Appel-speculaas kruimelcake

Gepost: 14 november 2020 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Appel-speculaas kruimelcake

In deze periode gooi ik het liefst overal speculaaskruiden doorheen. Ik ontbijt of lunch in de herfst en winter regelmatig met pap en die breng ik op smaak met kruiden. Ook mijn baksels moeten eraan geloven, ik ben dól op die kruidige smaken. Deze appel-speculaas kruimelcake is een parel als je het mij vraagt. Een briljante versie van de appel-kaneelcake. In plaats van kaneel dus speculaas, en die kruimellaag voegt een heerlijke extra structuur toe. Probeer maar eens!

BAKTIP: Mijn appel-speculaaskruimelcake bak ik in een vierkante bakvorm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis. Zo wordt het een soort plaatcake.

appel-speculaas kruimelcake-1a

 

APPEL-SPECULAAS KRUIMELCAKE

Opslaan
Recept afdrukken

4.53 van 17 stemmen

appel-speculaas kruimelcake

Een briljante variatie op de appel-kaneelcake is deze appel-speculaas kruimelcake. De kruimellaag voegt een heerlijke structuur toe.
Porties: 16 stuks
voor een 20 x 20 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 kleine appel

Kruimellaag

  • 60 gram boter
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gram bloem
  • 40 gram havermout
  • snuf zout
  • 40 gram gehakte amandelen

Instructies

  • Maak eerst het cakebeslag. Klop boter en suiker romig. Voeg vanille-extract en de eieren toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Bakmeel, zout en speculaaskruiden kun je tegelijk toevoegen, mix tot dit is opgenomen.
  • Schil een appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Spatel ze door het beslag.
  • Stort het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm en spreid gelijkmatig uit.
  • Maak dan de kruimellaag, hiervoor doe je alle ingrediënten tegelijk in een kom. Kneed met je handen tot een kruimelig deeg. Verdeel over de laag cake, het wordt een goed dikke kruimellaag.
  • Bak de cake in ongeveer 25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Ook lekker: nog wat stukjes kruidnoot door de kruimellaag kneden.
Bewaren

In een afgesloten verpakking 4-5 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

45 reacties

  1. Sandra schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zag dit leuke recept en ben het gelijk gaan maken.
    Nu is de baktijd voorbij alleen is de cake nog helemaal niet gaar.
    Ik heb alles nagelopen wat er mis kon zijn, maar ik zou niet weten wat.
    Heb jij misschien het antwoord?

    Groetjes Sandra

    1. Joëlle schreef:

      Ik had het zelfde probleem, 10 min langer gebakken en hij was perfect.

    2. Huguette schreef:

      Hoi,
      Ik heb precies hetzelfde.
      Ziet er erg lekker uit als recpet, maar wil nog niet gaar worden.
      Ik laat het gewoon wat langer in de oven staan.
      Ben benieuwd, nog even afwachten….
      Groetjes Huguette

      1. Laura's Bakery schreef:

        Heb je een extra oven thermometer in de oven staan? Wie weet is de temperatuur toch net iets lager in de oven dan dat ‘ie aangeeft. En zolang je de cake gewoon iets langer bakt komt je vast tot hetzelfde resultaat!

        1. Sandra schreef:

          Ik heb de cake nog 10 minuten extra gegeven en hij was HEERLIJK!!
          Dus toch nog gelukt?

        2. Lisa schreef:

          Hey hallo. Ook al is het al een paar keer gezegd, het melden is de moeite waard denk ik. Ik had ook het probleem dat de cake nog niet gaar was (pudding achtig) na 25min op 160 graden (boven- en onder warmte). Zelf gebruik ik nu een tijdje een oventhermometer om inderdaad te temperatuur te checken, maar die was goed. Vreemd.. maar inderdaad na langer in de oven laten is de cake gelukt! Oh ja, en érg lekker! 🙂

          1. Laura's Bakery schreef:

            Inderdaad echt vreemd! Ik heb deze cake al zó vaak gemaakt en het klopt bij mij precies met de oventemperatuur en =tijd. Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen bij je.

    3. Lotte schreef:

      Hi Sandra, ik heb nu precies hetzelfde probleem. Ik heb de oven maar op 180 gr even gezet ?…

      Groetjes Lotte

      1. Inge schreef:

        Ik zag dit recept en het leek me erg lekker. Met lotjes trekken voor de Kerst hebben we er met de familie van gesmuld, iedereen vond het erg lekker. De combinatie met frisse blokjes appel deed het ‘m voor mij. Mijn cake was met 25 min echt gaar.

    4. Laura's Bakery schreef:

      Misschien is de temperatuur van jouw oven net even anders. Altijd testen met een cake-prikker en zo nodig dan gewoon nog iets langer bakken!

  2. Nienke schreef:

    het is super lekker en lijkt heel er op mijn appelkruimelkruidcake
    groetjes Nienke

  3. Maarten schreef:

    Je hebt helemaal gelijk: onweerstaanbaar lekker!!
    De uitdaging van de tijd herken ik. Ik heb het in de airfryer gedaan, maar dat moest toch ook 22 minuten en dat zou dan eigenlijk 17, 18 moeten zijn (2/3 van de tijd).

  4. Lioba schreef:

    Dubbele hoeveelheid gemaakt maar met boven/onderwarmte 160 in combimagnetron na 40 min nog “pudding”, op hetelucht verder gegaan, helaas nog net te kort, toch niet helemaal gaar. De topping is top! Aan de onderzijde is de cake erg vet. Wat kan ik anders doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de dubbele hoeveelheid maakt dan moet de oventijd inderdaad ook een stuk langer zijn, dat is dan weer tevens afhankelijk van hoe grote bakvorm je hebt gebruikt. Daarnaast heb ik persoonlijk geen goede ervaringen met bakken in een combi magnetron, dus is het voor mij moeilijk beoordelen zo op afstand. Als de onderkant niet gaar was, dan kan ik wel begrijpen dat het vettig aangevoeld moet hebben.

    2. Rianne schreef:

      Mijn kruimels vermengen zich een beetje met het cakebeslag. Idee om de kruimels eerst een tijdje in de koelkast te doen?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat is zeker een goed idee!

  5. Nadine schreef:

    Deze meteen gemaakt in muffinvormpjes, groot succes! Met de helft van de ingrediënten en iets minder suiker. Schuddebuikjes toegevoegd aan de crumble en nog een laagje banketbakkersroom onder de crumble. Zó lekker!! En inderdaad wel iets langer in de oven.

  6. Tamara schreef:

    Ook ik heb hem 5 minutenlange in de oven gelaten maar ik kan niet stoppen met peuzelen. Super lekker en ziet er ook nog eens echt Sinterklaas-isch uit met de kruidnootjes?

  7. Sandra schreef:

    Hoi Laura, erg lekker recept! En alle ingrediënten had ik al in huis dus kon hem gelijk maken. De onderkant vind ik iets vettig. Kan ik dit ook voorkomen? Heb hem nu even op een keukenrol velletje gelegd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Was de cake wel goed gaar?

      1. Sandra schreef:

        Ja die was wel gaar en erg lekker! Ik heb hem ongeveer 10 minuten langer gebakken

  8. Marion schreef:

    Hoi Laura,

    Wat is dit een superlekker recept! Ik heb hem gemaakt en het is moeilijk weg te zetten 😉
    Dit is een blijvertje en zal zeker nog wel een keer gemaakt worden voordat het Sinterklaas is!

    Ik heb hem wel 15 minuten langer moeten bakken en zelfs de temperatuur verhoogd.

  9. Lilian schreef:

    Zojuist deze cake gebakken maar omdat hij nog niet gaar was heb ik hem er langer ingedaan.
    Net nam ik een hap en vond ik hem een beetje droog, betekent dat dat ik hem er te lang heb ingedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat vervelend! Dan zal het toch net te lang zijn geweest ja.

  10. Ali de Ruiter schreef:

    Hallo Laura. Vanmiddag de cake gebakken en ook 15 minuten langer in de oven voordat hij gaar was. Bij mijn dochter gebracht en iedereen vond hem heerlijk. Had alleen geen amandelen in huis heb hiervoor c walnoten gebruikt smaakte ook goed. Groet Ali

  11. Eva schreef:

    Ook mijn cake heeft bijna 3/4 uur in de oven gestaan, omdat de prikker verre van droog was na 25 minuten. Voor het eerst gebruik ik bakpapier van Toppits met anti slip(!), maar heb het gevoel dat de onderkant van baksels daardoor vettiger blijft. Ik had dit laatst nl. bij n appeltaart ook al. Dus terug naar huismerk AH.

  12. Ineke schreef:

    Ook hier net gemaakt. En net als de meeste anderen temperatuur aangepast naar 35-40 graden. Toen had hij een mooie donkere kleur en was hij goed gaar. Dacht dat hij dan misschien toch te droog zou zijn, maar hij is precies goed en lekker luchtig. Morgen mag hij mee naar het werk. De pecanfudge staat ook in de koelkast, dus wordt vast lekker morgen.

  13. Gerry schreef:

    Hoi Laura,
    Weer zo’n superlekker recept. Ik maak al jouw recepten met een heteluchtoven die helaas per 25 graden omhoog of omlaag gaat. Deze op 150 graden gebakken en de laatste 5 minuten naar 175 gezet. Goed gelukt én héérlijk!

  14. Erik schreef:

    Paar uur geleden gemaakten en was super lekker.gaat zeker nog eens gemaakt worden.

  15. Jenny schreef:

    Super super lekker. Inderdaad iets langer in de oven laten staan, maar iedereen was enthousiast en wou het recept ook hebben. Voor herhaling vatbaar. Ook de structuur van kruimel deeg bovenop het cake beslag.goeie verrassende combi.
    Jenny.

  16. Merel schreef:

    Hoi, Laura,

    zou ik dit recept ook glutenvrij kunnen maken? zoja wat kan ik dan voor wat vervangen? dankjewel! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet exact te zeggen, maar hopelijk helpt dit artikel je daarbij: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  17. Brechtje schreef:

    De cake de tweede keer op 170 graden gebakken en toen was hij perfect.

  18. Corrien schreef:

    Hoi Laura, dit recept was een succes! Heb m verdubbeld en in 2 springvormen van 20 cm doorsnede gebakken. Er wordt hier én door familie alweer om herhaling gevraagd!
    De cakes hadden ook wel 5 tot 10 min langere baktijd nodig, maar daar houd ik de volgende keer gewoon rekening mee.
    En nu had ik nog pepernoten voor het kruim, maar ik las terug van iemand die schuddebuikjes had gebruikt, of ik verkruimel speculaasjes. Dit was te lekker om alleen maar in december van te genieten!
    Bedankt!

  19. Bertine schreef:

    Vandaag gemaakt en was heerlijk. 5-10 min extra in de oven, met 25min kwam de sateprikker er nog nat uit. Doe altijd dan met ong 2,5min verlengen en steeds checken, werkt goed. Met onze combi-oven moet het baksel altijd langer in de oven dan volgens het recept, wellicht hebben anderen die hier reageren hetzelfde, dus gewoon even verlengen en checken op gaarheid.
    Kruimellaag zakte bij mij de cake in, waardoor het niet echt een lekker kruimellaagje werd, maar komt waarschijnlijk omdat ik de ingrediënten te vast gekneed heb.
    Zeker voor herhaling vatbaar. Ik vind het fijn om met recepten die lekker smaken, te experimenteren zodat ie perfect wordt.

  20. Petra schreef:

    De cake is heerlijk van smaak, maar de kruimels waren allemaal in het deeg gezakt. Hoe kan ik ervoor zorgen, dat ze er beter bovenop blijven liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zijn de kruimels misschien iets te groot van formaat? Als ze te zwaar zijn kunnen ze misschien wat weg zakken.

  21. sandra schreef:

    hoi laura ik heb de cake net gebakken. Tussen de onderste laag (met blokjes appel) en de bovenste laag heb ik nog 1 kei-grote appel in schijfjes gelegd. Ook had ik een grotere vorm gebruikt, waarbij ik heel handig gebruik kon maken van het knopje ‘recept omrekenen. Bedankt daarvoor! De baktijd flink verhoogd en ook de temperatuur ietsje hoger. Ik ben benieuwd hoe het zal smaken. De geur is heerlijk in ieder geval.

  22. Annelies schreef:

    Laat je deze cake afkoelen in de vorm, of haal je m er juist uit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik laat hem even afkoelen.

  23. Frans schreef:

    Heerlijke cake, maar de kruimellaag was voor mij net teveel qua smaak. Heb het meeste eraf geschraapt en toen was hij voor mij perfect.
    Maar dat is een kwestie van smaak.
    Ook ik heb de cake 20 minuten langer in de oven gelaten om hem goed gaar te krijgen. En ik corrigeer de temp al voor de afwijking die de oven heeft, 180°C ingesteld is bij mij 160 gemiddeld. Terwijl het maar een dun laagje deeg is. Maar ik was gewaarschuwd. De volgende keer doe ik er wat anijszaad in.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad een kwestie van smaak, maar leuk om te horen dat je zo aan het experimenteren bent geslagen. Nu ook wel benieuwd naar een versie met anijs.

  24. cindy E schreef:

    Heerlijke cake… had het met donkerbruine basterdsuiker gemaakt had niets anders in huis.
    Erg smakelijk en eentje om vaker te maken…

  25. Yvette schreef:

    Twee keer geprobeerd maar steeds mislukt. De kruimels zakken in de cake waardoor deze niet gaar word. Kruimels express de tweede keer kleiner gemaakt en gekoeld van te voren.
    Of klop ik het beslag te lang?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is niet erg dat de kruimels wat in de cake zakken, ik zou het proberen wat langer te bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept