Appel-cranberry gingerbread galette

Appel-cranberry gingerbread galette
31

Half oktober kreeg ik al de eerste berichtjes binnen over kerstrecepten. Ik ben blij om te zien dat ik niet de enige ben die al zo ver van tevoren bezig is met de kerstdagen. Jullie weten dat ik groot fan ben van het voorbereiden van recepten. Vooral omdat je dan op het moment dat een taart nodig is niets meer hoeft te doen, maar het geeft je ook ruimte mocht iets niet helemaal goed gaan. En dat past perfect bij het proefkoken met PLUS waar ik het met jullie over wil hebben. Ik heb namelijk jullie hulp nodig, ik ben op zoek naar een groep mensen die samen met mij en PLUS thuis mee willen koken tijdens een Koffietijd uitzending. Maar eerst: de mislukking die aan deze appel-cranberry gingerbread galette vooraf ging.

Ik heb de mazzel dat de meeste recepten in een keer goed gaan, maar dat betekent natuurlijk niet dat het altijd goed gaat. De galette die aan dit exemplaar van de foto vooraf ging was geen succes. En het ergste was nog wel dat ik daar pas achterkwam op het moment dat ik hem serveerde op Eerste Kerstdag. Dat ik daar flink van baalde is zacht uitgedrukt.

Als ik gasten heb en ik maak daar wat lekkers voor, kies ik vaak voor een nieuw recept. Kan ik het gelijk op de foto zetten en heb ik weer een nieuw recept dat ik met jullie op mijn blog kan delen. Minder handig is dat het dan kan mislukken en ik zonder goed baksel zit op het moment dat ik het écht nodig heb. In dit geval had ik een heerlijk zoet gingerbread deeg en besloot ik de vulling fris te houden. Die bestond alleen uit appelblokjes en verse cranberry’s. Ik weet niet of je wel eens een verse cranberry in je mond hebt gestopt, maar dat is dus echt geen aanrader. Gevolg: lekker deeg met frisse appel en bittere cranberry’s.

Deze galette 2.0 heeft een ander deeg dat niet heel zoet is, ik heb vooral aandacht besteedt aan de vulling. Appeltjes, gedroogde cranberry’s (die zijn al zoet), hazelnoten en custardpoeder. Perfecte combinatie. Die zet ik met de kerstdagen vol trots op tafel. Ik weet trouwens ook al bijna zeker wat ik ga koken op Eerste Kerstdag. Dat zijn gerechten die ik in oktober al een keer heb gemaakt, van die gerechten weet ik zeker dat ze lukken en hartstikke lekker zijn. En dat ik in oktober al een kerstdiner had was bovendien ook erg lekker en gezellig.

Appel-cranberry gingerbread galette

De perfecte galette voor de feestdagen! De vulling van appel, cranberry's, hazelnoten en custardpoeder gaat perfect samen met het brosse gingerbread deeg.
Porties: 10 personen

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram bloem
  • 2 tl gingerbread kruiden
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2-4 el koud water

Vullling

  • 2 grote appels jonagold
  • 100 gram cranberry's gedroogd
  • 100 gram hazelnoten fijngehakt
  • 2 tl gingerbread kruiden
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 4 el custardpoeder

Afwerking

  • 1 ei (M) geklutst
  • rietsuiker

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Roer in een kom bloem, kruiden, suiker en zout door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en kneed (met de hand of een mixer) tot een kruimelig deeg.
  • Voeg vervolgens 2 eetlepels koud water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Is het deeg nog wat droog dan kun je nog 1-2 eetlepels water toevoegen. Verpak het deeg in folie en leg minstens een half uur in de koelkast.
  • Maak dan de vulling. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in partjes. Doe in een kom en voeg hier de overige ingrediënten voor de vulling aan toe. Roer goed door elkaar.
  • Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een grote dunne cirkel. Mijn deeg was ongeveer 2-3 mm dik.
  • Schep de vulling in het midden van het deeg, zorg dat je de randen vrij laat. Vouw de randen om en smeer het deeg in met het geklutste ei en strooi wat rietsuiker over de galette.
  • Bak de galette in 20-22 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) goudbruin.
Bewaren

Verpakt in folie kun je de galette 3-4 dagen buiten de koelkast bewaren. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Proefkoken met PLUS

En dat brengt mij op het volgende. Zoals je ziet heb ik al aan proefkoken gedaan voor Kerst. Samen met PLUS willen we zoveel mogelijk mensen behoeden voor kerstblunders door te proefkoken. Hoe leuk is het om dit met zijn allen te doen? Op 14 december zit ik in de studio van Koffietijd (ik ben alvast begonnen met de mentale voorbereiding van live tv) waar de Koffietijd chefs een heerlijk kerstdiner gaan koken, en jij kunt dus live met ons meekoken!

Hoe leuk is dat?! Wil jij dit én ben je beschikbaar op 14 december om vanuit jouw keuken mee te koken? Meld je dan hier aan. Als je geselecteerd wordt krijg je een PLUS waardebon en boodschappenlijstje voor de ingrediënten die we nodig hebben voor het kerstmenu. Tijdens de uitzending kun je dan live met ons meekoken. Bovendien zullen we een aantal van jullie selecteren om live naar over te schakelen om te zien hoe het bij jou in de keuken gaat met het kerstmenu.

Wil je vast beginnen met het opdoen van kerstinspiratie en mooie prijzen winnen? Download dan de PLUS app!

Dit is een samenwerking met PLUS, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

  1. Carla schreef:

    Wat enorm leuk en wat een eer dat je gevraagd bent!!!!!
    Heel veel succes !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! op de 14de december!!!!!!!!!!!
    En jou kennende gaat alles voor de bakker!!!!!!!!
    Xus,
    Car

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha mooie beeldspraak! Ja, echt heel leuk. Ik heb er zin in!

  2. Trudy schreef:

    Wat leuk, Laura,
    Alvast heel veel plezier gewenst.

    (PS wie zendt koffietijd uit?)

    1. Trudy schreef:

      laat maar even google en ik kom bij RTL.

  3. Margo schreef:

    Kan je dit recept ook een dag van tevoren maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Verpakt in folie kun je de galette 3-4 dagen buiten de koelkast bewaren. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *