Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Karamel-stoofperen kerstdessert

Laura Kieftdoor Laura Kieft
12 december 2020
in Desserts, Feestdagen, Kerst, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Ik kook al sinds ik uit huis ging met mijn BK kookpannenset en kook nog bijna dagelijks met die pannen, ook voor het kerstdiner. Vandaag wil ik jullie inspireren met een overheerlijk dessert waar je zeker weten de show mee steelt deze Kerst. Onlangs heb ik mijn BK collectie weer iets verder uit kunnen breiden, omdat ik een kerstdessert wilde bereiden met onder andere de

BK Conical Deluxe steelpan. Ik besloot mijzelf nog wat verder uit te dagen door een heel dessert in enkel pannen op het fornuis te bereiden, dat werd uiteindelijk dit karamel-stoofperen kerstdessert. De steelpan was nodig voor de karamelsaus, een goede pan is daarvoor echt een must als je het mij vraagt. Voor de stoofpeertjes en crumble gebruikte ik weer andere pannen. Jawel, ook de crumble maakte ik in een pan! Het resultaat was waanzinnig lekker, ik zal het recept met jullie delen.

Er komen altijd veel vragen binnen of het uitmaakt welke pan je gebruikt bij het maken van karamelsaus. Ik heb in de loop der jaren al vele verschillende pannen gebruikt, maar merk toch echt dat het makkelijker en beter gaat als je een goede pan gebruikt. De BK Conical Deluxe steelpan is met 16 cm een heel fijn formaat. Met karamel wil je altijd genoeg ruimte hebben in de pan als het zo borrelt en spettert.

Dan even technisch. Deze pan is voorzien van 3-Ply. Ik geef toe, ik heb ook even opgezocht wat dat nu precies inhoudt. Het komt erop neer dat de pan is opgebouwd uit 3 lagen: een buitenlaag van 18/0 roestvast staal en een binnenlaag van 18/10 roestvast edelstaal, daartussen zit een laag versmolten aluminium. Deze combinatie zorgt ervoor dat de warmte goed geleid wordt, wat erg belangrijk is bij het maken van karamel omdat het karamelliserende proces gelijkmatig moet verlopen. Ook wordt de pan snel verwarmd, wat ik kan beamen want bij de koekenpan uit deze serie voelde ik na een paar tellen op de inductieplaat op de bodem van de pan en hij was al hartstikke heet, dat zag ik niet helemaal aankomen 😉 .

Wil jij ook zo’n prachtige en fijne steelpan? Naast dat ze momenteel al in de aanbieding zijn, kan ik je nog eens 30% extra korting aanbieden door de code ‘LAURASBAKERY’ te gebruiken als je deze steelpan koopt.

En dan nu waar jullie op zaten te wachten: het recept! Trouwens, aankomende weken kun je nog meer lekkere kerstrecepten die in BK pannen zijn gemaakt verwachten bij andere bloggers, zoals de geplette krieltjes bij Anniepannie.

Recept afdrukken

Karamel-stoofperen kerstdessert

Heerlijke karamel, zachte stoofperen, knapperige crumble en koud ijs. De smaken en structuren van dit kerstdessert passen perfect bij elkaar!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 stoofperen
  • 4 bollen roomijs
  • kerstsprinkles

Karamelsaus

  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract

Crumble

  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram bloem
  • 25 gram havermout
  • snuf zout
  • 25 gram pecannoten fijngehakt
  • 25 gram fijne kristalsuiker

Instructies

  • Zorg dat je de stoofperen al van tevoren hebt gemaakt volgens het recept. Ook de karamelsaus en crumble kun je al prima voorbereiden.

Karamelsaus

  • Laat de boter smelten in de BK Conical Deluxe steelpan. Voeg de suiker toe en roer door tot deze is opgenomen door de boter (de suiker hoeft niet volledig te smelten).
  • Voeg de slagroom en vanille extract toe aan het mengsel, kijk uit want het kan nu flink gaan borrelen. Roer goed door tot een egale massa.
  • Laat de karamel zo'n 5-6 minuten doorkoken. Haal de pan daarna van het vuur.

Crumble

  • De crumble is ontzettend makkelijk te maken. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er met je handen een kruimelig deeg van.
  • Verhit de koekenpan en doe het kruimelmengsel erin. Roer regelmatig door (of schud de pan) terwijl je de crumble in enkele minuten goudbruin laat kleuren.
  • De crumble zal nog niet helemaal knapperig zijn op dit punt, maar dat komt goed wanneer het mengsel afkoelt.

Bord opmaken

  • Schep een eetlepel karamelsaus op het bord en gebruik je lepel om er een veeg van te maken.
  • Verdeel hier kruislings een strook met crumble overheen. Plaats een stoofpeer en een bol ijs op het bord. Maak het af met wat kerstsprinkles, ik strooide deze over de crumble.
  • Eet smakelijk!
Tips

De karamel wordt dikker tijdens het afkoelen. In de koelkast wordt deze al helemaal stevig en soms kan de boter een beetje scheiden van de saus. Dat is niet erg, voordat je de saus serveert warm je deze kort weer even op in de steelpan.

Bewaren

Alle onderdelen kun je prima enkele dagen eerder voorbereiden.

Dit is een samenwerking met BK.

Vorige post

Volgende post

Kerstboom laagjestaart
Red velvet poffertjesRed velvet poffertjes

Related Posts

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft
13 januari 2021
14

Het...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft
10 januari 2021
27

Zoals...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft
09 januari 2021
3

Met...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 13

  1. Miranda says:
    1 maand geleden

    De site van BK geeft aan dat de code niet geldig is.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 maand geleden

      Ohnee wat vervelend zeg! We gaan hier meteen contact over opnemen met BK en ervoor zorgen dat de code zo snel mogelijk weer werkt. Ik stuur je dan opnieuw een berichtje!

      Beantwoorden
      • miranda says:
        1 maand geleden

        Bedankt!

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          1 maand geleden

          Het is inmiddels opgelost, de korting gaat over de 16 cm steelpan!

          Beantwoorden
  2. Patricia says:
    1 maand geleden

    De stoofperen hebben ook een caramelachtige kleur. Hoe heb je dat gedaan?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 maand geleden

      Ik heb gewoon mijn recept gebruikt ervoor, waarnaar ik ook doorlink in het recept. Échter, zoals jij al goed opgemerkt hebt, kwam ik er later achter dat ik een flesje bessensap minder had gebruikt en ik had ze dit keer iets korter laten stoven. Hoe langer je ze laat stoven, hoe roder ze worden. Smaak verschilt nauwelijks, puur kleur!

      Beantwoorden
  3. Géanne says:
    4 weken geleden

    Hoi Laura,
    Ik wil dit recept donderdag alvast voorbereiden voor zaterdag. Kan dat?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Zeker!

      Beantwoorden
  4. Anouk says:
    3 weken geleden

    Hoi Laura,

    Wat een geweldig leuk recept. Ik zie bij de ingrediëntenlijst dat je vanille extract nodig hebt voor de karamelsaus, maar lees het daarna in het recept niet meer terug. Wanneer voeg je dit toe?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Samen met de slagroom.

      Beantwoorden
  5. Caroline says:
    3 weken geleden

    Gisteren klaargemaakt als toetje voor 1e kerstdag. Was echt heel erg lekker. Bedankt voor het leuke recept.

    Beantwoorden
  6. Geanne says:
    3 weken geleden

    T wad heerlijk.
    Karamel saus te dun. Heb t aangelengd met bloem.
    Kan het ook anders of maak ik een fout?
    En? Kan ik de slagroom ook vervangen door melk?

    Beantwoorden
  7. Marian says:
    3 weken geleden

    Het toetje was heerlijk, 😋 lekkere combi. Gisteren alles voorbereid, vandaag de karamelsaus weer opgewarmd, maar blijkbaar net iets te lang want het werd aardig dun, maar smaak nog oké.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • PRE-ORDER & WIN! Het is de hoogste tijd voor een update over Het Receptenboek. De publicatiedatum hebben we namelijk helaas door nog wat meer vertraging i.v.m. extra kwaliteitscontroles op moeten schuiven waardoor ze nu eind februari in de winkels en op jullie deurmatten liggen. Geloof mij, hij is het wachten helemaal waard, want het resultaat is zo mooi geworden!⁠⠀
⁠⠀
Goed nieuws voor wie al even op zijn eigen exemplaar van Het Receptenboek zit te wachten: Onder alle pre-orders verloten we 5 pakketjes met de oh-zo-gewilde (maar oh-zo-exclusieve) borreltas! En omdat ik zelf nogal gek ben op mijn notitieblokjes en pennen doe ik die er ook gewoon bij.⁠⠀
⁠⠀
HOE MAAK JE KANS?⁠⠀
Via de reserveer-link in mijn profiel @laurasbakery vind je alle uitgebreide informatie over deze leuke actie, maar ook over Het Receptenboek zelf én je kunt er gelijk jouw eigen exemplaar reserveren. (Of surf gelijk naar www.laurasbakery.nl/het-receptenboek)⁠⠀
⁠⠀
#hetreceptenboek #receptenboek #hetlaurasbakeryreceptenboek
  • NIEUW! Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Dit is een vraag die me ontzettend vaak wordt gesteld. Ik heb er de afgelopen tijd daarom mee geëxperimenteerd en deel vandaag op het blog al mijn bevindingen en tips! Link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
Wist je al dat
  • BAKTIP! Een lekkere frisse cheesecake met blauwe bessen en een krokante kruimeltopping met havermout. Toen ik deze cheesecake bakte vond ik @laurasbakery.⁠ ⁠ #cheesecake #kruimeltaart #taart #bakken #pie' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/138734414_1331486350542241_3515924113979641523_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=YqEAlsdhZwUAX9wOlz_&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=ea1c9a7e9293af30298ea2c5008553c1&oe=6025EBAD' title='BAKTIP! Een lekkere frisse cheesecake met blauwe bessen en een krokante kruimeltopping met havermout. Toen ik deze cheesecake bakte vond ik 'm zó lekker dat ik er wel drie puntjes van at. Dat gebeurt niet vaak kan ik je vertellen en dat is maar goed ook 🤣.⁠ ⁠ Het recept staat al even online en kun je vinden door de zoekbalk te gebruiken op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #cheesecake #kruimeltaart #taart #bakken #pie'>
  • NIEUW! Mijn basisrecept voor een volkoren bananenbrood heb ik dit keer in de vorm van 12 muffins gegoten. Een heerlijk en vullend tussendoortje voor iedere dag! Kun jij ook nooit genoeg krijgen van bananenbrood?⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online, link in bio > @laurasbakery!⁠
⁠
#bananenbrood #tussendoortjes #gezondbakken
  • KOOKTIP! Af en toe is het maken van een ovenschotel gewoon heel erg lekker én makkelijk. Je kunt er alle kanten mee op. Deze gnocchi ovenschotel met geitenkaas is daar een mooi voorbeeld van en ontzettend lekker, het liefst met een frisse salade ernaast.⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vindt het via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#gnocchi #geitenkaas #vegetarisch #kooptip #dinertip
  • Kwark pancakes met appel en kaneel zijn super makkelijk en snel te maken. Misschien lukt het je nu met thuiswerken zelfs wel op een maandagochtend. Dat is dan in ieder geval lekker de week beginnen toch?⁠
⁠
Het recept staat al langer op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #fijnemaandag #pancakes #kwark #appel #ontbijt' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/136847467_235395348116283_2389447567610711760_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=GfB1eDNV5X4AX-SBAIp&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=4d13c680e7ba0513e23afdc030c78b4a&oe=6025F77C' title='Kwark pancakes met appel en kaneel zijn super makkelijk en snel te maken. Misschien lukt het je nu met thuiswerken zelfs wel op een maandagochtend. Dat is dan in ieder geval lekker de week beginnen toch?⁠ ⁠ Het recept staat al langer op Laura's Bakery en je vindt het door het in de zoekbalk in te typen op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #fijnemaandag #pancakes #kwark #appel #ontbijt'>

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Basisrecept vanille botercrème

Biscuit recept

Snelle cinnamon rolls

Volgende Post
Red velvet poffertjes

Red velvet poffertjes

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

15 januari 2021

Volkoren bananenbrood muffins

13 januari 2021
Appel-havermout ontbijt uit de oven

Appel-havermout ontbijt uit de oven

10 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft-15 januari 2021-15

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar ik had er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik heb mij de laatste weken dus ingelezen op...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft-13 januari 2021-14

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft-10 januari 2021-27

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft-09 januari 2021-3

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn...

Vegetarische groene havermoutburger

door Laura Kieft-08 januari 2021-8

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn...

Appel-havermoutkoekjes

door Laura Kieft-07 januari 2021-26

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden...

Bananenbrood overnight oats met blauwe bessen

door Laura Kieft-06 januari 2021-7

Voor wie het nog niet kent: overnight oats is eigenlijk gewoon een soort havermoutpap, maar dan een koude variant die je de avond van tevoren maakt. Je kunt dan meteen meerdere porties maken, zodat je...

Speculaas havermoutpap

door Laura Kieft-05 januari 2021-5

Al jaren maak ik in de winter regelmatig speculaas pap. Soms laat ik daar een foto van zien via mijn Instagram stories en iedere keer word ik daarna overspoeld met vragen naar het recept. Laat...

Bakken met havermout

door Laura Kieft-04 januari 2021-14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout....

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft-02 januari 2021-9

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij...

De Bakstrijd: januari 2021

door Laura Kieft-01 januari 2021-0

We starten de eerste Bakstrijd van 2021 met zo’n leuk thema: brood! Het leuke van brood bakken is dat je er zoveel mee kunt variëren: formaat, smaken en manieren van bakken. Ik vertel je er...

Mijn 2020

door Laura Kieft-31 december 2020-3

Nou jongens, 2020 was me een jaartje wel he? Al met al vind ik dat ik absoluut niet mag klagen. Iedereen in mijn directe omgeving is gezond en ikzelf ook. Het belangrijkst als je het...

Oliebollen met banketbakkersroom

door Laura Kieft-30 december 2020-2

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en...

Stroopwafel oliebollen

door Laura Kieft-29 december 2020-6

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan,...

Printable: bladerdeegstengels

door Laura Kieft-28 december 2020-0

Tijd voor alweer de laatste printable van het jaar! Begin dit jaar had ik zelfs nog nooit over printables nagedacht en nu zijn er al ontzettend veel verschenen op Laura’s Bakery. Een ontzettend leuk spontaan...

Champagne snoepjes

door Laura Kieft-27 december 2020-3

Deze champagne snoepjes maakte ik vorig jaar voor mijn column in Vriendin en ik heb nog nooit zóveel gelachen bij het maken van een recept. Ik doopte ze op een gegeven moment om tot drilsnoepjes...

Dit was de advent van 2020

door Laura Kieft-26 december 2020-2

Het is weer Tweede Kerstdag, en dat betekent dat ook alle recepten voor de Laura’s Bakery Advent van 2020 inmiddels online staan. Elk jaar is het weer zo leuk om alle recepten voor deze advent...

Chocolade-pecan gingerbread koekjes

door Laura Kieft-24 december 2020-5

In december zit mijn koektrommel altijd bomvol met gingerbread koekjes. Dit jaar voegde ik daar deze gingerbread koekjes met chocolade en pecannoten aan toe. Dat waren ook de koekjes die het snelst uit de trommel...

Printable: kleurplaat zoete kerstboom

door Laura Kieft-23 december 2020-0

Aangezien het gingerbread huis al door velen van jullie is ingekleurd denken we dat jullie ook heel blij gaan worden van deze zoete kerstboom kleurplaat! Een boom die vol hangt met allerlei lekkers. Ik ga...

Deconstructed lemon meringue pie dessert

door Laura Kieft-22 december 2020-4

Alweer heel wat jaren geleden at ik voor het eerst een deconstructed taart dessert, een appeltaart om specifiek te zijn. Een ‘deconstructed’ taart houdt simpelweg in dat je alle onderdelen van een taart los serveert...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan