Door alleen de naam al verdient deze cake een plekje in de advent; een angel food cake. Het is ook een cake die al tijden op mijn lijst stond om te maken en de feestdagen leken mij het perfecte moment om ermee aan de slag te gaan. Een angel food cake is anders dan een gewone cake. Dit recept is namelijk op basis van eiwitten, de eidooiers worden niet gebruikt en er zit ook geen boter in deze cake. Dat zorgt ervoor dat de kleur heel mooi licht is van binnen, bijna wit.
Er bestaan speciale angel food bakvormen. Deze zien eruit als een tulband, maar de zijn helemaal glad met alleen hoeken tussen de zijkanten en onderkant. Een beetje saai misschien, maar wel praktisch. Je hoort de de bakvorm namelijk eigenlijk niet in te vetten. Dat betekent dat de cake vast zit aan de vorm, maar door de rechte vorm kun je hem makkelijk los snijden. Je vet de vorm niet in zodat de cake houvast heeft aan de vorm en zo dus super luchtig wordt. Ik heb niet zo’n speciale vorm en gebruikte gewoon mijn tulbandvorm. Omdat daar een patroontje in zit, vette ik hem licht in. Door het invetten zakt hij na het bakken iets meer in, maar zelfs dan is hij nog heerlijk luchtig. Hij zat bij mij maar een heel klein beetje vast en nadat ik het midden los sneed met een mes, kwam hij vrij gemakkelijk uit de vorm. Laat je vooral niet tegenhouden door dit verhaal, het is namelijk niet moeilijk en het absoluut waard wanneer je de cake proeft.
Mmmm, verrukkelijk zeg Laura!
Die gaat ook zeker op mijn baklijstje!
Mag ik vragen wat voor vanille (extract) je hebt gebruikt?
Vanille-extract is te koop in kookwinkels.
Hoi Laura,
Dit klinkt heerlijk! Even een praktische vraag: Als je de cake in een vorm zonder patroon wil maken (zodat hij niet ingevet hoeft te worden), kan je dan ook een gewoon cakeblik gebruiken ipv tulbandvorm?
Groetjes Iris
Dat kun je proberen. Alleen kun je bij een echte angel food cake vorm de ring loshalen waardoor je de boven/onderkant ook los kunt snijden. Dat gaat bij een cakevorm natuurlijk niet, maar het zal vast gemakkelijker gaan als de zijkanten al los gesneden kunnen worden.
Wat ziet hij er mooi uit! Ik heb eigenlijk nog nooit een tulbandvorm gebruikt.
Hoi laura was benieuwd eigelijk hoe hij er van binnen uitziet heb je daar misschien ook een foto van???
Oeps foutje zie nu de plaatjes
Hoi Laura,
Jij gebruikt de eiwitten in fles, ik maak deze cake regelmatig. Mij is opgevallen dat hij met verse eiwitten veel beter lukt. De fles eiwit lijkt veel vochtiger resultaat op te leveren. De cake rijst niet niet goed en heeft een wat vissige bijsmaak, wat ik met verse eiwitten totaal niet heb. En de eidooiers gaan gewoon in de crème brule, of cheesecake.
Ik heb daar zelf helemaal geen problemen mee gehad, hij rees goed en ws helemaal niet te vochtig. Ook geen last van rare bijsmaakjes. Misschien ligt het aan het soort eiwitten in fles? Ik gebruik Two Chicks en ben daar echt heel erg tevreden over.
Hoi Laura waar kun je deze fles eiwitten kopen?
Ik heb hem al bij verschillende supermarkten gespot 🙂
Ha Laura,
(Ik hoop dat ik deze reactie niet dubbel plaats, maar ik zie het nergens verschijnen, dus nog een poging.)
Het lijkt me een heerlijke cake. Ik was gisteren er al naar op zoek, want ik zag het plaatje staan bij kerstrecepten, maar je had het dus nog niet gepost.
Hoe zorg je ervoor dat de onderkant van de tulband recht is? Net zoals bij een gewone cake wordt de onderkant van mijn tulband cake niet gelijkmatig/recht. Is daar nog een trucje voor?
Hij wordt bij mij ook niet helemaal recht hoor. Maar als ik hem uit de bakvorm op een rooster stort, wordt hij door het gewicht van de cake erboven iets platter.
Hallo Laura, wil graag deze cake maken wat moet ik dan gebruiken als ik hem glutenvrij wil hebben gr Els
Dan zul je even op zoek moeten gaan naar een glutenvrij meel, Schar bijvoorbeeld.
Net gemaakt in een siliconen tulbandvorm en het storten gaat super (zonder invetten). Mocht je er één hebben, dan is zo’n vorm dus ook een idee!
Hoi Laura,
Ziet er heerlijk uit, leuk idee voor de kerst! Hoe lang van te voren zou je hem kunnen maken? En hoeveel liter moet de bakvorm zijn?
Dankjewel vast!
Groetjes Saskia
Een paar dagen kan prima. Aan 1,5-2 liter heb je genoeg.
Net de cake gemaakt met een siliconen tulbandvorm, die laat inderdaad perfect los. De Angel Cake moest bij mij wel zo’n 10 minuten langer in de oven, want anders was hij inderdaad te nat (misschien toch doordat ik de Two Chicks gebruikte?). Aanvankelijk leek de cake niet mooi (ingezakt), maar als je de cake omdraait ziet hij er precies zo uit als op jouw foto 🙂
Ik gebruikte ook TwoChicks, dus daar zal het niet aan liggen. Het is wel zo dat elke oven anders is, het kan dus heel goed dat die van jou gewoon net even wat meer tijd nodig had 😉 Fijn dat hij wel goed gelukt was!
Hey Laura
Heb hem ook gemaakt voor Kerst maar hij rees niet mooi met resultaat een vrij vaste , droge cake. Ga het toch eens opnieuw proberen met de speciale vorm, had nu een tulband gebruikt omwille van de mooi belijning. Ondanks hij niet mijn volle goesting was, met wat slagroom erbij en verse vruchten was hij snel op 🙂
Hoe groot is de bakvorm die u met dit recept gebruikt?Ik heb een 17,7 cm angelfood bakvorm. Ik verwacht niet dat het tot 10-12 stukjes kan gesneden worden. Heeft uw advies om de volume van het recept te verminderen?
ik denk zo’n 22 cm, maar inhoud is afhankelijk van de vorm natuurlijk. Hier lees je meer over het omrekenen van recepten: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
Gelukt en super lekker! Vanwege tarwe gevoeligheid heb ik speltbloem gebruikt, ging prima. Zoek nu alleen naar leuke variaties zoals iets met chocola of citroen? Iemand daar al ervaring mee?
Hallo Laura,
Dank voor dit recept
Mijn Amerikaanse vriendin bakt erg graag en ook de angelfood cake
Maar dat is bij haar het enige wat ze maakt met een mix uit een pakje van Betty Crocker
Hier in Nederland niet te krijgen
Heb wel een speciale cake vorm, die je direct uit de oven op de kop moet zetten om te voorkomen dat de cake inzakt
Ga jou recept zeker uit proberen.
Heel lekker! Ik heb een vraag, hoe kan ik de eieren en suiker vervangen? Ik wil een kind vriendelijk versie maken voor een kindje die geen eieren kan eten. Bedankt!
Dat is in dit recept niet mogelijk, hier heb je de eieren en suiker nodig om deze structuur te krijgen.
Hoihoi, heb je ook ervaring met het opkloppen van ingevroren eiwit voor deze cake? Ik heb namelijk wat eiwitten in de vriezer liggen maar weet niet of ze voor deze cake gebruikt kunnen worden.
Ps ik kom erg vaak op jouw website terecht voor heerlijke baksels! Leuk!!!
Groetjes Yien
Sorry geen ervaring mee, helaas.
Het was mooi gelukt. Wel veel meer dan mijn pan inhoud .
Ik wil de met snoep versierde 8 verjaardagstaart maken op basis van deze cake…
Bak hem gewoon in een springvorm en dan denk ik beste 2 lagen bakken ipv doorsnijden?
Of is deze cake niet geschikt om als basis voor taart te gebruiken ivm vullen met botercreme en kan ik toch beter gewoon bisquit gebruiken? Of had jij een speciale reden om gewone cake te gebruiken?
Alles kan, ik gebruik vaak cake omdat ik dat lekker vindt. Deze is dus ook mogelijk.
Hallo Laura ,
Wat ziet de cake er lekker uit ,weet jij mischien hoeveel callorien er in een plakje zit ?
Helaas niet, sorry.
Hallo,
Gebruik je gewone patisseriebloem of zelfrijzende bloem?
Dank je wel!
Patentbloem.
Eerst advocaat gemaakt! Maar wat te doen met al het eiwit! Leuk recept gevonden op je website en daar stond onze angel cake op tafel. Heerlijk gelukt! De magie van het opgeklopt eiwit was heel fascinerend voor mijn kleine hulpkok!
Ja gister gemaakt, echt om te smullen! Ik had nog ietsje meer poedersuiker gedaan, want ik ben nou eenmaal een zoetekauw! Gemaakt in een decoratieve tulbandvorm. Deze gaan we meteen bewaren en zeker vaker maken; dankjewel!
Ik heb deze zojuist gemaakt, maar het is meer meringue dan angel cake. Misschien toch te weinig gemixed? Ik wou de lucht er niet uit halen namelijk
Met 140 gram bloem kan het geen meringue zijn, een angel food cake hoort echt súper luchtig te zijn dus ik denk dat je het helemaal goed hebt gedaan.
Na het bakken kwam ik erachter dat ik de kristalsuiker bij de eiwitten vergeten was. Met alleen poedersuiker lukt hij alsnog goed, maar is uiteraard een stuk minder zoet en een beetje brood achtig. Erg lekker! Binnenkort opnieuw proberen, maar dan wél met alle ingrediënten.
Met de helft van het beslag 12 cupcakes gemaakt. 180gr 18 min.
Heerlijk
Hoi laura . Als ik creme brulee maak heb ik altijd de eiwitten over en maak ik hiervan de angel cake. Nu is me vraag is het mogelijk om een deel van de poedersuiker te vervangen voor cacaopoeder?
Het lijkt me geen probleem om er cacaopoeder aan toe te voegen. Ik zou de poedersuiker niet vervangen, omdat baksels met cacaopoeder juist wat bitterder zijn.
ik vond zo over heerlijk lekker dessert om tussen doortje of bij groot bezoek te geven
Kan je dat ook met eiwit poeder maken
Dat heb ik zelf niet getest, dus dat durf ik je eigenlijk niet te zeggen. Maar je kunt het uiteraard proberen!
Ik heb deze vanavond gemaakt maar hij is wat taaiig. Iemand enig idee wat ik dan fout gedaan heb?
Dat kan verschillende oorzaken hebben, hier lees je tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/
Hallo Laura, graag zou ik cupcakes van angelcake bakken, maar zie nergens een nederlands recept, Weet jij misschien een goed recept?
Ik heb geen cupcakes gemaakt van dit recept. Maar vermoed dat het wel kan, dus dat zou ik dan proberen! 🙂
Heerlijk, heerlijk, heerlijk! Ik had 22 eiwitten over nadat ik met kerst een aantal panettones had gebakken. Weggooien is zonde, dus deze angel food cake maar eens geprobeerd. Zoet, fluffy, verslavend lekker, en gelukkig bleven er genoeg eiwitten over om er nog eentje te bakken. Heel vervelend…. not 😉