Sinterklaas brownies met speculaas

21 november 2018
105

Ik heb de afgelopen maand veel lekkere Sinterklaas baksels mogen maken, maar ik denk dat deze brownies wel op eerste plaats staan. Ze waren ook eigenlijk al opgegeten door m’n testpanel. Waardoor ik ze oprecht nog een keer wilde bakken als ik niet al met mijn neus in de kerst recepten zou zitten. Daarom weet ik zeker dat deze Sinterklaas brownies met speculaas het meest perfecte baksel is dat je deze maand kunt maken. Het water loopt je waarschijnlijk al in de mond en ik geef je groot gelijk. Ze zijn ontzettend makkelijk om te maken en door de toevoeging van een opgeklopte ganache topping heel anders dan een “kale” brownie. Ga jij ze maken? 

Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Sinterklaas brownies met speculaas

Op zoek naar een lekker toetje of lekkernij voor bij de thee? Het recept voor deze Sinterklaas brownies met speculaas is ontzettend lekker en makkelijk te maken.
VOOR EEN 20 X 20 CM VORM, 9-16 PERSONEN

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 8-10 speculaasjes

Voor de ganache

  • 150 gram melkchocolade
  • 100 ml slagroom
  • mini chocoladeletters ter decoratie
  • extra speculaasjes

Instructies

  • Doe boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook.
  • Klop ondertussen de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
  • Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen. Lang mixen of op hoge snelheid is niet nodig, anders worden je brownies niet zo smeuïg als je wilt.
  • Giet de helft van het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm en verdeel over de bodem. Plaats hierop de speculaasjes, maar houd zo’n 0.5-1 cm van de rand vrij. Verdeel de rest van het beslag over de speculaaslaag en strijk glad met een spatel.
  • Bak de brownie in 25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte). De brownie is klaar als er de bovenkant een dun krokant laagje is gekomen en de brownie van binnen nog lekker zacht en smeuïg is.
  • Laat volledig afkoelen in de vorm en maak ondertussen de ganache.
  • Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Giet het slagroom in een pannetje en breng aan de kook. Zodra deze begint te koken giet je deze over de chocolade. Laat 1 minuut staan en roer dan met een garde tot een gladde chocoladesaus. Laat afkoelen tot de ganache begint in te dikken, maar nog niet stevig is. Mix voor enkele minuten tot een luchtige crème en smeer deze uit over de afgekoelde brownie. Let op de ganache zal nu snel stevig worden, dus ga snel te werk.
  • Decoreer de Sinterklaas brownies met een mini chocoladeletter en verkruimelde stukjes speculaas.

Tips

  • Bewaren: de brownies houden afgedekt op een donkere en koele plek zo’n 3-5 dagen goed. Je kunt deze brownies zonder de ganachelaag ook makkelijk invriezen. Bewaar dan niet langer dan 2-3 maanden.

Laura's Bakery

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Nienke schreef:

    Niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens heel erg leuk! Tof gedaan.

  2. Yvonne schreef:

    O, wat lekker.
    Ga deze zeker maken!

  3. Adriana schreef:

    ooooooo, deze ga ik dit weekend maken!!!

  4. Silvia schreef:

    Ik heb net een poging gedaan. Na 25 min in de hete lucht oven nog erg wiebelig. Nog 10 minuten langer erin gelaten. Bovenkant mooi krokant maar van binnen niet gaar. Brownie ligt nu ingestort naast de oven. Randen zijn gaar. De smaak is lekker. Kan het liggen aan het gebruik van een hete lucht oven i.p.v. een gewone oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het klinkt eerder alsof je een combimagnetron hebt, dat maakt het bakken een stuk lastiger (en inderdaad de randen wel gaar, midden niet)

      1. Lian van Rens schreef:

        Inderdaad, want deze brownie is met een heteluchtoven gebakken. Het kan zeker zo zijn dat die bij de ene oven langer moet dan de ander. Ovens verschillen nu eenmaal. Maar met die 10 minuten extra had de brownie goed moeten zijn in een hetelucht oven.

  5. Ellen schreef:

    Super lekker! Ik heb al een leuke combinatie bedacht voor kerst..die ga ik van de week bakken!

  6. Marije schreef:

    Mijn ganache ziet er heel anders uit. Veel donkerder en minder romig/stevig. Heb de ingrediënten en bereiding gecheckt, maar heb het echt goed gedaan. Idee hoe dit komt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien niet luchtig genoeg geklopt?

  7. Maaike schreef:

    Zou ik dit ook zonder cacao kunnen maken of met melkchocolade omdat ik anders de chocoladesmaak zo overheersend vind?

    1. Laura Kieft schreef:

      Brownies horen nu eenmaal goed gevuld met chocolade te zijn. Cacao weglaten heb ik nog nooit gedaan en zou ik ook niet aanraden. Melkchocolade kan wel.

  8. Diana schreef:

    Hoi ik ga ze zeker maken voor mijn colleges. A.s vrijdag. Gr diana

  9. Iris schreef:

    Hai! Bij mij lukt de ganache, nu al twee keer, ook niet. Hij blijft inderdaad donkerder en bijna vloeibaar. De tweede keer heb ik de ganache langer af laten koelen voor ik ging kloppen, maar ook dat maakte niet uit. Ik zie de room tijdens het kloppen ook niet lobbig worden. Wat wel weer een voordeel is: de ganache ‘druipt’ langs de kanten van de brownie, geeft ook wel weer een leuk effect. En qua smaak is het eindresultaat ook prima!

    1. Laura's Bakery schreef:

      He wat vervelend dat het niet lukte, maar gelukkig was het wel lekker!

  10. Jessica Lacor schreef:

    Helaas ook hier de ganache mislukt, blijft vloeibaar. Wil je er misschien een keer een filmpje van maken of een handleiding met foto’s?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Ik maak eigenlijk weinig video’s meer momenteel, maar als ik weer aan de slag ga met deze ganache dan zal ik eens kijken hoe ik dit beter in beeld kan brengen.

      1. Jessica Lacor schreef:

        Super! Ik echt heel lang geklopt, zowel met de hand als met de mixer. De kleur wordt dan wel jouw kleur, maar dat creme achtige lukt dus niet. Misschien langer laten afkoelen? Heb je een idee hoelang jij het ongeveer laat afkoelen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          In minuten durf ik het helaas niet te zeggen nee!

  11. Marja van Meurs schreef:

    hoi Laura,

    ik wil dit bakken maar er is 1 persoon met lactoseproblemen. de roomboter kan ik vervangen maar hoe los ik de melkchocolade en slagroom op voor de ganache? Heb jij ervaring met alternatieven voor deze producten? ik hoop dat je me kunt helpen☺☺

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet, ik zou in dat geval op zoek gaan naar lactosevrije chocolade en slagroom. Daarin is tegenwoordig vrij veel aanbod.

  12. Marja van Meurs schreef:

    hoi Laura,

    ik wil dit bakken maar er is 1 persoon met lactoseproblemen. de roomboter kan ik vervangen maar hoe los ik de melkchocolade en slagroom op voor de ganache? Heb jij ervaring met alternatieven voor deze producten? ik hoop dat je me kunt helpen☺☺

  13. Charlotte schreef:

    Hoi Laura, is de stroop noodzakelijk of hoe zou ik hem kunnen vervangen? Dit hebben wij nooit in huis dus zou een beetje verspillend zijn om hiervoor te kopen…
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      De stroop geeft net die extra smeuïge kick aan de brownies, maar zonder zijn ze ook nog lekker hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *