Een simpel en snel recept voor de liefhebber van cruesli en granola. Deze granola maak je precies zoals jij het lekker vindt! Dit is het basisrecept.
Granola maken
Of het nou muesli of cruesli is, als het door de yoghurt kan vind ik het lekker. Als ontbijt, lunch of een klein schaaltje als toetje. Ik kan het daadwerkelijk op elk moment van de dag eten.
Wel ben ik zo’n pietlut die de rozijnen eruit vist. Ik vind het vaak van die droge keiharde dingen en die maken mijn schaaltje yoghurt en nu niet bepaald lekkerder op. Daarom ging ik zelf aan de slag met een recept voor granola voor in mijn yoghurt.
Het fijne van zelf granola maken is dat je zelf bepaalt wat je erin doet. Die van mij zit boordevol noten, dat vind ik het lekkerst. En rozijnen vind je er bij mij niet in terug. 😉
BAKTIP: Met dit setje maatlepels kun je de kaneel, honing en olie in precies de juiste hoeveelheid afmeten. Ik gebruik ze bij vrijwel ieder baksel dat ik maak. Extra tip: meet eerst je olie af en daarna de honing, doordat je maatlepel nu licht is ingevet laat de honing heel makkelijk los van de lepel.
Mmm ik maak t wekelijks en probeer elke keer weer wat nieuws te bedenken.
xx
Dit staat al eeuwig op mijn ’to-bake’ lijstje, terwijl het zo simpel is. Van het weekend toch maar eens maken!
Hoi,
Hoe kan je de granola het beste bewaren?
Groetjes laura
Ik bewaar hem in een glazen (weck)pot
in de koelkast of droog?
buiten de koelkast.
Haha ik vind die rozijnen ook maar niks en maak graag mijn eigen granola!
Ik maak granola ook het liefst zelf. Daarna gooi ik er lekker noten, etc. doorheen. Hmm binnenkort maar weer eens maken.
Hoi Laura, hoe lang kun je de granola bewaren?
1-2 weken in een afgesloten pot 🙂
Dit lijkt mij erg lekker. Maar wat is nu het makkelijkste om erbij te doen?
In het artikel heb ik wat ideetjes genoemd 🙂
Ik ben echt gek op granola, eet het het liefst iedere dag als ontbijt! Meestal doe ik er zelf gedroogde cranberries door, lekker een beetje zuur tegenover de zoete honing. Ik krijg door je mooie foto’s echt heel erg veel trek in granola!
Haha, ik ben ook zo’n pietlut die de rozijntjes eruit vist! Ik heb zelf ook een keer granola gemaakt, op zich wel lekker maar vond het niet perfect gelukt. Daarom ook daarna nooit meer gemaakt. Jouw granola ziet er eerlijk gezegd veel lekkerder uit! Misschien toch nog maar een keertje proberen te maken! 😉
Wat een mooie overzichtelijke weblog! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten over zelf granola maken. Dit recept ga zeker maken. Deze ingrediënten heb ik altijd standaard wel in huis. En de foto’s zorgen er voor dat ik er al weer trek in krijg. Granola in mijn Griekse yohurt is altijd een perfecte start van mijn dag.
Inderdaad Linda , ik eet dat ook altijd met Griekse yoghurt en wat ongesuikerd gedroogd fruit doe ik er ook nog bij. Ik krijg al goesting als ik er aan denk. ?
Hallo Laura,bedoel je met havervlokken havermout of is dat weer wat anders,heb namelijk wel havermout in huis en wil het gaan maken
havervlokken zijn anders dan havermout. Maar havermout kun je ook gebruiken, al krijg je dan wel een iets ander effect (minder grof en crunchy)
oké bedankt ik ga dan toch maar voor de havervlokken
Hoi Laura! Weet je ook hoeveel calorieën er ongeveer in een portie (40 gram) zitten? Heb dit recept gevolgd en het is overheerlijk!
Nee helaas, ik tel geen calorieën.
Hoi Laura,
Zijn havervlokken glutenvrij? Ik wil nl een tijdje glutenvrij / glutenarm eten.
Groeten,
Marrit
Ja, maar je moet wel even op de verpakking checken of het ook echt zo gecertificeerd is (en geen sporen van gluten kan bevatten), dat verschilt per merk.
Mijn granola staat nu voor het eerst in de oven! Wil even kwijt dat ik je site echt aanbid, iedere keer als ik iets wil bakken kom ik toch weer bij deze site uit 🙂 Lekkere recepten, duidelijke instructie en niet te veel poespas! Ga zo door!
XX
Wat leuk om te horen, thanks! 😀
Denk je dat ik ipv zonnebloem olie ook arachideolie kan gebruiken?
Ik heb er geen ervaring mee, maar je kunt het zeker proberen.
Ik doe het altijd met kokosolie. Heerlijk!
Mjum, mjum, mjum…. wat is dit heerlijk zeg!
Er is al flink van gebunkerd voor er yoghurt of iets anders aan te pas kwam ?
Nu ik meer en meer op de gezonde tour ga, zou het leuk zijn om meer van dit soort recepten te zien. Maar ik vind je blog überhaupt fantastisch en de recepten zijn allemaal goed te volgen.
Ga zo door??????
Honing kun je toch ook weg laten als je wat minder calorieën en niet zo’n zoetekouw bent?
Nee, je hebt de honing nodig om het aan elkaar te laten plakken.
Beetje domme vraag misschien hoor, maar maakt het uit of je gebrande of ongebrande noten gebruikt? Lijkt me super lekker overigens!
Ik gebruik ongebrande noten
Zo snel klaar en zo ontzettend lekker!!! Ik heb overigens kokosolie gebruikt ipv zonnebloemolie.
Super bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb de kaneel vervangen door koek/speculaaskruiden. En na het afkoelen gedroogde cranberry’s en pure chocolade toegevoegd… zelfs mijn man die er normaal niks om geeft,vraagt wanneer ik het weer ga maken! (Want het was dus zo op hahaha)
Top recept.
Wij gebruiken ahornsiroop. Iets minder zoet, plakt even goed ?
Dag,
Als complete keukenanalfabeet, ligt het “componeren” van granola zelfs in mijn bereik. Extra voordeel: je kan eindeloos variëren naar gelang je smaak en wat je op dat moment in huis hebt.
Toch heb ik een vraag.
Noten eet je standaard “rauw”. Waarom zou je dat noten- en zadenmengsel dan opwarmen in een oven ?
Dan komen de smaken nog meer naar boven. Veel noten worden gebrand, ook die in de winkel liggen 🙂
Hoi Laura, als ik meer “klontjes” wil van havermout en nootjes, moet ik dan meer honing toevoegen? Gelr Laura
Is er nog een verschil of je het met zonnebloemolie of olijfolie maakt? Groetjes Laura
Heeft iemand het met olijfolie ipv zonnebloemolie gemaakt? Ik heb nl standaard olijfolie in huis en geen zonnebloemolie.
Btw Laura, ik heb al veel heerlijke recepten van jou gemaakt, mmmmm.
Dan krijgt je granola de smaak van olijfolie mee. Wellicht heb je een andere smaakloze plantaardige olie in huis. Anders even naar de winkel 😉
Hallo Laura, wil graag de granola maken. Vraag me alleen af waar ik al de producten kan kopen. De zonnebloempitten zijn neem ik aan niet de grijs met wit gestreepte. En waar haal je de noten en zaden vandaan. Ook wil ik graag fruit toevoegen. Welke zou ik kunnen doen en waar koop je die. Je hebt altijd hele fijne en lekkere recepten.
Die koop je gewoon in de supermarkt, vind je meestal wel op de bakafdeling.
Kijk eens bij de notenshop.nl of bij pit en pit
Ik heb gisteren deze granola gemaakt en het is echt super lekker! Veel lekkerder en gezonder dan de crueslis en granolas die te koop zijn in de winkel.
Ik ben echt weg van je boeken en website dus bedankt voor de inspiratie weer Laura!
Beste Laura,
Ik geniet elke ochtend van jouw granola, maar ik zou heel graag willen weten wat de voedingswaarden zijn.
Zou je mij kunnen vertellen hoeveel kcal, eiwitten, koolhydraten en vetten dit bevat?
Lieve groet Sylva
Ik bereken dit nooit voor recepten, dan zou je het zelf moeten uitrekenen aan de hand van de gebruikte ingrediënten.
Bedankt voor het makkelijke recept. Mijn granola staat in de oven.
Heb een vraagje ove de havervlokken.
Op de verpakking staat dat je ze eerst moet wellen, doe jij dat ook en laat je ze dan weer drogen voor gebruik of sla je het wellen over?
Dacht dat het wellen nodig was voor gezondheidsredenen, dus ben wel benieuwd…..
Alvast bedankt voor je reactie
Ik laat ze niet wellen, anders zou dat in het recept staan. Als je dat wel doet zul je geen knapperige granola krijgen.
hoeveel is dat kcal ? ik vind het zoooo heerlijk. bedankt voor de recept. ik maak het elk week!
Ik bereken geen calorieën, dat zou je zelf dan even moeten doen aa nee hand van je gebruikte ingrediënten.
Supermakkelijk om te maken en héél lekker!
hey Laura
deze ga ik ook eens proberen. die kokosschilfers eerst even roosteren voor je ze toevoegt op het eind?
groetjes
Marijke
In dit recept zit geen kokos.
Hallo Laura, ik heb net jouw recept van granola gemaakt. Echt super lekker! Bedankt!
Gister voor het eerst gemaakt, echter blijft het niet echt plakken. Het is juist mega knapperig geworden. Heb ik het dan te hoog te lang in de oven gedaan? Of moet ik er als het uit de oven komt en afgekoeld is nog eens een beetje honing bij doen.
Heb je misschien een hetelucht oven? Dan zet je de temperatuur 10-20% lager. Honing na afloop hoeft niet.
Ja klopt, een hetelucht combi oven/magnetron. Dank je wel, ga ik proberen van het weekend
Hoe vaak kan je er ongeveer van eten?
Dat hangt een beetje van je porties af 😉
Ik had er al meer gemaakt maar deze is top!!:) ga ik vaker doen. Dankjewel en keep up the good work!
Hoi, ik mag van het FODMAP dieet geen honing eten, is er misschien iets wat vervangend zou kunnen werken voor de honing?
Ik zou het dan gewoon weglaten.
Je kunt hier dan ook ahornsiroop voor gebruiken. Is FODMAP goedgekeurd.
hoi Laura,
Blijft de granola ook knapperig in de pot, of wordt het zacht?
Maike
Als je pot goed luchtdicht afsluit blijft hij knapperig.
Super handig recept! Mijn granola is net uit de oven. Ik hoor hem “kraken” nu die afkoelt. Bedankt om te delen!
Zojuist een dubbele portie gemaakt voor mij en mn huisgenoot! Heerlijk zeg! Heb er nog wat cacao aan toegevoegd, dat was lekker! De volgende keer doe ik wel iets minder honing ivm de zoetheid denk ik.
Ik maak mijn granola ook zelf en vervang de rozijntjes door moerbeien. Super lekker
Ik maak wekelijks granola met gepofte spelt, amandelmeel, kokosvlokken, zonnebloem- en pompoenpitten. Sesamzaadjes en gebroken lijnzaad.
Ongezouten noten haal ik bij Lidl…
Heerlijk!
Hi Laura,
Je weet dat zonnebloem olie vrij ongezond is? Gezien de omega 3 / omega 6 verhouding. & dan ook nog de transvetten die loskomen bij het verhitten.
Just a tip!
Liefs,
Margo
Die 3 eetlepels op al die porties geloof ik wel hoor, daarnaast heb ik geen blog voor (hele) gezonde recepten.
Heerlijk recept wat ik bijna wekelijks maak, met een eigen twist erbij!
(Gedroogde abrikozen, cranberry’s etc.)
Dank je wel
De granola voor de eerste keer gemaakt. Niet sticky, maar wel erg lekker. Volgende keer iets meer ahornsiroop, denk ik.
Fijn! Lekker aanpassen naar je eigen smaak 🙂
Ik start ook altijd de dag met zelfgemaakte granola in m’n kwark. Ik gebruik in plaats van honing maple syrup en voeg cranberry’s toe ipv rozijnen. Heerlijk
Inderdaad heerlijk en je kan er alle kanten mee op!
Hallo Laura,
Vind deze granola overheerlijk, wil alleen graag weten welk gedroogd fruit jij dan toevoegt. Of andere suggesties. Heb al eens wat geprobeerd maar vind de voorverpakte fruitdingen vaak niet lekker. En vers is in de zomer voldoende te vinden, maar in de winter vind ik het moeilijker wat er in te doen. Vind je site overigens heel goed, gebruik hem vaak.
Groet Miriam
Ik ben zelf niet zo van het gedroogde fruit, maar je kunt denken aan cranberry’s, gedroogde abrikozen, rozijnen etc. In de winter kun je wel goed diepvriesfruit gebruiken, dat is vaak niet zo duur.
Beste Laura,
Ook dit ga ik proberen! Maar heb een vraag, ik heb havervlokken met notenmix thuis staan. Kan ik die ook gebruiken?
Gr. Cici
Absoluut, lekker!
Hallo,
Bedankt voor dit super lekkere recept!
Vorige week voor de eerste keer gemaakt en nu net weer gemaakt ?. Ik doe er gedroogde cranberries bij als hij afgekoeld is, overheerlijk ?
Zijn er alternatieven voor de honing die minder zoet maar het toch aan elkaar te laten plakken?
Alvast bedankt!
Niet voor zover ik weet.
Ik gebruik een mengsel van kokosolie en honing.
Kun je ook maple syrup gebruiken ipv honing? Zo ja gebruik je het dan gewoon in dezelfde verhouding?
Dat lijkt me prima, honing zal misschien net iets plakkeriger zijn.
Vanmorgen maakte ik granola.
Dankzij een heleboel rozijnen heerlijk zoet zonder honing!
Ik stopte er enkel hazelnoten in.
En een beetje geraspte 99% pure chocolade. Met kokosolie i.p.v. zonnebloemolie. Hij was zo lekker dat hij nu al op is!
Dankjewel voor het delen Laura!
Dag allemaal!
Moet het bewaard worden in een glazen pot of kan het ook in Tupperware?
Iedere afgesloten verpakking kan.
Onze granola is aangebrand
Dan heb je hem te heet/lang gebakken, volgende keer wat korter en dan komt het goed.
Hallo Laura ,
We zijn echt fan van je granola hier in huis .
Kun je er ook granolabars van maken en hoe kan ik dat doen .
Wat leuk! Voor bars staat dit recept online: https://www.laurasbakery.nl/mueslirepen/
Kan je dit ook maken met enkel zaden? Ik mag geen noten en geen havermout eten
Ja hoor!
Ik ga nu de granola voor de tweede keer maken. Vorige keer naturel, nu ga ik er cranberries doorheen doen.
Heerlijk door de kwark als stevig ontbijt.
Zojuist voor het eerst deze Granola gemaakt en gegeten met Kefir. Dat is echt een super combinatie. Kijk al uit naar morgenmiddag.
Vandaag voor het eerst gemaakt. Met ahornsiroop en kokosolie. En walnoten, zaden en pitten. En gedroogde cranberries erbij. Heerlijk! Weinig meer over van jouw recept Laura 😉
Hoi Laura,
Ik maak vaak recepten via jouw site, maar helaas staat daar niet de voedingswaarden bij. Ik heb diabetes en moet mijn koolhydraten berekenen. Hoeveel zit er in deze granola?
Groetjes
Op Laura’s Bakery doen we niet aan het tellen van calorieën of koolhydraten, dus hier kan ik je helaas niet mee helpen. Er zijn online gelukkig genoeg andere hulpmiddelen te vinden om dit te berekenen!
Je krijgt meer crunchy stukjes door er 2 of 3 eetlepels volkoren speltmeel aan toe te voegen.
En ik doe er ook fijngesneden stukjes dadel in .
Errug lekker!
Lekkere variatietips!
Nu er geen zonnebloemolie te krijgen is…. waarmee kan ik deze t beste vervangen bij granola?
Heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik zou denken een andere neutrale, plantaardige olie. Zoals arachideolie, raapzaadolie, koolzaadolie of maisolie.
Ohhhh, mislukt, na 10 minuten omgeschept en toen nog 10 minuten erbij…en ineens was alles verbrand….ga het opnieuw proberen maar nu minder lang…
Ik maak hem heel vaak zit nu ook in de oven as we speak maar ik doe het altijd gewoon met olijf olie (kokos olie kan ook wel denk ik) en je kan hem echt langer bewaren dan 2 weken als ie goed gebakken en afgekoeld is, in een lucht dichte hoge pot. Ik gebruik de spagettie (weck) potten van Ikea.
Wat ik wel snel heb als de noten boven op zitten dan verbranden die snel maar doe ze dan onder de havermout vlokken en dan roer iets later (ik gebruik een heel pak havermout en pas het recept dan wat aan) dol op. Eet het elke dag.
Zalig, deze granola!
Mijn eerste batch had ik 20min gebakken maar dat vond ik net even te lang. Het maakte de nasmaak (met name van de nootjes) een tikje bitter. 15 minuten bevalt me heel erg goed! Super lekker!
De granola ,half honing,half marplesiroop,in de airfryer gemaakt,170 graden , wat korter (en in de gaten houden) ziet er goed uit.
Deze houden we erin : )
Heerlijke granola!
Ik maak hem zelf met ghee in plaats van zonnebloemolie.
En doe vanille en speculaaskruiden erbij en in plaats van honing de helft aan agavesiroop. Ongelooflijk lekker én iets gezonder!
Aftoppen met moerbeien en je ochtend kan niet meer stuk!
Ik heb het precies gedaan zoals her vermeld stond maar alles was verbrand en kon het zo in de vuilnisbak gooien. 😣
Wat vervelend om te horen! Iedere oven is anders, dus ik vermoed dat jouw oven een stuk sterker is en het daarom te hard is gegaan.
ben benieuwd, heb nog nooit granola met zonnebloem olie gemaakt.
Het staat nu in de oven, heb er zin in.
Ik eet glutenvrij, en een van de dingen die ik erg miste was granola, want je betaald al snel de hoofdprijs en t is vaak niet zo lekker.
Gister avond dit recept uitgeprobeerd, en daar zelf wat cacao nibs aan toegevoegd, het rook in de oven al zo lekker dat ik t gelijk moest proberen. Wat een succes!
Dank voor dit super simpele en heerlijke recept.
Geweldig recept Laura! Zelf doe ik er ook wel eens lijnzaad bij of chiazaad. Het lekkerst vind ik hem met griekse yoghurt, warme melk of kefir. 😋
Heerlijke granola en al een aantal keren gemaakt, maar….:) volg het recept helemaal, echter bij mij blijft het niet zo aan elkaar plakken, krijg niet van die “hoopjes/bergjes) aan elkaar geplakte crunchie’s. Overigens smaak is heerlijk. Maar wat doe ik verkeer dan?
Gebruik je havervlokken of havermout? En misschien dan iets extra honing zou je kunnen proberen.
Ik gebruik Havermoutvlokken, had ook al x beetje extra honing in gedaan, helaas geen crunchy “hoopjes” 🙂 wel crunchy hoor en smaakt evenzogoed heerlijk en zo snel gemaakt. En deze granola blijft mijn favoriet, als het uit de oven komt, en beetje afgekoeld is, kan ik er al bijna niet van af blijven. Trouwens ik bak het 30 min op 165*. En vanmorgen een handje in 4 gesneden verse aardbeien door de Griekse yoghurt en granola gedaan, yammie yammie.
Hoi, Laura! Kan je ook cranberry er doorheen doen? En hoeveel dan?
Hallo Jelle, is lekker met cranberry’s, maar niet meebakken hoor, worden beetje hard en donker, smaken dan bitter. (is mijn smaak dan he) Evenals cranberry’s de kokossnippers, doe ik ook apart na het bakken in de pot erbij. Mss denkt Laura daar anders over?
Cranberry’s zou ik inderdaad ook later toevoegen, kokossnippers kan zowel meebakken als erna, net wat je lekker vindt inderdaad. 🙂
Hoi Laura,
Ik wil super graag mijn eigen Granola samenstellen op basis van Havervlokken, Havermout, Pompoenpitten & Zonnebloempitten.
Kan ik best de 150g havervlokken in het recept door 2 delen en hiervan 75g havervlokken & 75g havermout bij elkaar mengen, of beter van elk 150g apart?
Ook vroeg ik me af of ik de kaneel kan weglaten zonder het te vervangen? & Mag ik ook de Zonnebloempitten gewoon uit het recept laten? Of moet ik dit vervangen (evt. Uit tellen om meer noten & Pompoenpitten te nemen?)
Moet ik persé honing nemen of mag/kan dit ook met ahornsiroop & is het dan verstandig om minder toe te voegen dan op het recept staat?
Sorry voor de vele vragen.
Alvast bedankt! Liefs, Jana
Een mix van havermout en havervlokken is prima, ongeacht de hoeveelheid. Kaneel kun je weglaten en ook de pitten. Je kunt het vervangen, maar moet niet. Honing kun je ook vervangen voor ahornsiroop, dat moet wel lukken met dezelfde hoeveelheid vermoed ik.
Omdat ik wat meer afwisseling wil met ontbijten, heb ik afgelopen weekend deze granola gemaakt.
Wat ontzettend lekker bij mijn Griekse yoghurt zeg!
We gaan ‘m er in houden… 🙂
Bedankt voor dit recept, Laura. Intussen al een paar jaar een vaste waarde in onze keuken. De geur alleen al wanneer de granola einde baktijd nadert 🙂
De grootste uitdaging is er met mate van eten 😅
Bij mij is het heel bitter geworden. Ik snap het niet 🙁
Heb je misschien iets aan het recept veranderd?
Ik maak van een beetje granola nog lekkere tussendoortjes. Pure chocolade 70+ laten smelten, daarna granola onder mengen. In kleine vormpjes doen en laten opstijven. Lekker en gezond tussendoortje.
Het is echt heerlijk! Ik heb zelfs mijn man, na 10 jaar, eindelijk van zijn ongezonde muesli afgekregen. Hij eet nu al een paar weken deze gezonde variant. Zelfs de, super kieskeurige, kindjes eten ervan.
Ik gooi de noten wel even in de keukenmachine anders vind ik ze wat aan de grote kant. En aangezien we telkens de zonnebloemolie vergeten hebben we hem gewoon met olijfolie gemaakt. Proef je niks van.
Dank je wel voor het recept.
Hoi, bedankt voor dit recept! Ik maak het nu elke week voor dik een maand en kan maar niet stoppen met maken/eten omdat het zo lekker is! Tip: ik doe er ipv kaneel, koek en speculaas kruiden door. (2 tl) Dat is zooo lekker! (Ik doe het met kokosolie trouwens)
Alle zaden olie is slecht adviseer lier bio kojisolie
Ik hoor steeds vaker berichten dat je honing niet mag verhitten omdat er dan schadelijke stoffen ontstaan.
Voor zover ik weet worden er boven de 40-45 graden enzymen afgebroken, maar ontstaat er niets schadelijks.
Heerlijk recept! Ik maak het wekelijks en ben ook niet zuinig met koekkruiden en/of kaneel.
En Geesje, dat klopt niet wat je zegt, kokosvet bevat erg veel verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad zo lang het met mate gebruikt wordt en niet op dagelijkse basis.
En besparingstip: gewoon de granola in een koude oven doen, temperatuur naar 180 en zelf een beetje in de gaten houden. Bij mij duurde het in totaal ongeveer 20 minuten. Je kunt er ook voor kiezen om na het uitzetten, de granola dan nog met de deur dicht in de oven te laten staan als deze nog iets meer kleur moet hebben.
Hoi hoi ik gebruik altijd een mengeling van granen (tarwe, gerst, Rogge…) ook voeg ik m’n favoriete noten toe.
Ik gebruik een eiwit voor het crunchy effect.
Yammie !
Ik lees dat veel mensen het hebben over ‘gezonde granola’ maar vergis je niet, zonder extra’s, als je het basisrecept volgt is deze granola 2036 kcal. Op zich prima natuurlijk, maar wel goed om te weten denk ik.
Poging nummer 1 was helaas mislukt, aangebrand. Gelijk nog een poging gedaan. Hopelijk lukt die wel haha! T lijkt me zo lekker alleen aangebrand is het echt bitter haha.
Super lekkere muesli, ik kocht altijd mijn muesli voor in de yoghurt. Bij de bereiding dacht ik al dit wordt lekker. Eenvoudig te maken en heerlijke muesli. Ik ga zeker door met toevoegen van noten.
Dank voor dit recept 👍
Erik 😊