Dit makkelijke basisrecept voor chocolade botercrème is perfect als vulling voor een chocoladetaart of als toef op versgebakken cupcakes.

Lekkere chocolade botercrème maken

Inmiddels heeft mijn basisrecept voor vanille botercrème al vele harten kunnen stelen. De crème is luchtig en is zelfs geliefd onder thuisbakkers die niet van een boterige smaak houden. Deze chocoladecrème is gebaseerd op dat basisrecept, maar dan met een rijke chocoladesmaak door de combinatie van cacaopoeder en pure chocolade. Die pure chocolade proef je overigens niet terug, maar maakt de crème supervol en romig van smaak!

Dit heb je nodig

  • Bloem. Dit zorgt voor de binding van de crème. Je kunt zowel patentbloem als tarwebloem gebruiken.
  • Cacaopoeder. Geeft een diepere chocoladesmaak aan de botercrème.
  • Melk. Om het geheel lekker romig te maken, zonder dat de smaak van roomboter overheerst.
  • Roomboter. Uiteraard een ongezouten variant en kies als het even kan voor een goede kwaliteit roomboter.
  • Vanille-extract. Vanille maakt elke vulling nog lekkerder.
  • Pure chocolade. Dit kan ook worden vervangen door melkchocolade, maar dat verzwakt de chocoladesmaak van de crème.

BAKTIP: In dit artikel laat ik je zien hoe je met één spuitmondje (1M) wel vier verschillende soorten prachtige toeven kunt spuiten. Dit spuitmondje zit in deze set spuitmondjes die ik ontzettend vaak gebruik. 

Chocolade botercrème als taartvulling

Chocolade botercrème bewaren

Als ik de botercrème op dezelfde dag nog ga gebruiken, dan bewaar ik deze niet in de koelkast, maar op een droge en relatief koele plek. Op die manier is de crème makkelijker te verwerken en hoeft het niet eerst opnieuw op temperatuur te komen vanuit de koeling. In elk geval bewaar ik de crème altijd goed luchtdicht verpakt in deze bewaardozen.

Hoelang blijft chocolade botercrème goed?

In de koelkast blijft botercrème maximaal een week goed. Houd er rekening mee dat de boter en chocolade in de koelkast opstijft, waardoor je de crème niet direct kunt verwerken als je hem uit de koelkast haalt. Haal de crème daarom enkele uren van tevoren uit de koeling en roer nog even goed door. De mogelijkheid bestaat dat de crème gaat schiften door het temperatuurverschil. Lees hier meer over hoe je schiften kunt verhelpen.

Kun je chocolade botercrème invriezen?

Deze botercrème met chocolade kan luchtdicht verpakt in de vriezer maximaal 3 maanden bewaard worden. Haal de crème een dag voor gebruik uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.  Enkele uren voor gebruik zet je het buiten de koelkast. Zo voorkom je te grote temperatuurverschillen en daarmee de kans op schiften.

Wat te maken met chocolade botercrème

Een chocolade botercrème smaakt ontzettend lekker bij diverse baksels. Denk maar eens aan de vulling van een chocoladetaart, toeven voor op cupcakes of als topping voor op crème koekjes. Stuk voor stuk niet te versmaden met deze chocolade crème. Ik heb een aantal recepten opgesomd die hier heerlijk mee smaken:

Chocolade crème

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: chocolade crème maken

Hoeveel cupcakes kan ik hiermee decoreren?

Als je cupcakes met deze botercrème wil decoreren, dan zul je zeker 16 tot 20 toeven kunnen spuiten.

Hoeveel lagen taart of cake kan ik hiermee vullen?

Een taart of cake van 20 centimeter kun je hier twee keer rijkelijk mee vullen. Je houdt waarschijnlijk zelfs nog wat over om de taart (dun) mee af te kunnen smeren.

Kan ik de crème nog een extra smaakje geven?

Dat kan zeker! De minst foutgevoelige manier om dit te doen, is door een smaakextract door de crème te mengen. Zo zou een amandel- of koffie-extract lekker smaken bij deze chocoladecrème.

In dit artikel geef ik al mijn tips over het toevoegen van smaken aan botercrème.

Wat te doen bij een geschifte botercrème?

Je crème is geschift als er kleine witte stukjes ontstaan in je daarvoor nog gladde botercrème. De ingrediënten splitsen zich dan, in plaats van dat ze zich binden.

Geschifte botercrème ontstaat meestal doordat de ingrediënten niet op kamertemperatuur waren op het moment dat ze werden samengevoegd. Lees hier hoe je het kunt verhelpen.

Mooie toeven spuiten

Ik gebruik meestal graag deze stervormige spuitmond (#1M), omdat je er heel veel soorten toeven mee kunt spuiten. Mijn gouden regel is dat je de spuitzak altijd goed recht boven de taart of cupcake moet houden. Om je verder te helpen laat ik je via onderstaande linkjes op video zien hoe je het beste een spuitzak met botercrème kunt vullen en hoe je met die stervormige spuitmond vier verschillende toeven kan spuiten:

Kan ik mijn taart bekleden als ik deze botercrème gebruik?

Dit recept is in mijn ogen de meest smaakvolle chocoladebotercrème, maar voor fondant of marsepein bevat het te veel vocht. Gebruik in dat geval een 1:1 botercrème van gelijke delen boter en suiker. Voeg eventueel cacaopoeder toe voor een chocoladesmaak.

Je kunt je taart wel vullen met deze chocoladebotercrème. Spuit eerst een dijkje met de 1:1 botercrème en vul de taart daarbinnen met deze chocolade botercrème. Hierna smeer je de hele taart opnieuw af met de 1:1 botercrème, die je met een gerust hart met fondant of marsepein kunt bekleden.

In mijn how to over taart vullen en bekleden lees je er alles over.

 

Chocolade botercrème recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Chocolade botercrème recept

Dit makkelijke basisrecept voor chocolade botercrème is perfect als vulling voor een chocoladetaart of als toef op versgebakken cupcakes.
Voorbereiding15 minuten
Bereiding15 minuten

Ingrediënten

  • 30 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 240 ml melk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gram pure chocolade

Benodigdheden

Instructies

  • Zeef de bloem en de cacaopoeder. Doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes ontstaan. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt zet je het vuur lager.
  • Het mengsel wordt nu na ongeveer vijf minuten (afhankelijk per fornuis, pan, etc.) dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je het papje het beste even door een zeef drukken.
  • Wanneer het mengsel is afgekoeld, klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg daarna het vanille-extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
  • Terwijl de mixer zijn werk doet smelt je twee derde van de chocolade au bain marie. Wanneer dit helemaal gesmolten is, haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Roer zeer regelmatig door tot ook alle chocolade is gesmolten. Nu is het belangrijk dat de chocolade afkoelt. Je kunt dit heel simpel testen door een beetje chocolade met je vinger op je lip te doen: het moet koel aanvoelen. Dit trucje staat duidelijk omschreven in dit artikel.
  • Wanneer de chocolade en het botercrème papje beide op dezelfde kamertemperatuur zijn, kun je verder. Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Je hebt nu een romige botercrème. Voeg daarna de pure (afgekoelde, maar wel vloeibare) chocolade in delen toe aan de botercrème, als het eerste deel is opgenomen voeg je weer wat meer toe. Ga zo door tot alle chocolade is toegevoegd.
  • Je botercrème is nu klaar voor gebruik. Tijd om er heerlijke taarten of cupcakes mee te maken!
Tips

Bij het basisrecept voor botercrème vind je stap voor stap foto’s van de bereiding.
Bewaren

Botercrème kun je ook heel goed voorbereiden en bewaren. Daarover vertel ik je uitgebreid in dit artikel.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. Carina schreef:

    Klinkt lekker en is dit recept ook van vroeger ? Botercreme met chokola op de boterham?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Eh geen idee? Deed jij dat vroeger? 😉

  2. Ivonne Maria Moore schreef:

    5 sterren
    Hallo Laura, ik woon in Texas en bewaar je recepten allemaal, wat een heerlijke recepten dank je wel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen Ivonne! Ik was recent zelf nog in Texas!

  3. Lut Vankelecom schreef:

    Ik doe de rest van mijn botercreme tussen petit beurre koekjes en bewaar die zo in de koelkast. Dan moet ik hem niet meer op temperatuur laten komen om te verwerken

  4. Wanda Hermsen schreef:

    Lijkt me heerlijk! Een vraagje; wanneer je de melk met bloem en cacao lager zet hoe laag dan? Nog wel zachtjes kokend of juist niet? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja als je het vuur lager zet laat je het rustig pruttelen.

  5. Wanda Hermsen schreef:

    Ik heb 1 vraagje mbt dit recept. In stap 1; zodra het kookt zet je t lager. Zet je m dan lager maar wel zo dat ie blijft koken of juist niet?

    Bij voorbaat dank!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Wanda. Ik heb je vraag al beantwoord (de reacties komen in een moderatie rij terecht dus nog een keer vragen is niet sneller 😉

  6. Wanda Hermsen schreef:

    Sorry, ik klikte m’n blad weg en vond m toen niet terug vandaar dat ik het onbedoeld twee maal plaatste. Dankjewel voor je reactie.

  7. Robert schreef:

    Hoi laura, je zegt makkelijk te maken maar ik loop er steeds tegenaan dat het mengsel niet echt strak glad wil worden (het schift altijd een beetje), in de stap voor de gesmolten chocolade.. is het papje nog te dun? Moet ik ergens op letten bij het mengen? De temperaturen zijn toch echt gelijk… Smaakt wel heerlijk, maarja, is toch ook fijn als het mooi strak is….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Robert. Ik heb een artikel geschreven over het mogelijk schiften van botercreme. https://www.laurasbakery.nl/help-mijn-botercreme-is-geschift/ Wellicht heb je daar wat aan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept