Sinaasappel cranberry cakejes

16 december 2014
17

sinaasappel cranberry cakejes

Met mijn nog ongebruikte bakvorm voor mini tulbandjes in de hand ging ik op zoek naar een kerstig recept. Die vorm moest en zou nu toch echt gebruikt gaan worden. Ruim een jaar geleden kocht ik hem vol enthousiasme en ideeën bij AH, maar die ideeën waren dus nog steeds niet uitgevoerd. Een lekker kerstrecept vond ik op het Amerikaanse blog That’s my Home. Het recept voor deze sinaasappel cranberry cakejes heb ik uiteraard vertaald en omgerekend zodat jullie ook lekker aan de slag kunnen. Verwacht geen luchtige cakejes, dit is een stevige cake: compact, vochtig en vooral heel erg lekker!

sinaasappel cranberry cakejes

sinaasappel cranberry cakejes

sinaasappel cranberry cakejes

Sinaasappel cranberry cakejes

Een heerlijk kerstrecept: sinaasappel cranberry cakejes. Maak dit recept als tulband, cake of cupcakes. Succes verzekerd deze feestdagen met dit recept!
Porties: 10 personen (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 240 ml zure room
  • 200 gram suiker
  • 3 eieren
  • rasp van 1 sinaasappel
  • sap van 1 sinaasappel
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 2 el suiker
  • 150 gram verse cranberries

Voor de icing

  • 120 gram poedersuiker
  • 2-3 el water of sinaasappelsap

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren toe en mix tot deze zijn opgenomen. Voeg dan het sap en rasp van de sinaasappel toe en meng goed door elkaar. De zure room mix je vervolgens ook door het mengsel heen.
  • Voeg bloem, zout en bakpoeder toe en mix tot een glad beslag. Hou een handje cranberries apart, de rest vermeng je met een eetlepel bloem. Daarna voeg je de bebloemde cranberries toe, spatel voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel de 2 eetlepels suiker over de bodem van de vorm(en). Verdeel ook de achtergehouden cranberries over de bodem.
  • Afhankelijk van het soort vorm moet je hem ook invetten en bestuiven met bloem. Bij een siliconen vorm is dit niet nodig, bij andere vormen zou ik dit wel doen.
  • Giet het beslag in de vormpjes.
  • De tulbandjes bakte ik in 30 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte). Een cake bak je in 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Ook zonder glazuur vond ik deze cakejes al erg lekker. Wil je toch een glazuur? Maak deze van de poedersuiker en water of sinaasappelsap. Giet het over de cakejes wanneer deze helemaal zijn afgekoeld.
Tips

Je kunt dit recept maken als een cake, maar ik besloot er zelf kleine tulbandjes van te maken (je houdt dan nog wat beslag over). Ook leuk: sinaasappel cranberry cupcakes!

Bewaren

Deze cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

sinaasappel cranberry cakejes

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

19 reacties

  1. Marina Riemslag schreef:

    Goedemorgen Laura,
    Wat zien ze er weer gezellig uit deze cakejes. Wil ze dus ook gaan maken heb namelijk pas zo’n vorm gekocht dus helemaal leuk. Alleen heb ik gedroogde cranberries en gedroogde goudbessen in huis. Dus die wil ik gebruiken. Kan ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden en misschien even laten zwemmen in een lekker likeurtje?
    Hoor graag even dan ga ik van het weekend aan de slag.
    Groetjes Marina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Marina,
      Die kun je ook goed gebruiken hoor, je kunt goed dezelfde hoeveelheid aanhouden. Misschien nog wel ietsjes meer. Even laten zwemmen is ook geen slecht idee 😉 . Veel plezier met maken!
      Groetjes, Laura

  2. Ilse schreef:

    Ziet er prachtig uit! En lekker. 🙂

  3. nelleke schreef:

    Dat ziet er goed uit. Bedoel je met zure room creme fraiche?
    Groeten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Nelleke, ik bedoel echt zure room. In de supermarkt staat dit vaak naast de crème fraîche

  4. Antoinette schreef:

    Bonjour,
    Wat een leuk recept en ik wil dit beslist gaan proberen.
    Ik woon in Frankrijk en hier wordt alleen crème fraîche verkocht en géén zure room. Ik gebruik dit ook vaak als vetvervanger in bakrecepten.
    Toch even dit:
    het vetgehalte van crème fraîche is hoger dan dat van zure room en kan in zowel koude als warme gerechten gebruikt worden. Zure room is beter voor koude gerechten.

  5. Bakdame schreef:

    Hoi Laura,
    wat een leuke site is dit hier.
    Ik heb zelf nog maar een blog gemaakt omdat de bakmicrobe mij te pakken heeft.
    Heel veel leuke tips en recepten heb ik hier al gevonden. Super!

    Groetjes,
    de Bakdame

  6. Margot schreef:

    Wat zien ze er mooi uit!

  7. Wauw, door die bakvormen zijn de cakejes echt fantastisch mooi geworden! En zonder twijfel smaken ze ook heerlijk. 🙂

  8. Aline schreef:

    Wat zien de cakes er mooi uit!
    kun je de cranberries ook vervangen door bijvoorbeeld appel met rozijnen of banaan met chocolade? En hoeveel appel heb je dan nodig i.v.m. met de nattigheid?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is al een behoorlijk vochtig beslag, ik denk dat appel hierin niet goed tot zijn recht komt, dan kun je beter de appel-kaneelcake maken bijvoorbeeld: http://www.laurasbakery.nl/appel-kaneel-cake-met-noten/

  9. Yvette schreef:

    Hier staat hij op het moment in de oven… Ik heb er een grote tulband versie van gemaakt… Bij ons zijn onze 3 kids allemaal gek op cranberry’s … Dus alles met cranberry’s erin wordt gretig opgegeten…….

  10. Iris schreef:

    Ik ga hem morgen uitproberen maar dan als cupcake. Hoelang moeten die dan in de oven Laura?

  11. laura schreef:

    hoi,

    Net de cake uitvoering gemaakt, maar hij is heel eg klef,
    klopt dit of had de cake langer in de oven gemoeten?

    mvg Laura

  12. laura schreef:

    Hoi,

    Ik heb net de cake uitvoering gemaakt,
    Maar hij is nog heel erg klef
    Terwijl de cake er 60 min in heeft gestaan
    hoort de cake gewoon zo of is er iets fout gegaan?

    mvg Laura

    1. Laura schreef:

      Het is een wat vochtigere cake, maar je prikker moet er wel schoon uitkomen. Zo niet, dan moet hij wat langer bakken.

  13. Hatice schreef:

    Kan je de zure room ook vervangen door iets anders?

    1. Laura Kieft schreef:

      crème fraîche zou ook kunnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *