Als er geen boter in mijn recepten zit, dan is het meestal zonnebloemolie. Helaas is zonnebloemolie momenteel slecht voorradig, waardoor ik overspoeld wordt met de vraag wat het beste alternatief is om zonnebloemolie te vervangen in mijn recepten. Heel begrijpelijke vraag. Vandaag leg ik jullie uit wat zonnebloemolie precies is, waarvoor je het gebruikt in bakrecepten (dat is belangrijk om te weten als je het wilt vervangen) en daarna vertel ik je het belangrijkste: zo kun je zonnebloemolie vervangen.
Wat is zonnebloemolie?
Zonnebloemolie is een plantaardige olie die wordt gemaakt van de zaden van zonnebloemen. Deze zonnebloempitten bevatten veel vet en daarom kan hier olie uit geperst worden. Zonnebloemolie is één van de meest gebruikte oliën wereldwijd en het wordt in ontzettend veel voedingsmiddelen verwerkt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan chips, margarine of of aan de snackbar waar patat over het algemeen ook in zonnebloemolie wordt gefrituurd.
De reden dan zonnebloemolie populair is, is omdat de olie op hoge temperatuur verhit kan worden, relatief goedkoop is en neutraal van smaak. Ook blijft de olie vloeibaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kokosolie dat uithardt en niet meer vloeibaar is onder de 24 °C.
Waarvoor gebruik je zonnebloemolie in de zoete keuken?
Waar ik zonnebloemolie het meest voor gebruik zijn mijn recepten voor muffins en cake. Een aantal voorbeelden zijn mijn basisrecept voor muffins en alle variaties daarop, maar ook in volkoren plaatcakes, hartige muffins, wafels of yoghurtcake verwerk ik zonnebloemolie. Daarnaast gebruik ik ook meestal zonnebloemolie om in te frituren, bijvoorbeeld als ik aan de slag ga met donuts, oliebollen of kaaskroketjes.
Ook bij broodrecepten gebruik ik zonnebloemolie, daarmee vet ik de kom namelijk in voordat ik het deeg de eerste of tweede rijs in laat gaan. Ik begrijp dus maar al te goed dat jullie mij regelmatig vragen hoe zonnebloemolie vervangen kan worden! Per recept verschilt dat nogal, dus ik ga onderstaand per soort zonnebloemolie-vervanger uitleggen waar je deze voor kunt gebruiken.
Hoi Laura en rijstolie heb je daar ervaring mee.
Dat kun je prima gebruiken!
Druivenpit olie is een hele goede vervanger om mee te bakken in cakes, cupcakes, etcetera! Vind ik zelfs beter qua smaak dan zonnebloem olie. Heel neutraal.
Rijstolie is ook erg fijn en neutraal van smaak 😀
Ik gebruik (en gebruikte) vaker rijstolie. Die is ook heel neutraal van smaak en een goede vervanger.
Top dank jullie wel
arachideolie gebruik ik vaak om op hoge temperaturen te bakken en is redelijk neutraal van smaak, dus frituren zou prima zijn. Volgens mij laatst de gebakkenbanaan in gefrituurd. 🙂
Ik gebruik heel vaak Avocado olie voor bijvoorbeeld cupcakes. Proeft er niets van want is heel zacht van smaak, en bakt hetzelfde. En als ik het goed begrijp ook beter voor je dan zonnebloemolie (voor het verwerken in je lichaam in ieder geval).
Prima vervanger 🙂
Je schrijft : “gemaakt van de zaden van zonnebloempitten”, dit is raar omdat de zonnebloempitten de zaden van de zonnebloem zijn.
Verder schrijf je dat zonnebloemolie in de industrie gebruikt wordt omdat het tot hoge temperatuur verhit kan worden maar dit is onjuist. Elke olie kan tot hoge temperatuur verhit worden echter vele oliën verbranden dan. Maar de enige echte reden voor het grootschalige gebruik is natuurlijk omdat het goedkope olie is en dat is het enige dat de industrie interesseert.
Verder stel je dat arachideolie een goed alternatief is omdat het tot 210°C verwarmd kan worden at ongelofelijke lariekoek is omdat frituren op temperaturen boven de 175°C een bijproduct acrylamide ontstaat dat erg ongezond is.
Kortom, als je wat schrijft moet je je iets beter informeren dan je blijkbaar doet.
Hi Rem, de typefout heb ik aangepast, bedankt dat je ons hier op wijst. Logischerwijs zijn het de zaden van zonnebloemen inderdaad. Daarnaast staat in het artikel ook vermeld dat zonnebloemolie (relatief) goedkoop is, ondanks dat jij in jouw schrijven doet voorkomen alsof die informatie ontbreekt. Wij willen vooral volledig zijn en alle redenen aandragen.
Graag ontvang ik de bronnen voor jouw andere beweringen, zodat wij in overweging kunnen nemen of wij de blogpost willen aanpassen. We doen namelijk altijd ruim onderzoek voordat we iets plaatsen en staan open voor alle vormen van feedback! Mocht je hier de moeite voor willen nemen, zou je dit dan naar ons kunnen mailen? samenwerken [at] laurasbakery.nl
Ik gebruik al altijd rijstolie.
Het heeft een rookpunt van 240°C én is even neutraal als zonnebloemolie.
Kijk eens op wikipedia, daar is ongelofelijk veel goede informatie te vindn. Niet alles klopt maar behoorlijk veel wel.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Acrylamide
En dan specifiek onder “Acrylamide in voeding” wordt zeer eenvoudig en volledig correct een en ander uitgelegd.
Wat doet het vlampunt er toe als voedsel bereiden op temperaturen boven de 175°C als absoluut ongezond is benoemd in de wetenschap.
Belangrijker eigenschappen van een alternatieve olie zouden zijn : de smaak of het ontbreken daarvan, de viscosieteit en misschien zelfs de impact op het milieu bij de winning van de olie.
Waarom dat soort aspecten niet noemen en dat onzinnige vlampunt wel?
Gebruik je dan bij het recept van granola ook 3 eetlepels kokos olie? Ipv zonnebloem olie
Je kunt inderdaad gewoon 1 op 1 vervangen.
https://www.ingevanhaselen.nl/gezonde-lifestyle/zonnebloemolie-ongezond/
Hier een link van een site met verwijzingen naar artikelen waarom zonnebloemolie ongezond is. Zo zijn er via google nog genoeg sites en artikelen te vinden over het chemische proces tot zonnebloemolie, Omega6 e.d.
Andere opties zijn reuzel, ghee, grasboter.
Hopelijk hebben jullie hier wat aan.
Groet Steph
Wat is de verhouding als je inplaats boter nu zonnebloemolie gebruikt om cake te bakken.
In cake of muffins bijvoorbeeld kun je ongeveer 1:1 aanhouden; als je heel precies wilt zijn ongeveer 80-90 ml olie ter vervanging van 100 gram boter.
Is olie in Cakes dan voor het Cholesterol gezonder dan Roomboter ?,en wat doet Becel of Margarine voor het lage Cholesterol?
Dat durf ik je niet te zeggen, wellicht kun je dat aan een diëtiste vragen?