Sprinkle mixen maken

22

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat er momenteel heel veel webshops zijn waar je sprinkle mixen kunt kopen. Een potje waarin allerlei soorten sprinkles zitten en die samen een mooi geheel vormen. In een ver ver verleden heb ik ook ooit het idee gehad om zelf zo’n shop te beginnen. Niet gebeurd zoals je weet, maar ik heb nog steeds een grote liefde voor sprinkles. Ik heb een grote bak vol met deze gezelligheid staan en ik besloot laatst om mijn eigen sprinkle mixen te maken. Helemaal niet moeilijk of ingewikkeld, maar ik hoop je wel wat inspiratie te kunnen geven vandaag. En ik deel wat van mijn tips.

Mijn sprinkle mixen

Om jullie wat inspiratie te geven heb ik drie verschillende sprinkle mixen gemaakt. Mijn favoriet is de winterse, ijsblauwe variant. Ik koos voor twee vormen: witte sneeuwvlokken en zilveren sterretjes. Dat vulde ik aan met blauwe en parelmoer parels. Ik gebruikte ook nog hele kleine witte en zilveren sprinkles (musketzaad), die worden in webshops vaak aangeduid als nonpareils.

De oranje mix. Perfect voor Koningsdag of iedere andere Hollandse gelegenheid waarvoor gebakken wordt. Ik heb wat minder sprinkles in de oranje hoek, dus vulde dit aan met goud en ik vond dat parels het ook wel een koninklijk tintje gaven. Geen hele opvallende vormen zoals je ziet, maar de gouden sterretjes maken het wel weer even wat opvallender.

Als laatst: de roze Valentijn sprinkle mix, deze is wat bonter. Ik gebruikte hartjes in verschillende kleuren en maten en vulde dit aan met parels en musketzaad in roze en parelmoer.

samenstellen sprinkle mixen

Eigenlijk zijn er geen regels voor het zelf maken van sprinkle mixen. Je kunt doen wat je wilt, zolang jij het maar mooi vindt. Ik houd voor mijzelf onderstaande richtlijnen aan, maar als jij dit liever anders doet ben je daar natuurlijk vrij in.

 • Bedenk eerst wat voor soort sprinkle mix je wilt maken. Werk je met een bepaald kleurthema of ga je voor een bonte mix aan kleuren? Zoek sprinkles bij elkaar in de kleurstelling die je wilt maken.
 • Kijk vervolgens naar de grootte en vormen van de sprinkles. Figuren kun je prima gebruiken, maar niet te veel. Deze vallen op in een mix, wanneer je veel opvallende sprinkles gebruikt bereik je juist het tegenovergestelde.
 • Ook leuk, werk met verschillende formaten sprinkles, hiervoor geldt hetzelfde als bij figuren. De grote sprinkles vallen op, gebruik daar niet té veel van.
 • Je kunt zoveel soorten sprinkles gebruiken als je zelf wilt. Ik merkte zelf dat bij 5 of meer sprinklesoorten je de mooiste mixen krijgt.

waar koop je sprinkles

Sprinkles zijn steeds beter verkrijgbaar. In de supermarkt kun je het een en ander vinden, maar ook bij kook- en bakwinkels is er genoeg te vinden. Wie online even zoekt komt een hele wereld van sprinkles tegen. Van kant- en klare mixen tot potjes met slechts één soort. Die verschillende soorten kun je dan weer prima gebruiken om een eigen mix te maken.

Overigens kun je ook producten gebruiken die niet onder de noemer sprinkles vallen. Wat dacht je van een chocolade mix met vlokken, hagelslag, crunchy chocolade bolletjes en stukjes karamel. Daar kun je menig taart mee opleuken en tegelijkertijd ook nog eens ontzettend lekker maken.

Voor wie zich afvraagt waar ik bepaalde sprinkles vandaan heb: goede vraag, maar ik heb helaas geen idee. Mijn collectie sprinkles heb ik in de afgelopen jaren opgebouwd en ik bestelde ze bij verschillende webshops, kocht ze op beurzen of gewoon ergens in een winkel. Ik durf helaas niet te zeggen waar ik elke soort gekocht heb.

Heb jij al eens zelf een sprinkle mix gemaakt?

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

 1. Rain schreef:

  Hoi Laura,

  Zijn er nog richtlijnen hoe lang sprinkles houdbaar zijn? Paar jaar geleden had ik sprinkles bij de xenos gehaald en daar stond een houdbaarheidsdatum op, omdat ze op een gegeven moment over datum waren heb ik ze toen allemaal weggegooid. Ze zagen er overigens nog prima, net zoals ik ze toen kocht.

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groetjes,
  Rain

  1. Laura Kieft schreef:

   Bedrijven zijn verplicht op er een THT datum op de zetten, betekent niet dat ze na die datum niet meer goed zijn (het is immers tenminste houdbaar tot 😉 ). Het is uiteindelijk suiker, dat bederft niet. Ik heb sommige potjes al jaren en die zijn nog steeds goed. Mochten ze er niet meer smakelijk uitzien zou ik ze wel wegdoen.

   1. Rain schreef:

    Dank je Laura. Kan ik weer gerust sprinkles kopen, want ze zijn handig als ik ze opeens nodig heb bij spontane bak acties!

 2. Super leuk. Krijg gelijk zin om ook aan de slag te gaan

  X

 3. Relinde schreef:

  Wel jammer dat je uitbreid informatie opvraagt en dan degene die je daarin voorziet niet noemt. Het is juist mooi als mensen je inspireren lijkt me en om daar dan enthousiast over te schrijven!

  1. Laura Kieft schreef:

   Sorry? Ik heb voor dit artikel bij niemand informatie opgevraagd hoor, ik ben juist van de bronvermelding. Als je mij al langer volgt zou je dat kunnen weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *