Chocolade crèmekoekjes

Gepost: 12 december 2019 Laatst bewerkt: 26 november 2023
Chocolade crèmekoekjes
131

Vorige week was het tijd voor een van mijn favoriete kerstkoekjes: de kaneelsterren koekjes. Vandaag een variatie op een andere favoriet: de crèmekoekjes. Eerder dit jaar liet ik jullie al zien hoe je de bekende klassieke crèmekoekjes maakt, nu is het tijd voor chocolade crèmekoekjes. Wederom een groot succes hier. En net zoals ik vorige keer ook al vertelde: het is geen exacte kopie van de koekjes die je in de winkel koopt. Het lijkt er wel flink op en ik vind ze heerlijk. Ze verdwijnen hier in ieder geval in hetzelfde tempo uit de koekjestrommel 😉 .

BAKTIP: Voor het spuiten van de crème op de koekjes gebruik ik wegwerp spuitzakken en een #22 spuitmondje

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Kerst crème koekjes-3a

 

CHOCOLADE CRÈMEKOEKJES maken

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Chocolade crèmekoekjes

De chocolade variant van die lekkere crèmekoekjes speciaal voor kerst. Maak ze nu snel zelf.
Porties: 35 koekjes

Ingrediënten

VOOR DE KOEKJES

  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram vanillesuiker
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 15 gram ei of 1-2 el water
  • 120 gram bloem
  • 15 gram cacao
  • snuf zout

Voor de crème

  • 200 gram poedersuiker
  • 2,5 el melk
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 2-3 el kokosolie gesmolten

Extra nodig

Instructies

  • Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en roomboter romig. Voeg dan het ei (of het water) toe en mix tot dit helemaal is opgenomen.
  • Voeg bloem, cacao en het snufje zout toe en meng tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
  • Rol het chocolade deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem. Steek de koekjes uit met de ronde uitsteker.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 8-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte). De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen op de plaat voordat je ze op een rooster legt.

Voor de crème

  • Terwijl de koekjes afkoelen maak je de crème. Doe de poedersuiker met de melk en het vanille-extract in een kom en roer tot een glad mengsel. Voeg de gesmolten kokosolie toe en roer tot een gladde, maar stevige crème.
  • Doe de crème in een spuitzak met de stervormige spuitmond en spuit rozetjes op de koekjes door van binnen naar buiten te spuiten.
  • Verdeel de sprinkles over de koekjes en laat de crème uitharden.

Tips

  • Je zou de kokosolie kunnen vervangen door gesmolten roomboter voor een resultaat dat nog meer lijkt op het origineel, maar dan krijg je je crème uiteraard niet zo mooi wit en zal deze ook iets zachter blijven.
  • Is de crème te hard om mee te werken? houd de spuitzak even tussen je handen  en de crème wordt vanzelf zachter. Als de crème te zacht is, voeg je meer poedersuiker toe om het dikker/steviger te maken.
Bewaren

De koekjes zijn in een afgesloten bak of trommel 1-2 weken te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Juliana schreef:

    Deze zijn echt lekker! Ik heb uiteindelijk crème tussen twee koekjes gedaan, als een Oreo. Dit vond ik namelijk lekkerder. Deze koekjes smaken ook nog eens best wel naar Oreo als je dat doet, maar er zijn er dan wel een stuk meer van, en ze zijn gezonder! Het enige was wel dat ik wat crème overhield, maar ik heb naar mijn weten niet weinig op de koekjes gedaan. Ook was die crème eigenlijk te dik om op de koekjes te kunnen spuiten met een spuitfles, zelfs na verwarmen met mijn handen (dus heb ik de crème er met de hand opgedaan, wel jammer). Ik heb gewoon het recept van de crème opgevolgd, maar iets teveel vanille-extract gebruikt en de kokosolie vervangen door gesmolten boter. Kan het daaraan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je per 2 koekjes de botercrème hebt opgespoten (ipv per 1 koekje) dan is het logisch dat je botercrème overhield. Waarschijnlijk was de crème te koud en als je deze op kamertemperatuur had laten komen was het opspuiten denk ik beter gegaan. Gelukkig is het goed gekomen en fijn dat je ze zo lekker vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *