Taaitaai + strooigoed review

Gepost: 13 november 2017 Laatst bewerkt: 28 juni 2023

Ik eet het niet heel vaak, maar ik ben er gek op: taaitaai! Het stond dan ook al lange tijd op mijn inspiratielijst voor sinterklaasrecepten. Toen het boek Strooigoed laatst op de mat plofte en ik daarin een taaitaai recept zag staan, wist ik gelijk wat ik ging maken. Het deeg maak je al een dag eerder en laat je vervolgens een nacht op het aanrecht staan. De volgende dag maak je de taaitaaipoppen, of andere figuurtjes als je wilt natuurlijk. Nog een beetje warm uit de oven vind ik ze het allerlekkerst, maar ook afgekoeld zijn ze heerlijk. Ik geef jullie het recept, en eindig met een review van het boek Strooigoed waar dit recept in staat.

Opslaan Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Taaitaai

Wist je dat je taaitaai eenvoudig zelf kunt maken? Dat is een stuk lekkerder dan uit de winkel. Probeer dit makkelijke recept zeker eens uit.
Porties: 14 taaitaaipoppen

Ingrediënten

  • 300 gram vloeibare bloemenhoning
  • 200 gram bloem
  • 100 gram roggemeel
  • 2 el suikerstroop (of dadelstroop)
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • snuf zout

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten tot een samenhangend geheel. Je kunt hiervoor een mixer gebruiken, maar met de spatel tot een stevig deeg mengen gaat ook prima. Dek het deeg af en laat het een nacht op het aanrecht staan zodat het ‘taai’ kan worden.
  • Bestuif de volgende dag je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 5mm dikte. Het is lekker plakkerig deeg, dus genoeg bloem is belangrijk voor het uitrollen. Steek vervolgend de poppetjes (of andere figuren van gelijke groottuit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de taaitaaipoppen in zo’n 15-18 minuten gaar op 170 °C (boven- en onderwarmte).
Tips
Je maakt het deeg de avond van tevoren, na een nacht rusten kun je verder met het recept.

over het boek strooigoed

Het is een wat kleiner boekje dat perfect bij Sinterklaas past. Het staat vol met allerlei sinterklaasrecepten, maar er zijn ook wat kerstrecepten in te vinden. Denk aan klassieke recepten als kruidnoten, gevuld speculaas en borstplaat. Er staan ook specials in, als bokkenpootjes met speculaascrème en een cheesecake met speculaas en karamel. De kerstrecepten zijn in de minderheid, 4 stuks in totaal (tegenover 23 sinterklaasrecepten).

wat vind ik ervan?

Ik ben gek op sinterklaasbaksels, dus vond het erg leuk toen dit boek uitkwam. Of meer een boekje eigenijk, want het is een stuk kleiner en dunner dan een gemiddeld bakboek. Er staan verschillende klassieke sinterklaasrecepten in, en de specials zijn eigenlijk andere recepten waar een twist aan is gegeven. De mandarijngebakjes met pepernoten bijvoorbeeld. Ik vind alleen niet alle recepten in het hoofdstuk met specials echt bij Sinterklaas passen. Bij vegan brownies met kokos of meringueschuimpjes denk ik nu niet meteen aan de goedheiligman en het lekkers dat bij deze feestdag hoort.

De recepten zijn duidelijk uitgewerkt en ik ben ook geen hele gekke ingrediënten tegengekomen. Je kunt dus gewoon in een (grote) supermarkt alle benodigdheden vinden om aan de bak te gaan.

Het boek telt 72 pagina’s en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Anne Marie schreef:

    Tof! Ik wil ook wel eens zelf taai taai maken! Maar smaken ze ook daar naar? Want ik dacht zelf altijd dat er anijs of iets dergelijks in zat.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze smaken echt heel erg naar taaitaai, zelfde smaak als wanneer ik het in de winkel koop.

      1. Anne Marie schreef:

        Ben benieuwd! Ga het zeker een keer proberen. Dank voor het recept!

  2. Carla schreef:

    Wat een origineel idee om Sinterklaasrecepten in een boek te zetten! Idd hebben Vegan Brownies niets met de Sint te maken. Wanneer komt het recept van de borstplaat online?
    Xus,
    Car

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit jaar komt er geen borstplaat online. Misschien volgend jaar 🙂

  3. Herald schreef:

    De smaak is prima! Ze zijn alleen erg hard geworden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah jammer, misschien iets te lang in de oven of stond de oven iets te warm?

  4. Herald schreef:

    Vandaag opnieuw gebakken. Prima gelukt.

  5. Bianca schreef:

    Heb het recept goed gevolgd, tweede lichting iets korter gebakken maar vind de honing smaak erg overheersen. De pepernoten smaken meer naar taai taai dan de taaitaai zelf. Meestal erg blij met de recepten maar deze komt bij mij niet in de favorieten jammer genoeg.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat vervelend te horen. Volgende keer misschien wat minder honing dan!

  6. Gerlinde schreef:

    Ik zou het graag glutenvrij willen maken, waar kan ik de roggebloem het beste door vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar hopelijk haal je hier goede tips uit: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  7. Anouk schreef:

    Ik mis ook de anijs in dit recept! Ik maak al jaren een taai taai recept van AH waar gestampte muisjes ingaan. Grote favoriet bij mn familie. Ben wel benieuwd naar dit wat authentieker ogende recept. Ga het eens proberen!

    Ik vroeg me wel af of het roggemeel vervangen kan worden door gewoon meel? Anders moet ik dat eerst even in huis halen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar ik vermoed van niet. Roggemeel is vrij specifiek en niet 1:1 door bloem te vervangen (niet met hetzelfde resultaat in elk geval).

  8. Anouk schreef:

    Gelukkig moest ik toevallig toch meel bestellen bij de molen, dus er komt ook roggemeel aan 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept