BRAMEN WASSEN EN SCHOONMAKEN
Bramen pluk je buiten in de natuur. Daar leven beestjes, grote kans dat die de bramen weten te vinden. Ook bij die mooie bramenstruik in de eigen tuin. Ik heb zelf tussen de geplukte bramen spinnetjes, torretjes en wormpjes gevonden. Daar wil je natuurlijk vanaf voordat je ze opeet.
Het schoonmaken van bramen doe je met beleid, het is immers kwetsbaar fruit. Verzamel al je bramen in een ruime bak met water en strooi hier wat zout bij, wees daarbij niet te zuinig. De beestjes vinden het al niet prettig onder water, maar tegen het zout kunnen ze al helemaal niet.
Resultaat: ze zullen loslaten van de bramen en naar het oppervlak drijven. Laat de bramen een tijdje staan en roer af en toe door. Na 1-2 uur zul je zien dat er flink wat beestjes drijven en misschien ook nog wat bramen. Haal de beestjes en drijvende bramen weg met een zeefje. Bramen die gaan drijven zijn niet goed of toch nog niet helemaal rijp.
Roer weer even door de bramen om te kijken of er nog (veel) beestjes naar boven komen. Indien gewenst kun je dit proces een aantal keer herhalen. Je kunt het water tussendoor ook nog verversen, al is dit niet na iedere keer nodig.
Als de bramen schoon zijn, giet je ze af. Spoel daarna goed na. Leg de bramen op vellen keukenpapier zodat ze kunnen drogen.
BRAMEN BEWAREN
Als de bramen schoon en droog zijn kun je ze voor van alles gebruiken. Verse bramen zijn niet lang houdbaar en erg gevoelig voor schimmel. Ik houd zelf altijd een houdbaarheid van 2-3 dagen aan voor verse geplukte bramen. Bewaar ze in de koelkast.
Verwerk je bramen dus binnen die tijd. Als het niet lukt om zo snel te verwerken, is het ook mogelijk om bramen in te vriezen. Doe ze in hersluitbare diepvrieszakjes zodat je steeds kunt pakken wat je nodig hebt. In de vriezer blijven ze wel 12 maanden goed.
WAT KUN JE DOEN MET BRAMEN?
Leuk al die geplukte bramen, maar wat doe je er nu eigenlijk mee? Ik ontbijt er erg graag mee, dan gaan ze door mijn yoghurt. Smoothies met bramen zijn ook heerlijk, of gewoon een lekker schaaltje om van te snoepen. Uiteraard bak ik ook met bramen, je kunt er heerlijke dingen mee maken.
RECEPTEN MET BRAMEN
Ik kan dit artikel natuurlijk niet afsluiten zonder een paar lekkere bramen recepten met jullie te delen. Bramenjam en bramencurd zijn ideaal bij grote hoeveelheden. Deze zijn lang houdbaar en goed te gebruiken bij allerlei soorten gebak.
BAKTIP: Overgebleven bramenjam of bramencurd kan prima in een afgesloten pot bewaard worden. Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.
Ook deze recepten met bramen zijn favoriet bij mij:
Alle recepten met bramen op je gemak bekijken? Ik heb hier een handig overzicht voor het bakken met bramen.
Hi! Hoeveel zout moet er ongeveer in een bak? En moet je dat gewoon eerst goed roeren? Want een handige tip, die kon ik nog niet, morgen weer even plukken, heb al een boel ingevroren! Kun je, als je reactie geeft, dit terugmailen?? Ik kijk vrijwel nooit meer op bloglovin namelijk. Groetjes jose
Hoi Handige Baktips,
Ik gebruik de bramen in mijn dagelijkse smoothies. Ik pluk ze, maak ze schoon en vries ze in, zo kan ik het hele jaar gratis bramen in mijn smoothies doen. Bovendien zijn bramen heel erg gezond, net als frambozen, bosbessen en ander rood, paars en blauw fruit. Kijk eens wat ze in de winkel kosten voor een bakje van 125 gr! Ik voel me de koning te rijk met deze gratis voeding uit de natuur (en ook nog eens onbespoten).
En nu nog voor iedereen een heerlijke smoothie tip van mij: doe een handje bramen, frambozen en aardbeien in de blender met een klein beetje water erbij en blend dit tot een glad geheel.
Heel lekker en gezond. En voor de echte lekkerbekken onder ons kun je er ook vanille roomijs bij blenden. Zo heb je een heerlijke stevige milkshake-achtige drank met vers fruit.
Smullen maar.
Groetjes Mirella
Goede tips en een mooi resultaat!
Hoi.
In het verleden heb ik er een paar keren wijn van gemaakt.
Zelf lust ik geen wijn maar de mensen die het geproefd hadden vonden het een prima wijntje.
Voordeel: geen sulfiet erbij doen voor de houdbaarheid, niet te lang laten staan dus…
Ingredienten: bramen, water, gist en suiker.
Uiteraard wel iets nodig waar het spul in kan gisten voor een tijdje.
Moet je bramen schoongemaakt invriezen? Groetjes
Denk eraan laagstaande bramen te laten zitten ivm besmetting door urine van vossen en honden.
Ik maak elk jaar bramenwijn,echt een top wijn! Puur natuur….
Vroeger werd er ook al uitstekende braam,vlier,sleedoorn/pruime wijnen
gemaakt,die soms niet van echte wijnen te onderscheiden waren!!!!!!!!
Misschien is het handig om erbij te vertellen dat je een hoge boete riskeert als je zoveel bramen in het wild plukt?
En Sonja zei het ook al, bramen die laag bij de grond hangen kunnen vossenlintworm bevatten. Deze is erg gevaarlijk voor mensen.
Zelf heb ik een bramen struik in de tuin, gewoon langs de schutting, en de meesre varianten die je in tuincentra vindt zijn doornloos.
Ik maak er eigenlijk nooit wat van, mijn kinderen zijn me vaak voor en eten alle bramen zo van de struik. 🙂
Hi!
Wanneer je de ingevroren bramen eenmaaal gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een crumble, laat je ze dan eerst ontdooien of verwerk je ze bevroren?
groetjes!
Ik heb 12 kilo bramen geplukt , nadat ik ze 24 uur in het water met deksel afgesloten had heb ik ze uit laten lekken , 12 literflessen spa gekocht en het water bewaart in een pan zodat ik mooie schone flessen had .
De bramen heb ik allemaal in de blender tot sap gemalen en daarna door een schone trechter in de flessen gegoten .
Nu ligt de diepvries vol met flessen bramen sap lekker dik en hopelijk kan ik het voor diverse lekkernijen gebruiken , heeft iemand nog een leuke tip ?
vriendelijke groet ,
Annie Zonneveld
Bedankt voor je antwoord, ik ga ze denk ik maar invriezen in kleine bakjes of ijsblokvormpjes. Dan kan ik ze af en toe door de smooties doen. Het lijkt mij niet handig als ik een hele liter moet ontdooien. Ik gebruik ze alleen dus een hele liter vind ik te veel. Ik gebruik de sap puur zonder suiker. Ik heb gisteren nog wat wilde bramen geplukt om te proberen, ze zijn echt lekker in de yoghurt! Ik denk dat dit de laatste bramen zijn van dit jaar. Geniet ervan!
Hi.
Bij ons achter het huis (wat achter de schutting gemeentegrond is) staan de struiken nu al volop in bloei met deze lekkernij, en heb jullie diverse adviezen ter harte genomen, en heb besloten er bramenjam van te maken.
Beste,
Als je de blender gebruikt heb je dan geen last van al die pitjes?
Heeft er iemand een tip om die pitjes te verwijderen? Met de doorsteek is dat heel omslachtig.
nadat je de bramen hebt gewassen en in de blender tot sap hebt gemaakt , neem dan een hoge pan of schaal , leg daar een grote , maar fijngemaasde zeef in en giet de zeef halfvol .
neem dan een soeplepel en ga daarmee met de bolle kant in de zeef en draai rond in het sap , terwijl je het sap met pitjes tegen de zeef duwt . je houdt dan vrijwel alleen de pitjes over en verliest heel weinig l sap. verwijder het pitjes afval en herhaal het ritueel . ik heb het gisteren zelf voor het eerst ontdekt en je bent snel klaar succes
Goedendag,
Moet je ook de pit uit de bramen halen als je ze heel wilt gebruiken en niet koken? Zo ja, wat is de beste manier?
Je kunt bramen in hun volledigheid gebruiken, er zit geen pit in.
nu hangt de bramen struik vol met rode en half rode bramen want het is najaar ,kan je toch iets maken met die rode bramen, wie heeft tips
De bangmakerij voor boetes is weer helemaal hot. Nog nooit gecontroleerd en wat een flauwekul om het te beperken tot 250 gram. Kijk es om je heen, ze staan werkelijk overal en het lukt je echt niet om dat allemaal eraf te plukken, dus er blijft genoeg over voor de dieren. Gelukkig vind mijn man het erg leuk om te plukken, de komende weken kan ik vrijwel elke dag wel een flinke pan verwerken tot jam, sap en siroop. Wat erg lekker is om ook weer je jams op te maken is een plaatcake maken: 1 recept voor een cake van 250 gram boter, uitstrijken over bakplaat, bramenjam er royaal op leggen en een crumbledeeg eroverheen strooien. 50 minuten bakken op 160°C.
Dank je voor de tip voor een cake!
Morgen ga ik ook met emmers op pad 😉
Groetjes Monique
Reactie op Annie Zonneveld.
Hebben de flessen het overleefd in de vriezer?
Hoe zit het met de pitjes?
Dat is toch niet lekker
Persoonlijk vind ik dat niet storend, maar je kunt het extra zeven als je de pitjes eruit wilt.
Dat kan, maar dan wordt het gelei. Hoe maakt de supermarktfabriek dan bramenjam?
Dat durf ik je niet te zeggen.