Sinterklaas speculaas mug cake

Gepost: 22 november 2021 Laatst bewerkt: 11 november 2023
Sinterklaas speculaas mug cake
59

Het is bijna Sinterklaas en jij hebt trek in speculaascake. Maar je wil geen grote cake bakken en het moet snel klaar zijn. Daar komt deze Sinterklaas speculaas mug cake dan om de hoek kijken!

Recept Sinterklaas speculaas mug cake

Het zou van mij eigenlijk het hele jaar herfst mogen zijn, puur omdat ik zo dol ben op de smaken die erbij horen. Ik kan bijvoorbeeld nooit genoeg krijgen van speculaaskruiden. Deze Sinterklaas speculaas mug cake is dan ook een simpele variatie op mijn vanille mug cake, maar oh zo lekker!

Om deze speculaas mug cake extra Sinterklazig te maken kun je ook nog er stukjes (chocolade)kruidnoten doorheen mengen, of zoals ik deed: er een kop warme thee met amandelsmaak naast drinken. Overheerlijk!

Waarom speculaas met Sinterklaas?

Speculaaspoppen werden vroeger door jongens aan meisjes gegeven als teken van hun liefde. De speculaaspoppen werden ook wel ‘vrijers’ genoemd, volgens Het Nederlands Bakboek. Later kregen de speculaaspoppen steeds vaker de vorm van andere figuren, zoals Sint Nicolaas.

En dan de reden dat er zoveel speculaaskruiden worden gebruikt in de baksels rondom Sinterklaas? Dat schijnt vooral te zijn omdat deze kruiden zo lekker smaken in de tijd van het jaar. Net zoals frisse fruitsmaken het lekkerst smaken in de lente en zomer.

Ook pleit het boek dat het te maken kan hebben met de afleiding van het woord ‘speculator’, dat ‘hij die alles ziet’ betekent (Sinterklaas dus, in dit geval).

BAKTIP: Let erop dat je voor je mug cakes een mok gebruikt die ook daadwerkelijk geschikt zijn voor de magnetron en/of oven. Deze leuke Sinterklaas mok past bijvoorbeeld perfect bij dit recept en kan gewoon in de magnetron.

chocolade kruidnoten

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Hoe maak je een mug cake?

Dit leg ik natuurlijk uitgebreid uit in onderstaand recept, maar daarvoor is het ook handig om eerst te weten wát een mug cake precies is en wat er zo bijzonder is aan de bereiding ervan. De naam zegt het al grotendeels: een mug cake is een éénpersoonscakeje gemaakt in een mok.

Het belangrijkste aspect is dat je een mug cake ontzettend snel gemaakt hebt, omdat je deze ‘afbakt’ in de magnetron. Je hebt er daarom ook geen ei voor nodig. Binnen vijf minuten kun je dus al genieten van een heerlijke portie cake. Ideaal toch?

Sinterklaas speculaas mugcake (2)

Meer mug cake recepten

De vraag naar mug cakes komt vaak binnen. Daarom heb ik verschillende recepten online staan, zowel voor mug cakes uit de oven als uit de magnetron. In de oven duurt het natuurlijk wel iets langer dan vijf minuten voordat je mug cake gaar is, dus hou daar rekening mee, maar op die manier kun je bijvoorbeeld wel een iets gezondere mug cake voor het ontbijt afbakken.

Mug cakes zonder ei

Mijn mug cakes die voor de magnetron bedoelt zijn, zijn allemaal zonder ei. Dat werkt naar mijn mening het beste en daarnaast wil je vaak één portie maken waardoor het maar onhandig zou zijn als je eenderde ei nodig hebt, bijvoorbeeld.

Mug cakes uit de oven

Havermout mug cake met blauwe bessen

Oreo mug cake

Speculaas mug cake maken

Kan ik deze mug cake ook in de oven afbakken?

Nee, dat raad ik niet aan. Dit recept is afgestemd op het garingsproces in de magnetron. Andersom geldt hetzelfde, de mug cake recepten voor in de oven kun je niet in de magnetron afbakken.

Mijn mug cake is mislukt. Hoe kan dat?

Dat kan aan verschillende dingen liggen:

  • Stond je magnetron op het juiste wattage?
  • Heb je niks aan de ingrediënten veranderd?
  • Heb je officiële eetlepels gebruikt om de hoeveelheden af te meten?

Kan ik ook bloem en bakpoeder gebruiken i.p.v. zelfrijzend bakmeel?

Zeker. Je vindt de juiste verhouding in dit artikel.

 

Sinterklaas speculaas mug cake

Recept afdrukken

4.91 van 11 stemmen

Sinterklaas speculaas mug cake recept

Als je zin hebt in cake, maar niet om erop te hoeven wachten, dan is deze Sinterklaas speculaas mug cake een uitkomst. Binnen vijf minuten zit je te smullen!
Porties: 1 stuk

Ingrediënten

Vulling (optioneel)

  • een paar kruidnoten in stukjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in je mok en roer ze goed door elkaar. Als je het lastig vindt om ook de bodem goed mee te roeren, kun je eventueel in een apart schaaltje alles door elkaar mengen. Dan giet je gewoon het beslag in je mok. Roer er als laatste de stukjes kruidnoten doorheen.
  • Zet de mok 140 seconden (2 minuten en 20 seconden) in de magnetron op vol vermogen. Bij mij is dat 800 Watt. Het kan per magnetron verschillen hoeveel tijd er nodig is. Door met een prikker in je cake te prikken kijk je of hij gaar is, als de prikker er droog en schoon uitkomt is hij goed.
Bewaren

De mug cake is het lekkerst als hij net uit de magnetron komt en nog lekker warm is. Bij het afkoelen droogt hij uit en is hij lang niet zo lekker meer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

  1. Lisa schreef:

    Dank je wel, deze ingrediënten heb ik altijd wel in huis. Nog nooit een mugcake gemaakt. Er staan er meer op je site, dus ik kan vooruit.

  2. Geraldine Boyd schreef:

    De mug cake lukte niet, het was beton, dus meer een mega pepernoot zonder de smaak. Ik denk dat mijn bloem eetlepels te vol waren. Met wat aanpassingen, ook het verdriedubbelen van de speculaaskruiden werd het lekker, heb er vier gemaakt, een gegeten, was lekker, en de rest meteen ingevroren!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met teveel bloem zal de structuur wat veranderen. Gelukkig dat het uiteindelijk is gelukt!

  3. Judith Wijsman schreef:

    De mijne was maar voor de helft gaar. Dat scheelt misschien wel veel. . Nog tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Op hoeveel watt stond de magnetron?

  4. Judith schreef:

    1000w

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is gek. Mijn magnetron stond op 800 watt en was helemaal oke. Als je geen andere aanpassingen hebt gedaan aan het recept zou ik je zo 123 niet kunnen vertellen wat er fout is gegaan.

  5. Sandy schreef:

    Gemaakt als ontbijt als kleine mugcake (de helft) met volkorenmeel en bakpoeder. Wat een zalige mugcake! Compliment.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk dat je het met (gedeeltelijk) volkorenmeel hebt gemaakt! Wil ik zelf ook nog eens proberen.

  6. Iloon schreef:

    Heb de speculaas mugcake nu 2x gemaakt en waarvan de 2e keer met bruine basterdsuiker ipv gewone suiker. Dat maakte het nog lekkerder! Leuk ook om met kids te doen, makkelijk te maken en snel resultaat!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuke tip! Thanks!

  7. Natalie schreef:

    Ik heb zo’n vage magnetron die niet draait. Maakt dit nog een verschil? Het is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om magnetronpopcorn te maken, dus ik vraag me af of ik überhaupt wel een mug cake zou kunnen maken met dit ding. 🥲

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je niet te zeggen, zou het vooral proberen 🙂

  8. Natalie schreef:

    Ja, dat had ik eigenlijk gewoon moeten doen inderdaad. Het werkt wel; je moet je mok (of in mijn geval schaaltje) alleen halverwege draaien zodat het egaal gaar wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *