Chocolate chip boterkoek

Gepost: 16 februari 2019 Laatst bewerkt: 19 augustus 2023

CHOCOLATE CHIP BOTERKOEK

Dat je met boterkoek lekker kunt variëren heb je al vaker bij Laura’s Bakery kunnen zien. Ik werd voor deze variant geïnspireerd door de chocolate chip cookie en ik had het idee om twee soorten deeg te maken. Zo ontstond deze gelaagde chocolate chip boterkoek. Laat het uiterlijk van deze koek je niet van de wijs brengen, want het is en blijft een boterkoek. Lekker tot de laatste kruimel. Kijk snel verder om te lezen hoe je deze koek zelf maakt. 

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

CHOCOLATE CHIP BOTERKOEK maken

CHOCOLATE CHIP BOTERKOEK bakken
Opslaan Recept afdrukken
5 van 4 stemmen

Chocolate chip boterkoek

Met boterkoek kun je lekker variëren. Deze chocolate chip boterkoek is wel een hele lekkere variatie op de klassieke boterkoek.
Porties: 12 puntjes
24 cm vorm

Ingrediënten

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl vanille extract
  • 1 ei (M)
  • 235 gram bloem
  • 15 gram cacaopoeder
  • snuf zout
  • 75 gram gemengde chocolate chips + extra voor decoratie

Instructies

  • Halveer eerst het ei door het ei los te kloppen. Verdeel over twee schaaltjes.
  • Neem vervolgens twee beslagkommen. In een kom maak je het deeg voor de chocolade boterkoek laag en in de andere voor de gewone boterkoek laag met chocolate chips.
  • Voor de chocolade boterkoek doe je 50 gram donkerbruine basterdsuiker, 50 gram fijne suiker en 100 gram boter in en kom. Mix tot een romige massa. Voeg 1/2 tl vanille-extract en het halve ei toe en mix tot deze zijn opgenomen. Als laatste voeg je 110 gram bloem, alle cacaopoeder en een klein snufje zout toe. Mix tot deze droge ingrediënten volledig door het deeg zijn opgenomen.
  • Bekleed een (spring)vorm met bakpapier en stort het chocolade deeg in de vorm. Verdeel gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan.
  • Maak nu de chocolate chip boterkoek laag door de overige fijne suiker met de overgebleven boter tot een romige massa te mixen. Voeg opnieuw een 1/2 tl vanille-extract en het andere halve ei toe en mix tot deze zijn opgenomen. Voeg het resterende bloem en snufje zout toe. Mix tot deze droge ingrediënten volledig door het deeg zijn opgenomen en spatel de chocolate chips door het deeg.
  • Stort het chocolate chip deeg over de chocoladelaag. Verdeel gelijkmatig en druk stevig aan. Als laatste decoreer je de boterkoek met extra chocolate chips door deze lichtjes in de bovenkant te duwen.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (onder- en bovenwarmte).
  • Laat de koek afkoelen en snijd in punten.

Tips

  • TIP: boterkoekdeeg is altijd wat plakkerig. Het verdelen in de vorm gaat een stuk makkelijker als je je vingertoppen of een lepel nat maakt. Je zult zien dat het dan veel minder blijft plakken.
  • TIP: Wil je liever een goudgele boterkoek? Smeer ‘m dan in met een beetje los geklopt ei voordat je de extra chocolate chips in de bovenkant duwt.
  • Bewaren: Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Hanne schreef:

    In België is een boterkoek een koffiekoek, gemaakt van bladerdeeg & meestal gegeten als ontbijt. Dit lijkt eerder op een zacht koekje?

    1. Laura Kieft schreef:

      Boterkoek bij ons is inderdaad anders. Een hele zachte, smeuïge koek. Heel lekker, vooral eens proberen zou ik zeggen 🙂

  2. Annie van Gestel schreef:

    Graag wil ik deze boterkoek Glutenvrij maken. Kan ik de bloem vervangen door glutenvrije meel of heb ik meerdere meelsoorten nodig?
    Alvast bedankt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan een meelmix gebruiken.

  3. Mariëtta schreef:

    Lijkt me erg lekker, twee van mijn favorieten gecombineerd in 1 recept!

  4. Renee schreef:

    Ik eet geen eieren, kan ik die ook met iets vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      In dit recept ken ik geen vervanger voor het ei. Je kunt proberen het weg te laten uit het deeg, maar je hebt dan wel een ander resultaat natuurlijk.

    2. Maggie schreef:

      Hoi, ik heb wel een boterkoekrecept zonder ei. Die smaakt ook heerlijk. Ik maak m altijd voor iemand in mijn familie die geen ei eet. Interesse?

  5. Bibia schreef:

    HEERLIJK dit! Ik kende het niet, maar omdat het zo goed klonk dacht ik dat er weinig mis kon gaan en wou ik het proberen. En blij dat ik ben dat ik dat gedaan heb! Mijn vriendin vind dit het beste dat we al gemaakt hebben. Vandaag of morgen maak ik weer een nieuwe lading!

  6. Wendy schreef:

    Wat een leuk recept…..zou dit ook willen met chocolade pepernoten???

  7. Irma schreef:

    Heerlijk recept! Ik heb m gemaakt met M&Ms als decoratie. Groot succes hier.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh dat was vast een vrolijk gezicht!

  8. Marieke schreef:

    Ziet er ontzettend lekker uit, graag wil ik hem morgen proberen. Is het ook mogelijk om de chocolade chips te vervangen door chocolade pepernoten? Ben benieuwd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei leuke vraag! Dat lijkt me wel, lekker idee ook 😉

  9. Larissa schreef:

    Wat een owijs lekkere boterkoek en hij ziet er ook nog eens super gezellig uit. Ik heb vandaag 4 verschillende van je boterkoekrecepten getrakteerd en deze werd het snelste weggepakt.

  10. Larissa schreef:

    Wat een onwijs lekkere boterkoek en hij ziet er ook nog eens super gezellig uit. Ik heb vandaag 4 verschillende van je boterkoekrecepten getrakteerd en deze werd het snelste weggepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept