Zo half september vind ik het de hoogste tijd om de zomerse ingrediënten te vervangen door de smaken van het najaar. Als je mij vraagt wat dat is? Alles met appel en kaneel. Ik bak overigens ook midden in de zomer gewoon een appel-kaneel cake. Ik ben er nu eenmaal dol op. Mijn laatste creatie: deze appel-kaneel plaatcake.
Het is een variatie op mijn klassieke appel-kaneel cake (deze met noten is ook heerlijk trouwens). De gebruikte bakvorm is het grootste verschil. Ik gebruikte de rechthoekige quichevorm die op dit moment bij Kruidvat in de schappen ligt, samen met nog veel meer mooie Laura’s Bakery bakproducten.
Ander verschil: er gingen geen blokjes appel door het beslag voor deze plaatcake. In plaats daarvan sneed ik halve appels in schijfjes en legde deze dakpansgewijs op het cakebeslag. Je kunt ook de blokjes appel door het beslag spatelen, maar ik vind het er zo met de schijfjes bovenop wel heel erg mooi uitzien. Het is een luxe appel-kaneel cake geworden.
Zelf heb ik weleens een cake gebakken met zonnebloemolie. resultaat is prima qua smaak en resultaat, vond ik (ietsjes ”vochtiger” en losser qua structuur dan een reguliere cake). ik had onderstaande verhoudingen gebruikt;
* 2 ei (middel)
* 100g suiker (ik gebruik meestal lichte basterdsuiker, maar kristal werkt ook -> smaak is dan wel wat ”ingetogener”)
* 100ml olie
* 120ml melk (halfvol)
* 200g bloem (patent)
* 12g bakpoeder
* 8g vanillesuiker (1 zakje) (= optioneel)
* 10g citroenrasp (uit potje) (= optioneel)
Voor een ”basic” cake kun je de laatste 2 uit de lijst halen. persoonlijk vind ik het wel lekker als extra toevoeging erin. deze cake werkt ook goed met fruit on top die alvorens wordt bijgevoegd op de bovenkant, niet achteraf.
Als ik het nu dus goed zie kan je elke cake recept gebruiken zolang je 3/4 van het beslag gebruikt?
Dat is afhankelijk vanuit welk recept (en vooral: bakvorm) je rekent.
Je zou de cake na het bakken nog kunnen afwerken met een warm mengsel van abrikozenjam en water.
Dan gaat het mooi glanzen en het geeft nog net een beetje extra aan de cake.
Hoi, ik ben al eens op zoek geweest naar die kaneelsuiker, waar kan ik die halen. ??
Hi ingrid,
Ik heb het besteld bij Plein. Was er meteen de volgende dag.!
Hoi, graag iets meer informatie over Plein, want het zegt me niets, en als ik het google krijg ik ongeveer alle pleinen van nederland op een rijtje, maar niets waar ik kaneelsuiker zou kunnen bestellen.
🙂
Als je googlet op ‘grove kaneelsuiker’ krijg je meteen tal van online websites die het verkopen: Dille & Kamille, Baktotaal Bouwhuis, Broodbakshop etc.
Gewoon in Google “Plein kaneelsuiker” ingeven en de eerste link was meteen juist.
Hi Laura,
Kan ik deze cake ook gluten- en lactosevrij maken?
Hoop snel van je te horen want ik wil hem zaterdag maken. Alvast bedankt!
Gr Jessy
Ik heb het niet getest, maar ik denk dat je een eind komt met harde margarine en de tips uit dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Dank je wel voor je snelle reactie!!
Hi Laura,
Wat is de afmeting van de quiche vorm die je gebruikt hebt? Ik wil deze cake ook graag proberen, maar wil het recept even omrekenen naar een bakvorm die ik wel in huis heb..
Dankjewel,
Willemieke
Ik heb het erbij gezet in het recept: 35x11cm
Ik heb me per ongeluk vergist in de eenheden kaneel (eetlepel ipv theelepel). Kun je iets doen/toevoegen om de kaneel minder sterk te maken? Of toch iets meer van het cakebeslag maken?
Dan zou ik inderdaad gaan voor wat meer beslag.