Bramen plukken, schoonmaken en verwerken

1

bramen plukken

Het is weer de tijd van het jaar dat er volop bramen kunnen worden geplukt! Fijn is dat, zeker als je zelf een struik hebt waar je onbeperkt kunt plukken of een andere plek weet waar deze staan. Vorig weekend ging ik zelf bramen plukken, bijna 2,5 kilo ging er mee naar huis. Het was lang geleden dat ik bramen had geplukt, vroeger gingen we op de camping altijd op pad om zelf bramen te plukken. Maar sinds we daar niet meer heen gaan, pluk ik eigenlijk ook nooit bramen meer.

Jammer, want ik vind het wel leuk! Ik krijg dat campinggevoel weer een beetje, kan genieten van de lekkerste bramen en het bespaart ook nog eens heel wat geld.  Als ik mijn bak met geplukte bramen bij AH was gaan kopen, had dat bijna 40 euro gekost. Dat voor 2,5 kilo die binnen een paar dagen op was. Ik heb ze verwerkt in recepten, lekker door de yoghurt of gewoon zo een paar om op te smikkelen. Bramen plukken, schoonmaken en verwerken is niet moeilijk, maar er zijn wel wat puntjes om op te letten. Die zet ik voor je op een rij!

Bramen plukken

Het bramenseizoen is in augustus en september. Het verschilt per jaar wanneer ze op hun best zijn, dat hangt helemaal af van de natuur. Kwestie van regelmatig even kijken dus.

Wanneer je een struik gevonden hebt kun je beginnen met plukken. Kies alleen de bramen die rijp zijn. Die herken je aan de blauwzwarte kleur. Hoe groter, hoe lekkerder. Als je ze van het steeltje wilt trekken, hoef je geen kracht te zetten. Ze laten vrijwel gelijk los.

Als de bramen nog rood (of groen) van kleur zijn en ze laten niet gemakkelijk los, zijn de bramen nog niet rijp. Laat deze zitten! Ze zijn nog niet lekker, dan kun je beter na een paar dagen nog een keer gaan plukken als ze wel rijp zijn.

Bramen schoonmaken

Je plukt bramen in de natuur. Daar leven ook beestjes, de kans is dus groot dat je een paar van deze kleine vriendjes hebt meegenomen. Zelf vond ik kleine spinnetjes, torretjes en wormpjes tussen mijn bramen. Schoonmaken van deze bessen is niet ingewikkeld en zo gedaan. Doe dit wel met beleid, bramen zijn kwetsbaar.

Doe alle bramen in een ruime bak of emmer. Giet voorzichtig vol met water en strooi er nog wat zout bij. De beestjes  vinden het al niet leuk dat ze onder water staan en tegen het zout kunnen ze ook niet. Ze zullen dus van de bramen loslaten en naar het oppervlak drijven. Laat ze zo een tijdje staan.

Na een paar uur zul je zien dat er op het oppervlak beestjes en misschien ook wat bramen drijven. Verwijder deze allemaal met een zeefje. De bramen die zijn gaan drijven zijn niet goed of toch nog niet helemaal rijp. Roer voorzichtig met je handen door de bramen. Laat weer even staan zodat beestjes en bramen die onder de bovenste laag bramen lagen, nu ook naar boven kunnen drijven. Herhaal dit indien gewenst een paar keer. Je kunt ook tussendoor het water nog even verversen.

Als de bramen schoon zijn, giet je ze af en spoel je ze nog even na. Leg de bramen dan op platen te drogen, ik plaatste hier wat velletjes keukenpapier onder.

Citroen cake met bramen

Bramen verwerken en bewaren

Eenmaal droog kun je van alles doen met de bramen. Ik verwerkte ze al in diverse recepten, kijk maar eens in dit overzicht.

Bramen zijn niet lang houdbaar en erg gevoelig voor schimmel. Verwerk ze binnen 2 dagen na plukken. Als je de bramen niet direct verwerkt, kun je ze ook invriezen. Doe ze in hersluitbare diepvrieszakjes en vries ze in. In de vriezer kun je bramen 12 maanden bewaren.

Je kunt ze voor van alles gebruiken. Gooi een handje bramen bij je smoothie, maak er jam van of bak er deze heerlijke bramencake mee. Alles waar je ze lekker bij vindt dus!

Ga jij wel eens bramen plukken? Wat maak jij er dan het liefst van?

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

26 reacties

 1. jose schreef:

  Hi! Hoeveel zout moet er ongeveer in een bak? En moet je dat gewoon eerst goed roeren? Want een handige tip, die kon ik nog niet, morgen weer even plukken, heb al een boel ingevroren! Kun je, als je reactie geeft, dit terugmailen?? Ik kijk vrijwel nooit meer op bloglovin namelijk. Groetjes jose

 2. Mirella schreef:

  Hoi Handige Baktips,

  Ik gebruik de bramen in mijn dagelijkse smoothies. Ik pluk ze, maak ze schoon en vries ze in, zo kan ik het hele jaar gratis bramen in mijn smoothies doen. Bovendien zijn bramen heel erg gezond, net als frambozen, bosbessen en ander rood, paars en blauw fruit. Kijk eens wat ze in de winkel kosten voor een bakje van 125 gr! Ik voel me de koning te rijk met deze gratis voeding uit de natuur (en ook nog eens onbespoten).

  En nu nog voor iedereen een heerlijke smoothie tip van mij: doe een handje bramen, frambozen en aardbeien in de blender met een klein beetje water erbij en blend dit tot een glad geheel.
  Heel lekker en gezond. En voor de echte lekkerbekken onder ons kun je er ook vanille roomijs bij blenden. Zo heb je een heerlijke stevige milkshake-achtige drank met vers fruit.

  Smullen maar.

  Groetjes Mirella

 3. Fabian schreef:

  Goede tips en een mooi resultaat!

 4. Ad schreef:

  Hoi.
  In het verleden heb ik er een paar keren wijn van gemaakt.
  Zelf lust ik geen wijn maar de mensen die het geproefd hadden vonden het een prima wijntje.
  Voordeel: geen sulfiet erbij doen voor de houdbaarheid, niet te lang laten staan dus…
  Ingredienten: bramen, water, gist en suiker.
  Uiteraard wel iets nodig waar het spul in kan gisten voor een tijdje.

 5. Kitty schreef:

  Moet je bramen schoongemaakt invriezen? Groetjes

 6. sonja schreef:

  Denk eraan laagstaande bramen te laten zitten ivm besmetting door urine van vossen en honden.

 7. Wolfgang schreef:

  Ik maak elk jaar bramenwijn,echt een top wijn! Puur natuur….
  Vroeger werd er ook al uitstekende braam,vlier,sleedoorn/pruime wijnen
  gemaakt,die soms niet van echte wijnen te onderscheiden waren!!!!!!!!

 8. Linda schreef:

  Misschien is het handig om erbij te vertellen dat je een hoge boete riskeert als je zoveel bramen in het wild plukt?
  En Sonja zei het ook al, bramen die laag bij de grond hangen kunnen vossenlintworm bevatten. Deze is erg gevaarlijk voor mensen.
  Zelf heb ik een bramen struik in de tuin, gewoon langs de schutting, en de meesre varianten die je in tuincentra vindt zijn doornloos.
  Ik maak er eigenlijk nooit wat van, mijn kinderen zijn me vaak voor en eten alle bramen zo van de struik. 🙂

 9. Sanne schreef:

  Hi!
  Wanneer je de ingevroren bramen eenmaaal gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een crumble, laat je ze dan eerst ontdooien of verwerk je ze bevroren?

  groetjes!

 10. Annie Zonneveld schreef:

  Ik heb 12 kilo bramen geplukt , nadat ik ze 24 uur in het water met deksel afgesloten had heb ik ze uit laten lekken , 12 literflessen spa gekocht en het water bewaart in een pan zodat ik mooie schone flessen had .
  De bramen heb ik allemaal in de blender tot sap gemalen en daarna door een schone trechter in de flessen gegoten .
  Nu ligt de diepvries vol met flessen bramen sap lekker dik en hopelijk kan ik het voor diverse lekkernijen gebruiken , heeft iemand nog een leuke tip ?
  vriendelijke groet ,
  Annie Zonneveld

 11. Els schreef:

  Bedankt voor je antwoord, ik ga ze denk ik maar invriezen in kleine bakjes of ijsblokvormpjes. Dan kan ik ze af en toe door de smooties doen. Het lijkt mij niet handig als ik een hele liter moet ontdooien. Ik gebruik ze alleen dus een hele liter vind ik te veel. Ik gebruik de sap puur zonder suiker. Ik heb gisteren nog wat wilde bramen geplukt om te proberen, ze zijn echt lekker in de yoghurt! Ik denk dat dit de laatste bramen zijn van dit jaar. Geniet ervan!

 12. Bob schreef:

  Hi.
  Bij ons achter het huis (wat achter de schutting gemeentegrond is) staan de struiken nu al volop in bloei met deze lekkernij, en heb jullie diverse adviezen ter harte genomen, en heb besloten er bramenjam van te maken.

 13. Billiau René schreef:

  Beste,
  Als je de blender gebruikt heb je dan geen last van al die pitjes?
  Heeft er iemand een tip om die pitjes te verwijderen? Met de doorsteek is dat heel omslachtig.

 14. aat de vries schreef:

  nadat je de bramen hebt gewassen en in de blender tot sap hebt gemaakt , neem dan een hoge pan of schaal , leg daar een grote , maar fijngemaasde zeef in en giet de zeef halfvol .
  neem dan een soeplepel en ga daarmee met de bolle kant in de zeef en draai rond in het sap , terwijl je het sap met pitjes tegen de zeef duwt . je houdt dan vrijwel alleen de pitjes over en verliest heel weinig l sap. verwijder het pitjes afval en herhaal het ritueel . ik heb het gisteren zelf voor het eerst ontdekt en je bent snel klaar succes

 15. Gerrianne schreef:

  Goedendag,

  Moet je ook de pit uit de bramen halen als je ze heel wilt gebruiken en niet koken? Zo ja, wat is de beste manier?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt bramen in hun volledigheid gebruiken, er zit geen pit in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *