Appel-kaneel plaatcake

Gepost: 13 september 2022 Laatst bewerkt: 11 mei 2024
Appel-kaneel plaatcake

Zo half september vind ik het de hoogste tijd om de zomerse ingrediënten te vervangen door de smaken van het najaar. Als je mij vraagt wat dat is? Alles met appel en kaneel. Ik bak overigens ook midden in de zomer gewoon een appel-kaneel cake. Ik ben er nu eenmaal dol op. Mijn laatste creatie: deze appel-kaneel plaatcake.

Het is een variatie op mijn klassieke appel-kaneel cake (deze met noten is ook heerlijk trouwens). De gebruikte bakvorm is het grootste verschil. Ik gebruikte de rechthoekige quichevorm die op dit moment bij Kruidvat in de schappen ligt, samen met nog veel meer mooie Laura’s Bakery bakproducten.

Ander verschil: er gingen geen blokjes appel door het beslag voor deze plaatcake. In plaats daarvan sneed ik halve appels in schijfjes en legde deze dakpansgewijs op het cakebeslag. Je kunt ook de blokjes appel door het beslag spatelen, maar ik vind het er zo met de schijfjes bovenop wel heel erg mooi uitzien. Het is een luxe appel-kaneel cake geworden.

Appel-kaneel plaatcake-4a

Welk soort appel om mee te bakken?

De winkel ligt vol met allerlei soorten appels. Er zijn een aantal appel rassen die je het beste kunt gebruiken voor zoete bakrecepten. De bekendste appel om mee te bakken is de Goudreinet. Ze liggen voornamelijk in het najaar in de winkels en zijn perfect voor appeltaarten en ander zoet gebak.

Wanneer je geen Goudreinetten kunt vinden, raad ik aan om voor een Jonagold of Elstar appel te gaan. Deze drie zijn mijn favoriete appels om mee te bakken. Over het algemeen kun je aanhouden dat stevige, friszure appels geschikt zijn om mee te bakken.

BAKTIP: Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasser bestendig.

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Afbeelding
Appel-kaneel plaatcake-1a

Appel recepten

Ook zo dol op bakken met appel? Dan zul je vast blij zijn om te horen dat ik nog veel meer zoete recepten met appel online heb staan. Dit zijn een paar van mijn favorieten:

Op zoek naar nog meer inspiratie voor het bakken met appel? Hier vind je nog veel meer recepten met appel!

Veelgestelde vragen over de appel-kaneel plaatcake

Hoe maak je een luchtige appel-kaneel cake?

Als je het recept volgt, moet het lukken om een luchtige cake te bakken. Wat belangrijk is, is dat je stopt met mixen op het moment dat de droge ingrediënten zijn opgenomen.

Kun je de appel-kaneel cake zonder eieren maken?

Dan zou ik deze vanillecake zonder ei als basis nemen en hier kaneel en stukjes appel aan toevoegen.

Is de appel-kaneel cake gezond?

Als je een gezonde appel-kaneel cake wilt maken zou ik deze appelmoescake maken. Hier kun je kaneel en stukjes appel aan toevoegen.

Kun je de appel-kaneel cake met zonnebloemolie maken?

Ik heb nog geen cake met zonnebloemolie online staan, maar ik heb wel het recept voor deze appel-kaneel muffins die zijn gemaakt met olie. Je zou dit recept ook in een cakevorm kunnen bakken, houd er rekening mee dat het resultaat iets anders zal zijn.

Appel-kaneel plaatcake-3a

 

appel-kaneel plaatcake

Opslaan
Recept afdrukken

4.84 van 12 stemmen

Appel-kaneel plaatcake

De cake die iedereen wilt maken en opeten, een klassieker in een nieuw jasje om alle gasten blij te maken: de appel-kaneel plaatcake.
Porties: 8 personen
voor een rechthoekige quichevorm van 35 x 11 cm

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren M
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • 2 appels
  • 2-3 el grove kaneelsuiker of rietsuiker

Benodigdheden

  • rechthoekige quichevorm 36 x 13 cm

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe, mix tot deze volledig zijn opgenomen.
  • Voeg zelfrijzend bakmeel en kaneel toe, mix kort tot deze ingrediënten zijn opgenomen.
  • Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Als je wilt kun je op de bodem ook een bakpapiertje leggen. Stort het beslag in de vorm en verspreid gelijkmatig.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en halveer ze. Snijd elke halve appel in dunne plakjes. Plaats deze halve appels in de quichevorm op het beslag, leg de plakjes appel dakpansgewijs in de vorm. Herhaal dit voor alle helften.
  • Strooi de kaneelsuiker of rietsuiker over de cake. Bak de plaatcake in ongeveer 40 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte) tot hij gaar en goudbruin is.
Bewaren

Buiten de koelkast en goed verpakt ongeveer 4 dagen houdbaar.

Heb jij deze appel-kaneel plaatcake of een ander recept van Laura’s Bakery gemaakt? Deel dit dan op Instagram en vergeet mij niet te taggen. Ik vind het ontzettend leuk om jullie baksels te zien.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Miss schreef:

    Zelf heb ik weleens een cake gebakken met zonnebloemolie. resultaat is prima qua smaak en resultaat, vond ik (ietsjes ”vochtiger” en losser qua structuur dan een reguliere cake). ik had onderstaande verhoudingen gebruikt;

    * 2 ei (middel)
    * 100g suiker (ik gebruik meestal lichte basterdsuiker, maar kristal werkt ook -> smaak is dan wel wat ”ingetogener”)
    * 100ml olie
    * 120ml melk (halfvol)
    * 200g bloem (patent)
    * 12g bakpoeder
    * 8g vanillesuiker (1 zakje) (= optioneel)
    * 10g citroenrasp (uit potje) (= optioneel)

    Voor een ”basic” cake kun je de laatste 2 uit de lijst halen. persoonlijk vind ik het wel lekker als extra toevoeging erin. deze cake werkt ook goed met fruit on top die alvorens wordt bijgevoegd op de bovenkant, niet achteraf.

  2. Charlotte schreef:

    Als ik het nu dus goed zie kan je elke cake recept gebruiken zolang je 3/4 van het beslag gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is afhankelijk vanuit welk recept (en vooral: bakvorm) je rekent.

  3. Nathalie schreef:

    Je zou de cake na het bakken nog kunnen afwerken met een warm mengsel van abrikozenjam en water.
    Dan gaat het mooi glanzen en het geeft nog net een beetje extra aan de cake.

  4. ingrid schreef:

    Hoi, ik ben al eens op zoek geweest naar die kaneelsuiker, waar kan ik die halen. ??

  5. Mdj schreef:

    Hi ingrid,
    Ik heb het besteld bij Plein. Was er meteen de volgende dag.!

  6. ingrid schreef:

    Hoi, graag iets meer informatie over Plein, want het zegt me niets, en als ik het google krijg ik ongeveer alle pleinen van nederland op een rijtje, maar niets waar ik kaneelsuiker zou kunnen bestellen.
    🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je googlet op ‘grove kaneelsuiker’ krijg je meteen tal van online websites die het verkopen: Dille & Kamille, Baktotaal Bouwhuis, Broodbakshop etc.

  7. NaSch schreef:

    Gewoon in Google “Plein kaneelsuiker” ingeven en de eerste link was meteen juist.

  8. Jessy schreef:

    Hi Laura,
    Kan ik deze cake ook gluten- en lactosevrij maken?
    Hoop snel van je te horen want ik wil hem zaterdag maken. Alvast bedankt!

    Gr Jessy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar ik denk dat je een eind komt met harde margarine en de tips uit dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  9. Jessy schreef:

    Dank je wel voor je snelle reactie!!

  10. Willemieke schreef:

    Hi Laura,

    Wat is de afmeting van de quiche vorm die je gebruikt hebt? Ik wil deze cake ook graag proberen, maar wil het recept even omrekenen naar een bakvorm die ik wel in huis heb..

    Dankjewel,
    Willemieke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het erbij gezet in het recept: 35x11cm

  11. Carine schreef:

    Ik heb me per ongeluk vergist in de eenheden kaneel (eetlepel ipv theelepel). Kun je iets doen/toevoegen om de kaneel minder sterk te maken? Of toch iets meer van het cakebeslag maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zou ik inderdaad gaan voor wat meer beslag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept