Tiramisu eclairs

16 november 2017
34

Ik ben er dol op, maar ik eet ze eigenlijk bijna nooit. En maken gebeurt zelfs nog minder. Ik heb het dan over soezen en eclairs, want eclairs zijn eigenlijk gewoon luxe soezen in een ander jasje. Jaren geleden maakte ik voor het laatst soezen, om daar vervolgens een croquembouche te maken. Je weet wel, zo’n mooie soezentoren met karamel. Nu ging ik ook weer eens aan de slag met soezendeeg, maar ik maakte er eclairs van. Heerlijke tiramisu eclairs om precies te zijn. Gevuld met een koffie mascarponeroom, cacaopoeder, gewone mascarponeroom in kleine toefjes bovenop en vervolgens afgemaakt extra decoraties. De eclairs maakte ik echter wel helemaal anders, ik mocht namelijk de nieuwe soezenmix van Dr. Oetker uitproberen en daar was ik erg benieuwd naar.

Nog nooit had ik een basismix voor soezen gezien en ik vroeg mij dan ook af hoe dit zou werken. Normaal maak je soezen met een kookdeeg, wat inhoudt dat je je armspieren flink aan het werk moet zetten terwijl je in een pan roert tot je een stevig soezendeeg hebt. Met de mix is dit niet nodig, met een (hand)mixer mix je de mix, eieren, zonnebloemolie en water in een kom door elkaar tot een soezendeeg. En dan is het al klaar. Je kunt er 12 grote of 32 kleine soesjes mee maken. Of 14 eclairs natuurlijk, zoals ik deed.

Grote vraagtekens had ik bij deze compleet andere bereidingswijze en ik was heel nieuwsgierig naar hoe het zou smaken. Tijdens het mixen zag ik het deeg steeds dikker worden tot je uiteindelijk een mooi spuitbaar soezendeeg had. Eenmaal gebakken waren ze mooi gerezen en goed hol van binnen om te vullen. Ik vertel je hoe ik deze eclairs maakte!

Tiramisu eclairs

Deze tiramisu eclairs zijn eenvoudig te maken en om van te smullen. Je visite zal zeker onder de indruk zijn. Ik laat zien hoe je de eclairs maakt.
Porties: 14 eclairs

Ingrediënten

  • 1 verpakking Dr. Oetker Basismix Soezen
  • 3 eieren
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 120 ml water
  • 125 ml slagroom
  • 2 el vanillesuiker
  • 250 gram mascarpone
  • eventueel poedersuiker naar smaak
  • oploskoffie in poedervorm
  • cacaopoeder
  • mokkaboontjes
  • Dr. Oetker Chocofantasie (strooidecoratie)

Instructies

  • Doe de mix, eieren, zonnebloemolie en het water in een beslagkom en meng het geheel op een lage stang door elkaar. Wanneer het goed vermengd is, klop je het op de hoogste stand in 3 minuten tot een glad beslag.
  • Scheur de spuitzakken uit de verpakking los van elkaar en gebruik één voor het soezendeeg. Vul de spuitzak met de helft van het soezendeeg, zet de spuitzak eventueel in een hoog glas.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en knip de punt van de spuitzak (op 5 cm vanaf de punt). Houd de punt van de spuitzak ongeveer 1 cm boven de bakplaat en spuit eclairs van 2-3 cm breed en 12 cm lang. Je kunt voor jezelf eventueel hulplijnen zetten op het bakpapier. Doe dit met potlood en draai het vel op zodat de betekende kant aan de onderkant ligt. Zorg ook voor voldoende tussenruimte, ze rijzen namelijk nog een stuk.
  • Bak de eclairs in ongeveer 25 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat ze daarna goed afkoelen op een rooster.

Vullen en decoreren

  • Giet de koude slagroom in een schone kom. Voeg de vanillesuiker toe en klop tot de slagroom stijf is.
  • In een aparte kom roer je de mascarpone een beetje los. Niet te veel, het gaat er vooral om dat de mascarpone iets zachter wordt. Als je te lang en te hard roert, wordt de mascarpone te dun en wordt het lastig om straks een mooie stevige crème te maken.
  • Als de slagroom stijf is, voeg je de mascarpone toe. Mix op een lage stand tot een romig geheel. Ook nu is het belangrijk dat je niet te lang blijft mixen. Zodra het één geheel is kun je gelijk stoppen. Naar smaak kun je eventueel wat poedersuiker toevoegen, zoveel als je zelf lekker vindt.
  • Haal een derde van de room uit de kom en houd deze even apart. Door twee derde van de room, spatel je de oploskoffie. Spatel wederom niet te lang door. Vul de tweede spuitzak met deze op smaak gebrachte mascarponeroom.
  • Prik in de onderkant van de eclairs drie gaatjes, zo kun je de eclairs beter in hun geheel vullen. Knip het puntje van de spuitzak en prik deze in de gaatjes, spuit wat vulling in de eclair.
  • Leg de eclairs op een plaat of rooster en bestrooi ze met wat cacaopoeder. Vul een derde spuitzak (of hergebruik de vorige) met de overgebleven mascarponeroom, spuit er kleine toefjes van op de eclairs. Decoreer de toefjes met een mokkaboontje en de Chocofantasie.
Bewaren

De tiramisu eclairs kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Voor nog meer (soezen) inspiratie kun je een kijkje nemen op Bakken.nl.

Dit is een samenwerking met Dr. Oetker, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Ga ik echt een keer proberen !
    Lijkt mij inderdaad veel gemakkelijker dan zelf soezendeeg maken.

  2. Anika schreef:

    Dat ziet er goed uit en niet te moeilijk om te maken. Kan je de vulling ook een andere smaak geven dan koffie? Ben niet zo’n koffie fan. En hoe doe je dat, bijvoorbeeld kersensmaak?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor dat kan prima, je zou er kleine stukjes kers doorheen kunnen doen, of wat kersenjam.

  3. Hanneke schreef:

    Smaakte het soezendeeg ook net zo lekker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik vond de eclairs zelf ook heerlijk!

  4. Mieke schreef:

    Lijkt me lekker! Ga ze zeker eens maken. In tiramisu hoort natuurlijk ook (amaretto)likeur en ga ik in de eclairs ook gebruiken.

  5. Irma schreef:

    Hallo,
    Zou ik deze vulling ook kunnen gebruiken om een slof te vullen? Ik wil graag een tiramisuslof maken, maar ik vind het lastig hoe ik de vulling het beste kan maken.
    En een speculaas slof lijkt me ook heerlijk, zou ik daarvoor bijvoorbeeld Zwitserse room kunnen gebruiken met speculaaskruiden erdoorheen? Of zou ik daarvoor de vulling kunnen gebruiken die jij gebruikt bij je speculaas/sinterklaas pavlova’s?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dit kun je ook prima gebruiken als topping voor een slof na het bakken. Voor speculaas zou ik die van de pavlova’s gebruiken, daar komt de smaak beter in naar voren.

  6. Janet schreef:

    Hoi!

    Hoeveel gram of theelepels oploskoffie moet er in?

    Groetjes,
    Janet

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is naar smaak! Tussendoor dus even zelf proeven hoe sterke koffiesmaak jou lekker lijkt.

  7. Isabelle schreef:

    Hoi Laura, heb je misschien ook een receptje voor éclairs gevuld met banketbakkersroom (de traditionele éclairs)?
    Dank je wel alvast!

      1. Isabelle schreef:

        Dank je wel voor de info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *