Karidópita – Griekse walnotencake

15 augustus 2020
Karidópita – Griekse walnotencake
48

Net als de sesamcrackers die eerder deze week online kwamen, vandaag ook weer een Grieks recept dat ikzelf nog niet kende: karidópita; een Griekse walnotencake. Door het beslag gaat kaneel en kruidnagel en dat maakt de basis al fantastisch lekker. Een combinatie die ik zeker vaker ga gebruiken in baksels. Nadat de cake uit de oven komt gaat er een sinaasappelsiroop overheen. Heel officieel voeg je hier brandy of een andere sterke drank aan toe, maar ik heb het zelf achterwege gelaten. In het recept hieronder zet ik uiteraard wel neer hoe en wanneer je deze drank toevoegt als jij het wel wilt gebruiken.

Karadópita – Griekse walnotencake

Ik kon wel blijven eten van deze heerlijke Griekse cake vol met walnoten, zie hier het recept voor karadópita!
Porties: 15 personen
Voor een 18 x 25 cm vorm

Ingrediënten

 • 120 gram ongezouten roomboter
 • 120 gram fijne kristalsuiker
 • 4 eieren (M)
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • ½ tl kaneel
 • ¼ tl kruidnagel
 • snuf zout
 • 200 gram walnoten fijngehakt

Suikersiroop

 • rasp en sap van 1 sinaasappel
 • 100 gram suiker
 • 50 ml water
 • 2 el brandy (optioneel)

Instructies

 • Doe boter en suiker in een kom en mix in enkele minuten romig.
 • Voeg de eieren een-voor-een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
 • Zelfrijzend bakmeel, kaneel, kruidnagel en zout kun je tegelijk toevoegen. Mix op een lage stand tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
 • Spatel als laatst de walnoten door het beslag.
 • Bekleed een bakvorm van 18 x 25 cm met bakpapier en stort het beslag erin, spreid gelijkmatig uit.
 • Bak de cake in ongeveer 30 minuten op 180 °C gaar en goudbruin.
 • Terwijl de cake in de oven staat, maak je de suikersiroop. Doe alle ingrediënten in de pan en breng aan de kook, laat het in totaal 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat staan tot de cake uit de oven komt.
 • Wanneer de cake gaar is prik je gaatjes in de bovenkant van de cake (terwijl deze nog in de vorm zit). Giet de siroop er gelijkmatig overheen. Laat de cake minimaal 2 uur rusten.
Bewaren

4-5 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking buiten de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

20 reacties

 1. Lida schreef:

  Beste Laura,

  Kan ik ipv brandy ook cognac gebruiken? Of heb je een andere suggestie? Ik drink nl. geen alcohol en heb nog wel wat cognac staan voor een vriend. Ik vind het een beetje zonde om speciaal brandy te kopen.

  Groetjes,
  Lida

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat lijkt me prima kunnen.

 2. Lisanne schreef:

  Hoi Laura,
  Wat een heerlijk recept, dit ga ik zeker een keer maken! Ik vroeg me af of je de cake ook kan invriezen zodat je deze later kan eten?
  Groetjes, Lisanne

  1. Laura's Bakery schreef:

   Absoluut! Luchtdicht ingevroren tot drie maanden houdbaar.

 3. Wendy schreef:

  Kan het ook in een normaal formaat cake blik of moet ik dan het recept aanpassen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb dat niet getest.

 4. Dimitrios schreef:

  Beste ik ga en correctie doen is geen karadotita maar karidopita.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ohjee je hebt helemaal gelijk! Ik heb het meteen aangepast, dankjewel.

 5. Eef schreef:

  Vandaag deze heerlijke cake gemaakt. Ipv brandy heb ik licor43 gebruikt. Iedereen is verslaafd hier! 😁

 6. marleen schreef:

  Omdat ik regelmatig bak, kan ik het meeste wel volgen. Maar een cake 2 uur laten rusten….. hoe doe je dat in vredesnaam? 😉 de siroop was er nog niet ingetrokken op zat al met een theelepeltje het hoekje eruit te pulken. Lekker!!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hahaha, het zwaarste onderdeel van het bakken. Pure wilskracht voor nodig 😉

 7. Saskia schreef:

  Ik wil deze cake binnenkort gaan maken. Er moet een kwart theelepel kruidnagel in lees ik. Maar kruidnagel is behoorlijk hard. Moet je het nog malen voordat je het in je beslag doet?

  1. Laura's Bakery schreef:

   De kruidnagel die ik omschrijf is in poedervorm.

 8. Amber schreef:

  Hallo, ik wil de taart graag bakken maar er is iemand met diabetes in ons gezelschap, zou ik de suiker eruit kunnen laten? En zou ik daar dan een andere vervanger voor nodig hebben?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kun je niet zomaar weglaten, suiker is echt een structuurbouwer. Ik weet helaas niet waardoor je dat zomaar 1:1 kunt vervangen.

   1. Amber schreef:

    Dank voor de snelle reactie!
    Jammer, dan ga ik op zoek naar een andere taart om te bakken, en bewaar ik deze voor later!

 9. Tina schreef:

  Hallo Laura,
  Net je Griekse cake uit de oven gehaald…..De stroop was nog een beetje dun maar ik had je recept precies gevolgd dus…..heb ik het er overheen gegoten. Het ziet er erg nat uit….komt dat goed over (tenminste) 2 uur rusten?
  Dank voor je aandacht,
  Groet,
  Tina

  1. Laura Kieft schreef:

   Het is ook een vrij natte cake, maar geef het even de tijd om in te trekken.

   1. Tina schreef:

    Dank voor je reactie. Het is inderdaad helemaal goed gekomen Laura en……hij was heerlijk! Die ga ik zeker vaker maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *