Zo kun je zonnebloemolie vervangen

Gepost: 9 mei 2022 Laatst bewerkt: 12 juli 2023
Zo kun je zonnebloemolie vervangen
6

Als er geen boter in mijn recepten zit, dan is het meestal zonnebloemolie. Helaas is zonnebloemolie momenteel slecht voorradig, waardoor ik overspoeld wordt met de vraag wat het beste alternatief is om zonnebloemolie te vervangen in mijn recepten. Heel begrijpelijke vraag. Vandaag leg ik jullie uit wat zonnebloemolie precies is, waarvoor je het gebruikt in bakrecepten (dat is belangrijk om te weten als je het wilt vervangen) en daarna vertel ik je het belangrijkste: zo kun je zonnebloemolie vervangen.

Wat is zonnebloemolie?

Zonnebloemolie is een plantaardige olie die wordt gemaakt van de zaden van zonnebloemen. Deze zonnebloempitten bevatten veel vet en daarom kan hier olie uit geperst worden. Zonnebloemolie is één van de meest gebruikte oliën wereldwijd en het wordt in ontzettend veel voedingsmiddelen verwerkt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan chips, margarine of of aan de snackbar waar patat over het algemeen ook in zonnebloemolie wordt gefrituurd.

De reden dan zonnebloemolie populair is, is omdat de olie op hoge temperatuur verhit kan worden, relatief goedkoop is en neutraal van smaak. Ook blijft de olie vloeibaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kokosolie dat uithardt en niet meer vloeibaar is onder de 24 °C.

Waarvoor gebruik je zonnebloemolie in de zoete keuken?

Waar ik zonnebloemolie het meest voor gebruik zijn mijn recepten voor muffins en cake. Een aantal voorbeelden zijn mijn basisrecept voor muffins en alle variaties daarop, maar ook in volkoren plaatcakes, hartige muffins, wafels of yoghurtcake verwerk ik zonnebloemolie. Daarnaast gebruik ik ook meestal zonnebloemolie om in te frituren, bijvoorbeeld als ik aan de slag ga met donuts, oliebollen of kaaskroketjes.

Ook bij broodrecepten gebruik ik zonnebloemolie, daarmee vet ik de kom namelijk in voordat ik het deeg de eerste of tweede rijs in laat gaan. Ik begrijp dus maar al te goed dat jullie mij regelmatig vragen hoe zonnebloemolie vervangen kan worden! Per recept verschilt dat nogal, dus ik ga onderstaand per soort zonnebloemolie-vervanger uitleggen waar je deze voor kunt gebruiken.

ZO KUN JE ZONNEBLOEMOLIE VERVANGEN

Zo kun je zonnebloemolie vervangen

Zo kun je zonnebloemolie vervangen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten oliën en dus zijn er genoeg soorten beschikbaar waarmee je zonder problemen mijn recepten kunt maken. Waar je rekening mee moet houden, is dat niet alle soorten olie geschikt zijn om te verhitten. Dit heeft te maken met het ‘rookpunt’ van de olie. Als de olie verhit wordt boven het rookpunt, dan komen er schadelijke stoffen vrij tijdens de bereiding.

Ook mijn chocolade mug cake maak ik normaal met zonnebloemolie. Een mug cake maken is super makkelijk, in deze video op Instagram laat ik je zien hoe dat moet.

ZONNEBLOEMOLIE VERVANGEN IN CAKE EN MUFFINS

Bij recepten zoals (plaat)cake, cupcakes, muffins, wafels of andere zoete baksels waar de zonnebloemolie door het beslag verwerkt wordt, is het erg belangrijk dat de smaak van de olie neutraal is. Zo neutraal als de smaak van zonnebloemolie is helaas bijna niet mogelijk, maar de beste vervangers zijn arachideolie en koolzaadolie.

Ook zou je boter of kokosolie kunnen gebruiken om zonnebloemolie te vervangen in recepten voor cake en muffins. Toch heeft dit niet mijn voorkeur. Recepten waarin ik specifiek zonnebloemolie gebruik, zijn hierop afgestemd. Zonnebloemolie zorgt voor een lekker smeuïge cake, terwijl boter en kokosolie afkoelen na het bakken en de cake of muffins daardoor steviger maken. Het kan dus wel, maar hou er rekening mee dat je cake of muffins minder zacht en smeuïg zullen uitpakken (met name bij het gebruik van kokosolie).

ZONNEBLOEMOLIE VERVANGEN BIJ BROODRECEPTEN

Bij zoete broden of broodjes zou ik kiezen voor arachideolie of koolzaadolie voor het invetten van de kom. De meer neutrale smaak van de olie heeft daardoor geen effect op de smaak van het brood, bijvoorbeeld bij deze rozijnenbroodjes of mijn recept voor suikerbrood.

Bij hartige broden maakt het minder uit welke soort olie je gebruikt, daarvoor kun je naast arachide- of koolzaadolie ook prima een milde olijfolie gebruiken. Dat is bij focaccia altijd al het geval, maar een ander voorbeeld waarbij olijfolie niet zou misstaan is dit recept voor tomaat-roomkaas broodjes. Kies wel voor een milde variant, omdat deze tot een hoge temperatuur verhit mag worden.

LET OP: Arachideolie wordt gewonnen uit pinda’s, dus deze kan niet gebruikt worden in het geval van een pinda-allergie.

Zo kun je zonnebloemolie vervangen bij het bakken

ZONNEBLOEMOLIE VERVANGEN BIJ FRITUREN

Ter vervanging van zonnebloemolie om in te frituren zou ik absoluut kiezen voor arachideolie. Ook deze olie is geschikt om sterk te verhitten en leent zich daarom perfect voor de frituur. Sommigen zeggen zelfs dat het nog lekkerder is bij bepaalde recepten zoals oliebollen, dat is dan al helemaal mooi meegenomen.

ZONNEBLOEMOLIE VERVANGEN IN GRANOLA

Ook hiervoor kun je verschillende soorten oliën goed gebruiken: arachide-, koolzaad- en kokosolie. Kokosolie zorgt er ook meteen voor dat de granola wat beter aan elkaar blijft plakken.

RAAPZAADOLIE & AVOCADO-OLIE

Misschien viel je al op dat raapzaadolie ontbreekt in bovenstaande opsomming, net zoals avocado-olie. Dat komt omdat ik hier zelf geen ervaring mee heb. Naar aanleiding van wat ik erover gelezen heb, zouden beide oliën geschikt zijn om in of mee te bakken of te frituren.

Heb jij hier wel ervaring mee? Laat het dan vooral weten onder dit artikel in een reactie, dan kunnen andere lezers daar ook hun voordeel mee doen.

Smeuïg suikerbrood

kaaskroketjes recept

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

20 reacties

 1. Lida schreef:

  Hoi Laura en rijstolie heb je daar ervaring mee.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kun je prima gebruiken!

 2. B. schreef:

  Druivenpit olie is een hele goede vervanger om mee te bakken in cakes, cupcakes, etcetera! Vind ik zelfs beter qua smaak dan zonnebloem olie. Heel neutraal.

 3. Jessica schreef:

  Rijstolie is ook erg fijn en neutraal van smaak 😀

 4. Marion schreef:

  Ik gebruik (en gebruikte) vaker rijstolie. Die is ook heel neutraal van smaak en een goede vervanger.

 5. Lida schreef:

  Top dank jullie wel

 6. Carlijn schreef:

  arachideolie gebruik ik vaak om op hoge temperaturen te bakken en is redelijk neutraal van smaak, dus frituren zou prima zijn. Volgens mij laatst de gebakkenbanaan in gefrituurd. 🙂

 7. Lisette schreef:

  Ik gebruik heel vaak Avocado olie voor bijvoorbeeld cupcakes. Proeft er niets van want is heel zacht van smaak, en bakt hetzelfde. En als ik het goed begrijp ook beter voor je dan zonnebloemolie (voor het verwerken in je lichaam in ieder geval).
  Prima vervanger 🙂

 8. Rem van Nuijsenburg schreef:

  Je schrijft : “gemaakt van de zaden van zonnebloempitten”, dit is raar omdat de zonnebloempitten de zaden van de zonnebloem zijn.
  Verder schrijf je dat zonnebloemolie in de industrie gebruikt wordt omdat het tot hoge temperatuur verhit kan worden maar dit is onjuist. Elke olie kan tot hoge temperatuur verhit worden echter vele oliën verbranden dan. Maar de enige echte reden voor het grootschalige gebruik is natuurlijk omdat het goedkope olie is en dat is het enige dat de industrie interesseert.

  Verder stel je dat arachideolie een goed alternatief is omdat het tot 210°C verwarmd kan worden at ongelofelijke lariekoek is omdat frituren op temperaturen boven de 175°C een bijproduct acrylamide ontstaat dat erg ongezond is.

  Kortom, als je wat schrijft moet je je iets beter informeren dan je blijkbaar doet.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Rem, de typefout heb ik aangepast, bedankt dat je ons hier op wijst. Logischerwijs zijn het de zaden van zonnebloemen inderdaad. Daarnaast staat in het artikel ook vermeld dat zonnebloemolie (relatief) goedkoop is, ondanks dat jij in jouw schrijven doet voorkomen alsof die informatie ontbreekt. Wij willen vooral volledig zijn en alle redenen aandragen.

   Graag ontvang ik de bronnen voor jouw andere beweringen, zodat wij in overweging kunnen nemen of wij de blogpost willen aanpassen. We doen namelijk altijd ruim onderzoek voordat we iets plaatsen en staan open voor alle vormen van feedback! Mocht je hier de moeite voor willen nemen, zou je dit dan naar ons kunnen mailen? samenwerken [at] laurasbakery.nl

 9. Marianne schreef:

  Ik gebruik al altijd rijstolie.
  Het heeft een rookpunt van 240°C én is even neutraal als zonnebloemolie.

 10. Rem van Nuijsenburg schreef:

  Kijk eens op wikipedia, daar is ongelofelijk veel goede informatie te vindn. Niet alles klopt maar behoorlijk veel wel.
  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Acrylamide

  En dan specifiek onder “Acrylamide in voeding” wordt zeer eenvoudig en volledig correct een en ander uitgelegd.

 11. Rem van Nuijsenburg schreef:

  Wat doet het vlampunt er toe als voedsel bereiden op temperaturen boven de 175°C als absoluut ongezond is benoemd in de wetenschap.
  Belangrijker eigenschappen van een alternatieve olie zouden zijn : de smaak of het ontbreken daarvan, de viscosieteit en misschien zelfs de impact op het milieu bij de winning van de olie.
  Waarom dat soort aspecten niet noemen en dat onzinnige vlampunt wel?

 12. Samantha schreef:

  Gebruik je dan bij het recept van granola ook 3 eetlepels kokos olie? Ipv zonnebloem olie

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt inderdaad gewoon 1 op 1 vervangen.

 13. Steph schreef:

  https://www.ingevanhaselen.nl/gezonde-lifestyle/zonnebloemolie-ongezond/

  Hier een link van een site met verwijzingen naar artikelen waarom zonnebloemolie ongezond is. Zo zijn er via google nog genoeg sites en artikelen te vinden over het chemische proces tot zonnebloemolie, Omega6 e.d.
  Andere opties zijn reuzel, ghee, grasboter.
  Hopelijk hebben jullie hier wat aan.

  Groet Steph

 14. Louis schreef:

  Wat is de verhouding als je inplaats boter nu zonnebloemolie gebruikt om cake te bakken.

  1. Laura's Bakery schreef:

   In cake of muffins bijvoorbeeld kun je ongeveer 1:1 aanhouden; als je heel precies wilt zijn ongeveer 80-90 ml olie ter vervanging van 100 gram boter.

 15. Mieke schreef:

  Is olie in Cakes dan voor het Cholesterol gezonder dan Roomboter ?,en wat doet Becel of Margarine voor het lage Cholesterol?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat durf ik je niet te zeggen, wellicht kun je dat aan een diëtiste vragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *