Andere smaken ijs
In het originele Amerikaanse recept gaan drie verschillende smaken ijs en zo kun jij ook variëren. Maak er lekker je eigen bananensplit van! Denk hierbij aan chocolade ijs, karamelijs, aardbeienijs of stracciatella ijs.
Bestel jij vaak een bananensplit in een restaurant? Vroeger zag ik het vaak op menukaarten staan, maar tegenwoordig bijna nooit meer. Tijd om dit lekkere toetje met vanille roomijs, banaan, slagroom en een warme chocoladesaus zelf te maken. Het zal je verbazen hoe makkelijk dit recept is!
Een bananensplit is een Amerikaans dessert recept en wordt daarom banana split genoemd. De klassieke variant bestaat uit een in de lengte doormidden gesneden banaan, waarop drie bollen ijs zijn geschept in de smaken aardbei, chocolade en vanille. De banaan en het ijs worden rijkelijk voorzien van slagroom en drie verschillende sausjes: ananas-, aardbeien- en chocoladesaus.
Grappig genoeg kennen we in Nederland een andere versie van dit lekkere bananensplit toetje. Het recept is eigenlijk wat simpeler gemaakt, met enkel vanille roomijs en een warme chocoladesaus. Uiteraard is de banaan en de slagroom ook van de partij, maar dat is het dan ook. Wat mij betreft de perfecte combinatie in een ijs dessert.
BAKTIP: een bananensplit oogt het mooist op een ovaal bordje zoals deze, waar de banaan in de lengte op past.
De verschillende onderdelen uit het recept kunnen perfect voorbereid worden, zodat je het dessert in enkele minuten hebt gemaakt tijdens een etentje. Nadat alle onderdelen zijn samengebracht op het dessertbordje, moet het direct geserveerd worden.
Hieronder omschrijf ik hoelang je alle losse onderdelen van een bananensplit kunt bewaren in de koelkast of vriezer (luchtdicht verpakt):
Voor veel mensen geldt dat een zoet gerecht pas een toetje is als er ijs bij geserveerd wordt. Oftewel, zonder ijs geen dessert. Precies voor deze groep ijsliefhebbers heb ik een heerlijke selectie dessert recepten met ijs uitgezocht:
In het originele Amerikaanse recept gaan drie verschillende smaken ijs en zo kun jij ook variëren. Maak er lekker je eigen bananensplit van! Denk hierbij aan chocolade ijs, karamelijs, aardbeienijs of stracciatella ijs.
Je kunt de chocoladesaus simpelweg vervangen door gesmolten chocolade. Het nadeel hiervan is dat deze chocolade direct stolt als je het over het koude ijs giet. Enkele andere lekkere sausjes die er goed bij smaken:
De losse onderdelen zijn goed te bewaren en voor te bereiden. Als je het dessert eenmaal hebt opgebouwd dan moet je het direct serveren.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Beste Laura,
Een essentieel onderdeel van de bananensplit, in ieder geval in Nederland, is advocaat! En die mis ik hier.
Hallo Frans. Je kunt natuurlijk altijd zelf advocaat toevoegen als je dat lekker vindt. Ik ben er geen grote fan van, dus heb het weggelaten. Overigens ook nog nooit een bananensplit ergens geserveerd gekregen met advocaat. 😉
Omygoddie, ik kreeg de mail over bananasplit…. En moest hem maken (ijs niet zelfgemaakt). Zo heerlijk! Nostalgie😊. Goed idee van jou Laura😁.
PS, ik heb hem ook nog nooit ergens met advocaat gekregen.
Ah leuk dat ie in de smaak is gevallen Monique! En inderdaad, die advocaat…. 😉