Zelf amandelspijs maken

197

Door Lian – Zelf amandelspijs maken is absoluut niet moeilijk en het verbaasde mij ook dat Laura er nog geen recept van had hier op het blog. Aangezien ik op het punt stond een hele lading sloffenbodems te bakken, bood ik aan ook een paar foto’s van mijn spijs te maken. Het recept is niet anders dan je leest op andere websites, want spijs bestaat uit 1:1 suiker en amandelmeel met een beetje ei. Toch merkten we dat er steeds meer vraag kwam naar het recept voor spijs hier op het blog en daarom deel ik dat vandaag met jullie. 

Om amandelspijs of spijs te maken heb je niet veel nodig. Een kom en een (houten) spatel is al voldoende. Het spijs dat ik maak heeft dezelfde consistentie en is dezelfde hoeveelheid als het spijs uit de winkel. Dit maakt het makkelijker als je een recept gebruikt dat om een pakje spijs vraagt. Met dit recept kun je het simpelweg vervangen. Om het amandelspijs te verwerken in recepten moet je vaak nog wat ei toevoegen om deze wat soepeler te maken, dat geldt ook voor deze zelfgemaakte spijs.

Amandelspijs

Amandelspijs kopen in de winkel hoeft met dit lekkere recept niet meer. Amandelspijs is namelijk heel erg makkelijk om zelf te maken.
Porties: 300 gram

Ingrediënten

 • 150 gram amandelmeel
 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • ½ ei (M)
 • citroenrasp van ¼ citroen (optioneel)

Instructies

 • Doe het amandelmeel en de suiker in een kom en voeg het ei en de citroenrasp toe. Blijf roeren en mengen tot je een kneedbaar geheel hebt. Voeg een klein beetje extra ei toe als het te droog blijft.
 • Kneed het amandelspijs tot een blokje en verpak in vershoudfolie. Leg het spijs voor het lekkerste resultaat 1 nacht in de koelkast.
 • Het amandelspijs is echter ook direct te verwerken. In dat geval maak je het voordat je aan het recept begint en leg je het te rusten in de koelkast tot je het nodig hebt.

En zo simpel is het om je eigen amandelspijs te maken. Maakte jij jouw amandelspijs al zelf?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

60 reacties

 1. Carina schreef:

  Heb de amandelspijs gemaakt
  Wat vlug klaar en lekkerrrr
  Beter om zelf te maken
  Thanks voor recept

 2. Nancy schreef:

  Hoe lang is de spijs houdbaar?

  1. Laura Kieft schreef:

   Een klein weekje (in de koelkast)

 3. Boudy schreef:

  Al vele jaren heb ik zelf amandelspijs gemaakt. Er was toen nog geen amandelmeel te koop. Dus maalde ik blanke amandelen fijn. Het werd daardoor wel iets grover van structuur, maar b.v. In appeltaart was het heerlijk.
  Fijn om te lezen dat het ook met amandelmeel kan.
  Dank voor het recept.

 4. Kristel schreef:

  Tip; als je het ei er pas aan toevoegd wanneer je de spijs verwerkt in brood of taart, is de spijs gemakkelijk een week houdbaar in de frigo en kan ze zelfs ingevroren worden.

  1. Lente schreef:

   Supper bedankt voor dit recept ik wauw gevulde koeken maken
   Maar ik had geen spijs maar wel amandel meel ?

  2. Marc krol schreef:

   Is het niet de bedoeling van het ei dat het alleen het eiwit is
   Op 400 gr amandelmeel 80 gr eiwit
   En voor smaak een klein beetje amandel extract

   1. Laura's Bakery schreef:

    Het kan prima met alleen eiwit, maar net zo goed met het volledige ei. Je kunt inderdaad heel goed wat amandelextract toevoegen voor extra amandelsmaak als je dat lekker vindt! Goede tip voor andere lezers.

 5. Simone schreef:

  Hi Laura, heb je een tip/recept wat je kunt maken als je een notenallergie hebt en dus geen amandelspijs kunt eten?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik geen geen alternatief voor amandelspijs dat geen noten bevat, maar ik heb wel meer dan genoeg andere lekkere recepten zonder noten online staan 🙂

   1. Simone schreef:

    Dat is zeker zo, echt het ene lekkere recept na het andere ?! Maar helaas dus geen alternatief voor spijs. Toch bedankt Laura!

   2. HansB schreef:

    Er is een alternatief voor amandelspijs, n.l. Witte bonen met amandelessence, niet echt lekker, maar als je een notenallergie hebt, dan moet je met concessies leven.

    1. Laura Kieft schreef:

     Goede tip, bedankt!

  2. Arjan schreef:

   Misschien is witte bonen spijs iets voor je. Heb een linkje maar ik weet niet of dat mag hier.
   http://boonappetit.nl/index.php/component/rsblog/post/97-zelf-bonenspijs-maken-recept

  3. Jopie van der Krabben schreef:

   Hi, er Zijn recepten die deze spijs van witte bonen maken. Ik heb er ergens een als je het wil hebben zoek ik het voor je op.
   Groetjes
   Jopie

  4. Michelle schreef:

   Je kunt kastanjemeel gebruiken, als je daar niet allergisch voor bent. Dat heb ik in Frankrijk gegeten.

 6. Yolanda schreef:

  Ik maak het amandelspijs ook zelf, erg lekker en zo gemaakt. Van de week nog mini banketstaafjes mee gebakken, zo lekker!

 7. Willemien schreef:

  Ik maak mijn amandelspijs al 15 jaar omdat ik het hier in Canada niet kan kopen waar wij wonen. Ik doe het altijd in porties van 300 gram in de vriezer, maak altijd 6 kilo tegelijk. Ook in de zomer bak ik met amandelspijs.

 8. inez de jager schreef:

  ik maak droge amandel spijs en doe er pas eieren door als ik het nodig heb !altijd in huis goed afgesloten blijft altijd goedinez

 9. Klaske schreef:

  Top! Ik ga het meteen maken. Kun je de amandelspijs ook invriezen?

 10. Chrissie schreef:

  Van welk merk gebruik je het amandelmeel? Is de Koopmans zelfrijzend amandelbakmeel goed?

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee dit is niet geschikt, dat is geen echt amandelmeel namelijk (bloem aangevuld met amandelmeel). Merk maakt niet uit, als het maar 100% amandelmeel is.

 11. Carina schreef:

  Je amandelspijs weer gemaakt met een arm de andere is gebroken
  Maar wat is jou recept toch lekkerrr
  Nu wil ik de spijs gebruiken voor een ronde vorm slof.

 12. Bianca schreef:

  Ik zag laatst een recept van amandelspijs gemaakt van amandelmeel, honing en ei..heb jij daar ervaring mee qua smaak en verwerking..?

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee daar heb ik geen ervaring mee

 13. Brenden schreef:

  Dag Laura, even een vraagje: moet je amandelmeel gebruiken of kan het ook met amandelpoeder?

  Alvast bedankt voor je antwoord 🙂

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat is in principe dezelfde benaming voor hetzelfde product, enige verschil soms is dat poeder iets fijner is (maar ook niet altijd).

 14. J.A schreef:

  Dag, ivm allergie voor ei….wat zou een vervanger daarvoor zijn in dit recept of kan het weggelaten worden? Bedankt alvast!

  1. Laura Kieft schreef:

   Je zou het kunnen weglaten, eventueel vervangen door een beetje water of melk om het soepeler te krijgen. Het wordt dan wel een beetje anders uiteraard.

   1. J.A schreef:

    Het is gelukt met wat water! Heb nog een potje staan, dus kan er nog een keer mee bakken, bedankt voor het meedenken!

    1. Annewien schreef:

     Er bestaan ook pakjes met ei vervanger bij een natuur winkel. Daar maak je dan een soort papje van en kun je toevoegen aan je recept.

 15. Mike schreef:

  Leuk om te lezen!
  Ik (woon in Zuid-Portugal en heb 85 amandelbomen in de tuin) maak de spijs ook altijd zelf. Van begin tot eind. Dus plukken in september ergens, tijdje laten drogen in netten in de zon. Dan een voor een openhakken met een hamertje, ben er heel bedreven in inmiddels, en vervolgens de even koken/theedoekmethode. Werkt prima. Al heel veel spijs gemaakt op deze manier en ga morgen weer aan de slag voor een amandelkerststaaf…

 16. Nicole schreef:

  Vroeger maakte mijn moeder het 6 weken voor de kerstmis.. dan zou de smaak het beste zijn.. de helft werd altijd een paar keer extra door een vleesmolen gedraaid… dan heb je marsepein…

 17. Djoke schreef:

  Wow, ik wist niet dat het zo makkelijk is om spijs te maken! Het is ook nog eens lekker :p Ik woon in Roemenië en daar is natuurlijk ook geen spijs. Maar nu maak ik nog eens vaker appelflappen

 18. Maureen schreef:

  Ik heb een vraag, is dit de hoeveelheid amandelspijs die je gebruikt bij 1 of 2 sloffenbodems? Ik wil de frambozen-kwark sloffentaart gaan maken waarbij je het recept voor de sloffenbodem moet halveren.

  1. Laura Kieft schreef:

   Voor de bodem staat dat je 150 gram nodig hebt (de helft van dit recept dus), als je er maar eentje maakt heb je dus 75 gram nodig.

 19. Tina schreef:

  Net voor het eerst zelf spijs gemaakt. Als ik geweten had dat het zo makkelijk was had ik al veeeeeel eerder gedaan. Ligt nu in de koelkast en morgen ga ik het gebruik en voor 2 sloffen. Bedankt hoor!!

 20. Janneke schreef:

  Hoi Laura,
  Kan het ook met iets anders dan amandelen? Die mag ik nl niet en ook geen cashewnoten. Maar spijs lijkt me toch wel fijn om te maken voor sloffen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   In principe kan het met allerlei noten. Je zou het ook eens met pecannoten of walnoten kunnen proberen. Wel een hele andere smaak meteen.

 21. Anja schreef:

  Even een tip voor de mensen die de amandelspijs van dr Oetker gebruiken…………… zelf maken is zoveel lekkerder, een helemaal niet moeilijk, helemaal niet als je in plaats van hele amandelen een zakje gemalen amandelen/amandelpoeder gebruikt. Als je dit 1x gebruikt heb wil je die van dr Oetker nooit weer.

 22. Henriette schreef:

  Hoi,

  Kun je aangeven hoeveel gram 1/4 citroen schil ongeveer is?

  Alvast bedankt. Gr. Henriette

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik weeg dit zelf nooit af, dus dat durf ik je niet te zeggen helaas.

 23. L.L. DE JAGER schreef:

  Oeps ! Ik heb de amandelspijs volgens uw recept bereid en in de koelkast bewaard nu al twee weken omdat ik geen tijd heb gehad om gevulde koeken te bakken. Is de amandelspijs dan nog goed/veilig ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als het ei er nog niet doorheen zat, dan wel.

 24. Pieter schreef:

  Hoi laura.. ik ga appelmeisjes maken zoals oma deet vroeger.kan ik de afgewerkt in de vriezer bewaren vast bedankt. Je heb hele lekkere gerechten

 25. Judith schreef:

  Wist je dat amandelmeel stukken goedkoper is in Duitsland dan hier.
  Voor 3.5 ons betaal je hier bijna 10.00euro
  En in Duitsland 3.40 euro

 26. Kiki schreef:

  Vorig jaar gemaakt en is echt heerlijk. Ik gebruik hele amandelen waar ik het velletje even vanaf haal. Is even een werkje maar dat vind ik niet erg. Dit jaar ga ik er weer gevuld speculaas en mini banketstaafjes mee maken. Word weer smullen. De banketstaafjes word de eerste keer dus ben benieuwd.

 27. simone schreef:

  Laura,

  Heb je tips hoe ik het spijs het beste in de slof kan spuiten? Misschien een advies welk merk spuitzak ik het beste kan aanschaffen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik vind die van Wilton erg fijn! Maar in principe kan het met alle spuitzakken, een grote ronde spuitmond werkt het beste.

 28. P schreef:

  in de bakkerij doen we dan een rolletje maken hoe dik
  je het wilt hebben

  1. Simone schreef:

   Mr je kan het spijs er beter in spuiten las ik

 29. Hilda schreef:

  ik zou amandelspijs moeten kunnen spuiten op een koekje is dit recept spuitbaar ?
  alvast bedankt

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is waarschijnlijk frangipane, dat is net weer even anders en wat smeuïger nog.

   1. Hilda schreef:

    Het is zeker geen frangipanne maar wel amandelspijs ik had er besteld bij de bakzolder maar die kon ik niet spuiten ondanks dat ik er eiwit had bijgedaan veel te hard, maar normaal zou dat moeten bestaan amandelspijs die spuitbaar is, dan misschien best zelf maken ?
    grts.
    Hilda

    1. Laura's Bakery schreef:

     Afhankelijk van hoeveel ei je er doorheen kneed kun je amandelspijs spuiten.

 30. Hellen schreef:

  Vandaag voor het eerst amandelmeel gebruiken en was opzoek naar een lekker recept, nu ga ik n zelf samengesteld creatie maken van wat wij in huis hebben, ik ga maken zelf gemaakt amandelspijs stukjes mee bakken in mijn eigen cake recept.
  Elke keer als ik wil bakken, recept zoek ontbreekt altijd 1 ingredient, balen is dat.
  Maar amandelspijs maken gaat mij lukken en cake erom heen. Zal me benieuwen werken met amandelmeel.
  BEDANKT VOOR HET AMANDELSPIJS RECEPT btw
  Fijne avond Teun de voorproever ? en Hellen de bakker ?

 31. Jolanda Noordzij schreef:

  Ik had afgelopen keer
  Blanke amandelen gebruikt fijn malen
  Suiker en een ei doorheen doen
  Deze ga ik ook proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *