Even een korte pauze van al het kerstgeweld deze maand op Laura’s Bakery. Ik mocht namelijk weer voor FAGE aan de slag, en ik wist gelijk wat ik wilde maken: souvlaki spiesjes met tzatziki. Ik ben gek op souvlaki, toen ik onlangs op Cyprus was heb ik dit dan ook vaak gegeten. Met dit borrelhapje kon ik weer even dromend terug denken aan die mooie reis en het heerlijke Griekse eten.
Souvlaki spiesjes met tzatziki
Ik heb jullie natuurlijk al eerder verteld over FAGE, maar mocht je nieuw zijn of het niet meer helemaal weten: ik vertel jullie graag meer over deze Griekse yoghurt. FAGE is in Nederland nog relatief nieuw op de markt, maar in Griekenland is het de meest populaire yoghurt. En mocht je je hoofd breken over hoe je dit merk nou toch uitspreekt: het is ‘FA-YEH’.
Voor dit borrelhapje gebruikte ik FAGE Total 5%, maar er is ook een 0% variant. Beide soorten yoghurt zijn lekker dik en romig. Deze structuur wordt verkregen omdat de yoghurt wordt geperst. Verder is het ook rijk aan proteïne en bevat geen toegevoegde suikers. Al sinds 1926 wordt hier hetzelfde Griekse familierecept voor gebruikt
SOUVLAKI SPIESJES MET TZATZIKI
Ingrediënten
Souvlaki
- 300 gram kipblokjes
- 100 gram FAGE Total 5%
- 1 teen knoflook geperst
- 1 el citroensap
- 1 el dille fijngesneden
- Peper en zout
Tzatziki
- Halve komkommer
- 300 gram FAGE Total 5%
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 el dille fijngesneden
- Peper en zout
Instructies
-
Voor de souvlaki doe je alle ingrediënten in een kom, meng goed door elkaar en zet minimaal een uur in de koelkast.
-
Maak ondertussen de tzatziki. Halveer het stuk komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer.
-
Doe komkommerrasp, FAGE Total 5%, knoflook, dille, peper en zout in een schaaltje en roer goed door elkaar. Dek af en zet in de koelkast tot je het nodig hebt.
-
Haal de gemarineerde kipblokjes uit de koelkast en rijg deze blokjes op kleine houten spiesjes. Ik kon met deze hoeveelheid 14 kleine spiesjes maken.
-
Verhit wat boter in een pan en bak de spiesjes gaar en goudbruin.
-
Serveer de spiesjes met de zelfgemaakte tzatziki en stukjes pitabrood.
Dit is een samenwerking met FAGE.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Een goede TIP…
Voor echte goede tzatziki gebruik je Fage 10%
De komkommer was je eerst volledig en schil je maar half dan ontpitten en raspen
(Zo krijg je dat mooi kleurverschil in de tzatziki)
Na het raspen vring je het uit in een keukenhandoek dan pas toevoegen aan de yoghurt (zo heb je geen overtollig vocht en blijft de tzatziki stevig)
de look rasp je ook en dille word niet overal gebruikt is bijkomstig
Als je het wil gebruiken is het maar een klein beetje anders overheerst de smaak
Om af te werken giet je er een klein beetje olijfolie bij
Voor de souvlaki
Voor de Kruiden gebruik je geen dille en geen citroensap
Maak je een mengeling van olijfolie met beetje oregano paprikapoeder peper zout
De spiezen maak je eerst dan pas marineren met de kruiden olijfolie mengeling minstens 1 dag er voor afgedekt in de koelkast
En je bakt in olijfolie of op de grill
Serveer je met een stukje citroen bij
Niet er al over besprenkeld niet iedereen moet dit hebben
Hoop je hier mee geholpen te hebben
Zodat je het correct kan brengen naar de paginabezoekers
Mvg
Goede tip! Ieder recept is zo weer net wat anders.