Angel food cake met aardbeien

12 december 2015
72

angel food cake met aardbeien 1a

Door alleen de naam al verdient deze cake een plekje in de advent; een angel food cake. Het is ook een cake die al tijden op mijn lijst stond om te maken en de feestdagen leken mij het perfecte moment om ermee aan de slag te gaan. Een angel food cake is anders dan een gewone cake. Dit recept is namelijk op basis van eiwitten, de eidooiers worden niet gebruikt en er zit ook geen boter in deze cake. Dat zorgt ervoor dat de kleur heel mooi licht is van binnen, bijna wit.

Er bestaan speciale bakvormen voor deze angel food cake. Deze zien eruit als een tulband, maar de zijn helemaal glad met alleen hoeken tussen de zijkanten en onderkant. Een beetje saai misschien, maar wel praktisch. Je hoort de de bakvorm namelijk eigenlijk niet in te vetten. Dat betekent dat de cake vast zit aan de vorm, maar door de rechte vorm kun je hem makkelijk los snijden. Je vet de vorm niet in zodat de cake houvast heeft aan de vorm en zo dus super luchtig wordt. Ik heb niet zo’n speciale vorm en gebruikte gewoon mijn tulbandvorm. Omdat daar een patroontje in zit, vette ik hem licht in. Door het invetten zakt hij na het bakken iets meer in, maar zelfs dan is hij nog heerlijk luchtig. Hij zat bij mij maar een heel klein beetje vast en nadat ik het midden los sneed met een mes, kwam hij vrij gemakkelijk uit de vorm. Laat je vooral niet tegenhouden door dit verhaal, het is namelijk niet moeilijk en het absoluut waard wanneer je de cake proeft.

angel food cake met aardbeien 2a

angel food cake met aardbeien 4

angel food cake met aardbeien 3

Angel food cake met aardbeien

Met deze verrukkelijke angel food cake met aardbeien steel jij de show tijdens het etentje. Zeker leuk om uit te proberen!
Porties: 10 tot 12 personen

Ingrediënten

  • 10 eiwitten (340 gram)
  • 1 tl citroensap
  • Snuf zout
  • 1 tl vanille
  • 170 gram fijne kristalsuiker
  • 140 gram bloem
  • 140 gram poedersuiker

Instructies

  • Ontvet je kom en klopper met wat citroensap. Doe de eiwitten, citroensap, zout en vanille extract in de kom. Klop tot het een schuimig mengsel is. Voeg dan de fijne kristalsuiker toe en klop tot zich stijve pieken vormen.
  • Terwijl de eiwitten staan te kloppen, zeef je de bloem en poedersuiker 2-3 keer.
  • Als de eiwitten stijf zijn, voeg je het mengsel van bloem en poedersuiker lepel voor lepel toe, terwijl je de mixer op de laagste stand laat draaien. Als alles is opgenomen zet je de mixer gelijk uit. Schraap met een spatel even over de bodem en de zijkanten om er zeker van te zijn dat het goed vermengd is.
  • Giet het mengsel in de bakvorm. Als je een gladde vorm hebt, hoef je hem dus niet in te vetten. Heb je een tulband met een patroon? Vet hem dan wel licht in, bestuiven met bloem is niet nodig.
  • Bak de cake in 35 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Test met een prikker of de cake gaar is.
  • Laat de cake even afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort. Snij indien nodig het midden en het begin van de buitenste rand los.
  • Strooi een beetje poedersuiker over de cake voordat je hem serveert. Serveer elk plakje cake met een beetje slagroom en wat aardbeien.
  • Deze angel food cake is multifunctioneel. Ik serveerde hem als feestelijk dessert, maar ook een dag later bij de koffie werd de cake goed ontvangen. Een cake voor ieder moment dus!
Tips

Ik gebruikte een fles met eiwitten van Two Chicks, dat werkte heel fijn en zo had ik ook geen eidooiers over. Splits jij liever eieren voor dit recept? Dan heb ik hier een overzicht van recepten waar je je eidooiers voor kunt gebruiken!

Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

angel food cake met aardbeien 5a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

41 reacties

  1. Emma schreef:

    Mmmm, verrukkelijk zeg Laura!

  2. Lianne schreef:

    Die gaat ook zeker op mijn baklijstje!
    Mag ik vragen wat voor vanille (extract) je hebt gebruikt?

    1. Liduin schreef:

      Vanille-extract is te koop in kookwinkels.

  3. Iris schreef:

    Hoi Laura,
    Dit klinkt heerlijk! Even een praktische vraag: Als je de cake in een vorm zonder patroon wil maken (zodat hij niet ingevet hoeft te worden), kan je dan ook een gewoon cakeblik gebruiken ipv tulbandvorm?
    Groetjes Iris

    1. Laura schreef:

      Dat kun je proberen. Alleen kun je bij een echte angel food cake vorm de ring loshalen waardoor je de boven/onderkant ook los kunt snijden. Dat gaat bij een cakevorm natuurlijk niet, maar het zal vast gemakkelijker gaan als de zijkanten al los gesneden kunnen worden.

  4. Margot schreef:

    Wat ziet hij er mooi uit! Ik heb eigenlijk nog nooit een tulbandvorm gebruikt.

  5. catherine schreef:

    Hoi laura was benieuwd eigelijk hoe hij er van binnen uitziet heb je daar misschien ook een foto van???

    1. catherine schreef:

      Oeps foutje zie nu de plaatjes

  6. Petra schreef:

    Hoi Laura,
    Jij gebruikt de eiwitten in fles, ik maak deze cake regelmatig. Mij is opgevallen dat hij met verse eiwitten veel beter lukt. De fles eiwit lijkt veel vochtiger resultaat op te leveren. De cake rijst niet niet goed en heeft een wat vissige bijsmaak, wat ik met verse eiwitten totaal niet heb. En de eidooiers gaan gewoon in de crème brule, of cheesecake.

    1. Laura schreef:

      Ik heb daar zelf helemaal geen problemen mee gehad, hij rees goed en ws helemaal niet te vochtig. Ook geen last van rare bijsmaakjes. Misschien ligt het aan het soort eiwitten in fles? Ik gebruik Two Chicks en ben daar echt heel erg tevreden over.

      1. Loubna schreef:

        Hoi Laura waar kun je deze fles eiwitten kopen?

        1. Laura schreef:

          Ik heb hem al bij verschillende supermarkten gespot 🙂

  7. Marinda schreef:

    Ha Laura,

    (Ik hoop dat ik deze reactie niet dubbel plaats, maar ik zie het nergens verschijnen, dus nog een poging.)
    Het lijkt me een heerlijke cake. Ik was gisteren er al naar op zoek, want ik zag het plaatje staan bij kerstrecepten, maar je had het dus nog niet gepost.
    Hoe zorg je ervoor dat de onderkant van de tulband recht is? Net zoals bij een gewone cake wordt de onderkant van mijn tulband cake niet gelijkmatig/recht. Is daar nog een trucje voor?

    1. Laura schreef:

      Hij wordt bij mij ook niet helemaal recht hoor. Maar als ik hem uit de bakvorm op een rooster stort, wordt hij door het gewicht van de cake erboven iets platter.

  8. Els schreef:

    Hallo Laura, wil graag deze cake maken wat moet ik dan gebruiken als ik hem glutenvrij wil hebben gr Els

    1. Laura schreef:

      Dan zul je even op zoek moeten gaan naar een glutenvrij meel, Schar bijvoorbeeld.

  9. Elise schreef:

    Net gemaakt in een siliconen tulbandvorm en het storten gaat super (zonder invetten). Mocht je er één hebben, dan is zo’n vorm dus ook een idee!

  10. Saskia schreef:

    Hoi Laura,
    Ziet er heerlijk uit, leuk idee voor de kerst! Hoe lang van te voren zou je hem kunnen maken? En hoeveel liter moet de bakvorm zijn?
    Dankjewel vast!
    Groetjes Saskia

    1. Laura schreef:

      Een paar dagen kan prima. Aan 1,5-2 liter heb je genoeg.

  11. Laura schreef:

    Net de cake gemaakt met een siliconen tulbandvorm, die laat inderdaad perfect los. De Angel Cake moest bij mij wel zo’n 10 minuten langer in de oven, want anders was hij inderdaad te nat (misschien toch doordat ik de Two Chicks gebruikte?). Aanvankelijk leek de cake niet mooi (ingezakt), maar als je de cake omdraait ziet hij er precies zo uit als op jouw foto 🙂

    1. Laura schreef:

      Ik gebruikte ook TwoChicks, dus daar zal het niet aan liggen. Het is wel zo dat elke oven anders is, het kan dus heel goed dat die van jou gewoon net even wat meer tijd nodig had 😉 Fijn dat hij wel goed gelukt was!

  12. linda schreef:

    Hey Laura
    Heb hem ook gemaakt voor Kerst maar hij rees niet mooi met resultaat een vrij vaste , droge cake. Ga het toch eens opnieuw proberen met de speciale vorm, had nu een tulband gebruikt omwille van de mooi belijning. Ondanks hij niet mijn volle goesting was, met wat slagroom erbij en verse vruchten was hij snel op 🙂

  13. A. Paes schreef:

    Hoe groot is de bakvorm die u met dit recept gebruikt?Ik heb een 17,7 cm angelfood bakvorm. Ik verwacht niet dat het tot 10-12 stukjes kan gesneden worden. Heeft uw advies om de volume van het recept te verminderen?

    1. Laura schreef:

      ik denk zo’n 22 cm, maar inhoud is afhankelijk van de vorm natuurlijk. Hier lees je meer over het omrekenen van recepten: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/

  14. Anna schreef:

    Gelukt en super lekker! Vanwege tarwe gevoeligheid heb ik speltbloem gebruikt, ging prima. Zoek nu alleen naar leuke variaties zoals iets met chocola of citroen? Iemand daar al ervaring mee?

  15. Janneke van Eeuwijk schreef:

    Hallo Laura,
    Dank voor dit recept
    Mijn Amerikaanse vriendin bakt erg graag en ook de angelfood cake
    Maar dat is bij haar het enige wat ze maakt met een mix uit een pakje van Betty Crocker
    Hier in Nederland niet te krijgen
    Heb wel een speciale cake vorm, die je direct uit de oven op de kop moet zetten om te voorkomen dat de cake inzakt
    Ga jou recept zeker uit proberen.

  16. Katja schreef:

    Heel lekker! Ik heb een vraag, hoe kan ik de eieren en suiker vervangen? Ik wil een kind vriendelijk versie maken voor een kindje die geen eieren kan eten. Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is in dit recept niet mogelijk, hier heb je de eieren en suiker nodig om deze structuur te krijgen.

  17. Yien schreef:

    Hoihoi, heb je ook ervaring met het opkloppen van ingevroren eiwit voor deze cake? Ik heb namelijk wat eiwitten in de vriezer liggen maar weet niet of ze voor deze cake gebruikt kunnen worden.

    Ps ik kom erg vaak op jouw website terecht voor heerlijke baksels! Leuk!!!

    Groetjes Yien

    1. Lian van Rens schreef:

      Sorry geen ervaring mee, helaas.

  18. AM schreef:

    Het was mooi gelukt. Wel veel meer dan mijn pan inhoud .

  19. anke schreef:

    Ik wil de met snoep versierde 8 verjaardagstaart maken op basis van deze cake…
    Bak hem gewoon in een springvorm en dan denk ik beste 2 lagen bakken ipv doorsnijden?
    Of is deze cake niet geschikt om als basis voor taart te gebruiken ivm vullen met botercreme en kan ik toch beter gewoon bisquit gebruiken? Of had jij een speciale reden om gewone cake te gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Alles kan, ik gebruik vaak cake omdat ik dat lekker vindt. Deze is dus ook mogelijk.

  20. Antsje schreef:

    Hallo Laura ,

    Wat ziet de cake er lekker uit ,weet jij mischien hoeveel callorien er in een plakje zit ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet, sorry.

  21. Ilse D'Haens schreef:

    Hallo,
    Gebruik je gewone patisseriebloem of zelfrijzende bloem?
    Dank je wel!

  22. Leen schreef:

    Eerst advocaat gemaakt! Maar wat te doen met al het eiwit! Leuk recept gevonden op je website en daar stond onze angel cake op tafel. Heerlijk gelukt! De magie van het opgeklopt eiwit was heel fascinerend voor mijn kleine hulpkok!

  23. Robine schreef:

    Ja gister gemaakt, echt om te smullen! Ik had nog ietsje meer poedersuiker gedaan, want ik ben nou eenmaal een zoetekauw! Gemaakt in een decoratieve tulbandvorm. Deze gaan we meteen bewaren en zeker vaker maken; dankjewel!

  24. Pinofje schreef:

    Ik heb deze zojuist gemaakt, maar het is meer meringue dan angel cake. Misschien toch te weinig gemixed? Ik wou de lucht er niet uit halen namelijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met 140 gram bloem kan het geen meringue zijn, een angel food cake hoort echt súper luchtig te zijn dus ik denk dat je het helemaal goed hebt gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *