Valentijn madeleines met witte chocolade

Gepost: 13 februari 2019 Laatst bewerkt: 12 februari 2024
Valentijn madeleines met witte chocolade

Begin januari at ik tijdens een high tea voor het eerst sinds tijden weer eens een madeleine. Jammer genoeg was hij iets te droog, zonde van het lekkere cakeje. Hoewel het echt niet moeilijk is om madeleines te maken, luistert het bij het bakken heel nauw. Voor je het weet is je lekkere smeuïge cakeje veranderd in een droog ding. Degene die ik maakte waren gelukkig perfect! Ik decoreerde ze en maakte er deze Valentijn madeleines met witte chocolade van. Daar maak je jouw Valentijn zeker weten blij mee!

BAKTIP: Nog geen madeleine bakvorm in huis? Met deze vorm kun je gelijk aan de slag!

valentijn madeleines met witte chocolade 2a

Meer madeleine recepten

Dol op madeleines bakken? Danzijn deze heerlijke variaties ook echt een aanrader.

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Valentijn madeleines

Deze Valentijn madeleines met witte chocolade zijn perfect om je partner mee te verrassen. Een smeuïg cakeje met vanillesmaak gedecoreerd met vrolijke Valentijn sprinkles. Onweerstaanbaar!
Porties: 24 stuks

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter (gesmolten en afgekoeld)
  • 2 eieren (M)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram bloem (gezeefd)
  • 1,5 tl vanille-extract
  • snufje zout
  • 150 gram witte chocolade
  • Valentijn sprinkles

Instructies

  • Klop de eieren en suiker tot een schuimig mengsel waarvan het volume flink is toegenomen. Spatel daarna de bloem en gesmolten boter in delen door het mengsel. Voeg als laatst het vanille-extract en het snufje zout toe.
  • Zet het beslag 2 uur in de koelkast voordat je verder gaat.
  • Vet de vorm in en bestuif deze met bloem. Schep het beslag in de vormpjes.
  • Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Wanneer de madeleines helemaal zijn afgekoeld kun je verder gaan met decoreren. Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Wanneer dit helemaal gesmolten is haal je kom van de pan af en voeg je de rest van de chocolade toe. Roer rustig door tot ook dit helemaal is gesmolten. De chocolade moet niet meer (lauw)warm zijn, daarna kun je dippen.
  • Dip de madeleines voor de helft in de chocolade en leg ze op een rooster of vel bakpapier. Dip er elke keer een paar en strooi er dan wat sprinkles overheen. Ga zo door tot je alle madeleines hebt versierd. Als je ze op het einde niet meer goed kunt dippen is het ook leuk om een aantal te voorzien van een drizzle van witte chocolade.
  • Laat de chocolade uitharden voor je ze serveert.

Tips

  • Bewaren: In een afgesloten trommel 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. Bij invriezen zijn ze tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Elles Miechels schreef:

    Hallo Laura,
    Als ik boter gebruik, roomboter bijvoorbeeld, en ik laat het weer afkoelen dan stolt deze weer.
    Hoever afkoelen bedoel je in jou recept.
    Mvg El

    1. Laura Kieft schreef:

      Afkoelen is tot kamertemperatuur, het moet nog met vloeibaar zijn natuurlijk.

  2. Carin schreef:

    Ik heb niet zo een bakblik kan je met dit beslag ook muffins bakken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, doe de vormpjes dan niet te vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept