Karamel-stoofperen kerstdessert

Gepost: 12 december 2020 Laatst bewerkt: 16 mei 2024
Karamel-stoofperen kerstdessert

Ik kook al sinds ik uit huis ging met mijn BK kookpannenset en kook nog bijna dagelijks met die pannen, ook voor het kerstdiner. Vandaag wil ik jullie inspireren met een overheerlijk dessert waar je zeker weten de show mee steelt deze Kerst. Onlangs heb ik mijn BK collectie weer iets verder uit kunnen breiden, omdat ik een kerstdessert wilde bereiden met onder andere mijn steelpan van BK. Ik besloot mijzelf nog wat verder uit te dagen door een heel dessert in enkel pannen op het fornuis te bereiden, dat werd uiteindelijk dit karamel-stoofperen kerstdessert. De steelpan was nodig voor de karamelsaus, een goede pan is daarvoor echt een must als je het mij vraagt. Voor de stoofpeertjes en crumble gebruikte ik weer andere pannen. Jawel, ook de crumble maakte ik in een pan! Het resultaat was waanzinnig lekker, ik zal het recept met jullie delen.

Er komen altijd veel vragen binnen of het uitmaakt welke pan je gebruikt bij het maken van karamelsaus. Ik heb in de loop der jaren al vele verschillende pannen gebruikt, maar merk toch echt dat het makkelijker en beter gaat als je een goede pan gebruikt. De BK Conical Deluxe steelpan is met 16 cm een heel fijn formaat. Met karamel wil je altijd genoeg ruimte hebben in de pan als het zo borrelt en spettert.

Dan even technisch. Deze pan is voorzien van 3-Ply. Ik geef toe, ik heb ook even opgezocht wat dat nu precies inhoudt. Het komt erop neer dat de pan is opgebouwd uit 3 lagen: een buitenlaag van 18/0 roestvast staal en een binnenlaag van 18/10 roestvast edelstaal, daartussen zit een laag versmolten aluminium. Deze combinatie zorgt ervoor dat de warmte goed geleid wordt, wat erg belangrijk is bij het maken van karamel omdat het karamelliserende proces gelijkmatig moet verlopen. Ook wordt de pan snel verwarmd, wat ik kan beamen want bij de koekenpan uit deze serie voelde ik na een paar tellen op de inductieplaat op de bodem van de pan en hij was al hartstikke heet, dat zag ik niet helemaal aankomen 😉 .

BK karamelsaus dessert-6a

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

 

BK karamelsaus dessert uitgelicht

Opslaan
Recept afdrukken

4.86 van 7 stemmen

Karamel-stoofperen kerstdessert

Heerlijke karamel, zachte stoofperen, knapperige crumble en koud ijs. De smaken en structuren van dit kerstdessert passen perfect bij elkaar!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Karamelsaus

  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract

Crumble

  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram bloem
  • 25 gram havermout
  • snuf zout
  • 25 gram pecannoten fijngehakt
  • 25 gram fijne kristalsuiker

Instructies

  • Zorg dat je de stoofperen al van tevoren hebt gemaakt volgens het recept. Ook de karamelsaus en crumble kun je al prima voorbereiden.

Karamelsaus

  • Laat de boter smelten in de BK Conical Deluxe steelpan. Voeg de suiker toe en roer door tot deze is opgenomen door de boter (de suiker hoeft niet volledig te smelten).
  • Voeg de slagroom en vanille extract toe aan het mengsel, kijk uit want het kan nu flink gaan borrelen. Roer goed door tot een egale massa.
  • Laat de karamel zo'n 5-6 minuten doorkoken. Haal de pan daarna van het vuur.

Crumble

  • De crumble is ontzettend makkelijk te maken. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er met je handen een kruimelig deeg van.
  • Verhit de koekenpan en doe het kruimelmengsel erin. Roer regelmatig door (of schud de pan) terwijl je de crumble in enkele minuten goudbruin laat kleuren.
  • De crumble zal nog niet helemaal knapperig zijn op dit punt, maar dat komt goed wanneer het mengsel afkoelt.

Bord opmaken

  • Schep een eetlepel karamelsaus op het bord en gebruik je lepel om er een veeg van te maken.
  • Verdeel hier kruislings een strook met crumble overheen. Plaats een stoofpeer en een bol ijs op het bord. Maak het af met wat kerstsprinkles, ik strooide deze over de crumble.
  • Eet smakelijk!
Tips

De karamel wordt dikker tijdens het afkoelen. In de koelkast wordt deze al helemaal stevig en soms kan de boter een beetje scheiden van de saus. Dat is niet erg, voordat je de saus serveert warm je deze kort weer even op in de steelpan.
Bewaren

Alle onderdelen kun je prima enkele dagen eerder voorbereiden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

  1. Miranda schreef:

    De site van BK geeft aan dat de code niet geldig is.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohnee wat vervelend zeg! We gaan hier meteen contact over opnemen met BK en ervoor zorgen dat de code zo snel mogelijk weer werkt. Ik stuur je dan opnieuw een berichtje!

      1. miranda schreef:

        Bedankt!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het is inmiddels opgelost, de korting gaat over de 16 cm steelpan!

  2. Patricia schreef:

    De stoofperen hebben ook een caramelachtige kleur. Hoe heb je dat gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb gewoon mijn recept gebruikt ervoor, waarnaar ik ook doorlink in het recept. Échter, zoals jij al goed opgemerkt hebt, kwam ik er later achter dat ik een flesje bessensap minder had gebruikt en ik had ze dit keer iets korter laten stoven. Hoe langer je ze laat stoven, hoe roder ze worden. Smaak verschilt nauwelijks, puur kleur!

  3. Géanne schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil dit recept donderdag alvast voorbereiden voor zaterdag. Kan dat?

  4. Anouk schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een geweldig leuk recept. Ik zie bij de ingrediëntenlijst dat je vanille extract nodig hebt voor de karamelsaus, maar lees het daarna in het recept niet meer terug. Wanneer voeg je dit toe?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Samen met de slagroom.

  5. Caroline schreef:

    Gisteren klaargemaakt als toetje voor 1e kerstdag. Was echt heel erg lekker. Bedankt voor het leuke recept.

  6. Geanne schreef:

    T wad heerlijk.
    Karamel saus te dun. Heb t aangelengd met bloem.
    Kan het ook anders of maak ik een fout?
    En? Kan ik de slagroom ook vervangen door melk?

  7. Marian schreef:

    Het toetje was heerlijk, ? lekkere combi. Gisteren alles voorbereid, vandaag de karamelsaus weer opgewarmd, maar blijkbaar net iets te lang want het werd aardig dun, maar smaak nog oké.

  8. Anne schreef:

    Hi! Misschien een rare vraag maar mag ik vragen van welk merk het bord op de foto is?
    Dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik geloof van Broste Copenhagen.

  9. Alida schreef:

    Welke slagroom gebrui,je voordit recept ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Normale ongeklopte slagroom uit de supermarkt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept