept citroen-maanzaad cake met roomkaas

Maak jij deze citroen-maanzaad cake liever met een roomkaasglazuur? Dat kan heel gemakkelijk! Op Laura’s Bakery vind je een heerlijk recept voor cream cheese frosting, meng hier nog wat citroensap naar smaak doorheen en je hebt een heerlijke citroen roomkaas frosting om over de bovenkant van je cake te smeren.

Meer citroen-maanzaad recepten

Citroenen en maanzaad zijn simpelweg de beste vrienden als het om zoete baksels gaat. Er zijn veel manieren waarop je deze twee smakelijke ingrediënten kunt combineren, bijvoorbeeld in een recept voor koekjes, muffins, pancakes en ga zo maar door. Ik zette een aantal heerlijke variaties hieronder voor je op een rij.

Heb jij één van deze recepten, of het recept voor de citroen-maanzaadcake, gemaakt? Dat zou ik leuk vinden om te zien! Je kunt het met mij delen via Instagram, vergeet mij dan niet te taggen @laurasbakery. Eén keer per week licht ik via mijn Instagram stories de mooiste thuisbaksels van de week uit.

Citroen-maanzaad shortbread koekjes

citroen-maanzaad muffins

Veelgestelde vragen over een citroen-maanzaad cake

Hoe laat je een cake afkoelen?

Laat de citroen-maanzaad cake eerst zo’n 10-15 minuten afkoelen in de vorm en laat de cake daarna op een rooster afkoelen tot deze volledig afgekoeld is.

Kun je deze cake ook bakken in een airfryer?

In principe kunnen alle ovenvaste bakvormen ook in een airfryer. Ik maakte ook al eens een gelaagde carrot cake in de airfryer. Dat kun je bekijken in deze video. Zolang het formaat van de bakvorm in de airfryer past, dan kun je deze citroen-maanzaad cake gewoon in een airfryer bakken. Een ander formaat bakvorm kun je gemakkelijk omrekenen via mijn omrekentool.

Waar zet je een cake in de oven?

Eigenlijk bak je altijd in het midden van de oven, tenzij anders staat vermeld in het recept. Omdat een cakevorm hoger is dan een browniebakvorm zet ik een cake graag net iets onder het midden in de oven.

Hoe moet je cake invriezen?

Heel simpel: wikkel de citroen-maanzaad cake goed in met folie en en verpak de cake nog extra in een plastic zak. Zo kan er geen lucht of vocht bij de cake komen. Op deze manier kun je de cake 3 maanden in de vriezer bewaren. Al mijn tips voor het bewaren van cake lees je hier.

Wanneer haal je cake uit de bakvorm?

Ik vet de cakevorm altijd in en bestuif deze met bloem. Na het bakken laat ik de cake zo’n 10-15 minuten afkoelen in de vorm en daarna los ik hem op een rooster. Als je de cake te snel lost, breekt de cake. Maar wacht je te lang, dan gaat hij vastzitten.

 

Citroen-maanzaad cake

Met een plak citroen-maanzaad cake maak je eigenlijk iedereen wel blij. Een lekker zachte, smeuïge plak cake met een fris citroenglazuur.
Porties: 12 plakken cake
25 cm cakevorm

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 citroenen
  • 10 gram maanzaad
  • 175 ml yoghurt
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 150 gram poedersuiker

Instructies

  • Neem twee kommen. In de eerste kom doe je de bloem, suiker, bakpoeder, zout, rasp van de citroenen en het maanzaad. Meng met een spatel door elkaar.
  • In de tweede kom meng je de yoghurt, eieren, vanille extract en de zonnebloemolie. Meng deze natte ingrediënten met een garde door de kom met het bloemmengsel.
  • Gebruik een spatel om er een egaal beslag van te maken; zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen is het goed.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm en in bak 50 – 55 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Wanneer de cake is afgekoeld kun je het glazuur maken. Hiervoor meng je 3 el citroensap en 150 gram poedersuiker door elkaar. Het moet een dik, maar schenkbaar glazuur zijn. Voeg eventueel wat extra sap of poedersuiker toe als de balans nog niet helemaal klopt.
  • Verdeel het glazuur over de cake en laat uitharden voordat je de cake aansnijdt.
Tips

Al mijn tips om de perfecte cake te bakken lees je hier.

Bewaren

Verpak de cake in aluminiumfolie, dan blijft deze buiten de koelkast zeker 4-5 dagen goed.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 (5 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

3 reacties

  1. Amy schreef:

    Jaaa klinkt lekker, ik wil hem morgen gaan maken voor m’n bezoek.

    Ik heb alleen geen yoghurt in huis, zou het eventueel ook gewoon kunnen met boter? Wat zijn de verhoudingen dan?

    Amy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dus je wil zowel geen olie als geen yoghurt gebruiken, maar in plaats van die twee ingrediënten boter? Dan krijg je wel echt een andere structuur van je cake. Ik gok dat je dan zo’n 200 gram boter nodig hebt.

  2. Lucy schreef:

    Wat kun je gebruiken in plaats van zonnebloemolie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *