3 ingrediënten vanille roomijs

5 juli 2017
39

Afgelopen zaterdag kondigde Lian ons eerste zomerthema aan met haar donut spiesjes: BBQ toetjes! Dat is ons eerste zomerthema gedurende de maanden juli en augustus. Aan mij de eer om ons tweede thema af te trappen: ijsjes! Dat wordt een leuke en lekkere zomer met elke woensdag ijsjes en op de zaterdagen BBQ toetjes op het programma.

De ijsjes woensdag start ik met een kinderlijk eenvoudig recept voor vanille roomijs, je hebt slechts drie ingrediënten nodig om dit ijs te maken. En daarbij komt ook nog eens dat je geen ijsmaker nodig hebt, heel erg fijn al zeg ik het zelf. Ik woon niet groot en heb gewoon niet de ruimte om ook nog ergens een ijsmaker kwijt te kunnen, hoe graag ik ook zou willen. Daarom maak ik graag ijsjes die gewoon in een bak of andere ijsvormpjes in de vriezer gezet kunnen worden.

Vanille roomijs

Met dit recept voor vanille roomijs met slechts drie ingrediënten heb je nieteens een ijsmaker nodig. Super simpel en super lekker.
Porties: 1 bak vol

Ingrediënten

 • 500 ml slagroom
 • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
 • 3 tl vanillepasta*

Instructies

 • Klop de slagroom stijf in een kom. Voeg hier de gecondenseerde melk en vanillepasta aan toe, spatel het rustig door elkaar tot een egaal mengsel.
 • Giet het ijs dan in een afsluitbare bak, plaats de deksel erop en zet de bak minimaal 6 uur in de vriezer.
 • Dat is het, nu is het alleen nog wachten tot je ijs hard genoeg is. Haal het ijs 10-15 minuten voor serveren uit de vriezer zodat je er makkelijker bolletjes van kunt scheppen.
Tips

* Vanillepasta kun je kopen bij (online) kookwinkels. Het is net zo sterk als vanille extract, dus dat kun je ook gebruiken. Ik koos nu voor pasta omdat ik graag de ‘puntjes’ van de vanille in het ijs wilde zien, je zou hiervoor natuurlijk ook een vanillepeul kunnen gebruiken. Dan heb je genoeg aan één vanillestokje. Lees hier meer over de verschillende vanille smaakstoffen.

Bewaren

Tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Wat vind jij van dit recept?

4.7 (3 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

34 reacties

 1. Lgm schreef:

  Heerlijk romig ijs is dit! Zelf doe ik er nooit een vanillepeul of pasta in. Wel voeg ik vaak kaneel toe (lekker bij je appeltaart!) Of een zakje nespresso oploskoffie. En indd je kan er alle kanten mee op ?

 2. Marja schreef:

  als ik ipv pasta vanille extract gebruik is het dan ook 3 theelepels? lijkt me wat veel…

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja ook dan 3 tl, het heeft namelijk dezelfde sterkte qua smaak.

 3. Lieke schreef:

  Oooh dat klinkt lekker, als je hier chocolade druppels door mengt en iets van groene kleurstof en muntolie die geschiktbis voor ij, krijg ik dan after eight ijs?? Dat vind ik zooooo lekker in italie etc maar hier hebben ze het niet ?

  1. Laura Kieft schreef:

   Zeker, op die manier zou je dat zelf kunnen maken.

 4. Marijke schreef:

  Hallo Laura,

  Zou je het ook wel in de ijsmachine kunnen doen zo?

  Groeten, Marijke

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb geen ervaring met een ijsmachine, maar ik denk dat dat moet lukken.

 5. Daphne schreef:

  Weet je ook een alternatief voor gecondenseerde melk? (Kinderen hebben een koemelk allergie)

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee helaas, en al helemaal niet in dit recept.

  2. Elise schreef:

   Gecondenseerde melk heb je ook veganistisch , bij Albert heijn bijvoorbeeld heb je natures charme gecondenseerde kokosmelk

 6. Marieke schreef:

  Vraagje: laatst at ik bij de Italiaan monchou-ijs en die was ozo lekker 🙂 Nu ben ik ook gek op monchoutaart en dacht; ik kan ook een monchou-ijstaart maken.
  Is 1x dit recept genoeg voor een springvorm?
  En hoeveel pakjes monchou zou je toevoegen aan dit recept?
  Zijn er nog andere puntjes waar ik op moet letten bij het maken van een monchou-ijstaart?

  En zou ik er ook zuivelspread voor kunnen gebruiken?

  Ik hoor graag van je!

  1. Lian van Rens schreef:

   Ik denk dat je niet zomaar Monchou kunt toevoegen aan dit recept. Het is wel een leuk idee, maar je zou hiervoor een compleet ander recept moeten maken.

   1. Marieke schreef:

    En of het is gelukt 🙂
    300 ml slagroom 300 ml roomkaas en gecondenseerde melk.
    Bodem van basrognekoeken en kersenvlaai en ik had heerlijke roomkaasijstaartjes die goed bij de familie in de smaak vielen.

 7. Cees Brouwer schreef:

  Beste Laura, wat een wereld recept, zo simpel, zo lekker. Heel veel dank.
  Eén vraagje, hoe zou je chocolade-ijs maken, met als basis dit recept.

  Met een hartelijke en dankbare groet

  1. Laura Kieft schreef:

   door toevoeging van cacaopoeder. In mijn tweede boek heb ik een chocoladevariant met dit ijs staan.

 8. Esther schreef:

  Hoelang is dit recept houdbaar in de vriezer?

  1. Camillle schreef:

   Hallo

   Is gecondenseerde melk hetzelfde als geëvaporeerde melk? Is deze ook bruikbaar?

   Groetjes

   1. Laura Kieft schreef:

    Nee dat is niet hetzelfde.

 9. Nella schreef:

  Hey Laura, in dit recept mis ik dat je moet blijven roeren. Dat is toch zo? Elk kwartier of half uur? En wat betreft die bak. Dat kan een simpel witte wegwerp plastic bak zijn? Ik heb het ooit eens geprobeerd met kokosmelk in een bakblik. Totaal mislukt dus hopelijk beter geluk met dit recept.

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat staat er niet in, omdat het bij dit recept niet nodig is 😉

 10. Cindy Stuifbergen schreef:

  Zo lekker deze basis, vorige keer heb ik er homemade caramelsaus doorheen geswirlt, deze x alleen vanille met verse aardbeien erbij. Nu al zin in ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oooo dat klinkt heerlijk.

 11. Ina schreef:

  Hoe kan je dit recept gebruiken om koffie roomijs van te maken? Zou je hiervoor verse koffie gebruiken of oploskoffie?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Goede vraag! Ik zou (een deel van) de slagroom verhitten en daar de oploskoffie in oplossen denk ik 🙂

 12. Thea schreef:

  Kan ik ook Citroensap er door heen doen om Citroen ijs te maken. Vanille ijs was overigens super

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat geeft niet genoeg smaak. Ik zou dan ook citroenrasp toevoegen! Of gewoon een aantal scheppen lemon curd 🙂

 13. Marjorie schreef:

  Ik woon in Duitsland en moet ook hier de ingrediënten kopen. Gecondenseerde melk heet hier Kondenzmilch en ik dacht, dat dat hetzelfde is. Maar het ijs smaakt alles behalve zoet. Ik mis suiker in dit recept. Is gecondenseerde melk in Nederland gezoet? Kan ik gewoon nog suiker toevoegen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hier is de gecondenseerde melk inderdaad gezoet! Ik zou inderdaad wat suiker naar smaak toevoegen aan de gecondenseerde melk.

 14. Marjorie schreef:

  Dank je wel voor je snelle antwoord. Ik ga het zeker nog eens proberen!

 15. Marjorie schreef:

  Ik heb het probleem met de duitse “Kondenzmilch” gegoogelt: Kondenzmilch is de duitse koffiemelk, ongezoet. Als je in Duitsland jouw recepten namaakt en gecondenseerde melk moet nemen, moet je een blikje “Milchmädchen” nemen: ingedikte, gezoete, gecondenseerde melk. Je moet het maar weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *