Bakken met kinderen

20 februari 2018
0

Door Lian – Als er iets is dat leuk is om in de voorjaarsvakantie met de kinderen te doen, dan is het wel bakken. Maar hoe kun je dat nou het beste per leeftijd aanpakken? Niets is vervelender dan een kind dat al uitgekeken is op de activiteit voordat je klaar bent met bakken. Het mag dus voor zichzelf spreken dat je geen complete uitbundige stapelcake gaat bakken met een kind van zes. Ondanks dat ieder kind natuurlijk verschillend is geef ik vandaag enkele ideeën per leeftijdscategorie voor het bakken met kinderen. 

Peuter en kleuterfase

Alles is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkeling van het kind, maar de eerste bakervaring kan al zeker worden opgedaan in de latere peuterfase. De kleuterfase is er al helemaal perfect voor, want dan is het heel interessant om te zien hoe van een deeg koekjes of wafels kunnen worden gemaakt. Lekker gek doen en gebakjes decoreren horen daar ook zeker bij.

Geef de kleintjes taken die snel uitgevoerd kunnen worden en waarbij ze niet lang hoeven te wachten op het eindresultaat. In de peuterfase kan het zoiets simpels zijn als het decoreren van koekjes. Bak zelf suikerkoekjes en zorg ook voor het glazuur door een paar druppels water met wat poedersuiker te vermengen. Laat de kleintjes kliederen met het glazuur. Het hoeft niet mooi of perfect te zijn, gewoon de activiteit zelf is al leuk genoeg. Eenmaal opgedroogd zijn de koekjes een leuk cadeau om aan de opa’s of oma’s te geven, want de kleine is meestal niet meer geïnteresseerd in het eten ervan.

De kleintjes gewoon laten zien hoe iets gemaakt wordt kan ook leuk zijn. Wafels zijn hier perfect voor. Het deeg is vloeibaar en dan worden ze in het wafelijzer een wafel die je kunt eten. Dit kun je vaak ook aan de keukentafel doen. Het is een snel proces en het is heel spannend om te zien. Daarna kan lekker gesmikkeld worden. Zorg er wel voor dat het beslag voor de wafels al klaar staat.

Een andere optie kan het bakken van appelflappen zijn. Zorg dat de appelvulling vooraf gemaakt is en help je kind met het vullen. Het is ook een creatieve bezigheid om ze te leren omgaan met bestek. Je kunt met een lepel de vulling scheppen, alhoewel met de hand nog lekkerder is. Met een vork duw je de randen stevig dicht en met een kwast smeren we de flappen in met ei. Laat de kids de suiker over de appelflappen strooien. Gegarandeerd feest! De appelflappen hoeven maar kort in de oven, dus het resultaat is snel klaar.

Basisschoolfase

De meest creatieve fase is aangebroken, want je kunt nu afhankelijk van de leeftijd steeds meer uitpakken en de kinderen het werk laten doen. Houdt het baksel wel simpel en de stappen eenvoudig. Gelukkig staan er meer dan genoeg recepten op Laura’s Bakery die hiervoor geschikt zijn. Kies verder baksels uit die de kinderen ook daadwerkelijk lekker zullen vinden.

Je kunt ze natuurlijk meer verantwoordelijkheid geven in bovenstaande recepten door ze het deeg te laten bereiden of de koekjes zelf te laten uitsteken. Alles is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Wat dacht je van chocolade suikerkoekjes voor de afwisseling op de gewone suikerkoekjes en maak dan bijvoorbeeld samen deze donut koekjes. Andere lekkere koeken om te maken zijn eierkoeken of stempelkoekjes.

Ook is het leuk om juist met vers fruit aan de slag te gaan. Op die manier zijn ze lekker fruit aan het eten tussen het bakken door. Want wie snoept er nou niet tijdens de bereiding? Leuke voorbeelden hiervoor zijn deze bladerdeeg taartjes, fruittaart koekjes of poffertjes spiesjes. Over poffertjes gesproken, het recept daarvoor vind je hier. Geen poffertjespan in huis? Je kunt ook pannenkoeken spiesjes maken. Beide zijn ontzettend lekker.

Tip: Laat een mooi eindresultaat niet het doel op zich zijn, maar focus juist op het hebben van plezier en de leerzaamheid van het proces.

Natuurlijk hoort knoeien er ook bij en gelukkig is daar de wasmachine voor uitgevonden. Word ook niet boos als je kind gedurende de activiteit zijn of haar aandacht verliest en geen zin meer heeft. Laat het zijn en probeer het een volgende keer opnieuw. Enthousiasme is meestal iets dat moet groeien, zeker voor de hele jonge kindjes.

Tieners

Zijn de kinderen al wat ouder? Dan is het leuk om het bakken zelf echt onder de knie te gaan krijgen. Geef ze volledige verantwoordelijkheid en help indien nodig. De beste recepten om mee aan de slag te gaan zijn de basisrecepten. Voor alle recepten, ideeën en tips raad ik het basisbakboek van Laura aan. Hier staat alles in om zelf te leren bakken.

Een tiener zal graag bakken met smaken die ze kennen en ingrediënten die vooral niet te gezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bakken met Oreo’s. Bovenstaande cake laat zien dat je met een combinatie van basisrecepten en Oreo’s een complete taart op tafel kunt toveren. Je kunt alle kanten op vanuit die basis en als tiener kunnen ze daar prima mee aan de slag.

Mocht je zelf nog tips (of leuke ervaringen!) hebben voor het bakken met kinderen, deel die dan vooral hieronder in een reactie.

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

14 reacties

  1. Petra schreef:

    Bakken met de kinderen is inderdaad erg leuk, bij de jongste (inmiddels 9) blijven zandkoekjes toch favoriet;-), maar ze helpt ook mee als ik andere recepten maak. Leren lezen van recepten, het afwegen van ingrediënten, etc, gezellig en leerzaam!
    De oudste van 11 vindt het erg leuk om zelfstandig aan de slag te gaan met cupcakes bijvoorbeeld en voor een appeltaart draait ze haar hand ook niet om. Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt, vooral de oudste is heel creatief, als ze dat met bakken ook durft en gaat experimenteren… Lijkt me erg leuk!

  2. Boudy schreef:

    Wat een leuke ideeen allemaal .Mijn kleinzoon, inmiddels bijna 9, was heel bang voor de mixer toen hij nog heel klein was. Op zijn 4e heb ik hem zelf met de mixer laten helpen. We maakten een chocolade taart. Dat ging prima. Inmiddels kan hij zelf het deeg voor cake of chocoladetaart maken. Hij vindt het heel leuk om te doen. En ik ben heel trots op hem, en het is zo gezellig samen bakken.

  3. Lieke schreef:

    Mijn dochter van 4,5 vind het nu nog vooral erg leuk om de kommen uit te likken en het koekjesdeeg op te eten in plaats van eerst met vormpjes uit te steken en af te bakken. Een edhte cookie dough liefhebber dus hahahha. Bedankt voor de leuke tips!

    1. Laura Kieft schreef:

      Hahaha, ik geef haar groot gelijk 😛

  4. Mei schreef:

    Hoi! Ik bak zelf ook erg veel ( ik ben 14 ) en lees altijd je blog, voor mijn verjaardag heb ik het basisbakboek van jou gevraagd en gekregen super leuk! Ik krijg heel veel inspiratie door jou boek en blog. Bedankt! <3

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  5. Linda schreef:

    Onze kleine dame van net 5 jaar helpt graag mee in de keuken. Zandkoekjes uitsteken is favoriet (en het opeten is natuurlijk het allerleukste). Wel maak ik zelf het deeg graag vooraf zodat het nog even de koelkast in kan. Anders vraagt ze een uur lang wanneer ze nu ein-de-lijk wat mag doen. Maar ook cupcakes, chips van tortilla wraps en pasta door de machine draaien zijn favorieten die ze prima samen met ons kan doen. En alles waar een garde aan te pas komt natuurlijk 🙂 O ja, en we maken jaarlijks de pepernoten met jouw recept Laura! (of kruidnoten, hoe je ze ook wil noemen).

  6. Claudia schreef:

    Zoonlief wordt bijna 3 jaar en is helemaal fan van de emoji poeppie… dit gaat dus het thema worden van zijn verjaardag en traktatie…. nu heb ik voor de traktatie een vraag ik wil graag koekjes bakken en ja ik heb een uitsteekvormpje van een poepje. Bestaat er een recept voor chocolade/bruine koekjes? of zomaar cacao toevoegen aan zandkoekjes kan dat? Zodat ik na het bakken de juiste kleur al heb en alleen nog oogjes erop hoef te maken.

    Tevens wil ik een grote taart (hoop) maken in hetzelfde thema…. ik denk 3-laags, iemand ideeën of dat ook met chocoladebiscuit taart of zo kan? Botercrème bruin maken zal ook wel lukken maar dat blijft plakken en dan is de taart niet af te dekken.
    Alle tips zijn welkom!

    1. Laura Kieft schreef:

      er staan chocolade suikerkoekjes online, die zou je kunnen gebruiken. En met een chocoladebiscuit kan prima (ook dat recept staat online 😉 )

      1. Claudia schreef:

        Dank je, ik ga kijken! Is het een goed idee om een taart af te werken met gesmolten chocolade over direct de biscuit taart want als ik er eerst botercreme onder doe dan kan ik het niet meer smeren denk ik zit de creme door de chocolade. Tip?

        1. Laura Kieft schreef:

          Voor een strakke taart zou ik de taart eerst afsmeren. De kunst is om hem gelijkmatig te overgieten met chocolade zodat uitsmeren niet nodig is 😉

  7. visueliseren schreef:

    Twee kinderen van 3 en net 5, kan ik niet uit de keuken houden als ik iets maak. Het maakt ze eigenlijk niet uit, als ze maar iets kunnen doen: iets roeren, kijken of de weegschaal bij de 200 is, zakje vanillesuiker kunnen toevoegen, spatel aflikken…
    zelf kruidnoten maken was hier ook een groot feest.
    …benieuwd hoe zich dat verder ontwikkelt.

  8. Suzanne schreef:

    Zoontje van 3 helpt met alles. Van het samen vasthouden van de mixer, het tellen van de eieren tot het indrukken van de koekjesvornpjes in het deeg. Tegenwoordig herkent hij de 5, dus zegt hij ‘stop’ als we 500 ml melk hebben voor de pannenkoeken 👍
    Heerlijk om met hem bezig te zijn in de keuken!
    Heb je tips voor bakboeken voor (jonge) kinderen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik schreef dit artikel ooit: https://www.laurasbakery.nl/de-leukste-kook-en-bakboeken-voor-kinderen/ (al zijn er inmiddels vast nog meer leuke boeken voor kids)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *