Bij het bedenken van leuke kerstkoekjes voor de advent hou ik altijd een beetje rekening met de kleuren. Ik maak vrijwel altijd verschillende designs (zelfs voor verschillende feestdagen) in één keer. Dus dan probeer ik bij het ontwerp kleuren te gebruiken die in verschillende koekjes terugkomen. Anders sta ik rustig 15 kleuren icing te maken voor een dag koekjes decoreren. En ineens was daar een idee! Ik ben vast niet de enige die zich soms een beetje laat tegenhouden door het maken van veel kleuren terwijl ik wel graag allemaal verschillende koekjes wil maken. Daarom bedacht ik een kerstkoekjes set van 8 koekjes waar je slechts 4 kleuren icing voor nodig hebt. 8 Verschillende designs terwijl je maar 4 kleuren gebruikt. Zo hoef je niet oneindig veel kleuren icing te maken en heb je ook nog eens een set van kerstkoekjes die perfect bij elkaar passen!
BAKTIP: Nog op zoek naar kerst uitstekers? Deze set kerstuitstekers werkt prettig en is vergelijkbaar met de uitstekers die ik gebruikt heb.
DIT HEB JE NODIG
VOOR ZO’N 30 KOEKJES
- kerstkoekjes van ongeveer 5cm (suikerkoekjes of chocolade suikerkoekjes)
- Royal Icing (recept)
- 4x spuitmondje #2 (Wilton)
- 4 spuitzakken + adapters
DEZE KLEUREN ICING HEB JE NODIG:
- wit
- blauw = Wilton Royal Blue
- groen =Americolor Mint Green
- rood = Americolor Tulip Red
Bak de koekjes, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
Kerstbal
Voorzie de de bal van een rode laag icing, laat het stukje voor het haakje leeg. Terwijl de icing nog nat is decoreer je de kerstbal met de andere kleuren. Werk redelijk vlot door zodat de laag icing met decoratie mooie egaal wordt. Je kunt elke bal zo decoreren als je zelf wilt, misschien zet je er zelfs wel namen op!
Als de basis een beetje droger is, maak je met witte icing het haakje bovenop de kerstbal.
Kerstboom
Met groene icing maak je de boom, laat de stam vrij. Met wit en blauw zet je in de (nog natte) groene icing stippen, dit zijn de kerstballen. Maak ook gelijk de stam van de boom. Ik maakte deze blauw met een wit kringeltje, zo is het net of hij in een gedecoreerde mand/zak staat.
Als de groene icing een beetje droger is, maak je met de rode icing slingers in de boom.
Wanten
Maak het bovenste gedeelte van de want blauw, eerst de buitenste lijnen en vul dan het vlak op. Zet met rode icing gelijk strepen in de nog natte blauwe icing. Wanneer dit droog is, maak je het onderste gedeelte van de want wit.
Als de witte icing wat droger is, kun je er met de witte icing wat decoraties op spuiten.
Kerstmuts
Begin met het rode vlak, leg het koekje even opzij tot het oppervlak droog is. Maak dan met witte icing het balletjes bovenop en de rand aan de onderkant. Laat ook de witte icing drogen.
Wanneer de icing droog is, maak je met de witte icing decoraties op de rand en het balletje.
Kerstsok
Vul de onderkant van de sok op met groene icing. Met blauwe icing zet je hier gelijk wat strepen op. Laat de icing drogen tot je de bovenkant van witte icing voorziet. Als ook de witte icing droog is, kun je hier wat decoraties op spuiten.
Kerstsokken kun je op alle manieren maken, er zijn veel patronen mogelijk. Ik hield het zelf bij strepen, maar ga gerust aan de gang met stippen en andere leuke patronen.
Sneeuwvlok
Voorzie de gehele sneeuwvlok van een blauwe laag icing en laat deze laag drogen.
Als de icing droog is kun je met witte icing een sneeuwvlok patroon maken. Hoe kleiner je spuitmondje, hoe fijner je de decoratie kunt maken. Verder kun je natuurlijk elke sneeuwvlok voorzien van een ander patroon, in het echt is ook geen vlokje hetzelfde.
Candy Cane
Bedenk hoe de strepen op je candy canes moeten lopen. Maak met een mesje eventueel de krasjes als je het lastig vind om ze uit de hand te spuiten. Begin dan met het om en om opvullen van de vlakken met witte icing. Laat de icing drogen voordat je de overige vlakken opvult met rode icing.
Kerstcadeau
Cadeautjes horen bij Kerst, dus een cadeau koekjes mocht niet ontbreken! Voorzie de koekjes van een groene laag icing. Terwijl de icing nog nat is, zet je met de rode icing stippen op het cadeautje. Laat de icing drogen.
Eenmaal droog kun je met witte icing een strik maken op het cadeautje.Zet eerst het kruis, dan de lusjes en vervolgens de lintjes aan de onderkant.
En zo maak je met maar 4 kleuren icing een toffe kerstkoekjes set! De ontwerpen heb ik zo eenvoudig mogelijk gehouden om het niet te ingewikkeld te maken. Het is ook leuk om per soort koekje verschillende varianten te maken. Een rode sneeuwvlok bijvoorbeeld, of blauwe cadeautjes! Zo zie je maar, met maar 4 kleuren icing kun je ontelbaar veel verschillende koekjes maken!
Hi Laura,
Mag ik vragen welke uitstekertjes je gebruikt hebt voor de koekjes?
Groetjes,
Anne
Het is niet echt een bepaalde set, meer een verzameling die ik in de loop der jaren heb gekocht en gekregen. Er zitten een paar van Wilton tussen, maar de andere merken weet ik helaas niet meer.
Echt super leuk gedaan Laura!
Wat heb je dat weer mooi gedaan! Ik heb nog nooit met icing gewerkt, maar het begint wel te kriebelen!
Magnifiek !!!
Zo leuk Laura! Erg fotogenieke koekjes!
Hoi Laura,
Geweldige koekjes! Hoelang laat je de icing ongeveer drogen, bijvoorbeeld voor de slinger van de kerstboom of het strikje van het cadeau? Hebben we het dan over een half uur, of echt een paar uur?
Groetjes Anita
Ik heb het al gevonden in jouw stukje over het decoreren van koekjes, 8 uur dus…Bedankt voor alle tips!!
Als ik een extra decoratie op een koekje wil, wacht ik tot het oppervlak droog is. Half uur tot een uurtje kan dan meestal wel. Hangt helemaal af van de luchtvochtigheid in je huis. Tot de icing echt helemaal uitgehard is ben je wel een paar uur verder.
Vraagje wil de koekjes maken voor de kerst. De royal icing is toch voor het grote oppervlak van de koekjes toch en de tubes voor de details? Dat zou betekenen dat de icing ook gekleurd moet worden waar heb je dat mee gedaan?
Ik heb alleen maar royal icing gebruikt voor het decoreren, zowel grote vlakken als details. De icing kleur je met kleurstoffen.
Maar in je recept staan welke tubes je hebt gebruikt vanWilton en de kleuren,hoe zit dat dan?
Daarmee bedoel ik de spuitmondjes, die zet je zelf in een spuitzak. En Wilton heeft potjes met kleurstoffen die ik heb genoemd 🙂
Oké bedankt!! Ik dacht dat je de tubes bedoelde?
Als je de koekjes in de boom wilt hangen, tot hoe lang zijn de koekjes dan goed?
Je kunt ze in principe onbeperkt laten hangen, maar ik zou ze zelf niet meer eten nadat ze in de boom hebben gehangen. Trekt toch vocht aan uit de omgeving. Na een paar dagen kan het nog wel, maar niet veel langer.
Hallo Laura,
Kun je me zeggen wat ik voor het decoreren precies moet bestellen. Waarmee ik ze dus ga versieren.
Groetjes Marije
Zie ‘Dit heb je nodig’ 🙂 Succes!
Ik zou dat ook heel graag willen weten! En waar ik alles kan bestellen.
Groetjes, Hasna
Hi Hasna, bij de ingrediënten staat precies wat je nodig hebt (ook aan materialen). Als je even googlet vind je het vast.
Moet de boter koud of op kamertemperatuur zijn ?
Over welke boter heb je het?
In het recept van de suikerkoekjes. Naar heb ze inmiddels al gebakken. Ze zijn erg mooi geworden, nu nog versieren! Dat is ook nog wel een ding denk ik haha 🎄
Hoi laura
Ik had een vraagje hoe je het ook kan maken 😄😄😄😄😄😄😄😄
Groetjes van vera
En heel veel bak plezier