Bramen plukken, schoonmaken en verwerken

Gepost: 18 augustus 2015 Laatst bewerkt: 11 mei 2024
Bramen plukken, schoonmaken en verwerken

Ieder jaar kijk ik weer uit naar de periode dat je bramen kunt plukken. Dit artikel met informatie over bramen plukken, schoonmaken en verwerken is daar dan ook uit voortgekomen. Zo heerlijk al die verse bramen waarmee je lekker kunt bakken of andere recepten mee kunt maken. Maar zeker niet onbelangrijk: je wilt natuurlijk wel dat de bramen schoon en vrij van ongedierte zijn.

Het is erg fijn als je zelf een bramenstruik in de tuin hebt staan waar je van kunt plukken. Plukken in het wild mag officieel niet, daar zal ik je verderop in dit artikel nog wat meer over vertellen. Dat is goed om te weten als je geen boetes wilt riskeren.

Ik deel ook al mijn tips voor het plukken, schoonmaken en bewaren van bramen. Hoewel dit plukken en wassen echt niet moeilijk is, zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. En niet te vergeten: ik deel een paar van mijn favoriete recepten waar je bramen voor gebruikt. Ik zet alles voor je op een rij!

BRAMENSLOF 4

Wanneer kun je bramen plukken?

Bramen hangen niet het hele jaar door aan de struiken, daarvoor moet je wachten op het bramen seizoen. De bramen kun je oogsten in augustus en september, dan zijn ze op hun best. Al kun je ze zelfs in oktober nog vinden.

Wanneer de eerste bramen rijp zijn verschilt per jaar, dat hangt helemaal af van de natuur. Kwestie van regelmatig even in de gaten houden dus. Ik houd zelf altijd half augustus aan, dan zit je vaak goed.

Waar kun je bramen plukken?

Als je een bramenstruik in de tuin hebt staan: ideaal! Heb je die niet, maar wil je wel bramen plukken, dan kun je dat niet zomaar overal doen. Wilde bramen plukken is namelijk strafbaar.

Waar zijn bramenstruiken te vinden?

Bramenstruiken zijn in de natuur op veel plekken te vinden. In de berm, langs het water, in het weiland, in het bos of in de duinen. Tijdens het wandelen kom ik langs de wandelpaden met regelmaat bramenstruiken tegen.

Is bramen plukken verboden?

Ja, het plukken van bramen in het wild is verboden en wordt gezien als stroperij. Daarvoor kun je worden beboet, dat begint bij €104,- en dat kan oplopen tot wel €4.100,- of zelfs een maand gevangenisstraf. Het verschilt per regio en per organisatie hoe streng hiermee wordt omgegaan.

Meerdere organisaties gedogen het plukken van bramen in de natuur. Mits je het niet te gek maakt. Pluk jij een handje of klein bakje van 250 gram zullen er weinig mensen moeilijk over doen. Als jij met emmers vol vertrekt kan het een ander verhaal worden.

Er zijn ook organisaties die het niet gedogen, ook niet als je tijdens het wandelen slechts een paar bramen plukt om van te snoepen. Aan jou de keuze of je het risico wilt lopen. Het is het daarom zeker waard om van tevoren op te zoeken of je in natuurgebieden bij jou in de buurt mag plukken of niet.

Bramen plukken bij de boer

Wil je geen risico lopen op boetes en heb je geen bramenstruik in de tuin? Dan kun je ook bramen plukken bij de boer. Voor een klein bedrag kun je vaak een flinke voorraad bramen plukken, hoe leuk is dat? Er zijn veel boerderijen waar je fruit kunt plukken, en dat beperkt zich niet alleen maar tot bramen. Op deze site zijn een hoop pluktuinen verzameld en gebundeld per provincie, er zit er vast eentje bij jou in de buurt.

 

Bramen tiramisu 2a

Hoe kun je het best bramen plukken?

Bramenstruik gevonden? Dan is het tijd om de bramen te plukken. Kies alleen de bramen uit die rijp zijn, je herkent ze aan hun mooie blauwzwarte kleur. Hoe groter, hoe lekkerder. Als je ze plukt moeten ze zonder enige moeite loslaten van het steeltje. In het geval je echt hard moet trekken is de braam nog niet rijp. Lekker laten hangen in dat geval.

Ook de rode (en groene) bramen zijn nog niet rijp en laten niet gemakkelijk los. Deze bramen laat je lekker aan de struik zitten voor een later moment. Bramen die niet rijp zijn, zijn toch nog niet lekker.

Waarom worden bramen niet rijp?

Je kunt pech hebben, dan blijven de bramen groen of rood, zijn hard en worden niet rijp. Dat komt door een beestje genaamd de bramengalmijt. Die legt eitjes in de bloem waardoor de mijten er uiteindelijk voor zorgen dat de bramen niet willen rijpen.

Wat doe je daaraan vraag je je af? Nou, op het moment zelf niet zoveel helaas. Maar flink terugsnoeien is wel belangrijk, dit voorkomt namelijk dat de mijt in de takken kan overwinteren. Het snoeien van de takken die er dat jaar bij zijn gekomen zou genoeg moeten zijn. Daarna duimen dat het nieuwe bramen seizoen wel succesvol is.

mini-bramen-galettes-1a

Bramen wassen en schoonmaken

Bramen pluk je buiten in de natuur. Daar leven beestjes, grote kans dat die de bramen weten te vinden. Ook bij die mooie bramenstruik in de eigen tuin. Ik heb zelf tussen de geplukte bramen spinnetjes, torretjes en wormpjes gevonden. Daar wil je natuurlijk vanaf voordat je ze opeet.

Het schoonmaken van bramen doe je met beleid, het is immers kwetsbaar fruit. Verzamel al je bramen in een ruime bak met water en strooi hier wat zout bij, wees daarbij niet te zuinig. De beestjes vinden het al niet prettig onder water, maar tegen het zout kunnen ze al helemaal niet.

Resultaat: ze zullen loslaten van de bramen en naar het oppervlak drijven. Laat de bramen een tijdje staan en roer af en toe door. Na 1-2 uur zul je zien dat er flink wat beestjes drijven en misschien ook nog wat bramen. Haal de beestjes en drijvende bramen weg met een zeefje. Bramen die gaan drijven zijn niet goed of toch nog niet helemaal rijp.

Roer weer even door de bramen om te kijken of er nog (veel) beestjes naar boven komen. Indien gewenst kun je dit proces een aantal keer herhalen. Je kunt het water tussendoor ook nog verversen, al is dit niet na iedere keer nodig.

Als de bramen schoon zijn, giet je ze af. Spoel daarna goed na. Leg de bramen op vellen keukenpapier zodat ze kunnen drogen.

Bramen bewaren

Als de bramen schoon en droog zijn kun je ze voor van alles gebruiken. Verse bramen zijn niet lang houdbaar en erg gevoelig voor schimmel. Ik houd zelf altijd een houdbaarheid van 2-3 dagen aan voor verse geplukte bramen. Bewaar ze in de koelkast.

Verwerk je bramen dus binnen die tijd. Als het niet lukt om zo snel te verwerken, is het ook mogelijk om bramen in te vriezen. Doe ze in hersluitbare diepvrieszakjes zodat je steeds kunt pakken wat je nodig hebt. In de vriezer blijven ze wel 12 maanden goed.

Bramen toetje recept

Wat kun je doen met bramen?

Leuk al die geplukte bramen, maar wat doe je er nu eigenlijk mee? Ik ontbijt er erg  graag mee, dan gaan ze door mijn yoghurt. Smoothies met bramen zijn ook heerlijk, of gewoon een lekker schaaltje om van te snoepen. Uiteraard bak ik ook met bramen, je kunt er heerlijke dingen mee maken.

Recepten met bramen

Ik kan dit artikel natuurlijk niet afsluiten zonder een paar lekkere bramen recepten met jullie te delen. Bramenjam en bramencurd zijn ideaal bij grote hoeveelheden. Deze zijn lang houdbaar en goed te gebruiken bij allerlei soorten gebak.

BAKTIP: Overgebleven bramenjam of bramencurd kan prima in een afgesloten pot bewaard worden. Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.

Ook deze recepten met bramen zijn favoriet bij mij:

Alle recepten met bramen op je gemak bekijken? Ik heb hier een handig overzicht voor recepten met bramen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

34 reacties

  1. jose schreef:

    Hi! Hoeveel zout moet er ongeveer in een bak? En moet je dat gewoon eerst goed roeren? Want een handige tip, die kon ik nog niet, morgen weer even plukken, heb al een boel ingevroren! Kun je, als je reactie geeft, dit terugmailen?? Ik kijk vrijwel nooit meer op bloglovin namelijk. Groetjes jose

  2. Mirella schreef:

    Hoi Handige Baktips,

    Ik gebruik de bramen in mijn dagelijkse smoothies. Ik pluk ze, maak ze schoon en vries ze in, zo kan ik het hele jaar gratis bramen in mijn smoothies doen. Bovendien zijn bramen heel erg gezond, net als frambozen, bosbessen en ander rood, paars en blauw fruit. Kijk eens wat ze in de winkel kosten voor een bakje van 125 gr! Ik voel me de koning te rijk met deze gratis voeding uit de natuur (en ook nog eens onbespoten).

    En nu nog voor iedereen een heerlijke smoothie tip van mij: doe een handje bramen, frambozen en aardbeien in de blender met een klein beetje water erbij en blend dit tot een glad geheel.
    Heel lekker en gezond. En voor de echte lekkerbekken onder ons kun je er ook vanille roomijs bij blenden. Zo heb je een heerlijke stevige milkshake-achtige drank met vers fruit.

    Smullen maar.

    Groetjes Mirella

  3. Fabian schreef:

    Goede tips en een mooi resultaat!

  4. Ad schreef:

    Hoi.
    In het verleden heb ik er een paar keren wijn van gemaakt.
    Zelf lust ik geen wijn maar de mensen die het geproefd hadden vonden het een prima wijntje.
    Voordeel: geen sulfiet erbij doen voor de houdbaarheid, niet te lang laten staan dus…
    Ingredienten: bramen, water, gist en suiker.
    Uiteraard wel iets nodig waar het spul in kan gisten voor een tijdje.

  5. Kitty schreef:

    Moet je bramen schoongemaakt invriezen? Groetjes

  6. sonja schreef:

    Denk eraan laagstaande bramen te laten zitten ivm besmetting door urine van vossen en honden.

  7. Wolfgang schreef:

    Ik maak elk jaar bramenwijn,echt een top wijn! Puur natuur….
    Vroeger werd er ook al uitstekende braam,vlier,sleedoorn/pruime wijnen
    gemaakt,die soms niet van echte wijnen te onderscheiden waren!!!!!!!!

  8. Linda schreef:

    Misschien is het handig om erbij te vertellen dat je een hoge boete riskeert als je zoveel bramen in het wild plukt?
    En Sonja zei het ook al, bramen die laag bij de grond hangen kunnen vossenlintworm bevatten. Deze is erg gevaarlijk voor mensen.
    Zelf heb ik een bramen struik in de tuin, gewoon langs de schutting, en de meesre varianten die je in tuincentra vindt zijn doornloos.
    Ik maak er eigenlijk nooit wat van, mijn kinderen zijn me vaak voor en eten alle bramen zo van de struik. 🙂

  9. Sanne schreef:

    Hi!
    Wanneer je de ingevroren bramen eenmaaal gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een crumble, laat je ze dan eerst ontdooien of verwerk je ze bevroren?

    groetjes!

  10. Annie Zonneveld schreef:

    Ik heb 12 kilo bramen geplukt , nadat ik ze 24 uur in het water met deksel afgesloten had heb ik ze uit laten lekken , 12 literflessen spa gekocht en het water bewaart in een pan zodat ik mooie schone flessen had .
    De bramen heb ik allemaal in de blender tot sap gemalen en daarna door een schone trechter in de flessen gegoten .
    Nu ligt de diepvries vol met flessen bramen sap lekker dik en hopelijk kan ik het voor diverse lekkernijen gebruiken , heeft iemand nog een leuke tip ?
    vriendelijke groet ,
    Annie Zonneveld

  11. Els schreef:

    Bedankt voor je antwoord, ik ga ze denk ik maar invriezen in kleine bakjes of ijsblokvormpjes. Dan kan ik ze af en toe door de smooties doen. Het lijkt mij niet handig als ik een hele liter moet ontdooien. Ik gebruik ze alleen dus een hele liter vind ik te veel. Ik gebruik de sap puur zonder suiker. Ik heb gisteren nog wat wilde bramen geplukt om te proberen, ze zijn echt lekker in de yoghurt! Ik denk dat dit de laatste bramen zijn van dit jaar. Geniet ervan!

  12. Bob schreef:

    Hi.
    Bij ons achter het huis (wat achter de schutting gemeentegrond is) staan de struiken nu al volop in bloei met deze lekkernij, en heb jullie diverse adviezen ter harte genomen, en heb besloten er bramenjam van te maken.

  13. Billiau René schreef:

    Beste,
    Als je de blender gebruikt heb je dan geen last van al die pitjes?
    Heeft er iemand een tip om die pitjes te verwijderen? Met de doorsteek is dat heel omslachtig.

  14. aat de vries schreef:

    nadat je de bramen hebt gewassen en in de blender tot sap hebt gemaakt , neem dan een hoge pan of schaal , leg daar een grote , maar fijngemaasde zeef in en giet de zeef halfvol .
    neem dan een soeplepel en ga daarmee met de bolle kant in de zeef en draai rond in het sap , terwijl je het sap met pitjes tegen de zeef duwt . je houdt dan vrijwel alleen de pitjes over en verliest heel weinig l sap. verwijder het pitjes afval en herhaal het ritueel . ik heb het gisteren zelf voor het eerst ontdekt en je bent snel klaar succes

  15. Gerrianne schreef:

    Goedendag,

    Moet je ook de pit uit de bramen halen als je ze heel wilt gebruiken en niet koken? Zo ja, wat is de beste manier?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt bramen in hun volledigheid gebruiken, er zit geen pit in.

  16. jannie schreef:

    nu hangt de bramen struik vol met rode en half rode bramen want het is najaar ,kan je toch iets maken met die rode bramen, wie heeft tips

  17. Tjitske van Schuylenburg schreef:

    De bangmakerij voor boetes is weer helemaal hot. Nog nooit gecontroleerd en wat een flauwekul om het te beperken tot 250 gram. Kijk es om je heen, ze staan werkelijk overal en het lukt je echt niet om dat allemaal eraf te plukken, dus er blijft genoeg over voor de dieren. Gelukkig vind mijn man het erg leuk om te plukken, de komende weken kan ik vrijwel elke dag wel een flinke pan verwerken tot jam, sap en siroop. Wat erg lekker is om ook weer je jams op te maken is een plaatcake maken: 1 recept voor een cake van 250 gram boter, uitstrijken over bakplaat, bramenjam er royaal op leggen en een crumbledeeg eroverheen strooien. 50 minuten bakken op 160°C.

  18. Monique Smit schreef:

    Dank je voor de tip voor een cake!
    Morgen ga ik ook met emmers op pad 😉

    Groetjes Monique

  19. A.C.M. Ernst schreef:

    Reactie op Annie Zonneveld.

    Hebben de flessen het overleefd in de vriezer?

  20. Mieke schreef:

    Hoe zit het met de pitjes?
    Dat is toch niet lekker

    1. Laura's Bakery schreef:

      Persoonlijk vind ik dat niet storend, maar je kunt het extra zeven als je de pitjes eruit wilt.

  21. Mieke schreef:

    Dat kan, maar dan wordt het gelei. Hoe maakt de supermarktfabriek dan bramenjam?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je niet te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *