Griekse sesamcrackers

12 augustus 2020
Griekse sesamcrackers
50

Ik had eigenlijk klassieke bekende Griekse recepten op de planning staan voor de Griekse week op Laura’s Bakery. Maar ineens had ik toch veel meer zin om recepten te maken die ik nog helemaal niet kende. Ik pakte dus mijn Griekse kookboek van de plank dat ik al ruim 15 jaar in huis heb en ben dat op mijn gemakje door gaan bladeren. Ik koos een lekkere cake uit (volgt over een paar dagen) en deze almirá me sousámi, dat zijn Griekse sesamcrackers. Lekker om te dippen, met name in de tzatziki.

Griekse sesamcrackers

Deze Griekse sesamcrackers heten almirá me sousámi en zijn helemaal niet moeilijk om te maken, ik deel het recept met je.

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 2 el sesamzaad
  • rasp van 1 citroen
  • 1 el tijm gedroogd
  • snuf zout
  • peper
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 4-6 el water
  • 1 eiwit (voor insmeren)
  • 1 el sesamzaad (om te bestrooien)

Instructies

  • Doe bloem, sesamzaad, citroenrasp, tijm, zout en peper in een kom en roer door elkaar. Voeg de boter toe en maak er met je vingers een kruimelig mengsel van.
  • Voeg het water beetje bij beetje toe terwijl je blijft kneden, je wilt uiteindelijk een stevig deeg hebben.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg zo dun mogelijk uit. Bij mij was het 2-3 mm dik. Gebruik een uitstekers van 5-6 cm in doorsnede om de crackers uit te steken, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk alle crackers met een beetje eiwit en strooi er wat sesamzaad overheen.
  • Bak de crackers in 20-25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) tot ze licht gekleurd zijn.
Tips

Vanaf 20 minuten hield ik de crackers in de gaten omdat het dan ineens snel kan gaan. Hoe lang ze precies nodig hebben verschilt per oven, dus kijk regelmatig even (zonder de ovendeur steeds te openen).

Bewaren

Ongeveer een week houdbaar in een afgesloten verpakking.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *