Mug cake maken

Gepost: 14 oktober 2015 Laatst bewerkt: 12 december 2023
Mug cake maken

Heb je zin in zelfgemaakte cake, maar dan binnen enkele minuten? Maak dan dit makkelijke vanille mug cake recept in de magnetron!

Wat is een mug cake?

Kort door de bocht is een mug cake niets meer dan cake in een mok uit de magnetron. Van deze bereidingswijze zullen de nekharen van echte bakkers rechtovereind gaan staan, maar voor thuisbakkers is het soms een uitkomst.

Cake in een mok

Ik denk dat iedereen het wel kent. Je hebt zin in een lekker stuk cake, maar de gedachte dat je nog een uur moet wachten tot de cake gaar is gebakken houdt je tegen om de keuken in te duiken. Daarom is deze makkelijke vanille mug cake ideaal. Met dit recept kun je binnen vijf minuten al genieten van jouw lekkere portie vanille cake uit een gezellige mok.

Binnen die vijf minuten vallen zowel de bereidingstijd, als de baktijd van dit recept. Voor de bereiding hoef je enkel de ingrediënten in de mok door elkaar te roeren. En dan begint de echte magie, want een mug cake bak je in ongeveer twee minuten gaar in de magnetron. Jawel, cake uit de magnetron. En dat smaakt hartstikke lekker!

BAKTIP: Ik gebruik voor mijn mug cakes meestal mokken met een inhoud van 250 – 300 ml. Let erop dat de wel mokken magnetronbestendig zijn, zoals deze vrolijke set in pasteltinten

Wat is een mug cake

HET KINDERBAKBOEK 2

In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel hier!

Afbeelding

Mug cake maken

Na een geslaagde chocolade mug cake moest ik ook aan de slag met een vanille cake uit de magnetron. Niet alleen een fijn alternatief voor dit chocolade cakeje, maar ook nog eens een goed basisrecept voor mug cake waar je lekker mee kunt variëren.

Echt, hier kun je bijna elke soort mug cake van maken! Of je nou stukjes fruit toevoegt, chocolade, kruiden of noten. Lekker wordt het sowieso. Deze cake in een mok komt best wel dichtbij de structuur van een echte cake, al zal ik zeker niet beweren dat je het verschil niet proeft.

Meer mug cake recepten

Het zal je niet verbazen, maar ik heb inmiddels al heel wat lekkere varianten van deze cake in een mok in de magnetron gestopt. Zo vind je een heerlijke kokos-limoen mug cake terug in Het Kinderbakboek 2, want mug cakes zijn onwijs leuk om te maken met (iet wat ongeduldig aangelegde) kinderen.

Ook op het blog staan een aantal heerlijke varianten, zoals de speculaas mug cake of de Oreo mug cake. Als je verder doorleest vind ook nog verschillende recepten voor mug cakes uit de oven!

Mug cake maken magnetron

Kun je deze mug cake ook in de oven bakken?

Na de vele vragen heb ik dit uitgebreid voor jullie getest en ja, dat kan door wat extra bakpoeder toe te voegen om de cake voldoende te laten rijzen. De magnetron zorgt namelijk voor een explosieve rijzing in korte tijd, terwijl eieren in combinatie met bakpoeder daar in een normaal cakerecept voor zorgen. Eieren laat ik in dit geval liever achterwege, omdat dat een ingewikkelde rekensom wordt voor één mug cake.

Je pakt het zo aan:

  • Je voegt 2 gram bakpoeder (iets minder dan een halve theelepel) toe aan het recept.
  • Bak deze mug cake in de oven in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Test met een cakeprikker of de cake echt gaar is, laat anders nog enkele minuten in de oven staan.

Wil je meerdere mug cakes in de oven bakken? Kies dan voor mijn recept voor vanille cake en deel het bijvoorbeeld door tweeën of door vieren voor een kleinere portie. Dat is nu eenmaal het beste recept om een lekkere cake in de oven te bakken.

Meer recepten

Naast deze cake uit de magnetron heb ik inmiddels ook al de nodige cake in mokrecepten in de oven getest. De beste recepten en resultaten heb ik gedeeld op Laura’s Bakery, een klein overzicht:

Mug cake tips

Welke mokken gebruik jij?

Ik kan de winkel waar ik de mok die ik heb gebruikt op de foto voor dit recept helaas niet meer terugvinden, maar het belangrijkste is dat je een magnetronbestendige mok kiest die groot genoeg is (250 – 300 ml).

Smaakt dit net zoals een cake uit de oven?

Nee, het smaakt niet identiek, want de ingrediënten verschillen ook van elkaar. Als ik mijn recept voor vanille cake en deze cake in een mok uit de magnetron naast elkaar zet, dan gaat mijn voorkeur uit naar een vanille cake uit de oven. De toevoeging van roomboter en eieren, plus het garingsproces in de oven zorgen in mijn smaakbeleving voor het beste resultaat. Desalniettemin kan ik met enige regelmaat ook echt genieten van één van mijn mug cake recepten!

Kan ik dit recept ook zonder zelfrijzend bakmeel maken?

Je kunt dit recept met een combinatie van bloem en bakpoeder maken als je geen zelfrijzend bakmeel in huis hebt. Je vindt de juiste verhouding in dit artikel.

Mijn mug cake is mislukt. Hoe kan dat?

Dat kan aan verschillende dingen liggen:

  • Stond je magnetron op het juiste wattage?
  • Heb je niks aan de ingrediënten veranderd?
  • Heb je officiële eetlepels gebruikt om de hoeveelheden af te meten?

Bij bereidingen in de magnetron kunnen 30 seconden (of zelfs 10 seconden!) een wereld van verschil maken. Is jouw cake een beetje hard geworden? Dan kun je het wattage de volgende keer beter iets lager zetten of de baktijd inkorten.

 

Vanille mug cake recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.37 van 94 stemmen

Mug cake recept

Mug cake maken is niet alleen erg lekker, maak ook onwijs snel gedaan. Dit makkelijke vanille mug cake recept maak je binnen enkele minuten in de magnetron!
Porties: 1 stuk

Ingrediënten

  • 6 el zelfrijzend bakmeel
  • 2 el suiker
  • snuf zout
  • 6 el melk
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el olie

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in je mok en roer ze goed door elkaar. Als je het lastig vindt om ook de bodem goed mee te roeren, kun je eventueel in een apart schaaltje alles door elkaar mengen. Dan giet je het beslagje daarna gewoon in je mok.
  • Zet de mok 140 seconden (2 minuten en 20 seconden) in de magnetron op vol vermogen. Bij mij is dat 800 Watt. Het kan per magnetron verschillen hoeveel tijd er nodig is.
  • Door met een prikker in je cake te prikken kijk je of hij gaar is, als de prikker er droog en schoon uitkomt is hij goed.
  • Je kunt je mug cake nog aftoppen met een klodder slagroom, maar gewoon naturel smaakt het al heerlijk!
Bewaren

De mug cake is het lekkerst als hij net uit de magnetron komt en nog lekker warm is. Bij het afkoelen droogt hij uit en is hij lang niet zo lekker meer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

157 reacties

  1. Sandra schreef:

    Hmmm deze ziet er goed uit zeg, een fijn basiscakeje!

  2. Marlotte schreef:

    Mmm, mug cakes vind ik zo lekker! Deze ziet er ook weer heerlijk uit!

  3. Ilona schreef:

    Zou het ook in de oven kunnen?

    1. Laura schreef:

      Dan zou ik gewoon een normaal recept maken, juist in de magnetron gaat het zo snel 🙂

  4. Joyce schreef:

    Mugcakes zijn zo leuk als je plots nog wat zin hebt in iets zoets :p Ik maak zelf ook regelmatig mugcakes en de vanille variant wordt hier altijd met enthousiasme onthaald 😉

  5. Wienke schreef:

    Zondag hebben we een man of 10 op visite. Ik ben dan van plan om deze en de chocolade mug cake klaar te maken. Kunnen ze kiezen wat ze willen. Evt met cocos oid er nog in. Hopen dat het goed gaat met meer tegelijk in de oven.

    1. Laura schreef:

      Ze moeten in de magnetron he 😉 Ik zou eerst even proberen met meerdere, weet niet of dat goed gaat.

      1. anoniempje schreef:

        kan je ook kofiemelk gebreuken???

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat zou ik niet zo snel doen.

  6. Stond gisteren nog met een mug cake van dr Oetker in mijn handen, maar deze versie vind ik dan toch iets aantrekkelijker! 🙂

    1. Marjan schreef:

      Kan het ook met bloem en bakpoeder als er geen zelfrijzend bakmeel is en wat is dan de verhouding

  7. Joke schreef:

    Die beker van Moon die doet het hem ……….. 😉

    liefs, Mam

  8. Margot schreef:

    Ik weet al wat ik dit weekend ga maken…Yum!

    1. Marije Jagersma schreef:

      Net gemaakt, hij is nogal droog en hard.
      Misschien moet je het receptje aanpassen.
      ‘hoogste stand van magnetron’ is hier 1000 Watt.

      mislukt!?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat vervelend! Bij mij is het recept nog nooit mislukt. Ik zou een iets kortere tijd aanhouden in het geval van een hoger wattage dan 800.

  9. Cdvandijk schreef:

    Hé,
    Ik heb deze mugcake net gemaakt en hij is heel compact en niet echt cake-achtig.
    Wordt het beter als ik een ei toevoeg of hoort deze structuur bij het recept????

    1. Laura schreef:

      Wat gek. Ik heb hem een paar keer getest en hij is steeds weer heel cake-achtig. Je kunt een ei toevoegen, maar mijn ervaring is dat het dan meer sponsachtig wordt.
      Heb je wel alle ingrediënten goed doorgeroerd en gebruik je zelfrijzend bakmeel? Je zou ook nog wat extra bakpoeder toe kunnen voegen.

      1. cd van dijk schreef:

        Hej,
        Dank voor je reactie maar ik heb wel de juiste ingrediënten gebruikt en het in een aparte bak door elkaar geroerd.. Jammer maar wellicht toch nog wat bakpoeder erbij. Ik ga het gewoon nog een keertje doen (ps. het is door het vanille extract namelijk wel lekker van smaak..)

        1. Laura schreef:

          Enige dat ik mij nog kan bedenken is het langer doorroeren. Ik heb doorgeroerd tot je nauwelijks tot geen klontjes meer zag. Maar het kan ook zomaar per magnetron verschillen hoor.

          1. CD van Dijk schreef:

            Ik ga het proberen..je zou wel ‘ns gelijk kunnen hebben. Ik heb misschien ook iets te grote eetlepels bloem gebruikt..:-)

      2. Noémi schreef:

        Hoi, mag ik iets vragen? Kan je ook bloem gebruiken inplaats van zelfrijzend bakmeel en wat is de hoeveelheid dan?

        1. Laura schreef:

          Kan, maar dan moet je ook bakpoeder toevoegen aangezien het anders niet rijst.

  10. Daphne schreef:

    Kan je vanille extract gewoon in de supermarkt kopen?

    1. Laura schreef:

      Supermarkt heeft meestal alleen aroma. Extract kun je bij kookwinkels, toko’s en dille en kamille, etc. kopen.

      1. Daphne schreef:

        Oke, bedankt!

      2. Ben A. schreef:

        Ik heb ipv extract, 1 zakje vanillestokje gebruikt. Volgens de kids errug lekker.

        1. Ben A. schreef:

          Vanillesuiker, moet het zijn.
          Vervelende autocorrectie.

  11. Rianne schreef:

    Mugcake trekt me totaal niet maar dit lijkt me heerlijk, ga ik zeker eens proberen!

  12. Evelien schreef:

    Mooie mok trouwens..!! 🙂
    Ik heb dezelfde ^^

  13. Vera schreef:

    Hoi, ik ben er nog van aan het eten. Had geen vanille extract, maar 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel vanille suiker gebruikt. Daarnaast het recept aangevuld met wat stukjes appel en een beetje kaneel, ook erg lekker! Bedankt voor het goed maken van mijn vrijdag! Erg lekker! 🙂 Liefs, Vera

  14. ine schreef:

    hallo ik heb dit recept een aantal keer geprobeerd en het is ook heel lekker met honing of voor kinderen met kleurstof of sprinkles is heel leuk groetjes van ine

  15. faatjeuuh schreef:

    Kan je de zelfrijzendbakmeel vervangen door gewone meel want ik heb geen zelfrijzendbakmeel en geen bakpoeder meer reageer alsjeblieft snel want ik wil het morgen maken??❤

    1. Laura schreef:

      Je kunt het alleen vervangen als je bakpoeder hebt, anders rijst het niet.

  16. Annelyn schreef:

    Zelf ga ik ook een blog beginnen en heb deze ook in de planning!
    wel mijn eigen recept uiteraard! Zelf heb ik bijna hetzelfde recept alleen dan iets minder olie en meer melk….. echt leuk om te proberen in de keuken. Ik heb er wel vier gemaakt voordat de verhoudingen klopten. Die van mij smaakt een beetje naar poffert, deze ook?

    groetjes Annelyn!

    1. Laura schreef:

      Deze smaakt echt naar een vanille cakeje 😉 Succes met je blog!

  17. Irma schreef:

    Wat voor olie gebruik je?

    1. Laura schreef:

      zonnebloemolie

      1. Irma schreef:

        Dankje, ga het binnenkort eens proberen!

  18. c schreef:

    super leuk recept! ga het vanavond nog maken, voor desser!
    xx C

  19. Tieneke schreef:

    Mmmmm….. heerlijk! Ik deed er peanutbutterpieces van Reeses door, gekocht bij Xenos. Echt smullen!

    Tieneke

  20. Ilja schreef:

    Net een mug voor mn zoon gemaakt ipv een koekje uit school, wat heerlijk supersnel. Ik had alleen geen zelfr.bakmeel, dus een mix gemaakt van bloem met bakpoeder. Het wordt denk ik nog even wat experimenteren voordat we hem luchtig en smakelijk genoeg hebben zodat hij hem ook daadwerkelijk helemaal opeet, maar het begin is er. We hebben er uiteindelijk schenkstroop overheen gegoten, toen leek het net een dikke pannenkoek 😉

  21. Jay schreef:

    Vraag je moet er niet iets van een ei in?

    1. Laura schreef:

      Dat doe ik zelf niet, maar er staan inderdaad recepten die dat wel doen.

  22. cakebakker schreef:

    wat is precies het verschil tussen vanille extract en vanille aroma?
    en kan je de extract vervangen door de aroma?
    alvast bedankt !

    1. Laura schreef:

      Daar heb ik hier een uitgebreid artikel over geschreven: http://www.handigebaktips.nl/alle-soorten-vanille-smaakstoffen/

  23. Silvia schreef:

    Vraagje, als er meer maakt is dan toch de magnetrontijd dezelfde tijd?
    Ik maakte er 2 en ze waren keihard in 5 min. Maar nog wel te eten, het leek net harde koek.

    1. Laura schreef:

      Ik heb er nog niet eerder twee tegelijk gemaakt, maar dat ze hard zijn komt in dit geval zeker omdat ze er te lang in zitten.

  24. Rozemarijn schreef:

    Ik vind deze super lekker! Ik maak hem zelf met olijf olie en basterd suiker en dat is heel erg lekker, hij is super lekker en simpel.

  25. Hidde schreef:

    De mug cake ontplofde in de magnetron waardoor ik eerst alles op kon ruimen. Toen ik hem wilde eten, smaakte het te veel naar olie en ging ik na drie happen bijna over mijn nek. Ik zou het zelf niet nog een keer maken.
    2/10

    1. Laura schreef:

      Heb je de instructies van het recept en de magnetron (wattage) wel gevolgd, het zou absoluut niet moeten ontploffen dan.

  26. Emmie schreef:

    Ik heb het vandaag gemaakt met lichtbruine basterdsuiker en wat speculaarkruiden. Keilekker! En, machtig genoeg om mee te ontbijten 😛

  27. Julia Witteman schreef:

    Kan vanille suiker ook?

  28. Tine schreef:

    Na 1 minuut keihard en verbrand! Echt niet te eten!

    1. Laura schreef:

      Waarschijnlijk staat jouw magnetron dan op een hoger wattage dan het recept aangeeft. Zoals gezegd is het een kwestie van proberen en goed opletten.

  29. anoniem schreef:

    hoe groot moet de beker zijn? xx

    1. Laura schreef:

      Ik weet niet precies hoe groot die van mij was, maar neem een grote mok, dat moet genoeg zijn.

  30. Maaike en Joyce schreef:

    Lieve laura, wij hebben dit recept geprobeerd maar de cake ging niet rijzen en het leek net rubber.
    Groeten maaike en joyce

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is gek dat hij niet rijst, heb je wel de juiste ingrediënten gebruikt en het goed doorgeroerd?

  31. tessa schreef:

    omggg dit recept is goddelijk <3 <3

  32. mugcakelover schreef:

    Echt mijn favo plakt ook niet aan de beker, nog lekkerder met een beetje rozenwater of chocolate chips!

  33. Kim schreef:

    Ik heb het het geprobeerd maar het smaakte een beetje zuur, ik weet niet hoe dit komt want ik heb geen andere ingredienten toegevoegd

    1. Laura Kieft schreef:

      Waren al je ingrediënten nog wel goed qua houdbaarheid?

  34. Ellen schreef:

    Net opeens zin in wat lekkers en niks in huis, na even Googlen bij dit recept uitgekomen. Heel makkelijk om te maken, en het eindresultaat was na 120 seconden bij 800 watt perfect en zoooo lekker. Idd net echte cake! En super vullend, was veel meer dan ik dacht dat het zou worden. Bedankt voor dit recept, ik ga ‘m opslaan!

  35. Darshana schreef:

    Ik heb het net geprobeerd maar mijn Mug cake is zo hard als steen

  36. Denize schreef:

    Hoi,
    ik had deze mugcakes al meerdere keren gemaakterug en nu heb ik er bosvruchten Door gedaan je moet dan alle een wat minder melk en olie gebruiken en klaar! Erg lekker

  37. Linda schreef:

    Vanavond uitgeprobeerd maar mislukt helaas… de cake was half uit de mok gekropen en hing half over de rand(wat er erg grappig uitzag, net alsof de cake wilde ontsnappen; escapecake). De structuur was ook niet echt cake achtig… maar de smaak was goed! Volgende keer misschien beter

  38. Iris schreef:

    Beste Laura,

    Ik vind je mug cake recept erg lekker, maar ik heb een probleempje: er blijven altijd resten zelfrijzend bakmeel (of iets anders wits) aan de onderste randen van de mok vastzitten ook al heb ik voor het bakken alle resten alles van de randen afgehaald met een vork of lepel. Heb jij hier misschien een tip voor? Alvast bedankt voor je reactie!

    Gr. Iris

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou in een apart bakje het mengsel kunnen maken en het daarna in de mok gieten.

  39. M. Wittendorp schreef:

    Hoi. Ik wil vandaag dit recept proberen. Gebruik jij AFGESTREKEN eetlepels?
    Gr. Maureen

    1. Laura Kieft schreef:

      Meestal met een klein hoopje erop. Als je maar zorgt dat al je eetlepels gelijk zijn qua grootte voor de juiste verhoudingen 🙂

  40. Faye schreef:

    Ik weet niet wat ik mis heb gedaan maar mijn cakeje maar hij stond nog niet 20 seconde in de magnetron en hij ontplofte ?? Zou het kunnen liggen aan dat ik te veel zelfrijzend bakmeel heb gebruikt? ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, of misschien stond hij te hoog?

  41. D schreef:

    Ik heb hem net gemaakt maar toen ik begon te roeren kreeg ik een schuim vulkaan. Het leek of er veelste veel zelfreizend bakmeel in zat. Wat niet is want ik heb me braaf aan de maten gehouden. Het bleef schuimen ik heb het gebrobeerd om het alsnog in de magmetron te zetten maar toen werdt het veel erger. Ik heb het met teleurstelling weg gespoeld.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het hoort überhaupt niet te gaan schuimen, je krijgt gewoon een cakebeslag. Heb je niet per ongeluk andere ingrediënten gebruikt?

  42. Laura schreef:

    Ik ga dit een keer proberen! Ik heb geen suiker meer dus heb ik vanille suiker toegevoegd. Ik ga het nu even in de magnetron steken en kijken hoe het loopt! Ik hoop dat het niet ontploft, ander wordt het een late nacht. ?

    Update 1: Het zit er al in en het ruikt ZO lekker.

    Update 2: Het is hard, maar het proeft nog redelijk oké.

    Conclusie: Ik zal dit maken wanneer ik 2:20 min wil zitten wachten, terwijl bang zijn als het zal ontploffen of niet.

  43. Manon schreef:

    Hier gemaakt met speculaaskruiden en bruine suiker nav een van de reacties en gebrek aan vanille extract. Goed gelukt, zowel de structuur als smaak. Bedankt voor dit recept!
    Ps. Het beslag is ook erg lekker om zo te eten

  44. Waheda schreef:

    kan je er nutella erbij doen ?.

    1. Laura Kieft schreef:

      Kun je zeker mee experimenteren.

    2. Amy schreef:

      Kan je de vanille extract ook vervangen door zo’n vanille suiker zakje? Die heb ik in huis maar geen vanille extract. Groetjes Amy

  45. Esther schreef:

    Hoe groot moet de mok zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zolang alle ingrediënten er maar ruim in passen, je wilt de mok voor het bakken tot de helft a twee derde vullen (ivm rijzen)

      1. Esther schreef:

        Een mok van 300 ml, volstaat dat?

        1. Laura Kieft schreef:

          Moet lukken, maar kijk vooral gewoon even naar de hoeveelheden als die in de mok zitten.

          1. Esther schreef:

            Bedankt Laura.

  46. z. schreef:

    heel lekker. ook zonder vanille aroma

    1. mimi schreef:

      mijn mug cake had een raar na smaak en ik vond het niet zo lekker.

  47. leah schreef:

    Hey Laura, ik heb even een vraagje: weet je misschien nog waar je de mok heb gekocht op de foto? Ik vind hem namelijk superleuk en ik zou het leuk vinden om hem voor mijn vriendin te kopen, maar misschien ben je dat allang vergeten dan is het geen probleem hoor!
    Groetjes van Leah

    1. Laura Kieft schreef:

      Even googelen op ‘peace volkswagen mok’ en dan vind je ‘m.

  48. jayda schreef:

    bij mij was het een taaie harde bol en het beslag leek net koekjes deeg… iemand tips??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohjee dat is echt niet de bedoeling! Stond je magnetron misschien te krachtig?

      1. Jayda schreef:

        Nee hij stond gewoon op 800w 2 minuten

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat gek! En vervelend voor jou natuurlijk.

  49. Jolien schreef:

    Net gemaakt. Heerlijk luchtig ik heb bloem en bakpoeder gebruikt. En de tijd klopt exact

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te lezen Jolien!

  50. Kim schreef:

    Hoi hoi! ik wil graag dit receptje maken maar we hebben nooit melk in huis. Zou ik de melk ook kunnen vervangen door bijvoorbeeld Baileys?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha goede vraag! Ik durf het niet te zeggen, maar hoor het graag als je het hebt geprobeerd 😉

      1. Kim schreef:

        Nou, ik heb ‘m uitgeprobeerd en ik zit ‘m nu te eten en het werkt prima! ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Topper! Thanks voor je berichtje.

  51. britt schreef:

    ik heb hem net gemaakt ziet er heel lekker uit en is ook lekker allen een beetje hart aan de binnenkant

    1. Laura's Bakery schreef:

      Elke magnetron is weer anders, misschien heeft ‘ie er dan nét iets te lang in gestaan.

  52. Yasmina schreef:

    Wij hebben thuis geen magnetron. Is het mogelijk om een mug cake op een andere manier klaar te maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je het beste mijn cupcake recept gebruiken en dit gewoon in de oven afbakken.

  53. Fleur schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb ze ook gemaakt, erg leuk om te doen.
    Je kunt er hele mooie sierlijke stuiterballen van maken (echt waar).
    Ze waren een beetje gummie qua structuur.

  54. Zenthe schreef:

    Kan je ook soya melk gebruiken?

  55. Marloes schreef:

    Hoi Laura!

    Als eerst een super lekker recept.
    Ik wilde wat experimenteren met andere smaken. Nu heb ik er al een paar keer stukjes chocolade ingedaan. Nu is het probeer dat de stukjes naar beneden zakken en ik dus boven in de cake geen chocolade heb en onderin alle chocolade aan elkaar plakt. Nog tips om dit te kunnen voorkomen?

    Groetjes Marloes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmmm lastig, misschien zou je hagelslag er doorheen kunnen doen. Dat zakt niet naar de bodem lijkt me. Normaal rol je het door de bloem om te voorkomen dat het naar de bodem zakt, maar ik heb dat niet getest met deze magnetron variant.

  56. Elina schreef:

    Heel lekker! Ik heb ’m gemaakt met stukjes chocola er in… Ik heb de mugcake op 90 Watt in de magnetron gedaan en na 2 min was hij perfect!

  57. feline schreef:

    Mijn rugcake was niet goed gelukt, er kwam allemaal schuim uit en als ik hem er niet had uitgehaald zou ik denken dat mijn hele oven vol schuim zat. oeps!

  58. Lies Soens schreef:

    kan het ook zonder olie?

  59. Lydian van der Ploeg schreef:

    Kun je ook vannile aroma gebruiken in plaats van vannile exctract? Ik kan het namelijk nergens in de buurt krijgen 🙁

    Groetjes Lydian!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor! Zelfde verhouding.

  60. Lenthe schreef:

    Ik wou dit graag gaan maken maar ik heb geen vanille extract zou het erg zijn als ik
    Dit er niet in doe?????

    1. Lenthe schreef:

      Ik heb nu de mug cake zonder vanille extract gemaakt en maat heel veel kaneel poeder hij werd zo super lekker echt een aanrader

      1. Laura's Bakery schreef:

        Goede oplossing om er kaneel aan toe te voegen ipv vanille! Kaneel mug cake, lekker 😉

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dan is het in ieder geval geen ‘vanille’ mug cake meer, maar het kan wel. Je mist alleen smaak.

  61. Marina schreef:

    Ik heb geen magnetron, kan ik dit dan nog steeds maken
    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat kan niet.

      1. Marina schreef:

        Ok!

  62. Eva Rebel schreef:

    hee.
    Kan je de cake ook in de oven doen als je geen magnetron hebt en hoelang en op hoeveel graden moet hij dan ?????

  63. Eva Rebel schreef:

    hee.
    Kan je de cake ook in de oven doen als je geen magnetron hebt en hoelang en op hoeveel graden moet hij dan ?????

    Groetjes Eva

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, dit recept is echt bedoeld voor de magnetron.

  64. Linda schreef:

    Ik vind hem erg lekker door een eetlepel suiker te vervangen door een eetlepel (XXL) witte chocoladehagelslag

  65. julie schreef:

    hey,

    Echt een aanrader!
    Ik had wel geen suiker en vanille extract in huis maar heb gewoon een zakje vanille suiker gebruikt!
    En dat was ook heel lekker!
    Dus als je dat niet in huis hebt zo gaat het ook!

  66. Lily schreef:

    Dit is mijn go to mug cake recept! Super fijn dat er geen ei in gebruikt wordt. Tip van flip, ik vervang de helft van de bloem met havermout en voeg een handje bosbessen toe. Super lekker!

  67. Reneeeeëee schreef:

    Kan je ook basterd suiker gebreuken

  68. Naomi schreef:

    Goed gelukt, dacht ik toen ik hem uit de magnetron haalde! gelijk aan begonnen, maar hij was helemaal hard geworden en aan de onderkant echt keihard. wat heb ik fout gedaan? De chocolade mug cake was overigens wel supergoed gelukt en erg lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heeft de mug cake denk ik toch te lang / op een te hoog wattage in de magnetron gestaan.

  69. Kimmy schreef:

    Hoi Laura,

    Heel erg dank je wel voor het delen van dit heerlijke recept. Onze kids zijn er dol op. En vooral omdat het even in de magnetron kan en ping klaar. Niet meer mega lang wachten op hun lekkers. Wij hebben een heerlijke zondag middag gehad met elkaar.

  70. Anne schreef:

    Gekke vraag maar moet een mug cake altijd in een mok of kan het ook im een schaaltje? Of komt dat het rijzen niet ten goede?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat kan ook prima

  71. Alicia schreef:

    hoi laura,
    kan je ook vanillesuiker gebruiken inplaats van vanille-extract??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan alleen geeft het een veel minder intense vanille smaak en wel meer zoetigheid (omdat het suiker is).

  72. Pieke schreef:

    Bij mij is het erg “sponzerig” geworden om het zo te zeggen. Als je er op dieiet komt hrt weer terug en het is een beetje taai, ik heb het een extra minuut in de magnetron gedaan omdat ik er een heb van 500 watt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen, maar dat klinkt alsof het toch iets te lang erin heeft gezeten.

  73. Vera schreef:

    Hoi Laura,
    Mijn moeder was niet thuis, en ik had zin om wat voor mezelf te bakken, maar ik had geen zin in een uitgebreid gebeuren, aangezien ik nogal wat huiswerk heb… uiteindelijk kwam ik op dit recept. Het was heel lekker, maar wel heel vullende. We hadden geen vanille extract in huis, maar heb het gemaakt met 1 eetlepel stroop ongeveer, en iets minder suiker. Heerlijk.

    Maar nu heb ik zo’n naar nagevoel aan m’n tanden, ligt dat aan mij en mijn aanpassingen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat het lekker was! Dat durf ik je niet te zeggen of het daardoor komt. Hopelijk is het inmiddels weer verdwenen 🙂

  74. Lara schreef:

    Kan je ook normale meel gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bloem bedoel je dan? Dat kan hoor! Dit artikel kan je helpen: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  75. Evie schreef:

    Jeej dit kan met kokosmelk 🤗
    Dit is een top oplossing als je vegetarisch bent…
    Echt super lekker maar er zit niet heel veel smaak aan als je een thee lepeltje vanille doet daarom een likje Nutella toegevoegd

  76. MV schreef:

    Echt super lekker maar wat voor olie kan je het best gebruiken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Iedere plantaardige olie, bijv. zonnebloemolie.

  77. Linda schreef:

    hi, ik zie dat jouw mok 300 ml is en van wat dikker keramiek, ik denk dat het wel erg belangrijk is om in het recept op te nemen want bij een mok van 250 stroomt hij over en een mok van porcelein geleid de warmte veel slechter. Dat zou, naast de soort magnetron (draaischaal of niet bijv.) mede kunnen verklaren waarom sommige mislukken. Een Mug cake lijkt dus simpel maar ja…je zal wel even een passen recept moeten zoeken voor jezelf en jouw mokjes 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt voor de tip! Het kan inderdaad net verschillen, mijn tip is ook zeker om een ruime mok te gebruiken 🙂

  78. Rebecca schreef:

    Ik merkte dat ik goed moest opletten dat de 6 lepels zelfrijzend bakmeel 6 afgestreken lepels zijn. De eerste poging had in verhouding teveel meel en die rees niet en brandde aan.
    Tweede poging met heel erg afgestreken lepels zelfrijzend bakmeel is wel goed gelukt. Hij is ook erg lekker met een vleugje kaneel

  79. Floor schreef:

    Hela!
    Zou ik de deegjes ook een dagje op voorhand kunnen maken? Ik maak zelfgemaakte keramiek en dacht mss wel tof om op de kerstmarkt een “cake-bowl” te verkopen… maar om dan nog alles gaan af te meten op de moment…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan prima!

  80. Kim schreef:

    Hmmm, net gemaakt met een kleine variatie. Ik had geen vanille extract, dus heb een beetje amandel extract genomen en een ‘zelfrijzend meel’ gemaakt van 40 gram amandelmeel, 60 gram zeeuwse bloem en 3 gram baking soda (had geen bakpoeder maar wel een pak baking soda..) en daar 6 eetlepels uit genomen. Verder als jouw recept. Beslagje in mok en daar een lepel lemon curd op gelegd. Zodat het niet helemaal meteen naar de bodem stort. Op 750 Watt en 2,5 minuut. Was echt super. Net een lavacake met een hart van lemon curd. Volgende portie morgen wordt het een lepel nutella in het hart. Het bakmeel dat ik gemaakt had lijkt nl genoeg voor twee porties. En met kokosmelk of amandelmelk ipv gewone melk is ie ook nog vegan. Helemaal top recept voor als er zoete trek op komt.

  81. Lizee schreef:

    Tip voor als je het met glutenvrij meel doet, doe er 1 eitje bij zo is het niet zo droog

  82. Bakingfan schreef:

    Het was erg lekker, bedankt voor dit recept. Zelf heb ik er nog appel en kaneel door gedaan en dit maakte het nog net iets meer af. Kortom het was heerlijk. 🙂

  83. lou schreef:

    4 sterren
    oeps iets uitgeschoten met de melk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept