Toen ik een paar jaar geleden op vakantie was op het Griekse eiland Lesbos (wij zaten in Molyvos) heb ik echt het lekkerste pitabroodje ooit gegeten! Gevuld met onder andere kip, tzatziki, sla, tomaat en patat. Ja echt, patat. De eigenaren waren toevallig Nederlands en zagen mijn verbaasde blik, ze raadden me aan het gewoon te proberen en dan zou ik vanzelf merken hoe lekker het is. En wauw, wat een zalige combinatie. Één avond kwamen we heel laat terug van een excursie in Turkije en we hadden eigenlijk al niet echt honger meer. Mijn vriendin haalde nog wel zo’n lekker broodje, ik tot mijn grote spijt niet. Daar baal ik stiekem nog steeds van. Maar dat hoeft niet heel lang meer gelukkig, want ik weet nu hoe ik zelf dit verrukkelijke Griekse pitabrood kan maken. Dan hoef ik alleen nog maar te zorgen voor de vulling.
In Griekenland zie je eigenlijk nooit dat de pitabroodjes worden opengesneden, ze worden meer als een soort wrap om de vulling gevouwen. Dat betekent niet dat het op die manier moet hoor. Zoals je ziet heb ik wat wat kleinere en dikkere pitabroodjes gebakken, maar ook grotere en dunnere. Zo kun je zelf kiezen hoe je ze vult of belegt. Ik vind zelf de grote dunne erg prettig werken. Het recept heb ik trouwens uit het boek Greek van George Calombaris. Een aanrader (al heb ik wel wat aanpassingen gemaakt)! De review van het boek kun je hier lezen.
aah Lesbos. Wat zou ik daar graag weer heen gaan. 🙁 Eerst nog maar even wachten tot de problematiek rondom vluchtelingen enigszins opgelost is.
Ik zag laatst beelden van het stuk waar ik ben geweest, maar dat is echt niet meer te herkennen nu. Toen (al heel wat jaren terug) werden ook al elke ochtend boten, peddels en vesten op het strand gevonden.
Die opgerolde broodjes zijn heerlijk! Ze heten vreemd genoeg Souvlaki, net als de stokjes 😉
Ik zag dat bij een paar recepten staan inderdaad, maar dacht stiekem dat het door de vulling kwam 😛
Heerlijk, ik hou van dit soort brood!
Ik ben dol op pitabrood, leuk om dat zelf te maken!
Als je ze in een hele hete oven doet met een laagje water onder in gaat het broodje stomen en omhoog volgens mij is dat pita…
Verwarm ondertussen de oven voor op 230*C. Bestrooi de pitabroodjes licht met bloem en bak ze circa 10 minuten in de voorverwarmde oven totdat de broodjes opgezwollen en lichtbruin zij . Laat de pitabroodjes afkoelen op een rooster.
http://www.encyclo.nl/begrip/Pita
Klopt, dat zijn de meest bekende pitabroodjes. Deze Griekse pitabroodjes bereid je in een pan 🙂
Moet je perse Griekse yoghurt gebruiken of kun je dit ook vervangen door iets anders (melk?) of weglaten?
Je zou er mee kunnen experimenteren, ik heb het zelf alleen met Griekse yoghurt geprobeerd. Melk is sowieso te dun, de yoghurt is namelijk lekker dik.
Heeft iemand ervaring met deze broodjes om ze in te vriezen?
Kan prima hoor, er liggen er bij mij nu ook een paar in de vriezer 😉
Hi!
Wat een leuk en simpel recept eigenlijk. Heb het vandaag meteen uitgeprobeerd (met magere yoghurt ipv griekse, was die had ik in huis) en was echt erg lekker. De broodjes worden heel zacht.
Mmm, heerlijke broodjes zijn dit en super makkelijk en leuk om te maken. Wel heb ik ander meel gebruikt. Speltbloem en volkorenspeltmeel (verhouding 2/1) super lekkere broodjes.
Mooi basisrecept! rozijntjes en kleine stukjes appel erdoor en dan besmeren met boter en kaneel kan misschien ook. Lijkt me leuk om met verschillende hartige en zoete vullingen te experimenteren.
Vandaag deze broodjes gemaakt. Wat waren ze lekker!!! Ook de kids zaten te smullen. De broodjes waren smaakvol en zacht. Ik hadden ze iets te groot en te dun gemaakt om open te snijden. Ik ga dit recept zeker nog eens maken maar dan maak ik er kleinere dikkere broodjes van die open gesneden kunnen worden. Ik hadden er 8 gemaakt, maar 4 is voldoende voor bij een maaltijd. Ik ga de rest maar invriezen of neem morgen een broodje mee naar het werk ?. Top recept?
Heerlijk pitabroodje. Al een aantal keren gemaakt. Eerste keer perfecte broodjes. In de pan gingen de broodjes mooi rijzen. Lekker brood. Nu al twee keer niet goed gelukt. De broodjes rijzen niet goed. Geen idee wat ik anders heb gedaan.
Was je gist nog wel goed?
Ja, had ik ook al naar gekeken. De gist, steeds uit nieuw zakje gebruikt, is nog lang niet over datum.
Misschien nog langer/beter doorkneden, dat is ook belangrijk bij brood. Bij mij rezen ze overigens niet heel erg veel meer in de pan hoor.
Ik zal blijven proberen. Wel jammer, de eerste keer heerlijke broodjes en daarna is het niet meer gelukt.
Fantastisch lekker!!
Zou je deze broodjes ook met kwark kunnen maken dat heb ik altijd in huis?
Ik denk wel dat dat moet lukken.
Gedroogde gist er zo bij of eerst en wat water oplossen?
In dit recept doe ik het er zo bij. Als ik het in water oplos staat dat in het recept.
Bedankt voor het recept Laura. Ik kocht ze altijd los bij een Grieks restaurant voor €1,50 per stuk, en dat zijn van die kant en klare. Dat is dus verleden tijd 🙂
Dit weekend voor het eerst je recept uitgeprobeerd en ze zijn heerlijk!
Ging wel iets mis, ik had de pita’s laten rusten in vershoudfolie, en toen ik ze wilde gaan bakken bleven ze plakken aan het plastic waardoor ik ze nog een keer heb uit moeten rollen door de bloem. Maar het eindresultaat was alsnog top.
Groet Maggie
Hoi! Lijkt me heerlijk en doet me echt denken aan onze Griekse vakanties! Ik wil ze graag as zaterdag eten… kan ik ze dan vrijdag avond maken en in de ochtend erna bakken of kunnen ze blijven liggen tot eind vd middag op zaterdag?
Gewoon gelijk bakken en dan later eten.
Klinkt als een heerlijk recept! Maar ik wilde ze morgen maken en lees dat ze nu minstens 12 uur moeten rijzen… is dat echt een vereiste?
Voor dit recept wel ja. Je kunt het deeg ’s avonds vast maken en dan morgen verder?
Waarom 12 uur? Normaal brood laat je ook 2 x 1 uur reize
Rijzen in de koelkast gaat veel langzamer.
Dus zou je hem buiten de koelkast kunnen laten reizen?
Ja! Maar je zou moeten testen hoe lang.
Kun je het deeg ook langer laten rijzen? (18u ofzo?) Ik heb niet binnen 12u tijd om de broodjes te bakken, en als ik ze in de ochtend maak hebben ze savonds nog niet lang genoeg gerezen.
Je kunt het proberen. Heb er zelf geen ervaring mee dus kan niet garanderen of ze dan ook lukken.
Bedankt voor het recept! Was echt super lekker. Zeker de moeite waard om zelf te maken.
Wat fijn! Ik vind het ook heerlijk.
hi, kan je deze broodjes ook maken met volkoren of spelt bloem, voor een gezondere variant?
ik heb ze met spelt meel gemaakt, heerlijk!
Heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Meestal zorgt een andere meelsoort ervoor dat er meer aangepast moet worden in een recept, maar zonder dit zelf getest te hebben kan ik hier geen exacte richtlijn in geven.
Met welke bloem maak ik dat het beste? Want er zijn zoveel verschillende soorten bloem…
Tarwebloem bijvoorbeeld.
Hartelijk dank voor je snelle reactie!
Groetjes uit België
Dank je
Kun je ook verse gist gebruiken, ik vind het eindresultaat in de meeste gevallen beter.
Ja hoor, alleen gelden dan andere verhoudingen.
Zou je de honing ook kunnen vervangen door bijvoorbeeld maple syrup?
Lijkt me geen probleem.
Kan het ook met Amerikaanse bloem (hoog eiwitgehalte)
Dat heb ik niet getest!
Ik was op zoek naar het recept van de pita en zag jouw recept. wij zijn ook op Lesbos geweest in het zelfde plaatsje en hetzelfde restaurant. hun pita gyros is het aller lekkerste. ik ga jouw recept proberen. door jouw verhaal van de pita gyros en de eigenaren mede doordat we daar ook geweest. heb ik voor jouw recept gekozen.
Wat leuk om te lezen! Veel plezier met het maken 🙂
WT een héérlijke pitabroodjes! Lekker zacht en super te hanteren. Eerder een ander recept geprobeerd, maar deze wordt opgeslagen en voortaan gemaakt, bedankt Laura voor het delen van dit receprt
Ik ben dol op griekse eilanden en het eten! Deze pita’s ga ik zeker maken. Nu al zin in. Heb je zoutvlokken nodig of kan ik deze ook vervangen door zeezout of tafelzout?
Bedankt.
Wat leuk! Ja hoor, je kunt het zout vervangen. Succes! 🙂
Vraagje…heb geen zout vlokken! Gaat gewoon keukenzput of himalaya zout ook? Dank uuuu
Ja hoor!
Bedankt voor dit heerlijke recept… ze waren erg lekker… wel heel machtig een a twee broodje heb je meer dan genoeg…
Ik heb het vlgs recept gemaakt, heb het deeg 3 uur laten rijzen buiten de koelkast. Daarna bolletjes gemaakt en direct gebakken vlgs het recept. Toen we gingen eten, nog even afgebakken en warm geserveerd. Ging prima. Lekkere pita’s . De verjaardagsvisite heeft ervan genoten.