Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Wanneer de winter op zijn eind komt en de eerste warme zonnestralen doorbreken heb ik standaard citroenen in huis. Ze verdwijnen in een grote kan met water, maar vooral in heel veel baksels. Zo ook in deze heerlijke smeuïge amandel-citroenmuffins. Door een deel van het bloem te vervangen door amandelmeel krijg je een heerlijk fris en smeuïg resultaat. Een probeersel wat ik een paar weken geleden eens testte en inmiddels al bij meerdere baksels met succes heb herhaald. Ik strooide om het af te maken nog wat amandelschaafsel over de muffins heen, ziet er gelijk ook heel mooi uit. Wie helemaal dol is op amandelen zou ook nog wat van deze grofgehakte noten aan het beslag kunnen toevoegen, lijkt me ook erg lekker.
Amandel-citroenmuffins
Ingrediënten
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram bloem
- 100 gram amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren (M)
- 250 ml melk (halfvol is prima)
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 tl vanille-extract
- 2 el citroensap
- Extra: amandelschaafsel
Instructies
- Neem twee kommen, eentje voor de droge ingrediënten en de ander voor de natte ingrediënten. In de eerste roer je suiker, bloem, amandelmeel, bakpoeder, baking soda, zout en citroenrasp door elkaar.
- In de tweede kom klop je de eieren, melk, zonnebloemolie, vanille-extract en citroensap tot een egaal mengsel.
- Giet het melkmengsel bij de rest van de ingrediënten en gebruik een garde (of spatel) om tot een egaal beslag te mengen. Meng niet langer dan nodig is, de droge ingrediënten moeten opgenomen zijn en het is prima als er nog wat klontjes in het beslag zitten.
- Verdeel muffinvormpjes (ik kocht deze bij Makro) over een cupcakeblik en vul ze tot iets onder de rand met het beslag. Strooi er rijkelijk amandelschaafsel overheen.
- Bak de muffins in ongeveer 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips
- Bewaren: Goed verpakt en buiten de koelkast zo’n 5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden te bewaren.
Oh wat lijkt me dat heerlijk! Dank je wel!
Ze staan in de oven!!
Dankjewel Laura. Lijkt me heerlijk zo’n Amandel muffin.
Fijn weekend verder,
Hoi Laura,
Oh wat lekker! Ik ben dol op citroen en alle andere zure dingen, dus deze schreeuwen me echt toe…MAAK ME! En dat is precies wat ik vandaag ga doen! Even een citroen halen bij Appie om de hoek en aan de slag! Edankt voor dit ongetwijfeld zalige recept. Tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes en nog een fijne zondag verder, Marja
Allereerst bedankt voor je heerlijke recepten. Ik heb een vraagje: kun je in plaats van zonnebloemolie ook vloeibare margarine gebruiken? En zo ja, hoe reken je dat om. Ik kan namelijk helemaal niet tegen zonnebloemolie.
Dat kan, boter smelten en afwegen in ml. Zal qua gewicht ongeveer gelijk zijn, iets meer waarschijnlijk.
Kan de citroenrasp ook vervangen worden door een extra eetlepel citroensap?
Nee, dat geeft wel een ander effect.
Jummie, heel lekkere muffins! Ik schepte er nog een grote eetlepel maanzaad door en bij gebrek aan zonnebloemolie verving ik dit door kokosolie, maar het smaakte nog steeds heel goed. Dank je wel voor weeral een topreceptje!
Ik wil proberen dit recept als een ‘gewone’ cake te maken. Denk je dat dat mogelijk is? Lijkt me heerlijk!
Ja hoor, dat kan vast!
Hoi Laura. Vraagje, zou je ook olijfolie kunnen gebruiken in plaats van zonnebloemolie?
Zou ik zelf niet doen. Olijfolie geeft toch ook een bepaalde smaak, vind ik zelf in zoete baksels niet prettig.
Hallo Laura,
Kan ik dit recept ook gebruiken voor mini muffins? Dat ik dan in plaats van grote vormpjes, mini vormpjes gebruik? Ik wil graag zoete mini muffins maken en geen hartige, vandaar dat ik naar dit recept grijp dan naar de hartige. Kan dit?
Bedankt!
Ja hoor dat kan prima, wel korter bakken uiteraard.
Hoelang zou ik ze dan ongeveer moeten bakken? En op dezelfde oventemperatuur?
Bedankt
Heerlijke Muffins! Voor degenen met een melkintolerantie: ik heb de melk vervangen voor amandeldrink en ze zijn goed gelukt =)