Het is bijna Sinterklaas en jij hebt trek in speculaascake. Maar je wil geen grote cake bakken en het moet snel klaar zijn. Daar komt deze Sinterklaas speculaas mug cake dan om de hoek kijken!
Recept Sinterklaas speculaas mug cake
Het zou van mij eigenlijk het hele jaar herfst mogen zijn, puur omdat ik zo dol ben op de smaken die erbij horen. Ik kan bijvoorbeeld nooit genoeg krijgen van speculaaskruiden. Deze Sinterklaas speculaas mug cake is dan ook een simpele variatie op mijn vanille mug cake, maar oh zo lekker!
Om deze speculaas mug cake extra Sinterklazig te maken kun je ook nog er stukjes (chocolade)kruidnoten doorheen mengen, of zoals ik deed: er een kop warme thee met amandelsmaak naast drinken. Overheerlijk!
Waarom speculaas met Sinterklaas?
Speculaaspoppen werden vroeger door jongens aan meisjes gegeven als teken van hun liefde. De speculaaspoppen werden ook wel ‘vrijers’ genoemd, volgens Het Nederlands Bakboek. Later kregen de speculaaspoppen steeds vaker de vorm van andere figuren, zoals Sint Nicolaas.
En dan de reden dat er zoveel speculaaskruiden worden gebruikt in de baksels rondom Sinterklaas? Dat schijnt vooral te zijn omdat deze kruiden zo lekker smaken in de tijd van het jaar. Net zoals frisse fruitsmaken het lekkerst smaken in de lente en zomer.
Ook pleit het boek dat het te maken kan hebben met de afleiding van het woord ‘speculator’, dat ‘hij die alles ziet’ betekent (Sinterklaas dus, in dit geval).
BAKTIP: Let erop dat je voor je mug cakes een mok gebruikt die ook daadwerkelijk geschikt zijn voor de magnetron en/of oven. Deze leuke Sinterklaas mok past bijvoorbeeld perfect bij dit recept en kan gewoon in de magnetron.
Dank je wel, deze ingrediënten heb ik altijd wel in huis. Nog nooit een mugcake gemaakt. Er staan er meer op je site, dus ik kan vooruit.
De mug cake lukte niet, het was beton, dus meer een mega pepernoot zonder de smaak. Ik denk dat mijn bloem eetlepels te vol waren. Met wat aanpassingen, ook het verdriedubbelen van de speculaaskruiden werd het lekker, heb er vier gemaakt, een gegeten, was lekker, en de rest meteen ingevroren!
Met teveel bloem zal de structuur wat veranderen. Gelukkig dat het uiteindelijk is gelukt!
De mijne was maar voor de helft gaar. Dat scheelt misschien wel veel. . Nog tips?
Op hoeveel watt stond de magnetron?
1000w
Dat is gek. Mijn magnetron stond op 800 watt en was helemaal oke. Als je geen andere aanpassingen hebt gedaan aan het recept zou ik je zo 123 niet kunnen vertellen wat er fout is gegaan.
Gemaakt als ontbijt als kleine mugcake (de helft) met volkorenmeel en bakpoeder. Wat een zalige mugcake! Compliment.
Wat leuk dat je het met (gedeeltelijk) volkorenmeel hebt gemaakt! Wil ik zelf ook nog eens proberen.
Heb de speculaas mugcake nu 2x gemaakt en waarvan de 2e keer met bruine basterdsuiker ipv gewone suiker. Dat maakte het nog lekkerder! Leuk ook om met kids te doen, makkelijk te maken en snel resultaat!
Leuke tip! Thanks!
Ik heb zo’n vage magnetron die niet draait. Maakt dit nog een verschil? Het is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om magnetronpopcorn te maken, dus ik vraag me af of ik überhaupt wel een mug cake zou kunnen maken met dit ding. 🥲
Dat durf ik je niet te zeggen, zou het vooral proberen 🙂
Ja, dat had ik eigenlijk gewoon moeten doen inderdaad. Het werkt wel; je moet je mok (of in mijn geval schaaltje) alleen halverwege draaien zodat het egaal gaar wordt.