Vanille mug cake

14 oktober 2015
109

vanille mug cake 1a

Na een geslaagde chocolade mug cake moest ik natuurlijk ook aan de slag met een vanille mug cake. Niet alleen een fijn alternatief voor dit chocolade cakeje, maar ook nog eens een mug cake waar je prima mee kunt variëren. Echt, hier kun je bijna elke soort mug cake van maken! Of je nou stukjes fruit toevoegt, chocolade, kruiden of noten. Lekker wordt het sowieso. Deze mug cake komt ook best wel dichtbij de structuur van een echte cake. Nu het recept dus van een eenvoudige basis vanille mug cake, dan kun je daar vast zelf mee aan de slag. Ik ga er zelf ook lekker mee variëren. Je zult binnenkort dus nog wel meer smaken mug cakes voorbij zien komen.

vanille mug cake 2a

Vanille mug cake

Deze vanille mug cake komt heel dicht in de buurt van een normale cake. Alleen maak je deze in slechts enkele minuten met behulp van de magnetron!
Porties: 1 stuk

Ingrediënten

  • 6 el zelfrijzend bakmeel
  • 2 el suiker
  • snuf zout
  • 6 el melk
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el olie

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in je mok en roer ze goed door elkaar. Als je het lastig vindt om ook de bodem goed mee te roeren, kun je eventueel in een apart schaaltje alles door elkaar mengen. Dan giet je gewoon het beslagje in je mok.
  • Zet de mok 140 seconden (2 minuten en 20 seconden) in de magnetron op vol vermogen. Bij mij is dat 800 Watt. Het kan per magnetron verschillen hoeveel tijd er nodig is. Door met een prikker in je cake te prikken kijk je of hij gaar is, als de prikker er droog en schoon uitkomt is hij goed.
Bewaren

De mug cake is het lekkerst als hij net uit de magnetron komt en nog lekker warm is. Bij het afkoelen droogt hij uit en is hij lang niet zo lekker meer.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

129 reacties

  1. Sandra schreef:

    Hmmm deze ziet er goed uit zeg, een fijn basiscakeje!

  2. Marlotte schreef:

    Mmm, mug cakes vind ik zo lekker! Deze ziet er ook weer heerlijk uit!

  3. Ilona schreef:

    Zou het ook in de oven kunnen?

    1. Laura schreef:

      Dan zou ik gewoon een normaal recept maken, juist in de magnetron gaat het zo snel 🙂

  4. Joyce schreef:

    Mugcakes zijn zo leuk als je plots nog wat zin hebt in iets zoets :p Ik maak zelf ook regelmatig mugcakes en de vanille variant wordt hier altijd met enthousiasme onthaald 😉

  5. Wienke schreef:

    Zondag hebben we een man of 10 op visite. Ik ben dan van plan om deze en de chocolade mug cake klaar te maken. Kunnen ze kiezen wat ze willen. Evt met cocos oid er nog in. Hopen dat het goed gaat met meer tegelijk in de oven.

    1. Laura schreef:

      Ze moeten in de magnetron he 😉 Ik zou eerst even proberen met meerdere, weet niet of dat goed gaat.

      1. anoniempje schreef:

        kan je ook kofiemelk gebreuken???

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat zou ik niet zo snel doen.

  6. Stond gisteren nog met een mug cake van dr Oetker in mijn handen, maar deze versie vind ik dan toch iets aantrekkelijker! 🙂

    1. Marjan schreef:

      Kan het ook met bloem en bakpoeder als er geen zelfrijzend bakmeel is en wat is dan de verhouding

  7. Joke schreef:

    Die beker van Moon die doet het hem ……….. 😉

    liefs, Mam

  8. Margot schreef:

    Ik weet al wat ik dit weekend ga maken…Yum!

    1. Marije Jagersma schreef:

      Net gemaakt, hij is nogal droog en hard.
      Misschien moet je het receptje aanpassen.
      ‘hoogste stand van magnetron’ is hier 1000 Watt.

      mislukt!👎

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat vervelend! Bij mij is het recept nog nooit mislukt. Ik zou een iets kortere tijd aanhouden in het geval van een hoger wattage dan 800.

  9. Cdvandijk schreef:

    Hé,
    Ik heb deze mugcake net gemaakt en hij is heel compact en niet echt cake-achtig.
    Wordt het beter als ik een ei toevoeg of hoort deze structuur bij het recept????

    1. Laura schreef:

      Wat gek. Ik heb hem een paar keer getest en hij is steeds weer heel cake-achtig. Je kunt een ei toevoegen, maar mijn ervaring is dat het dan meer sponsachtig wordt.
      Heb je wel alle ingrediënten goed doorgeroerd en gebruik je zelfrijzend bakmeel? Je zou ook nog wat extra bakpoeder toe kunnen voegen.

      1. cd van dijk schreef:

        Hej,
        Dank voor je reactie maar ik heb wel de juiste ingrediënten gebruikt en het in een aparte bak door elkaar geroerd.. Jammer maar wellicht toch nog wat bakpoeder erbij. Ik ga het gewoon nog een keertje doen (ps. het is door het vanille extract namelijk wel lekker van smaak..)

        1. Laura schreef:

          Enige dat ik mij nog kan bedenken is het langer doorroeren. Ik heb doorgeroerd tot je nauwelijks tot geen klontjes meer zag. Maar het kan ook zomaar per magnetron verschillen hoor.

          1. CD van Dijk schreef:

            Ik ga het proberen..je zou wel ‘ns gelijk kunnen hebben. Ik heb misschien ook iets te grote eetlepels bloem gebruikt..:-)

      2. Noémi schreef:

        Hoi, mag ik iets vragen? Kan je ook bloem gebruiken inplaats van zelfrijzend bakmeel en wat is de hoeveelheid dan?

        1. Laura schreef:

          Kan, maar dan moet je ook bakpoeder toevoegen aangezien het anders niet rijst.

  10. Daphne schreef:

    Kan je vanille extract gewoon in de supermarkt kopen?

    1. Laura schreef:

      Supermarkt heeft meestal alleen aroma. Extract kun je bij kookwinkels, toko’s en dille en kamille, etc. kopen.

      1. Daphne schreef:

        Oke, bedankt!

      2. Ben A. schreef:

        Ik heb ipv extract, 1 zakje vanillestokje gebruikt. Volgens de kids errug lekker.

        1. Ben A. schreef:

          Vanillesuiker, moet het zijn.
          Vervelende autocorrectie.

  11. Rianne schreef:

    Mugcake trekt me totaal niet maar dit lijkt me heerlijk, ga ik zeker eens proberen!

  12. Evelien schreef:

    Mooie mok trouwens..!! 🙂
    Ik heb dezelfde ^^

  13. Vera schreef:

    Hoi, ik ben er nog van aan het eten. Had geen vanille extract, maar 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel vanille suiker gebruikt. Daarnaast het recept aangevuld met wat stukjes appel en een beetje kaneel, ook erg lekker! Bedankt voor het goed maken van mijn vrijdag! Erg lekker! 🙂 Liefs, Vera

  14. ine schreef:

    hallo ik heb dit recept een aantal keer geprobeerd en het is ook heel lekker met honing of voor kinderen met kleurstof of sprinkles is heel leuk groetjes van ine

  15. faatjeuuh schreef:

    Kan je de zelfrijzendbakmeel vervangen door gewone meel want ik heb geen zelfrijzendbakmeel en geen bakpoeder meer reageer alsjeblieft snel want ik wil het morgen maken??❤

    1. Laura schreef:

      Je kunt het alleen vervangen als je bakpoeder hebt, anders rijst het niet.

  16. Annelyn schreef:

    Zelf ga ik ook een blog beginnen en heb deze ook in de planning!
    wel mijn eigen recept uiteraard! Zelf heb ik bijna hetzelfde recept alleen dan iets minder olie en meer melk….. echt leuk om te proberen in de keuken. Ik heb er wel vier gemaakt voordat de verhoudingen klopten. Die van mij smaakt een beetje naar poffert, deze ook?

    groetjes Annelyn!

    1. Laura schreef:

      Deze smaakt echt naar een vanille cakeje 😉 Succes met je blog!

  17. Irma schreef:

    Wat voor olie gebruik je?

    1. Laura schreef:

      zonnebloemolie

      1. Irma schreef:

        Dankje, ga het binnenkort eens proberen!

  18. c schreef:

    super leuk recept! ga het vanavond nog maken, voor desser!
    xx C

  19. Tieneke schreef:

    Mmmmm….. heerlijk! Ik deed er peanutbutterpieces van Reeses door, gekocht bij Xenos. Echt smullen!

    Tieneke

  20. Ilja schreef:

    Net een mug voor mn zoon gemaakt ipv een koekje uit school, wat heerlijk supersnel. Ik had alleen geen zelfr.bakmeel, dus een mix gemaakt van bloem met bakpoeder. Het wordt denk ik nog even wat experimenteren voordat we hem luchtig en smakelijk genoeg hebben zodat hij hem ook daadwerkelijk helemaal opeet, maar het begin is er. We hebben er uiteindelijk schenkstroop overheen gegoten, toen leek het net een dikke pannenkoek 😉

  21. Jay schreef:

    Vraag je moet er niet iets van een ei in?

    1. Laura schreef:

      Dat doe ik zelf niet, maar er staan inderdaad recepten die dat wel doen.

  22. cakebakker schreef:

    wat is precies het verschil tussen vanille extract en vanille aroma?
    en kan je de extract vervangen door de aroma?
    alvast bedankt !

    1. Laura schreef:

      Daar heb ik hier een uitgebreid artikel over geschreven: http://www.handigebaktips.nl/alle-soorten-vanille-smaakstoffen/

  23. Silvia schreef:

    Vraagje, als er meer maakt is dan toch de magnetrontijd dezelfde tijd?
    Ik maakte er 2 en ze waren keihard in 5 min. Maar nog wel te eten, het leek net harde koek.

    1. Laura schreef:

      Ik heb er nog niet eerder twee tegelijk gemaakt, maar dat ze hard zijn komt in dit geval zeker omdat ze er te lang in zitten.

  24. Rozemarijn schreef:

    Ik vind deze super lekker! Ik maak hem zelf met olijf olie en basterd suiker en dat is heel erg lekker, hij is super lekker en simpel.

  25. Hidde schreef:

    De mug cake ontplofde in de magnetron waardoor ik eerst alles op kon ruimen. Toen ik hem wilde eten, smaakte het te veel naar olie en ging ik na drie happen bijna over mijn nek. Ik zou het zelf niet nog een keer maken.
    2/10

    1. Laura schreef:

      Heb je de instructies van het recept en de magnetron (wattage) wel gevolgd, het zou absoluut niet moeten ontploffen dan.

  26. Emmie schreef:

    Ik heb het vandaag gemaakt met lichtbruine basterdsuiker en wat speculaarkruiden. Keilekker! En, machtig genoeg om mee te ontbijten 😛

  27. Julia Witteman schreef:

    Kan vanille suiker ook?

  28. Tine schreef:

    Na 1 minuut keihard en verbrand! Echt niet te eten!

    1. Laura schreef:

      Waarschijnlijk staat jouw magnetron dan op een hoger wattage dan het recept aangeeft. Zoals gezegd is het een kwestie van proberen en goed opletten.

  29. anoniem schreef:

    hoe groot moet de beker zijn? xx

    1. Laura schreef:

      Ik weet niet precies hoe groot die van mij was, maar neem een grote mok, dat moet genoeg zijn.

  30. Maaike en Joyce schreef:

    Lieve laura, wij hebben dit recept geprobeerd maar de cake ging niet rijzen en het leek net rubber.
    Groeten maaike en joyce

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is gek dat hij niet rijst, heb je wel de juiste ingrediënten gebruikt en het goed doorgeroerd?

  31. tessa schreef:

    omggg dit recept is goddelijk <3 <3

  32. mugcakelover schreef:

    Echt mijn favo plakt ook niet aan de beker, nog lekkerder met een beetje rozenwater of chocolate chips!

  33. Kim schreef:

    Ik heb het het geprobeerd maar het smaakte een beetje zuur, ik weet niet hoe dit komt want ik heb geen andere ingredienten toegevoegd

    1. Laura Kieft schreef:

      Waren al je ingrediënten nog wel goed qua houdbaarheid?

  34. Ellen schreef:

    Net opeens zin in wat lekkers en niks in huis, na even Googlen bij dit recept uitgekomen. Heel makkelijk om te maken, en het eindresultaat was na 120 seconden bij 800 watt perfect en zoooo lekker. Idd net echte cake! En super vullend, was veel meer dan ik dacht dat het zou worden. Bedankt voor dit recept, ik ga ‘m opslaan!

  35. Darshana schreef:

    Ik heb het net geprobeerd maar mijn Mug cake is zo hard als steen

  36. Denize schreef:

    Hoi,
    ik had deze mugcakes al meerdere keren gemaakterug en nu heb ik er bosvruchten Door gedaan je moet dan alle een wat minder melk en olie gebruiken en klaar! Erg lekker

  37. Linda schreef:

    Vanavond uitgeprobeerd maar mislukt helaas… de cake was half uit de mok gekropen en hing half over de rand(wat er erg grappig uitzag, net alsof de cake wilde ontsnappen; escapecake). De structuur was ook niet echt cake achtig… maar de smaak was goed! Volgende keer misschien beter

  38. Iris schreef:

    Beste Laura,

    Ik vind je mug cake recept erg lekker, maar ik heb een probleempje: er blijven altijd resten zelfrijzend bakmeel (of iets anders wits) aan de onderste randen van de mok vastzitten ook al heb ik voor het bakken alle resten alles van de randen afgehaald met een vork of lepel. Heb jij hier misschien een tip voor? Alvast bedankt voor je reactie!

    Gr. Iris

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou in een apart bakje het mengsel kunnen maken en het daarna in de mok gieten.

  39. M. Wittendorp schreef:

    Hoi. Ik wil vandaag dit recept proberen. Gebruik jij AFGESTREKEN eetlepels?
    Gr. Maureen

    1. Laura Kieft schreef:

      Meestal met een klein hoopje erop. Als je maar zorgt dat al je eetlepels gelijk zijn qua grootte voor de juiste verhoudingen 🙂

  40. Faye schreef:

    Ik weet niet wat ik mis heb gedaan maar mijn cakeje maar hij stond nog niet 20 seconde in de magnetron en hij ontplofte 😅😂 Zou het kunnen liggen aan dat ik te veel zelfrijzend bakmeel heb gebruikt? 😅

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, of misschien stond hij te hoog?

  41. D schreef:

    Ik heb hem net gemaakt maar toen ik begon te roeren kreeg ik een schuim vulkaan. Het leek of er veelste veel zelfreizend bakmeel in zat. Wat niet is want ik heb me braaf aan de maten gehouden. Het bleef schuimen ik heb het gebrobeerd om het alsnog in de magmetron te zetten maar toen werdt het veel erger. Ik heb het met teleurstelling weg gespoeld.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het hoort überhaupt niet te gaan schuimen, je krijgt gewoon een cakebeslag. Heb je niet per ongeluk andere ingrediënten gebruikt?

  42. Laura schreef:

    Ik ga dit een keer proberen! Ik heb geen suiker meer dus heb ik vanille suiker toegevoegd. Ik ga het nu even in de magnetron steken en kijken hoe het loopt! Ik hoop dat het niet ontploft, ander wordt het een late nacht. 😂

    Update 1: Het zit er al in en het ruikt ZO lekker.

    Update 2: Het is hard, maar het proeft nog redelijk oké.

    Conclusie: Ik zal dit maken wanneer ik 2:20 min wil zitten wachten, terwijl bang zijn als het zal ontploffen of niet.

  43. Manon schreef:

    Hier gemaakt met speculaaskruiden en bruine suiker nav een van de reacties en gebrek aan vanille extract. Goed gelukt, zowel de structuur als smaak. Bedankt voor dit recept!
    Ps. Het beslag is ook erg lekker om zo te eten

  44. Waheda schreef:

    kan je er nutella erbij doen ?.

    1. Laura Kieft schreef:

      Kun je zeker mee experimenteren.

    2. Amy schreef:

      Kan je de vanille extract ook vervangen door zo’n vanille suiker zakje? Die heb ik in huis maar geen vanille extract. Groetjes Amy

  45. Esther schreef:

    Hoe groot moet de mok zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zolang alle ingrediënten er maar ruim in passen, je wilt de mok voor het bakken tot de helft a twee derde vullen (ivm rijzen)

      1. Esther schreef:

        Een mok van 300 ml, volstaat dat?

        1. Laura Kieft schreef:

          Moet lukken, maar kijk vooral gewoon even naar de hoeveelheden als die in de mok zitten.

          1. Esther schreef:

            Bedankt Laura.

  46. z. schreef:

    heel lekker. ook zonder vanille aroma

    1. mimi schreef:

      mijn mug cake had een raar na smaak en ik vond het niet zo lekker.

  47. leah schreef:

    Hey Laura, ik heb even een vraagje: weet je misschien nog waar je de mok heb gekocht op de foto? Ik vind hem namelijk superleuk en ik zou het leuk vinden om hem voor mijn vriendin te kopen, maar misschien ben je dat allang vergeten dan is het geen probleem hoor!
    Groetjes van Leah

    1. Laura Kieft schreef:

      Even googelen op ‘peace volkswagen mok’ en dan vind je ‘m.

  48. jayda schreef:

    bij mij was het een taaie harde bol en het beslag leek net koekjes deeg… iemand tips??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohjee dat is echt niet de bedoeling! Stond je magnetron misschien te krachtig?

      1. Jayda schreef:

        Nee hij stond gewoon op 800w 2 minuten

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat gek! En vervelend voor jou natuurlijk.

  49. Jolien schreef:

    Net gemaakt. Heerlijk luchtig ik heb bloem en bakpoeder gebruikt. En de tijd klopt exact

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te lezen Jolien!

  50. Kim schreef:

    Hoi hoi! ik wil graag dit receptje maken maar we hebben nooit melk in huis. Zou ik de melk ook kunnen vervangen door bijvoorbeeld Baileys?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha goede vraag! Ik durf het niet te zeggen, maar hoor het graag als je het hebt geprobeerd 😉

      1. Kim schreef:

        Nou, ik heb ‘m uitgeprobeerd en ik zit ‘m nu te eten en het werkt prima! 😊

        1. Laura's Bakery schreef:

          Topper! Thanks voor je berichtje.

  51. britt schreef:

    ik heb hem net gemaakt ziet er heel lekker uit en is ook lekker allen een beetje hart aan de binnenkant

    1. Laura's Bakery schreef:

      Elke magnetron is weer anders, misschien heeft ‘ie er dan nét iets te lang in gestaan.

  52. Yasmina schreef:

    Wij hebben thuis geen magnetron. Is het mogelijk om een mug cake op een andere manier klaar te maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je het beste mijn cupcake recept gebruiken en dit gewoon in de oven afbakken.

  53. Fleur schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb ze ook gemaakt, erg leuk om te doen.
    Je kunt er hele mooie sierlijke stuiterballen van maken (echt waar).
    Ze waren een beetje gummie qua structuur.

  54. Zenthe schreef:

    Kan je ook soya melk gebruiken?

  55. Marloes schreef:

    Hoi Laura!

    Als eerst een super lekker recept.
    Ik wilde wat experimenteren met andere smaken. Nu heb ik er al een paar keer stukjes chocolade ingedaan. Nu is het probeer dat de stukjes naar beneden zakken en ik dus boven in de cake geen chocolade heb en onderin alle chocolade aan elkaar plakt. Nog tips om dit te kunnen voorkomen?

    Groetjes Marloes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmmm lastig, misschien zou je hagelslag er doorheen kunnen doen. Dat zakt niet naar de bodem lijkt me. Normaal rol je het door de bloem om te voorkomen dat het naar de bodem zakt, maar ik heb dat niet getest met deze magnetron variant.

  56. Elina schreef:

    Heel lekker! Ik heb ’m gemaakt met stukjes chocola er in… Ik heb de mugcake op 90 Watt in de magnetron gedaan en na 2 min was hij perfect!

  57. feline schreef:

    Mijn rugcake was niet goed gelukt, er kwam allemaal schuim uit en als ik hem er niet had uitgehaald zou ik denken dat mijn hele oven vol schuim zat. oeps!

  58. Lies Soens schreef:

    kan het ook zonder olie?

  59. Lydian van der Ploeg schreef:

    Kun je ook vannile aroma gebruiken in plaats van vannile exctract? Ik kan het namelijk nergens in de buurt krijgen 🙁

    Groetjes Lydian!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor! Zelfde verhouding.

  60. Lenthe schreef:

    Ik wou dit graag gaan maken maar ik heb geen vanille extract zou het erg zijn als ik
    Dit er niet in doe?????

    1. Lenthe schreef:

      Ik heb nu de mug cake zonder vanille extract gemaakt en maat heel veel kaneel poeder hij werd zo super lekker echt een aanrader

      1. Laura's Bakery schreef:

        Goede oplossing om er kaneel aan toe te voegen ipv vanille! Kaneel mug cake, lekker 😉

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dan is het in ieder geval geen ‘vanille’ mug cake meer, maar het kan wel. Je mist alleen smaak.

  61. Marina schreef:

    Ik heb geen magnetron, kan ik dit dan nog steeds maken
    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat kan niet.

      1. Marina schreef:

        Ok!

  62. Eva Rebel schreef:

    hee.
    Kan je de cake ook in de oven doen als je geen magnetron hebt en hoelang en op hoeveel graden moet hij dan ?????

  63. Eva Rebel schreef:

    hee.
    Kan je de cake ook in de oven doen als je geen magnetron hebt en hoelang en op hoeveel graden moet hij dan ?????

    Groetjes Eva

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, dit recept is echt bedoeld voor de magnetron.

  64. Linda schreef:

    Ik vind hem erg lekker door een eetlepel suiker te vervangen door een eetlepel (XXL) witte chocoladehagelslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *