De leukste kook- en bakboeken voor kinderen

Gepost: 9 september 2015 Laatst bewerkt: 17 september 2023

kids - bak en kookboeken

Mijn liefde voor kook- en bakboeken begon al vroeg. Als kind bakte ik met mijn Bak Ze Bruin bakboek al graag koekjes en broodjes. Het boek heb ik trouwens nog steeds! Een ander boek waar ik vaak uit bakte was er eentje van Blue Band. Door lekkage is het boek helaas zo beschadigd geraakt dat we het moesten weggooien, maar ik weet nog goed dat we altijd meringues maakten uit dit boekje. Dat kon je zien ook, die bladzijde had heel wat gebruikssporen. Kringen van natte kommen, restjes meringue en andere vieze vlekken. Ik vond het altijd fantastisch om alleen of samen met mijn ouders in de keuken wat te koken of te bakken, het liefst uit mijn mooie bakboek natuurlijk.

Jammer genoeg is dat boek tegenwoordig niet meer verkrijgbaar, maar er is gelukkig ook genoeg ander leuks. Daar kwam ik achter bij mijn zoektocht naar leuke kook- en bakboeken voor kinderen. Ik besloot een paar leuke voor jullie te verzamelen en er een korte review van te schrijven. Het is een leuke mix van bak- en kookboeken geworden.

DE LEUKSTE KOOK- EN BAKBOEKEN VOOR KINDEREN
1

Voordat ik begin met de boeken van de eerste foto: tegenwoordig is ook mijn eigen kinderbakboek verkrijgbaar! Het Kinderbakboek is een vrolijk bakboek met 30 heerlijke en makkelijke geïllustreerde stap-voor-stap recepten voor kinderen. Het boek is geschikt vanaf ongeveer 4 jaar en voorzien van vele baktips, waarmee ik je de fijne kneepjes van het bakken leer. Denk bijvoorbeeld aan de ongeschreven bakregels, op welke manieren je je baksels kunt versieren of bewaren, hoe je recepten aanpast en uitleg over ingrediënten. Het boek is uitgevoerd met een spiraalband waardoor het goed open blijft liggen. Helemaal kidsproof! Het Kinderbakboek kun je via deze link aanschaffen voor €22,99.

kids - kinderbakboek 1

Het lekkerste kinderbakboek

Voor de allerkleinste bakliefhebbers is er Het lekkerste kinderbakboek! De kaft straalt één en al zoetigheid uit en geeft een goed voorproefje op wat komen gaat. De soorten baksels zijn opgedeeld in kleine gebakjes, groot gebak en taarten. Bij alle recepten draait het om bakken en bij het gros blijft het daar ook bij. Een enkel recept gaat verder met het decoreren. Decoreren kun je natuurlijk met stukjes fruit doen, maar soms komen er ook kleurstoffen en glazuren aan te pas. Die decoreer projectjes zijn overigens niet ingewikkeld. Denk aan vanille cupcakes met een gekleurde toef of aan whoopies gedecoreerd met glazuur.

kids - kinderbakboek 2

Alle recepten zijn voorzien van illustraties en worden stap voor stap duidelijk uitgelegd. De tekeningen laten eigenlijk al zien wat je moet doen, de tekst maakt het nog even wat duidelijker. Leuk vind ik ook dat er technieken worden uitgelegd. Hoe vet je nu eigenlijk een bakvorm in? Er staan veel simpele recepten in, maar een enkeling is iets ingewikkelder. Ik zou niet als eerste baksel een Zwitserse rol uitkiezen, maar met de duidelijke uitleg denk ik dat het voor kinderen zeker goed te doen is. Waarschijnlijk zien kinderen ook veel minder ‘gevaren’ waarom het gebak zou kunnen mislukken. Gewoon doen dus, dan komt het helemaal goed. Achterin het boek staat een overzicht met allergieadviezen per baksel. Er staat bij welke allergenen het bevat en hoe je die allergenen kunt vervangen. Erg leuke en handige toevoeging!

Mijn oordeel

Met dit boek leert een kind de fijne kneepjes van het bakken en kan dit toepassen op eenvoudige en leuke recepten. Wie begint zonder ervaring wordt op jonge leeftijd al een volleerd bakker met de tips en trucs in dit boek. Alle recepten zijn voorzien van een foto, dus er is overal een voorbeeld aanwezig. Hoewel het boek door de spiraal goed open blijft liggen, vind ik hem een beetje krap. De pagina’s slaan soms wat lastig om.

Dit boek telt 64 pagina’s en is nog bij enkele webshops tweedehands verkrijgbaar.

kids - polles pannenkoekenboek 1

Polles pannenkoekenboek

Er zijn maar weinig kinderen die niet van pannenkoeken en de Efteling houden en laat deze twee nu net gecombineerd zijn in dit kookboek! Wie tijdens zijn dagje pretpark wel eens bij Polles Keuken geweest is, zal de sfeer gelijk herkennen in het boek. Verschillende sprookjesfiguren hebben hun eigen hoofdstuk met hun favoriete lekkernijen gekregen. Zo leert Polle je de verschillende soorten pannenkoeken bakken en laat Rattar zien wat zijn favoriete hartige pannenkoeken zijn. Pardoes en Pardijn houden meer van de zoete keuken en geven een originele twist aan de pannenkoeken. Dat je met pannenkoeken flink kunt variëren is wel duidelijk. Of je nu voor de hartige kaaspannenkoek kiest of voor de zoete pannenkoeken met appel-kaneel vulling, voor iedereen staat er wel iets lekkers tussen.

kids - polles pannenkoekenboek 2

Het zijn trouwens niet alleen maar pannenkoeken in dit boek. Zo geeft toverfee Aliciana haar recepten voor allerlei taartjes, zo maak je voortaan zelf lekkere appelbollen of een chocoladecake. Koning Pardulfus heeft ook zijn eigen hoofdstuk opgeëist en deelt hier een aantal lekkere desserts. Ook aan de kids met allergieën is gedacht, hier heeft grootmagister Almar voor gezorgd. Verschillende recepten zijn glutenvrij en lactosevrij.

Mijn oordeel

Ik ben een groot pannenkoek liefhebber en ook de Efteling vind ik ontzettend leuk. Het zal je dus niet verbazen dat dit boek goed bevalt. Alle recepten zijn heel duidelijk beschreven en voorzien van mooie foto’s. De pagina’s worden voorzien van leuke toverachtige illustraties wat helemaal bij het Efteling sfeertje past. Kids kunnen prima zelf aan de slag met dit boek. Er worden handige tips gegeven en als er een iets lastiger in het recept staat, wordt geadviseerd om de hulp van een volwassene vragen.

Dit boek telt 96 pagina’s en is verkrijgbaar voor €16,99 via Bol.com.

kids - grote kookboek voor kinderen 1

Het grote kookboek voor kinderen

In dezelfde serie van het lekkerste kinderbakboek is ook Het grote kookboek voor kinderen verkrijgbaar. Zo wordt jouw kind niet alleen een fervent bakker, maar draait hij of zij straks ook de lekkerste avondmaaltijden in elkaar. En daarin kan ook lekker gevarieerd worden. De hoofdstukken zijn ingedeeld op soort gerechten, van fruit en groenten tot vlees en vis. Daarnaast begint elk hoofdstuk ook met een inleiding waarmee ze alles over fruit, zuivel, pasta en nog veel meer leren.

kids - grote kookboek voor kinderen 2

Nadat de basis uitgebreid is behandeld ga je door naar de recepten. Of je nou een groentewok, noedels, paella of hamburgers maakt, elk recept is duidelijk. Ook hier wordt gewerkt met stappen en illustraties, zo wordt koken wel heel makkelijk! Het boek eindigt met wat zoete recepten om te bakken of juist als dessert na de zelf gemaakte avondmaaltijd.

Mijn oordeel

Ik denk dat dit een zeer compleet kookboek is voor elke kleine kok in de dop. Het boek het een gevarieerd aanbod aan recepten zodat je nooit twee keer hetzelfde soort gerecht eet. Veel recepten bevatten extra tips en variaties op de recepten. Zo staat er bij het recept voor tomatentaartjes hoe je ze eenvoudig kunt omzetten naar champignontaartjes en paprikataartjes. Zeer compleet dus en nog veel uitgebreider dan je denkt door de vele tips en trucs.

Dit boek telt 128 pagina’s en is nog in enkele webshops verkrijgbaar.

kids - zilveren lepel voor kinderen 1

De zilveren lepel voor kinderen

De Italiaanse keuken is bij veel kinderen favoriet, wie lust er nu geen pizza of pasta? De zilveren lepel heeft nu een speciale editie voor kinderen uitgebracht en laat zien dat de Italiaanse keuken meer is dan alleen pizza en pasta, al is hier natuurlijk wel een speciaal hoofdstuk aan gewijd. Andere hoofdstukken bevatten recepten voor de lunch en snacks, maak zelf lekkere hapjes zoals crostini, bruschetta of een lekkere salade. In het hoofdstuk met hoofdgerechten kunnen de kinderen zelf aan de slag met risotto en gnocchi. Ook aan de toetjes is gedacht, zet je een hazelnoottaart of liever wat gevulde perziken op tafel?

kids - zilveren lepel voor kinderen 2

Elk recept wordt ingeleid door een kort stukje tekst met meer informatie over het gerecht, hier staan regelmatig ook leuke weetjes bij! De receptuur is in stappen duidelijk uitgewerkt en elke stap is voorzien van een illustratie. Soms wordt verwezen naar een eerder uitgelegde techniek (ook met illustraties) en anders wordt het in het recept duidelijk omschreven. Door de illustraties is het eenvoudig om te zien hoe je gerecht er op dat moment (ongeveer) uit zou moeten zien.

Mijn oordeel

Ik zou willen dat ik dit boek als kind zelf had gehad. Sterker nog, ik denk dat ik hier gewoon een keer iets lekkers uit ga maken. De recepten zien er lekker uit en zijn ook gevarieerd. Wees niet bang voor typische kinderrecepten. Nee hoor, dit is een kookboek voor de kleine alleseter. Eten ze nog niet alles? Dan gaan ze dat vast en zeker doen als ze zelf iets hebben gekookt uit dit leuke Italiaanse kookboek!

Dit boek telt 100 pagina’s en is verkrijgbaar voor €26,99 via Bol.com.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. Josien schreef:

  Ik mis een heel erg leuk en goed bakboek:

  De kleine banketbakker van Cees holtkamp!

  De moeite waard!

 2. Margot schreef:

  Het lijkt me heel leuk om later samen te bakken als ik een kindje heb!

 3. Joyce schreef:

  Ik ben een grote efteling fan en had polles pannenkoekenboek al zien liggen, maar heb het toen niet gekocht. Ik ben toch wel heel benieuwd, dus koop ik het waarschijnlijk wel bij mijn volgende efteling bezoek 😀

 4. Ricky schreef:

  Oh die met die pannenkoeken zou ik nog voor mezelf willen kopen!

 5. Andrea schreef:

  Kijk dit vind ik leuk. Ik ga eens op bol.com kijken naar de boeken. Ik ben de bak en kook tante dus dan zijn deze boeken zeer geschikt!
  Ze hoeven maar te zeggen wat ze willen maken/eten en ik maak het met hun. Dus deze boeken zijn dan leuk.
  Ik ben trouwens ook fan van het roald dahl kookboek want die boeken lezen ze nu dankzij het koken van de recepten.

 6. Dorien schreef:

  Ik heb ook nog steeds mijn ‘bakken doe je lekkee zelf’ bakboek
  Die is ooit een keer uitgegeven door de Albert Heijn, maar is nu nergens meer te vinden, dus mijn besmeurde exemplaar blijft voorlopig in m’n kast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *