Amandel-speculaas muffins

15 oktober 2021
Amandel-speculaas muffins
24

In Het Feestdagen Bakboek zijn er 3 hoofdstukken die wat groter zijn: Pasen, Sinterklaas en Kerst. Dit zijn de feestdagen die een wat langere aanloop hebben en meer een periode beslaan. Ik kan toch niet de enige zijn die pas op 5 december in de keuken staat om kruidnoten te bakken? Of wat dacht je van deze amandel-speculaas muffins. Ik ben gek op alles met speculaas en gooi dit in het najaar het liefst in ieder baksel. Deze muffins waren hier een groot succes en kan ik jullie allemaal aanraden. Ook als het nog geen Sinterklaas is.

Over Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

 

Amandel-speculaas muffins

In het najaar doe ik het liefst in elk baksel speculaaskruiden, ik ben er dol op. Zeker in combinatie met amandelen, daar zijn deze amandel-speculaas muffins een goed voorbeeld van.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 1-2 tl amandelextract
  • 100 gram stukjes speculaas
  • 75 gram amandelen fijngehakt
  • amandelschaafsel ter decoratie

Instructies

  • Neem een kom waarin je suiker, bloem, amandelmeel, bakpoeder, baking soda, zout en speculaaskruiden door elkaar roert.
  • In een tweede kom klop je de eieren, melk, olie en amandelextract door elkaar.
  • Giet dit bij het bloemmengsel en gebruik een spatel om er een mooi beslag van te maken, het is niet erg als dit nog een beetje klonterig is.
  • Voeg de stukjes speculaas en amandelen toe en spatel gelijkmatig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes, je kunt muffins tot net iets onder de rand vullen. Strooi er ruim amandelschaafsel overheen ter decoratie.
  • Bak de muffins in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Wat stukjes speculaas ter decoratie over de bovenkant strooien voordat ze de oven ingaan, geeft een lekkere bite.

Bewaren

4-5 dagen in een afgesloten trommel buiten de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

2 reacties

  1. Anita schreef:

    Beste Laura,

    Ik wil het amandelextract graag weglaten. Ik houd niet zo van die smaak. Zijn de muffins ook lekker zonder het amandelextract of kan ik het vervangen door vanille-extract?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou inderdaad ook vanille extract kunnen gebruiken. Nu komt bij deze muffins de smaak niet alleen van de amandelextract, maar ook de amandel schaafsels bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *