Moelleux (lava cakejes)

4 februari 2017
84

Al zo’n 1,5 jaar geleden maakte ik eens moelleux, ik vind dat toch zo verschrikkelijk lekker! Daar wilde ik dus een recept van op mijn blog. Zoals je misschien wel weet staat die nog niet online, want ze mislukten namelijk. Of nouja, ze waren wel lekker, alleen was het midden nauwelijks vloeibaar. En dat is toch wel een beetje het hele idee van de chocolade lava cakejes. Het heeft lang geduurd voordat ze in de herkansing gingen, maar daar mag het resultaat nu dan ook naar zijn. Ik heb gekozen voor siliconen tulbandvormpjes om de moelleux in te bakken. Hier in Haarlem hebben we de Dessertbar waar ze ook van dit soort vormpjes gebruiken en dat vind ik zó leuk staan. Maar je kunt uiteraard ook siliconen cupcakevormpjes of zelfs kookringen gebruiken. Een metalen (cupcake)vorm kan ook, maar je krijgt ze daar soms iets lastiger uit. Ik kies in dit geval dus het liefst voor siliconen omdat je de lava cakejes in hun geheel op een bordje wilt krijgen.

Moelleux

Ik ben dol op Moelleux en het resultaat van dit recept mag er zeer zeker wezen. Deze chocolade lava cakejes zonder zonder twijfel om te smullen.
Porties: 4 stuks*

Ingrediënten

  • 100 gram pure chocola
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 3 eieren (M)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram bloem
  • snufje zout
  • rood fruit naar keuze

Instructies

  • In een steelpannetje smelt je de chocola en boter. Als dat gesmolten is klop je in een andere kom de eieren en suiker luchtig. Voeg aan dit mengsel de bloem en het snufje zout toe en mix tot dit is opgenomen. Dan voeg je het chocolademengsel toe, mix ook dit weer totdat het helemaal is opgenomen.
  • Giet het beslag dan in een spuitzak (of 2 als ze wat kleiner zijn) en leg het beslag een paar uur in de koelkast. In een afgesloten bak kan natuurlijk ook, maar de vormpjes vullen een stuk makkelijker met een spuitzak. Bij mij lag het beslag uiteindelijk zo’n 4 uur in de koelkast.
  • Vet de vormpjes (met een bakspray) licht in en bestuif ze met een laagje bloem. Je kunt ook cacao gebruiken om te bestuiven, dat maakt het resultaat nog iets mooier. Helaas dacht ik daar zelf pas aan toen ze in de oven stonden 😉 . Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag.
  • De baktijd is afhankelijk van de grootte van de gebruikte vormpjes:

    cupcakevorm: 8-10 minuten op 210 °C (boven- en onderwarmte)

    tulbandjes: 10-12 minuten op 210 °C (boven- en onderwarmte)

  • In het begin is het een beetje spelen met de tijd (en temperatuur), het luistert best nauw voor een perfect lava cakeje en dat bereik je met elke oven op een net iets andere manier.
  • Eenmaal uit de oven plaats je de moelleux op een bordje, garneer met wat vers rood fruit en serveer gelijk.
Tips

* Als je net als ik kleine tulbandjes gebruikt, zul je er 4 kunnen maken. Kies je voor cupcakevormpjes kun je er 5-6 maken. De tulbandjes vorm kocht ik ooit bij AH.

Bewaren

Het beslag kun je op voorhand maken (maximaal 3 tot 4 dagen), maar de cakejes moet je gelijk serveren.

Enjoy!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

39 reacties

  1. Homemade by Joke schreef:

    Wat zien ze er mooi en heerlijk uit Laura.
    Prachtig met dat rode fruit erbij mmmmm.
    Ik zeg lekker maken als we ons familieweekendje hebben 🙂
    Liefs, mam ♥

  2. Oh wat een zoete verwennerij! Lekker in combinatie met het zuurtje van het fruit. Thanks for sharing

  3. Lianne schreef:

    Wauw! Wat ziet dat er mooi uit. Die vloeibare chocolade en dat fruit er zo bij, super mooi gemaakt Laura. Ik ga dit ook eens maken als dessert, maar ik m’n familie vast blij mee. 🙂

  4. Noa schreef:

    Hihi,
    ik vroeg me af waar jij je chocolatechips koopt?
    Ik ben er al heel lang naar op zoek, maar ik kan ze maar nergens voor een normale prijs vinden!
    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Meestal bij Makro, maar tegenwoordig hebben veel kookwinkels het.

  5. Claudia schreef:

    Hoi Laura, hoe lang van te voren kan ik het beslag maken voor het afbakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou het maximaal 2-3 dagen eerder maken

  6. marieke schreef:

    kan het ook met cupcakevormpjes aangezien wij geen siliconen vorm hebben?

    1. Laura Kieft schreef:

      Papieren wordt lastig (blijven vastzitten aan het cakeje), je kunt wel een kleine aardewerken schaaltje nemen en deze invetten en bestuiven met bloem.

      1. Jeanne schreef:

        Kan ik ook creme brulee bakjes gebruiken? Zo ja, hoe lang hebben ze dan nodig? Dank je

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat kan vast en zeker, maar met de baktijd moet je in dat geval zelf experimenteren.

  7. issam schreef:

    he laura ik heb een vraagje ik moet voor school een dessert helemaal verzinnen en bereiden weet jij iets wat lekker pas bij tarte tatin met witte rum saus en lava cake bij pas moet er nog 2 bij hebben kan jij me er bij hebben.

    kan je me er bij helpen

    groetjes issam

  8. van der Steen Lydia schreef:

    kan je ook 2 lepels gebruiken om het beslag in cupcake vormpjes te doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook.

  9. Janny schreef:

    Hoi Laura, ze zijn heerlijk. Mijn vraag is: ik moet de lavacakejes van te voren bakken om ze op een later tijdstip weer op te warmen. Kun jij mij hierover een tip geven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat gaat niet bij moelleux. Wat je wel kunt doen is het beslag al maken op voorhand en dan bakken wanneer je ze nodig hebt.

  10. Daniëlle schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb dit recept al een paar keer gemaakt en ze zijn echt heerlijk! Ik loop er alleen telkens tegenaan dat ik de cakejes niet goed uit de silliconen (cupcake)vorm krijgt, waardoor de vulling eruit loopt voordat ik ze kan serveren. Heb jij toevallig enig idee waar dat aan ligt?

    Groetjes van Daniëlle

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan aan het soort siliconen liggen. Je kunt proberen om het toch even in te vetten en te bestuiven met cacaopoeder.

      1. Renate schreef:

        Wat ook goed werkt (voor deze tip ben ik Jamie Oliver eeuwig dankbaar), naast goed invetten en bestuiven: leg kleine vierkantjes of een cirkeltje bakpapier op de bodem van je vorm/ramekin. Dat is namelijk het teerste punt van je cakeje, waar het deeg dus ook het makkelijkst scheurt bij het eruit halen. Het papiertje haal je er daarna gewoon af. Ik gebruik zelf altijd stenen ramekins, maar bij siliconen werkt het vast ook.

  11. Karlie schreef:

    Hai,
    ik heb een vraagje: kan je de lavacake ook na 1 a 2 uur eten of word dan meteen de chocolade hard?
    Dit namelijk ivm vervoer en geen oven op de place to be.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat raad ik niet aan. Een lava cake moet warm uit de oven gegeten worden. Voor jou denk ik handiger om een ander toetje te kiezen.

  12. Belinda schreef:

    Hoi Laura,
    Vraagje, zou je ook een papieren vormpjes in de muffintray kunnen gebruiken?
    Gr Belinda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarom zou je dat willen? Het is eigenlijk de bedoeling dat je de lava cakejes zonder vormpje op een bordje stort.

  13. Emmy schreef:

    Hoi Laura,
    Bedankt voor het recept! Mijn chocola was niet gesmolten terwijl ik ze nog iets langer dan het recept had gebakken en de chocola wel echt warm was…?? Heb jij een idee hoe het komt? Had wel een blokje chocola ipv chocoladechips gebruikt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat je zelf de reden al hebt aangevoerd. Als je chocolate chips gebruikt zijn het kleinere stukjes en die smelten makkelijker/sneller.

  14. Keshia schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb reuze zin om deze cakejes te maken. Alleen is mijn vraag welke boter kan je het beste gebruiken? Roomboter, ongezouten of ongezouten of toch liever magarine ( heb je dit ook in gezouten en ongezouten variant) ?
    Groetjes Kes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ik het er niet bij vernoem, bedoel ik altijd ongezouten roomboter. Bakze!

  15. toetje schreef:

    Hoi Laura,

    er staat smelt de chocola met boter in een pan. Hiermee bedoel je dus niet au bain marie maar direct op het vuur(tje)?
    Hoor het graag, alvast bedankt voor je antwoord.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad direct in de pan, op niet te hoog vuur.

      1. Toetje schreef:

        Is helemaal goed gegaan. Top recept, dank je!

  16. Valerie schreef:

    Hi Laura,

    Ik wil graag een vegan variant maken. Kan ik de eieren vervangen door Orgran Egg replacer?
    Boter en chocola kan ik sws vervangen door vegan producten, maar ben benieuwd of een egg replacer het recept niet verpest.

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen, sorry!

  17. Abel schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb deze lavacakjes nu een paar keer gemaakt en ze lukken elke weer, en iedereen vind ze heel lekker. Ik maak ze nu bijna wekelijks. Bedank voor dit heerlijke recept.
    Lieve Abel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen!

  18. Maaike schreef:

    Hoi Laura, ik ben echt fan van je recepten maar deze valt mij tegen.. het zou kunnen liggen aan dat ik callebout melk chocolade heb gebruikt ipv puur.. maar de cakjes moesten 13 minuten en toen nog was de binnenkant een beetje papperig ipv lava.. met 10 minuten waren de zijkanten van het cakje niet gaar genoeg.. gebakken in cupcake vorm zonder papieren vormpjes etc. 210 graden, traditionele stand. Smaak was wel oke maar veel meer chocolade verwacht..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer! Lastig om te vergelijken als je geen pure chocolade hebt gebruikt (melkchocolade bevat minder chocoladesmaak en meer suiker). Doordat je de cakejes langer hebt gebakken is begrijpelijk dat de binnenkant geen lava was helaas.

      1. Maaike schreef:

        Klopt alleen de buitenkant was njet gaar met 8 tot 10. Verraste me want eigenlijk lukken al jou recepten in 1 keer 🙂 volgende keer beter.

  19. Loïs schreef:

    Hoi laura,

    Zou je de bloem kunnen vervangen door vb 100% spelt bloem? Of amandel meel? Om het zo gluten vrij te maken?
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Spelt bloem is niet glutenvrij. En je kunt bloem nooit 1:1 door amandelmeel vervangen, misschien vind je dit handig om te lezen: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-amandelmeel/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *