Grieks pitabrood

24 juni 2016
66

Grieks pitabrood 1a

Toen ik een paar jaar geleden op vakantie was op het Griekse eiland Lesbos (wij zaten in Molyvos) heb ik echt het lekkerste pitabroodje ooit gegeten! Gevuld met onder andere kip, tzatziki, sla, tomaat en patat. Ja echt, patat. De eigenaren waren toevallig Nederlands en zagen mijn verbaasde blik, ze raadden me aan het gewoon te proberen en dan zou ik vanzelf merken hoe lekker het is. En wauw, wat een zalige combinatie. Één avond kwamen we heel laat terug van een excursie in Turkije en we hadden eigenlijk al niet echt honger meer. Mijn vriendin haalde nog wel zo’n lekker broodje, ik tot mijn grote spijt niet. Daar baal ik stiekem nog steeds van. Maar dat hoeft niet heel lang meer gelukkig, want ik weet nu hoe ik zelf dit verrukkelijke Griekse pitabrood kan maken. Dan hoef ik alleen nog maar te zorgen voor de vulling.

In Griekenland zie je eigenlijk nooit dat de pitabroodjes worden opengesneden, ze worden meer als een soort wrap om de vulling gevouwen. Dat betekent niet dat het op die manier moet hoor. Zoals je ziet heb ik wat wat kleinere en dikkere pitabroodjes gebakken, maar ook grotere en dunnere. Zo kun je zelf kiezen hoe je ze vult of belegt. Ik vind zelf de grote dunne erg prettig werken. Het recept heb ik trouwens uit het boek Greek van George Calombaris. Een aanrader (al heb ik wel wat aanpassingen gemaakt)! De review van het boek kun je hier lezen.

Grieks pitabrood 2a

Grieks pitabrood 3a

Grieks pitabrood

Zelfgemaakt Grieks pitabrood is ontzettend lekker en niet al te moeilijk om te maken. Maak de broodjes zo groot, klein, dik of dun als jij dat graag wilt.
Porties: 8 pitabroodjes

Ingrediënten

  • 600 gram bloem
  • 1 el zoutvlokken
  • 3 tl gedroogde gist
  • 2 el olijfolie
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 1 el honing
  • 300 ml warm water

Instructies

  • Doe 300 gram bloem, het zout, de gist, olijfolie, yoghurt, honing en water in een kom. Mix dit tot een glad deeg waar geen klontjes meer in zitten. Dek de kom af met plasticfolie en laat het minstens 12 uur in de koelkast rijzen. Het is makkelijk om dit ’s avonds vast te maken.
  • De volgende dag voeg je de rest van het bloem toe, kneed met de mixer in 2-3 minuten tot een mooi deeg. Het moet loslaten van de wanden van de kom en nog licht vochtig aanvoelen (maar het mag niet aan je handen blijven plakken). Kneed het deeg met de hand nog een minuutje door tot een mooi deeg, voeg eventueel wat bloem toe als het toch nog te plakkerig is. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en draai hier balletjes van.
  • Op een met bloem bestoven werkblad rol de de deegballetjes uit tot 5 mm dikte. Prik rondom wat gaatjes met een vork en laat ze afgedekt een half uurtje rijzen.
  • Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie, ik gebruikte een doekje om te zorgen dat er in de hele pan een dun laagje olie zat. Pak één van de pitabroodjes en leg deze in de pan. Bak hem in 2 minuten aan elke kant gaar.
  • Je kunt de broodjes direct serveren, maar ook later nog even opwarmen in de pan.
Tips

Zoals je ziet heb ik de broodjes in verschillende groottes gemaakt. De kleine pitabroodjes gingen gewoon de pan in zoals hierboven beschreven staat. Ze werden behoorlijk dik en echt bedoeld om open te snijden, je kon ze niet dubbelvouwen. Een aantal pitabroodjes heb ik daarom nog even wat platter gedrukt voordat ze de pan in gingen, ze werden dunner en groter. De baktijd blijft gewoon hetzelfde, maar je hebt nu Grieks pitabrood dat je gemakkelijk met een vulling kunt dubbelvouwen.

Bewaren

Wanneer afgebakken een paar dagen te bewaren.

Grieks pitabrood 4a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

51 reacties

  1. Ineke schreef:

    aah Lesbos. Wat zou ik daar graag weer heen gaan. 🙁 Eerst nog maar even wachten tot de problematiek rondom vluchtelingen enigszins opgelost is.

    1. Laura schreef:

      Ik zag laatst beelden van het stuk waar ik ben geweest, maar dat is echt niet meer te herkennen nu. Toen (al heel wat jaren terug) werden ook al elke ochtend boten, peddels en vesten op het strand gevonden.

  2. Maartje schreef:

    Die opgerolde broodjes zijn heerlijk! Ze heten vreemd genoeg Souvlaki, net als de stokjes 😉

    1. Laura schreef:

      Ik zag dat bij een paar recepten staan inderdaad, maar dacht stiekem dat het door de vulling kwam 😛

  3. Margot schreef:

    Heerlijk, ik hou van dit soort brood!

  4. Ik ben dol op pitabrood, leuk om dat zelf te maken!

  5. Juniek schreef:

    Als je ze in een hele hete oven doet met een laagje water onder in gaat het broodje stomen en omhoog volgens mij is dat pita…

    Verwarm ondertussen de oven voor op 230*C. Bestrooi de pitabroodjes licht met bloem en bak ze circa 10 minuten in de voorverwarmde oven totdat de broodjes opgezwollen en lichtbruin zij . Laat de pitabroodjes afkoelen op een rooster.

    http://www.encyclo.nl/begrip/Pita

    1. Laura schreef:

      Klopt, dat zijn de meest bekende pitabroodjes. Deze Griekse pitabroodjes bereid je in een pan 🙂

  6. Marjolein schreef:

    Moet je perse Griekse yoghurt gebruiken of kun je dit ook vervangen door iets anders (melk?) of weglaten?

    1. Laura schreef:

      Je zou er mee kunnen experimenteren, ik heb het zelf alleen met Griekse yoghurt geprobeerd. Melk is sowieso te dun, de yoghurt is namelijk lekker dik.

  7. Juul schreef:

    Heeft iemand ervaring met deze broodjes om ze in te vriezen?

    1. Laura schreef:

      Kan prima hoor, er liggen er bij mij nu ook een paar in de vriezer 😉

  8. A. schreef:

    Hi!
    Wat een leuk en simpel recept eigenlijk. Heb het vandaag meteen uitgeprobeerd (met magere yoghurt ipv griekse, was die had ik in huis) en was echt erg lekker. De broodjes worden heel zacht.

  9. Geke schreef:

    Mmm, heerlijke broodjes zijn dit en super makkelijk en leuk om te maken. Wel heb ik ander meel gebruikt. Speltbloem en volkorenspeltmeel (verhouding 2/1) super lekkere broodjes.
    Mooi basisrecept! rozijntjes en kleine stukjes appel erdoor en dan besmeren met boter en kaneel kan misschien ook. Lijkt me leuk om met verschillende hartige en zoete vullingen te experimenteren.

  10. Marjet schreef:

    Vandaag deze broodjes gemaakt. Wat waren ze lekker!!! Ook de kids zaten te smullen. De broodjes waren smaakvol en zacht. Ik hadden ze iets te groot en te dun gemaakt om open te snijden. Ik ga dit recept zeker nog eens maken maar dan maak ik er kleinere dikkere broodjes van die open gesneden kunnen worden. Ik hadden er 8 gemaakt, maar 4 is voldoende voor bij een maaltijd. Ik ga de rest maar invriezen of neem morgen een broodje mee naar het werk ?. Top recept?

  11. Geke schreef:

    Heerlijk pitabroodje. Al een aantal keren gemaakt. Eerste keer perfecte broodjes. In de pan gingen de broodjes mooi rijzen. Lekker brood. Nu al twee keer niet goed gelukt. De broodjes rijzen niet goed. Geen idee wat ik anders heb gedaan.

    1. Laura Kieft schreef:

      Was je gist nog wel goed?

      1. Geke schreef:

        Ja, had ik ook al naar gekeken. De gist, steeds uit nieuw zakje gebruikt, is nog lang niet over datum.

        1. Laura Kieft schreef:

          Misschien nog langer/beter doorkneden, dat is ook belangrijk bij brood. Bij mij rezen ze overigens niet heel erg veel meer in de pan hoor.

  12. Geke schreef:

    Ik zal blijven proberen. Wel jammer, de eerste keer heerlijke broodjes en daarna is het niet meer gelukt.

  13. sonja schreef:

    Fantastisch lekker!!

  14. Inez schreef:

    Zou je deze broodjes ook met kwark kunnen maken dat heb ik altijd in huis?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk wel dat dat moet lukken.

  15. Esther schreef:

    Gedroogde gist er zo bij of eerst en wat water oplossen?

    1. Laura Kieft schreef:

      In dit recept doe ik het er zo bij. Als ik het in water oplos staat dat in het recept.

  16. Maggie schreef:

    Bedankt voor het recept Laura. Ik kocht ze altijd los bij een Grieks restaurant voor €1,50 per stuk, en dat zijn van die kant en klare. Dat is dus verleden tijd 🙂
    Dit weekend voor het eerst je recept uitgeprobeerd en ze zijn heerlijk!
    Ging wel iets mis, ik had de pita’s laten rusten in vershoudfolie, en toen ik ze wilde gaan bakken bleven ze plakken aan het plastic waardoor ik ze nog een keer heb uit moeten rollen door de bloem. Maar het eindresultaat was alsnog top.
    Groet Maggie

  17. Lianne schreef:

    Hoi! Lijkt me heerlijk en doet me echt denken aan onze Griekse vakanties! Ik wil ze graag as zaterdag eten… kan ik ze dan vrijdag avond maken en in de ochtend erna bakken of kunnen ze blijven liggen tot eind vd middag op zaterdag?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon gelijk bakken en dan later eten.

  18. Linda schreef:

    Klinkt als een heerlijk recept! Maar ik wilde ze morgen maken en lees dat ze nu minstens 12 uur moeten rijzen… is dat echt een vereiste?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor dit recept wel ja. Je kunt het deeg ’s avonds vast maken en dan morgen verder?

      1. Kevin schreef:

        Waarom 12 uur? Normaal brood laat je ook 2 x 1 uur reize

        1. Laura's Bakery schreef:

          Rijzen in de koelkast gaat veel langzamer.

          1. Kevin schreef:

            Dus zou je hem buiten de koelkast kunnen laten reizen?

          2. Laura's Bakery schreef:

            Ja! Maar je zou moeten testen hoe lang.

  19. Marloes schreef:

    Kun je het deeg ook langer laten rijzen? (18u ofzo?) Ik heb niet binnen 12u tijd om de broodjes te bakken, en als ik ze in de ochtend maak hebben ze savonds nog niet lang genoeg gerezen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen. Heb er zelf geen ervaring mee dus kan niet garanderen of ze dan ook lukken.

  20. Esther schreef:

    Bedankt voor het recept! Was echt super lekker. Zeker de moeite waard om zelf te maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn! Ik vind het ook heerlijk.

  21. Dieuwke schreef:

    hi, kan je deze broodjes ook maken met volkoren of spelt bloem, voor een gezondere variant?

    1. Geke schreef:

      ik heb ze met spelt meel gemaakt, heerlijk!

    2. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Meestal zorgt een andere meelsoort ervoor dat er meer aangepast moet worden in een recept, maar zonder dit zelf getest te hebben kan ik hier geen exacte richtlijn in geven.

  22. Vera schreef:

    Met welke bloem maak ik dat het beste? Want er zijn zoveel verschillende soorten bloem…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Tarwebloem bijvoorbeeld.

      1. Vera schreef:

        Hartelijk dank voor je snelle reactie!

        Groetjes uit België

  23. Kees schreef:

    Kun je ook verse gist gebruiken, ik vind het eindresultaat in de meeste gevallen beter.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, alleen gelden dan andere verhoudingen.

  24. Merel schreef:

    Zou je de honing ook kunnen vervangen door bijvoorbeeld maple syrup?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lijkt me geen probleem.

  25. Anne schreef:

    Kan het ook met Amerikaanse bloem (hoog eiwitgehalte)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *