Aardbeien tartelettes

Gepost: 3 mei 2024 Laatst bewerkt: 8 mei 2024
Aardbeien tartelettes

Dit is een echte klassieker en tegelijkertijd één van de lekkerste tartelettes recepten. Ik bedoel natuurlijk aardbeien tartelettes met banketbakkersroom!

Aardbeien taartjes

Wat zijn ze vrolijk hè, deze aardbeien taartjes? Een perfect gebakje voor bij een high tea, omdat het formaat niet te groot is. Ik vulde elke aardbeien tartelette met banketbakkersroom. In principe kun je alle soorten (rood) fruit gebruiken om de taartjes mee af te toppen. Toch gaat er weinig boven de combinatie tussen een knapperige tartelettebodem, verse aardbeien en de volle banketbakkersroom.

Voor de bereiding van deze tartelettes met aardbeien gebruikte ik de 12 tartelette vormpjes uit mijn meest recente bakproducten collectie. Als je een ander formaat bakvormpjes gebruikt, hou er dan rekening mee dat het uiteindelijke aantal taartjes kan variëren.

Aardbeien tartelettes maken

Aardbeien gebakjes maken

Aardbeien tartelettes behoren absoluut tot mijn top 3 favoriete aardbeien gebakjes. Zeker wanneer aardbeien in het seizoen zijn, kan ik je aanraden om elke week iets lekkers te maken met aardbeien. Gelukkig zijn aardbeien van eigen grond de gehele zomer goed verkrijgbaar, dus dat vraagt om voldoende aardbeien recepten ter inspiratie. Enkele aardbeien gebakjes die je zeker eens moet proberen:

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Aardbeien tartelettes (3)

Aardbeien tartelettes maken

Kan ik de banketbakkersroom vervangen?

Dit hangt af van de reden. Voor een wat lichtere vulling kun je kiezen voor Zwitserse room, maar als je simpelweg niet van banketbakkersroom houdt dan is mascarponeroom een goed (en makkelijk) alternatief.

Kan ik ook een grote taart maken?

Zeker weten! Daarvoor deelde ik al een recept op het blog, namelijk deze aardbeien zandtaart.

Kan ik ze ook zonder tartelette vormpjes maken?

Je zou een muffin bakvorm kunnen gebruiken om de tartelette bodems in af te bakken. Voor al mijn tips aangaande het bakken van tartelette bodems, kun je het beste mijn artikel ‘zelf tartelettes maken’ goed doornemen.

Aardbeien tartelettes voorbereiden

Wil je de aardbeien tartelettes langer van tevoren voorbereiden? Dan kan ik je het volgende aanraden:

  • Bereid de onderdelen los van elkaar en spuit de room pas op de dag zelf in de bodempjes.
  • Banketbakkersroom kun je 4-5 dagen in de koelkast bewaren en tot 3 maanden invriezen.
  • De tartelette bodems zijn zeker een week houdbaar in een afgesloten trommel.

 

Aardbeien tartelettes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.34 van 3 stemmen

Aardbeien tartelettes recept

Een echte klassieker en tegelijkertijd één van de lekkerste tartelettes recepten. Ik bedoel natuurlijk aardbeien tartelettes met banketbakkersroom!
Porties: 12 tartelette bodempjes
Gekartelde tartelette bakvormpjes 7 x 2 cm

Ingrediënten

Tartelettedeeg

  • 200 gram bloem
  • 30 gram amandelmeel
  • 80 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram losgeklopt ei (ongeveer twee derde van een ei)

Vulling

Benodigdheden

Instructies

  • Doe bloem, amandelmeel, poedersuiker, zout en boter in een kom. Mix tot een kruimelig deeg.
  • Voeg het ei toe en kneed tot een mooi soepel deeg. Verpak het in folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
  • Terwijl het deeg rust, kun je ondertussen de banketbakkersroom volgens het recept voorbereiden. Laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 4-5 mm dikte. Neem een uitsteker die een paar maten groter is dan je tartelette bakvormpjes. Steek een lapje deeg uit en bekleed je bakvormpje hiermee. Snijd de overtollige randjes deeg weg en plaats bakvormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik gaatjes in de bodem.
  • Bak de tartelettes in 12-15 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte). Laat volledig afkoelen voor je verder gaat.
  • Als de banketbakkersroom is afgekoeld en opgesteven, doe je deze in een spuitzak met een gladde spuitmond (of knip de punt er recht vanaf als je deze spuitmond niet hebt).
  • Spuit met de spuitzak een mooie toef room in elke tartelette bodem en verdeel de banketbakkersroom op deze manier over alle bodems. Halveer de aardbeien en decoreer de tartelettes ermee.

Tips

  • Geen amandelmeel in huis en geen zin om voor die 30 gram naar de winkel te gaan? Je kunt het ook gewoon vervangen door bloem.
  • Overtollig deeg kun je gemakkelijk (luchtdicht verpakt) invriezen. Op deze manier is het tot drie maanden houdbaar.
  • Ongevuld zijn de gebakken tartelette bodems zeker een week houdbaar in een goed afgesloten trommel.
Bewaren

Na een nachtje in de koelkast waren de bodems bij mij nog heerlijk bros. Wil je ze hier langer bewaren, dan zou ik een laagje gesmolten chocola op de bodem smeren (en laten uitharden) voordat je de room erin spuit. De taartjes bewaar je in de koelkast, hier blijven ze ongeveer 3 dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. ian macrostie schreef:

    Je kunt toch gewoon creme anglaise gebruiken. Smaakt ook beter.

  2. Lieke schreef:

    Moet de tartalette vorm nog ingevet worden of is dat niet nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Moet niet per se, maar kan zeker!

  3. Marc schreef:

    Mijn tartelettes blijven heel licht, al een paar minuten langer erin gedaan maar maakte geen verschil. Heb gewerkt volgens recept. Bij het afkoelen lijken ze ook wel gewoon hard te worden, maar ze zien er dus ongaar uit. Heb jij een idee hoe dat kan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat ze helemaal geen kleur krijgen is wel gek ja. Heb je ze wel in metalen vormpjes gebakken? Het soort materiaal van de vorm kan invloed hebben, maar de oven zelf ook.

  4. Marc schreef:

    Ja, in de nieuwe vormpjes die ik van jou heb gekocht bij de Kruidvat. Dat recept heb ik aangehouden, de vormpjes niet ingevet. Zou dat nog uitmaken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht dat het nog kan uitmaken inderdaad. En anders kan het ook aan de oven zelf liggen, die is dan wellicht wat minder sterk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept