Ik ben dol op chocoladecake en er staan dan ook best wel wat varianten op mijn blog, maar een basisrecept voor chocoladecake ontbrak nog. Tot nu, want met dit chocoladecake recept als basis kun je elke cake maken die je maar wilt.

Heerlijk chocoladecake recept

Al is deze chocoladecake zoals hij is ook al hartstikke lekker hoor. Echt een luchtige en tegelijkertijd smeuïge cake is het geworden, precies zoals ik mijn cake het liefste heb. De chocoladesmaak is aanwezig maar niet overheersend. Doe er eventueel nog een toef slagroom op en je hebt een heerlijke traktatie te pakken.

Variaties op de chocoladecake

Met dit basisrecept voor chocoladecake kun je echter ook iedere variatie maken die je maar lekker lijkt. Spatel bijvoorbeeld stukjes chocolade of noten door het beslag. Maar ook andere smaakmakers zoals (gedroogd) fruit of sprinkles. Je kunt er helemaal jouw eigen feestje van maken!

Op mijn blog vind je ook al vele variaties op chocoladecake. Bijvoorbeeld met fruit zoals deze chocolade kersencake of chocoladeperencake. Ook met fruit, maar zeker anders is dit chocolade bananenbrood.

Helemaal uitpakken met een chocoladecake? Dan is deze chocolate chip taart fantastisch of maak een oreo chocolade tulband, zo heerlijk! Marmercakes met chocolade zijn ook altijd leuk om te maken. Die heb je in verschillende varianten, deze gemarmerde amandelcake vind ik top.

basisrecept chocoladecake

Zo maak je chocoladecake

Chocoladecake maken is niet moeilijk en je hebt er ook niet veel voor nodig! De ingrediënten zijn gelijk aan die van een ‘gewone’ vanillecake, alleen voeg ik er nog cacaopoeder aan toe voor een chocoladesmaak. Zo simpel is het.

Sowieso een tip van mij, als ik van een recept een chocoladevariant wil maken, dan vervang ik 10 procent van het meel voor cacaopoeder. Dat werkt voor mij altijd super! Omgekeerd zou je dus van dit recept een vanillecake kunnen maken als je het cacaopoeder weglaat en 200 gram zelfrijzend bakmeel gebruikt.

Verder is de bereidingswijze ook gelijk aan een gewone cake. Eerst mix je de boter en suiker luchtig en romig, dan voeg je de eieren toe en vervolgens spatel je de droge ingrediënten er doorheen tot deze volledig zijn opgenomen. Dan is je beslag al klaar!

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding

Wanneer is de cake gaar?

Je bakt de cake in de oven op 175 graden op boven- en onderwarmte. Na 55 tot 60 minuten is de cake klaar. Net voordat de cake klaar is kun je altijd even de caketest doen. Met een satéprikker of caketester prik je dan in de cake, als deze er schoon uit komt dan is de cake gaar.

Weet jij dat je een oven hebt die vaak sneller is dan wat in een recept staat aangegeven? Dan kun je natuurlijk ook al wat eerder testen, iedere oven is namelijk anders. Een te lang gebakken cake wordt vaak droog en dat zou zonde zijn. Tegelijkertijd moet de cake natuurlijk wel goed gaar zijn.

Tips voor het bakken van cake

Ook al is een cake bakken niet moeilijk, er zijn zeker wat tips die je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je cake goed lukt. In dit artikel met tips voor de perfecte cake heb ik al mijn tips verzameld, en vooral ook wat er allemaal mis kan gaan en waardoor dat zou kunnen gebeuren. Lees deze dus vooral even door zodat je helemaal goed voorbereid aan de slag gaat!

recept chocoladecake

Veelgestelde vragen over chocoladecake

Hoe lang kan ik deze cake bewaren?

Goed verpakt kun je deze cake buiten de koelkast 4-5 dagen bewaren. In de koelkast droogt cake namelijk vaak uit. Je zou het ook kunnen in vriezen, dan blijft de chocoladecake wel 3 maanden goed.

Welke cakevorm heb ik nodig?

Voor dit recept gebruik ik een cakevorm van 25 cm. Deze cakevorm is al jaren mijn favoriet. Uiteraard kun je ook een andere vorm gebruiken, houd er dan rekening mee dat de baktijd kan veranderen.

Waarom zakt mijn cake in?

Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak is er dan een te luchtig beslag. Dat komt dan door te luchtig kloppen of teveel rijsmiddelen. Maar het kan ook gebeuren wanneer je de oven te vroeg opent of de cake al uit de oven haalt wanneer deze nog niet helemaal gaar is.

 

chocoladecake recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.84 van 48 stemmen

Basisrecept chocoladecake

Met dit recept voor chocoladecake als basis kun je elke cake maken die je maar wilt. Spatel stukjes chocolade of noten door het beslag voor heerlijke variaties.
Porties: 12 plakken
25 cm cake bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren M
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • snuf zout

Benodigdheden

Instructies

  • Mix boter en suiker in een kom in enkele minuten luchtig en romig. Voeg vanille-extract en de eieren één voor één toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, cacaopoeder en een snufje zout toe aan het beslag. Mix tot deze droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede (óf ingevette en met bloem bestoven) bakvorm. Bak de cake in 55-60 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Controleer vlak voor het einde van de baktijd of de cake gaar is met een satéprikker of caketester. Als de prikker schoon uit de cake komt dan is de cake gaar.
  • Na het bakken laat je de cake 5-10 minuten in de vorm afkoelen. Hierna stort je de cake op een rooster, laat hier volledig afkoelen.
Tips

Met dit beslag kun je ook 12 cupcakes bakken. Deze bak je in 20 minuten gaar.
Bewaren

Goed verpakt en buiten de koelkast blijft de chocoladecake 4-5 dagen goed. In de vriezer tot wel 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

  1. Nika schreef:

    Waar dient het zout in heel veel recepten eigenlijk voor? Ik laat het meestal namelijk weg en het smaakt dan nog steeds heel lekker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is als tegenhanger voor het zoete, het brengt de smaken in balans. Als je het niet nodig vindt, kun je het uiteraard ook weglaten.

  2. Anouchka schreef:

    Kun je deze ook gebruiken voor een ronde taart mee te maken met een vulling?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat lijkt me van wel!

  3. rubina tariq schreef:

    kan ik de cake ook in een ronde bakvorm van 22 cm maken en zo ja welke hoeveelheden moet ik daar dan boor gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, via de knop recept omrekenen kun je de precieze hoeveelheden vinden. Die knop staat in het recept.

  4. Laura schreef:

    Hoi Laura, ik heb deze cake vandaag gemaakt. Met chocolade stukjes . De onderkant van de cake wad helemaal verbrandt. Zou dit komen door de chocolade?
    Groetjes Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me niet, misschien stond de oven niet op de juiste stand?

  5. Emi schreef:

    Waarom wordt hier zelfrijzend bakmeel gebruikt en geen bloem? Kan dit recept ook met volle chocolade erbij? Zou je het dan kunnen gebruiken voor een versierde taart met vulling erdoor en afwerking van botercreme? Bedankt vast.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ook bloem gebruiken (met bakpoeder, in de juiste verhouding). Ik heb het zelf niet getest met chocolade erdoor, het zal vast kunnen. Ook heb ik het niet getest als stapeltaart, maar vermoed dat het ook moet kunnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept