Welke appels moet ik gebruiken?
Gebruik het liefst een stevige appel die niet te gemakkelijk tot moes bakt in de pan. Ik gebruik het liefst Goudreinetten, maar deze zijn niet het hele jaar verkrijgbaar. Jonagold of Elstar zijn goede alternatieven.
Een makkelijk basisrecept om zelf gekarameliseerde appels te maken. Dit kun je aan ontzettend veel zoete gerechten toevoegen en de ingrediënten heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis.
Deze stukjes gekarameliseerde appel zijn zo makkelijk om te maken, dat ik niet eerder had bedacht om het recept uit te werken. Je verhit de appelstukjes met suiker en roomboter, waardoor de suiker gaat karamelliseren tijdens verhitting in de pan. Het resultaat? Heerlijk zacht gebakken appeltjes, omhuld met een romig laagje karamel. Verslavend lekker!
Om de appelstukjes te laten karamelliseren heb je onderstaande ingrediënten nodig, maar ik geef ook wat tips om te variëren.
Gekarameliseerde appels maken van een simpel bakje yoghurt met granola of van een bakje havermoutpap een hemels ontbijt. Laat staan als je ze toevoegt aan een lekker dessert of als topping op een taart. Met onderstaande combinaties heb je gegarandeerd succes! Serveer de stukjes appel:
BAKTIP: Voor dit recept gebruik ik graag een goede koekenpan die groot genoeg is en waarin de karamel niet te snel kan aanbranden.
In principe kun je gekarameliseerde appel bewaren, maar de stukjes smaken het best als je het direct serveert.
Als je nog wat over hebt kun je het maximaal twee dagen luchtdicht verpakt in de koelkast bewaren. Warm het wel opnieuw op voordat je het serveert, dit kan bijvoorbeeld in de magnetron of in de pan.
Ik raad het af om de gekarameliseerde appelstukjes in te vriezen. Door het invriezen en ontdooien zal de structuur van de appel veranderen en te zacht worden. Het is de moeite waard om het vers te bereiden.
Appel is één van mijn favoriete ingrediënten om mee te bakken. Precies daarom zijn er ontzettend veel lekkere appel recepten op Laura’s Bakery te vinden. Deze moet je echt eens proberen:
Gebruik het liefst een stevige appel die niet te gemakkelijk tot moes bakt in de pan. Ik gebruik het liefst Goudreinetten, maar deze zijn niet het hele jaar verkrijgbaar. Jonagold of Elstar zijn goede alternatieven.
De suiker zorgt ervoor dat de stukjes appel karamelliseren. Als je de suiker weglaat, kun je de appelstukjes alsnog lekker zacht bakken in de pan, maar het echte karamellisatie blijft uit.
Ik heb dit nog niet getest, maar dat zou moeten lukken. Mocht jij het thuis uitproberen, laat onder dit recept in de reacties even weten hoe het resultaat was.
De roomboter is een echte smaakmaker en geeft het karamelgevoel. Je kunt het ook vervangen door margarine of kokosolie, maar dit heeft ook invloed op de smaak.
Absoluut! Kleine stukjes, grote stukjes, partjes: het kan allemaal. De grootte van de stukjes appel heeft wel invloed op hoelang je het moet bakken. Kleine stukjes zijn sneller klaar.
Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Dit heb ik weleens gemaakt met honing i.p.v. suiker. De honing karamelliseert ook, alleen op een andere manier dan suiker. De smaak is in ieder geval ook heerlijk.
Goed om te weten Wilma. Dankjewel!
Zo heerlijk wij doen het al heel lang, maar ik zag afgelopen week een recept met bruine basterd suiker en dat is ook heel lekker. Al moet ik zeggen dat het laatste zakje niet de oude vertrouwde smaak had als ander hopelijk niet een ander recept.
Het ziet er heerlijk uit
Dankjewel!