Heb je zin in zelfgemaakte cake, maar dan binnen enkele minuten? Maak dan dit makkelijke vanille mug cake recept in de magnetron!
Wat is een mug cake?
Kort door de bocht is een mug cake niets meer dan cake in een mok uit de magnetron. Van deze bereidingswijze zullen de nekharen van echte bakkers rechtovereind gaan staan, maar voor thuisbakkers is het soms een uitkomst.
Cake in een mok
Ik denk dat iedereen het wel kent. Je hebt zin in een lekker stuk cake, maar de gedachte dat je nog een uur moet wachten tot de cake gaar is gebakken houdt je tegen om de keuken in te duiken. Daarom is deze makkelijke vanille mug cake ideaal. Met dit recept kun je binnen vijf minuten al genieten van jouw lekkere portie vanille cake uit een gezellige mok.
Binnen die vijf minuten vallen zowel de bereidingstijd, als de baktijd van dit recept. Voor de bereiding hoef je enkel de ingrediënten in de mok door elkaar te roeren. En dan begint de echte magie, want een mug cake bak je in ongeveer twee minuten gaar in de magnetron. Jawel, cake uit de magnetron. En dat smaakt hartstikke lekker!
BAKTIP: Ik gebruik voor mijn mug cakes meestal mokken met een inhoud van 250 – 300 ml. Let erop dat de wel mokken magnetronbestendig zijn, zoals deze vrolijke set in pasteltinten.
Hmmm deze ziet er goed uit zeg, een fijn basiscakeje!
Mmm, mug cakes vind ik zo lekker! Deze ziet er ook weer heerlijk uit!
Zou het ook in de oven kunnen?
Dan zou ik gewoon een normaal recept maken, juist in de magnetron gaat het zo snel 🙂
Mugcakes zijn zo leuk als je plots nog wat zin hebt in iets zoets :p Ik maak zelf ook regelmatig mugcakes en de vanille variant wordt hier altijd met enthousiasme onthaald 😉
Zondag hebben we een man of 10 op visite. Ik ben dan van plan om deze en de chocolade mug cake klaar te maken. Kunnen ze kiezen wat ze willen. Evt met cocos oid er nog in. Hopen dat het goed gaat met meer tegelijk in de oven.
Ze moeten in de magnetron he 😉 Ik zou eerst even proberen met meerdere, weet niet of dat goed gaat.
kan je ook kofiemelk gebreuken???
Dat zou ik niet zo snel doen.
Stond gisteren nog met een mug cake van dr Oetker in mijn handen, maar deze versie vind ik dan toch iets aantrekkelijker! 🙂
Kan het ook met bloem en bakpoeder als er geen zelfrijzend bakmeel is en wat is dan de verhouding
Dat kan zeker! https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Die beker van Moon die doet het hem ……….. 😉
liefs, Mam
Ik weet al wat ik dit weekend ga maken…Yum!
Net gemaakt, hij is nogal droog en hard.
Misschien moet je het receptje aanpassen.
‘hoogste stand van magnetron’ is hier 1000 Watt.
mislukt!?
Wat vervelend! Bij mij is het recept nog nooit mislukt. Ik zou een iets kortere tijd aanhouden in het geval van een hoger wattage dan 800.
Hé,
Ik heb deze mugcake net gemaakt en hij is heel compact en niet echt cake-achtig.
Wordt het beter als ik een ei toevoeg of hoort deze structuur bij het recept????
Wat gek. Ik heb hem een paar keer getest en hij is steeds weer heel cake-achtig. Je kunt een ei toevoegen, maar mijn ervaring is dat het dan meer sponsachtig wordt.
Heb je wel alle ingrediënten goed doorgeroerd en gebruik je zelfrijzend bakmeel? Je zou ook nog wat extra bakpoeder toe kunnen voegen.
Hej,
Dank voor je reactie maar ik heb wel de juiste ingrediënten gebruikt en het in een aparte bak door elkaar geroerd.. Jammer maar wellicht toch nog wat bakpoeder erbij. Ik ga het gewoon nog een keertje doen (ps. het is door het vanille extract namelijk wel lekker van smaak..)
Enige dat ik mij nog kan bedenken is het langer doorroeren. Ik heb doorgeroerd tot je nauwelijks tot geen klontjes meer zag. Maar het kan ook zomaar per magnetron verschillen hoor.
Ik ga het proberen..je zou wel ‘ns gelijk kunnen hebben. Ik heb misschien ook iets te grote eetlepels bloem gebruikt..:-)
Hoi, mag ik iets vragen? Kan je ook bloem gebruiken inplaats van zelfrijzend bakmeel en wat is de hoeveelheid dan?
Kan, maar dan moet je ook bakpoeder toevoegen aangezien het anders niet rijst.
Kan je vanille extract gewoon in de supermarkt kopen?
Supermarkt heeft meestal alleen aroma. Extract kun je bij kookwinkels, toko’s en dille en kamille, etc. kopen.
Oke, bedankt!
Ik heb ipv extract, 1 zakje vanillestokje gebruikt. Volgens de kids errug lekker.
Vanillesuiker, moet het zijn.
Vervelende autocorrectie.
Mugcake trekt me totaal niet maar dit lijkt me heerlijk, ga ik zeker eens proberen!
Mooie mok trouwens..!! 🙂
Ik heb dezelfde ^^
Hoi, ik ben er nog van aan het eten. Had geen vanille extract, maar 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel vanille suiker gebruikt. Daarnaast het recept aangevuld met wat stukjes appel en een beetje kaneel, ook erg lekker! Bedankt voor het goed maken van mijn vrijdag! Erg lekker! 🙂 Liefs, Vera
hallo ik heb dit recept een aantal keer geprobeerd en het is ook heel lekker met honing of voor kinderen met kleurstof of sprinkles is heel leuk groetjes van ine
Kan je de zelfrijzendbakmeel vervangen door gewone meel want ik heb geen zelfrijzendbakmeel en geen bakpoeder meer reageer alsjeblieft snel want ik wil het morgen maken??❤
Je kunt het alleen vervangen als je bakpoeder hebt, anders rijst het niet.
Zelf ga ik ook een blog beginnen en heb deze ook in de planning!
wel mijn eigen recept uiteraard! Zelf heb ik bijna hetzelfde recept alleen dan iets minder olie en meer melk….. echt leuk om te proberen in de keuken. Ik heb er wel vier gemaakt voordat de verhoudingen klopten. Die van mij smaakt een beetje naar poffert, deze ook?
groetjes Annelyn!
Deze smaakt echt naar een vanille cakeje 😉 Succes met je blog!
Wat voor olie gebruik je?
zonnebloemolie
Dankje, ga het binnenkort eens proberen!
super leuk recept! ga het vanavond nog maken, voor desser!
xx C
Mmmmm….. heerlijk! Ik deed er peanutbutterpieces van Reeses door, gekocht bij Xenos. Echt smullen!
Tieneke
Net een mug voor mn zoon gemaakt ipv een koekje uit school, wat heerlijk supersnel. Ik had alleen geen zelfr.bakmeel, dus een mix gemaakt van bloem met bakpoeder. Het wordt denk ik nog even wat experimenteren voordat we hem luchtig en smakelijk genoeg hebben zodat hij hem ook daadwerkelijk helemaal opeet, maar het begin is er. We hebben er uiteindelijk schenkstroop overheen gegoten, toen leek het net een dikke pannenkoek 😉
Vraag je moet er niet iets van een ei in?
Dat doe ik zelf niet, maar er staan inderdaad recepten die dat wel doen.
wat is precies het verschil tussen vanille extract en vanille aroma?
en kan je de extract vervangen door de aroma?
alvast bedankt !
Daar heb ik hier een uitgebreid artikel over geschreven: http://www.handigebaktips.nl/alle-soorten-vanille-smaakstoffen/
Vraagje, als er meer maakt is dan toch de magnetrontijd dezelfde tijd?
Ik maakte er 2 en ze waren keihard in 5 min. Maar nog wel te eten, het leek net harde koek.
Ik heb er nog niet eerder twee tegelijk gemaakt, maar dat ze hard zijn komt in dit geval zeker omdat ze er te lang in zitten.
Ik vind deze super lekker! Ik maak hem zelf met olijf olie en basterd suiker en dat is heel erg lekker, hij is super lekker en simpel.
De mug cake ontplofde in de magnetron waardoor ik eerst alles op kon ruimen. Toen ik hem wilde eten, smaakte het te veel naar olie en ging ik na drie happen bijna over mijn nek. Ik zou het zelf niet nog een keer maken.
2/10
Heb je de instructies van het recept en de magnetron (wattage) wel gevolgd, het zou absoluut niet moeten ontploffen dan.
Ik heb het vandaag gemaakt met lichtbruine basterdsuiker en wat speculaarkruiden. Keilekker! En, machtig genoeg om mee te ontbijten 😛
Kan vanille suiker ook?
Ja hoor
Na 1 minuut keihard en verbrand! Echt niet te eten!
Waarschijnlijk staat jouw magnetron dan op een hoger wattage dan het recept aangeeft. Zoals gezegd is het een kwestie van proberen en goed opletten.
hoe groot moet de beker zijn? xx
Ik weet niet precies hoe groot die van mij was, maar neem een grote mok, dat moet genoeg zijn.
Lieve laura, wij hebben dit recept geprobeerd maar de cake ging niet rijzen en het leek net rubber.
Groeten maaike en joyce
Dat is gek dat hij niet rijst, heb je wel de juiste ingrediënten gebruikt en het goed doorgeroerd?
omggg dit recept is goddelijk <3 <3
Echt mijn favo plakt ook niet aan de beker, nog lekkerder met een beetje rozenwater of chocolate chips!
Ik heb het het geprobeerd maar het smaakte een beetje zuur, ik weet niet hoe dit komt want ik heb geen andere ingredienten toegevoegd
Waren al je ingrediënten nog wel goed qua houdbaarheid?
Net opeens zin in wat lekkers en niks in huis, na even Googlen bij dit recept uitgekomen. Heel makkelijk om te maken, en het eindresultaat was na 120 seconden bij 800 watt perfect en zoooo lekker. Idd net echte cake! En super vullend, was veel meer dan ik dacht dat het zou worden. Bedankt voor dit recept, ik ga ‘m opslaan!
Ik heb het net geprobeerd maar mijn Mug cake is zo hard als steen
Hoi,
ik had deze mugcakes al meerdere keren gemaakterug en nu heb ik er bosvruchten Door gedaan je moet dan alle een wat minder melk en olie gebruiken en klaar! Erg lekker
Ik heb het recept gebruikt voor een unicorn tractatie, cake in een jar
https://yoo.rs/abee5799f94faf3669766a3de09b1ac8/blog/unicorn-traktatie-cake-in-a-jar-1520506719.html?Ysid=96198
Vanavond uitgeprobeerd maar mislukt helaas… de cake was half uit de mok gekropen en hing half over de rand(wat er erg grappig uitzag, net alsof de cake wilde ontsnappen; escapecake). De structuur was ook niet echt cake achtig… maar de smaak was goed! Volgende keer misschien beter
Escake
Beste Laura,
Ik vind je mug cake recept erg lekker, maar ik heb een probleempje: er blijven altijd resten zelfrijzend bakmeel (of iets anders wits) aan de onderste randen van de mok vastzitten ook al heb ik voor het bakken alle resten alles van de randen afgehaald met een vork of lepel. Heb jij hier misschien een tip voor? Alvast bedankt voor je reactie!
Gr. Iris
Je zou in een apart bakje het mengsel kunnen maken en het daarna in de mok gieten.
Hoi. Ik wil vandaag dit recept proberen. Gebruik jij AFGESTREKEN eetlepels?
Gr. Maureen
Meestal met een klein hoopje erop. Als je maar zorgt dat al je eetlepels gelijk zijn qua grootte voor de juiste verhoudingen 🙂
Ik weet niet wat ik mis heb gedaan maar mijn cakeje maar hij stond nog niet 20 seconde in de magnetron en hij ontplofte ?? Zou het kunnen liggen aan dat ik te veel zelfrijzend bakmeel heb gebruikt? ?
Dat kan, of misschien stond hij te hoog?
Ik heb hem net gemaakt maar toen ik begon te roeren kreeg ik een schuim vulkaan. Het leek of er veelste veel zelfreizend bakmeel in zat. Wat niet is want ik heb me braaf aan de maten gehouden. Het bleef schuimen ik heb het gebrobeerd om het alsnog in de magmetron te zetten maar toen werdt het veel erger. Ik heb het met teleurstelling weg gespoeld.
Het hoort überhaupt niet te gaan schuimen, je krijgt gewoon een cakebeslag. Heb je niet per ongeluk andere ingrediënten gebruikt?
Ik ga dit een keer proberen! Ik heb geen suiker meer dus heb ik vanille suiker toegevoegd. Ik ga het nu even in de magnetron steken en kijken hoe het loopt! Ik hoop dat het niet ontploft, ander wordt het een late nacht. ?
Update 1: Het zit er al in en het ruikt ZO lekker.
Update 2: Het is hard, maar het proeft nog redelijk oké.
Conclusie: Ik zal dit maken wanneer ik 2:20 min wil zitten wachten, terwijl bang zijn als het zal ontploffen of niet.
Hier gemaakt met speculaaskruiden en bruine suiker nav een van de reacties en gebrek aan vanille extract. Goed gelukt, zowel de structuur als smaak. Bedankt voor dit recept!
Ps. Het beslag is ook erg lekker om zo te eten
kan je er nutella erbij doen ?.
Kun je zeker mee experimenteren.
Kan je de vanille extract ook vervangen door zo’n vanille suiker zakje? Die heb ik in huis maar geen vanille extract. Groetjes Amy
Dat kan zeker! https://www.laurasbakery.nl/alle-soorten-vanille-smaakstoffen/
Hoe groot moet de mok zijn?
Zolang alle ingrediënten er maar ruim in passen, je wilt de mok voor het bakken tot de helft a twee derde vullen (ivm rijzen)
Een mok van 300 ml, volstaat dat?
Moet lukken, maar kijk vooral gewoon even naar de hoeveelheden als die in de mok zitten.
Bedankt Laura.
heel lekker. ook zonder vanille aroma
mijn mug cake had een raar na smaak en ik vond het niet zo lekker.
Hey Laura, ik heb even een vraagje: weet je misschien nog waar je de mok heb gekocht op de foto? Ik vind hem namelijk superleuk en ik zou het leuk vinden om hem voor mijn vriendin te kopen, maar misschien ben je dat allang vergeten dan is het geen probleem hoor!
Groetjes van Leah
Even googelen op ‘peace volkswagen mok’ en dan vind je ‘m.
bij mij was het een taaie harde bol en het beslag leek net koekjes deeg… iemand tips??
Ohjee dat is echt niet de bedoeling! Stond je magnetron misschien te krachtig?
Nee hij stond gewoon op 800w 2 minuten
Wat gek! En vervelend voor jou natuurlijk.
Net gemaakt. Heerlijk luchtig ik heb bloem en bakpoeder gebruikt. En de tijd klopt exact
Fijn om te lezen Jolien!
Hoi hoi! ik wil graag dit receptje maken maar we hebben nooit melk in huis. Zou ik de melk ook kunnen vervangen door bijvoorbeeld Baileys?
Haha goede vraag! Ik durf het niet te zeggen, maar hoor het graag als je het hebt geprobeerd 😉
Nou, ik heb ‘m uitgeprobeerd en ik zit ‘m nu te eten en het werkt prima! ?
Topper! Thanks voor je berichtje.
ik heb hem net gemaakt ziet er heel lekker uit en is ook lekker allen een beetje hart aan de binnenkant
Elke magnetron is weer anders, misschien heeft ‘ie er dan nét iets te lang in gestaan.
Wij hebben thuis geen magnetron. Is het mogelijk om een mug cake op een andere manier klaar te maken?
Dan kun je het beste mijn cupcake recept gebruiken en dit gewoon in de oven afbakken.
Hoi Laura,
Ik heb ze ook gemaakt, erg leuk om te doen.
Je kunt er hele mooie sierlijke stuiterballen van maken (echt waar).
Ze waren een beetje gummie qua structuur.
Kan je ook soya melk gebruiken?
Ja hoor!
Hoi Laura!
Als eerst een super lekker recept.
Ik wilde wat experimenteren met andere smaken. Nu heb ik er al een paar keer stukjes chocolade ingedaan. Nu is het probeer dat de stukjes naar beneden zakken en ik dus boven in de cake geen chocolade heb en onderin alle chocolade aan elkaar plakt. Nog tips om dit te kunnen voorkomen?
Groetjes Marloes
Hmmm lastig, misschien zou je hagelslag er doorheen kunnen doen. Dat zakt niet naar de bodem lijkt me. Normaal rol je het door de bloem om te voorkomen dat het naar de bodem zakt, maar ik heb dat niet getest met deze magnetron variant.
Heel lekker! Ik heb ’m gemaakt met stukjes chocola er in… Ik heb de mugcake op 90 Watt in de magnetron gedaan en na 2 min was hij perfect!
Mijn rugcake was niet goed gelukt, er kwam allemaal schuim uit en als ik hem er niet had uitgehaald zou ik denken dat mijn hele oven vol schuim zat. oeps!
kan het ook zonder olie?
Nee.
Kun je ook vannile aroma gebruiken in plaats van vannile exctract? Ik kan het namelijk nergens in de buurt krijgen 🙁
Groetjes Lydian!
Ja hoor! Zelfde verhouding.
Ik wou dit graag gaan maken maar ik heb geen vanille extract zou het erg zijn als ik
Dit er niet in doe?????
Ik heb nu de mug cake zonder vanille extract gemaakt en maat heel veel kaneel poeder hij werd zo super lekker echt een aanrader
Goede oplossing om er kaneel aan toe te voegen ipv vanille! Kaneel mug cake, lekker 😉
Dan is het in ieder geval geen ‘vanille’ mug cake meer, maar het kan wel. Je mist alleen smaak.
Ik heb geen magnetron, kan ik dit dan nog steeds maken
Groetjes
Nee dat kan niet.
Ok!
hee.
Kan je de cake ook in de oven doen als je geen magnetron hebt en hoelang en op hoeveel graden moet hij dan ?????
hee.
Kan je de cake ook in de oven doen als je geen magnetron hebt en hoelang en op hoeveel graden moet hij dan ?????
Groetjes Eva
Nee, dit recept is echt bedoeld voor de magnetron.
Ik vind hem erg lekker door een eetlepel suiker te vervangen door een eetlepel (XXL) witte chocoladehagelslag
hey,
Echt een aanrader!
Ik had wel geen suiker en vanille extract in huis maar heb gewoon een zakje vanille suiker gebruikt!
En dat was ook heel lekker!
Dus als je dat niet in huis hebt zo gaat het ook!
Dit is mijn go to mug cake recept! Super fijn dat er geen ei in gebruikt wordt. Tip van flip, ik vervang de helft van de bloem met havermout en voeg een handje bosbessen toe. Super lekker!
Kan je ook basterd suiker gebreuken
Goed gelukt, dacht ik toen ik hem uit de magnetron haalde! gelijk aan begonnen, maar hij was helemaal hard geworden en aan de onderkant echt keihard. wat heb ik fout gedaan? De chocolade mug cake was overigens wel supergoed gelukt en erg lekker!
Dan heeft de mug cake denk ik toch te lang / op een te hoog wattage in de magnetron gestaan.
Hoi Laura,
Heel erg dank je wel voor het delen van dit heerlijke recept. Onze kids zijn er dol op. En vooral omdat het even in de magnetron kan en ping klaar. Niet meer mega lang wachten op hun lekkers. Wij hebben een heerlijke zondag middag gehad met elkaar.
Gekke vraag maar moet een mug cake altijd in een mok of kan het ook im een schaaltje? Of komt dat het rijzen niet ten goede?
Nee hoor, dat kan ook prima
hoi laura,
kan je ook vanillesuiker gebruiken inplaats van vanille-extract??
Dat kan alleen geeft het een veel minder intense vanille smaak en wel meer zoetigheid (omdat het suiker is).
Bij mij is het erg “sponzerig” geworden om het zo te zeggen. Als je er op dieiet komt hrt weer terug en het is een beetje taai, ik heb het een extra minuut in de magnetron gedaan omdat ik er een heb van 500 watt
Wat jammer om te horen, maar dat klinkt alsof het toch iets te lang erin heeft gezeten.
Hoi Laura,
Mijn moeder was niet thuis, en ik had zin om wat voor mezelf te bakken, maar ik had geen zin in een uitgebreid gebeuren, aangezien ik nogal wat huiswerk heb… uiteindelijk kwam ik op dit recept. Het was heel lekker, maar wel heel vullende. We hadden geen vanille extract in huis, maar heb het gemaakt met 1 eetlepel stroop ongeveer, en iets minder suiker. Heerlijk.
Maar nu heb ik zo’n naar nagevoel aan m’n tanden, ligt dat aan mij en mijn aanpassingen?
Wat fijn dat het lekker was! Dat durf ik je niet te zeggen of het daardoor komt. Hopelijk is het inmiddels weer verdwenen 🙂
Kan je ook normale meel gebruiken?
Bloem bedoel je dan? Dat kan hoor! Dit artikel kan je helpen: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Jeej dit kan met kokosmelk 🤗
Dit is een top oplossing als je vegetarisch bent…
Echt super lekker maar er zit niet heel veel smaak aan als je een thee lepeltje vanille doet daarom een likje Nutella toegevoegd
Echt super lekker maar wat voor olie kan je het best gebruiken.
Iedere plantaardige olie, bijv. zonnebloemolie.
hi, ik zie dat jouw mok 300 ml is en van wat dikker keramiek, ik denk dat het wel erg belangrijk is om in het recept op te nemen want bij een mok van 250 stroomt hij over en een mok van porcelein geleid de warmte veel slechter. Dat zou, naast de soort magnetron (draaischaal of niet bijv.) mede kunnen verklaren waarom sommige mislukken. Een Mug cake lijkt dus simpel maar ja…je zal wel even een passen recept moeten zoeken voor jezelf en jouw mokjes 😉
Bedankt voor de tip! Het kan inderdaad net verschillen, mijn tip is ook zeker om een ruime mok te gebruiken 🙂
Ik merkte dat ik goed moest opletten dat de 6 lepels zelfrijzend bakmeel 6 afgestreken lepels zijn. De eerste poging had in verhouding teveel meel en die rees niet en brandde aan.
Tweede poging met heel erg afgestreken lepels zelfrijzend bakmeel is wel goed gelukt. Hij is ook erg lekker met een vleugje kaneel
Hela!
Zou ik de deegjes ook een dagje op voorhand kunnen maken? Ik maak zelfgemaakte keramiek en dacht mss wel tof om op de kerstmarkt een “cake-bowl” te verkopen… maar om dan nog alles gaan af te meten op de moment…
Ja hoor dat kan prima!
Hmmm, net gemaakt met een kleine variatie. Ik had geen vanille extract, dus heb een beetje amandel extract genomen en een ‘zelfrijzend meel’ gemaakt van 40 gram amandelmeel, 60 gram zeeuwse bloem en 3 gram baking soda (had geen bakpoeder maar wel een pak baking soda..) en daar 6 eetlepels uit genomen. Verder als jouw recept. Beslagje in mok en daar een lepel lemon curd op gelegd. Zodat het niet helemaal meteen naar de bodem stort. Op 750 Watt en 2,5 minuut. Was echt super. Net een lavacake met een hart van lemon curd. Volgende portie morgen wordt het een lepel nutella in het hart. Het bakmeel dat ik gemaakt had lijkt nl genoeg voor twee porties. En met kokosmelk of amandelmelk ipv gewone melk is ie ook nog vegan. Helemaal top recept voor als er zoete trek op komt.
Tip voor als je het met glutenvrij meel doet, doe er 1 eitje bij zo is het niet zo droog
Het was erg lekker, bedankt voor dit recept. Zelf heb ik er nog appel en kaneel door gedaan en dit maakte het nog net iets meer af. Kortom het was heerlijk. 🙂
oeps iets uitgeschoten met de melk
Echt super droog, totaal geen smaak
Dan heb je het hoogstwaarschijnlijk te lang gebakken.
het is echt perfect voor in de zetel te hangen met een vriendin of als je liefdesverdriet hebt daar is heet heelgoed voor mar het is aaltijd wel lekker