Karamel botercrème

163

Het basisrecept voor botercrème hebben de meeste van jullie al eens gemaakt, ik maak zelf nooit meer op een andere manier deze crème. Het is een heerlijke stevige crème die niet naar boter smaakt, ik heb hem al bij vele baksels gebruikt. Op Handige Baktips heb ik jullie ook al eens uitgelegd hoe je met de botercrème kunt variëren door er smaakjes aan te geven. Dat doe ik zelf ook graag en het is heel eenvoudig. Ik laat jullie graag één van mijn favoriete variaties zien: de karamel botercrème. Het is een combinatie van twee basisrecepten die samen een fantastische vulling vormen waar je de lekkerste taarten mee kunt maken. Je zou hem zelfs kunnen gebruiken voor de drip cake, dan wordt het zowel qua smaak als uiterlijk een waar spektakel!

Karamel botercrème

Eén van mijn favoriete variaties op botercrème is deze overheerlijke karamel botercrème. Hij is te gebruiken in verschillende toetjes. Om je vingers bij af te likken!
Porties: 20 cm taart 2x te vullen en af te smeren

Ingrediënten

Instructies

 • Maak de botercrème volgens recept, hetzelfde geldt voor de karamelsaus. De karamelsaus kun je prima al een paar dagen eerder maken als je dat handig vindt. Een dag eerder is sowieso handig, het duurt namelijk wel even voordat de hete saus is afgekoeld.
 • Als beide onderdelen klaar zijn is het niet meer dan samenvoegen. Giet de karamelsaus in twee delen in de kom met botercrème en mix door elkaar tot de saus volledig is opgenomen, voeg de het tweede deel toe als het eerste is opgenomen. Mix ook dit deel er goed doorheen.
Tips

Zorg dat zowel de crème als de saus op kamertemperatuur zijn, zo zal het niet gaan schiften. Gaat het toch schiften? Klop dan eerst nog even door, vaak lost dat het al op. Zo niet, dan kun je hier lezen hoe je het oplost.

Bewaren

In dit artikel kun je lezen hoe je de crème kunt bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

16 reacties

 1. Dit ga ik snel een keer maken, meestal maak ik chocolade of aardbeienbotercreme.
  Dit klinkt super lekker!

 2. Brenda schreef:

  Heerlijk heb het gemaakt voor op een taart. Maar je moet zeker van zoet houden.

 3. Nihal schreef:

  Kan ik ook kant en klare karamelsaus maken? Ik heb n.l altijd problemen en heeeel veel stress met het maken van karamelsaus :))

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, dat kan 🙂

 4. Dory schreef:

  Laura, jouw recept voor boter crème is top!
  Heb je er wel eens een blikje dulche de leche doorheen gemengd?
  Ik wil dit gaan proberen en ben benieuwd wat jouw ervaring is.

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee dat doe ik nooit. Als ik een karamel botercrème wil maak ik deze 🙂

 5. Lauren schreef:

  Als je er kleurstof doorheen doet word de kleur dan wel gewoon mooi of niet?

  1. Laura Kieft schreef:

   je kunt het kleuren, maar de kleur van de crème zelf heeft natuurlijk wel invloed.

 6. Willeke schreef:

  Hoi Laura,
  zou ik ook in plaats van karamel koffie kunnen doen ?
  Deze botercreme is echt super!

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik zou dan oploskoffie (poeder dus) gebruiken

   1. renk schreef:

    koffie monin

 7. E schreef:

  Hi laura, heb jou botercreme en de karamel saus zojuist gemaakt en op kamer temp laten komen. Alleen is de karamelsaus hard geworden. Kan ik dit gewoon nog door de botercreme mengen. Ik hoop op je reactie en wens je fijne feestdagen. Liefs!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoe hard is het precies geworden? Als het niet meer vloeibaar is gaat dat niet werken vrees ik.

   1. E schreef:

    Bedankt voor je snelle reactie! Het is niet meer vloeibaar, maar ook niet keihard, het is een beetje fudge achtig geworden. Hoe kan ik dit het beste oplossen?

    1. Laura's Bakery schreef:

     Even opnieuw verwarmen (au bain-marie) en dan nog wat extra slagroom erbij, dan gaat het weer meer verdunnen. Wel weer af laten koelen voor je het bij de crème voegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *