Amandel-citroenmuffins

18 mei 2019
57

Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Wanneer de winter op zijn eind komt en de eerste warme zonnestralen doorbreken heb ik standaard citroenen in huis. Ze verdwijnen in een grote kan met water, maar vooral in heel veel baksels. Zo ook in deze heerlijke smeuïge amandel-citroenmuffins. Door een deel van het bloem te vervangen door amandelmeel krijg je een heerlijk fris en smeuïg resultaat. Een probeersel wat ik een paar weken geleden eens testte en inmiddels al bij meerdere baksels met succes heb herhaald. Ik strooide om het af te maken nog wat amandelschaafsel over de muffins heen, ziet er gelijk ook heel mooi uit. Wie helemaal dol is op amandelen zou ook nog wat van deze grofgehakte noten aan het beslag kunnen toevoegen, lijkt me ook erg lekker.

 

Amandel-citroenmuffins

Amandeelmeel in het beslag zorgt voor een heerlijke smaaksensatie. Zeker in combinatie met de frisse smaak van citroenen. Daarom zijn deze amandel-citroenmuffins zo lekker!
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml melk (halfvol is prima)
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 el citroensap
  • Extra: amandelschaafsel

Instructies

  • Neem twee kommen, eentje voor de droge ingrediënten en de ander voor de natte ingrediënten. In de eerste roer je suiker, bloem, amandelmeel, bakpoeder, baking soda, zout en citroenrasp door elkaar.
  • In de tweede kom klop je de eieren, melk, zonnebloemolie, vanille-extract en citroensap tot een egaal mengsel.
  • Giet het melkmengsel bij de rest van de ingrediënten en gebruik een garde (of spatel) om tot een egaal beslag te mengen. Meng niet langer dan nodig is, de droge ingrediënten moeten opgenomen zijn en het is prima als er nog wat klontjes in het beslag zitten.
  • Verdeel muffinvormpjes (ik kocht deze bij Makro) over een cupcakeblik en vul ze tot iets onder de rand met het beslag. Strooi er rijkelijk amandelschaafsel overheen.
  • Bak de muffins in ongeveer 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Tips

  • Bewaren: Goed verpakt en buiten de koelkast zo’n 5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden te bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

16 reacties

  1. Anne schreef:

    Oh wat lijkt me dat heerlijk! Dank je wel!

  2. Kim schreef:

    Ze staan in de oven!!

  3. Riny schreef:

    Dankjewel Laura. Lijkt me heerlijk zo’n Amandel muffin.
    Fijn weekend verder,

  4. Marja schreef:

    Hoi Laura,
    Oh wat lekker! Ik ben dol op citroen en alle andere zure dingen, dus deze schreeuwen me echt toe…MAAK ME! En dat is precies wat ik vandaag ga doen! Even een citroen halen bij Appie om de hoek en aan de slag! Edankt voor dit ongetwijfeld zalige recept. Tot een volgende keer.
    Hartelijke groetjes en nog een fijne zondag verder, Marja

  5. Annemieke schreef:

    Allereerst bedankt voor je heerlijke recepten. Ik heb een vraagje: kun je in plaats van zonnebloemolie ook vloeibare margarine gebruiken? En zo ja, hoe reken je dat om. Ik kan namelijk helemaal niet tegen zonnebloemolie.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, boter smelten en afwegen in ml. Zal qua gewicht ongeveer gelijk zijn, iets meer waarschijnlijk.

  6. Iris schreef:

    Kan de citroenrasp ook vervangen worden door een extra eetlepel citroensap?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, dat geeft wel een ander effect.

  7. Isabelle schreef:

    Jummie, heel lekkere muffins! Ik schepte er nog een grote eetlepel maanzaad door en bij gebrek aan zonnebloemolie verving ik dit door kokosolie, maar het smaakte nog steeds heel goed. Dank je wel voor weeral een topreceptje!

  8. Adri schreef:

    Ik wil proberen dit recept als een ‘gewone’ cake te maken. Denk je dat dat mogelijk is? Lijkt me heerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan vast!

  9. Francesca schreef:

    Hoi Laura. Vraagje, zou je ook olijfolie kunnen gebruiken in plaats van zonnebloemolie?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou ik zelf niet doen. Olijfolie geeft toch ook een bepaalde smaak, vind ik zelf in zoete baksels niet prettig.

  10. Axelle schreef:

    Hallo Laura,

    Kan ik dit recept ook gebruiken voor mini muffins? Dat ik dan in plaats van grote vormpjes, mini vormpjes gebruik? Ik wil graag zoete mini muffins maken en geen hartige, vandaar dat ik naar dit recept grijp dan naar de hartige. Kan dit?

    Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor dat kan prima, wel korter bakken uiteraard.

      1. Axelle schreef:

        Hoelang zou ik ze dan ongeveer moeten bakken? En op dezelfde oventemperatuur?

        Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *